Cornucopia?

2015-06-22 13:01

Öppet Greklandsmys

Vi lämnar en öppen tråd om Greklandskrisen under eftermiddagen.

I skrivande stund är marknaderna åtminstone postiva.

Svenska OMXS30 är +1.46%. Tyska DAX rusar med +3.18%. Husse i form av S&P 500-terminen är upp knappt 0.3% jämfört med stängningen av S&P 500-index.
Enkätsvaren.

Avgörandets stund är alltså här idag. Sägs det.

Till och med bloggläsarna är positiva.

Endast 6.88% av läsarna tror på en katastrof. 70.76% tror inte på en betalningsinställelse denna veckan, även om det vanligaste svaret är att Grekland får en kort respit ytterligare några veckor, dvs ingen permanent lösning.

Men bollen är oval i amerikansk fotboll och det är inte över förrän Christine Lagarde sjunger duett med Angela Merkel.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

35 kommentarer:

 1. Det är väl högre sannolikhet för grekisk betalningsinställelse som prisas in nu. Kollaps för den statssubventionerade grekiska ovilindustrin är irrelevant jämfört med den enormt positiva potentialen att industrialiserade länder slipper euro-byråkraternas diktat ifall best case inträffar: upplösning av euron så fort som möjligt. Ett "räddningspaket" vore däremot en katastrof! Hoppas parasitpolitikerna inte klarar av att snacka ihop sig om ett sådant på din bekostnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Grekland bör ställa in så mycket skuld som möjligt. Det finns ingen fördel i att möta EU halvvägs. Den grekiska regeringen driver för närvarande ett primärt överskott (eller ligger mycket nära det) så det behövs inte EU-medel för att täcka grekiska statsutgifter. Dock kommer de grekiska bankerna tillfälligt inte har tillräckliga medel för att täcka uttag (som därmed förhindras en uttagsanstormning) när Europeiska centralbanken (ECB) och EU avbryter valutasamarbetet.

   Sen kan man hoppas att när banden till euron bryts, att Grekland peggar sin nya valuta till Bitcoin som en sidokedja (BitDrachme). Bitcoins främsta fördel ligger i det faktum att det begränsar nuvarande och framtida regeringar från att använda tryckpressar för att finansiera de offentliga utgifterna.

   Radera
  3. Ser snarare ut som om Grek-statens pampar i så fall skulle pegga sin nya Alga-sällskapsspelsvaluta till Ryss-coin snarare än Bit-coin. När staten (politikern som DU röstade på) tar över så blir det bara korruption och utförsäljning till högstbjudande som gäller. Det grekiska politiker vill är att bli falskmyntare. Att använda euron bara för att låna, och sina egna tryckpressförfalskade drachmer som undersåteboskapet under statsvåldsmonopol tvingas använda för att försöka överleva så gott de kan.

   Radera
 2. Kort respit eller överenskommelse? Ja själv gissar jag på en lång respit över sommaren. Trevligt att Cornucopia? nu består av mer än en person. (Vi lämnar ...) eller hemska tanke personlighetsklyvning efter midsommarfirandet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har blivit vi med sina läsare.

   Radera
  2. Det är ju sympatiskt att vara inkluderande.

   Radera
  3. En subtil kollektivisering och antydan att konsensus råder.
   NLP.

   Radera
 3. Besvärligt nu för Merkel när hon även måste räkna in sin gamle antagonist Putin i ekvationen. Förmodligen har Putte en redan färdig plan för Grekland, vilket ger den obstinate Tsipras ännu starkare förhandlingsposition än att bara hota med betalningsinställelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt dom. Alla dom andra enklaverna dom kontrollerar går med massiv förlust så mer socialbidrag till odugliga regimer kan vara hugget som stucket.

   Radera
  2. Den grekiska oligarkin är nog inte så ryss-vänliga om de inte ser en möjlighet att tjäna en slant.

   Den viktigaste kuggen i det geopolitiska spelet är dels en ny pipeline-feed, dels koncessioner till olje-gasfyndigheter. Klart det oroar USA/NATO. Cypern är på samma geo-karta.

   Radera
  3. Anmärkningsvärt att den avvägningen inte gjorts tidigare. Ryssland är 4e största exportland och står för ca 3% av exporten.
   http://www.ft.com/cms/s/0/45eea262-5f72-11e4-a882-00144feabdc0.html#axzz3dnBjPewy

   Radera
  4. Ja Nilson, tacka Obama för det eftersom tyskarna ansåg att han gick för hårt fram. Putin är smart och vet att han har få options, ensam som vanligt och oroad över NATO-utbredningen längs gränserna. Krim är ett utslag av detta, utan tvekan. Råvarupriserna går emot och USA borde förstå att Putin´s viktigaste mål är att skapa patriotism vilket han ser ut att ha lyckats med. Världsekonomin drabbas oerhört hårt i ett känsligt läge. Fortsätter det kommer Putin att nationalisera och sälja ut alla utländska tillgångar i landet och driva upp tonläget ytterligare.

   USA annekterade i praktiken Irak genom att sedvanligt sätta dit en tjänstvillig separatistisk och paranoid ledare, al-Maliki, som senare svek både väst och sunniterna vilket möjliggjorde för al-Qaida och till slut IS att ta över. USA svek sunniterna vid invasionen och nu genom sin ditsatta "nobody"-al Maliki som saknat förtroende till och med från sina egna. Irak har hjorder av unga arbetslösa som gått med i IS eller bedriver andra former av inbördeskrig. Obama har erkänt att man varit och är idioter. Gjort är gjort och man ser ingen utväg mer än att militärt försöka stoppa IS. För det behöver man stöd från sina fiender! Pinsamt är det.

   Radera
  5. USA stödjer IS i Libyen, Irak, Syrien och Jemen. Allt annat är till för att få svenne banan att tro att USA är emot IS. Turkiet stödjer också IS. Hade USA önskat stoppa IS hade man gått på Turkiet stenhårt.
   Saudi bombar IS fiender i Jemen. Tror någon att Saudi bombar i Jemen med USA:s hjälp utan att USA stödjer IS?

   Radera
  6. RB,

   I vissa fall vet man inte vem som är vem. Ivf i Syrien tidigare. Man har mest flyg, SOFs och utbildningsförband ute så vitt jag förstår. USA jagar IS där man vet att de opererar.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Nervositeten är hög då börserna(S&P500/DJIA) ligger i ett mycket känsligt läge i USA, dvs nära en bifurkation nedåt. DJIA måste t.ex passera 18.600 för att ge verkligt stöd för fortsatt uppgång.

  Traders vet vad som riskeras idag/imorgon varför man sin vana trogen tar minsta positiva besked, hur litet det än är, som ett skäl att inte missa en potentiell positiv utgång. E.m lär plana ut på dagens nivåer tills amerikansk husstatistik publiceras idag. I övrigt kommer det sannolikt att läcka en del sanning och osanning att handla på under kvällen. Förslaget granskas under dagen och förhandlas under kvällen i euro-gruppen.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Går eur/usd över 1,1420 varaktigt idag ser det ut som det stora motståndet vid 1,15 testas. 1,17 = 200 EMA.
   Det tycks bli aktuellt om börserna får positiva besked.

   Radera
  2. Jaha...då skjuter vi fram eländet en vecka till då.......tills bail-out-paketet formell löper ut. Det blir ELA. ELA, ELA hela dagen. Uttagsbegränsningar före den 30/6(tisdag)? Man får nog räkna med förhandlingar ända fram till söndag.

   Radera
 6. Konspiration om ni så vill!

  "IMF har "tränat" grekiska journalister att stödja IMF och Trojkan"

  SvaraRadera
 7. Den nationalidiotekonomiska maffian föreslår i "en tidning" idag återigen att grekerna bör stämpla sönder "slå hål i" de cirka 90 000 000 000 euro som de äger i form av eurosedlar. Om du makulerar din sedel så förlorar du över 90% av dess värde. Om du smugglar undan den så slipper du den förlusten. Är det inte uppenbart att ingen nationalidiotekonom ens försöker tänka på vad en ekonomi är för någonting?

  Om den grekiska psykopatregimen nu följer "ledande" nationalidiotekonomers råd, så kommer de ögonblickligen att förlora ett helt års BNP. Genom att makulera ett av sina största inhemska tillgångsslag: eurosedlarna.

  SvaraRadera
 8. Grekerna kommer att få sina slantar. Såpan fortsätter...
  Vi kör repris om ett år.

  SvaraRadera
 9. Nu vågar man ta bladet från munnen. Precis det som sas av experterna redan 1998, dvs en gemensam valuta med gemensam ränta inte funkar inte. Särskilt när konjunkturen vänder ner ordentligt. Hela EMU har byggts på krediter.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/11687660/Eurozone-doomed-whether-Greece-leaves-or-stays-study-shows.html

  Jag får väl rätt när jag gav euron 10 år. En fullständig politisk union eller upplösning. EU-eliten kommer inte att ge upp sina jobb och förmåner. En tidsfråga innan det faller ihop. Man har lyckats söndra gemenskapen via kreditbubblan. Tyskland blev storvinnaren men frågan är hur de drabbas vid ett sönderfall när skulderna ska skrivas ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men syftet med euron var väl att man skulle "shackle" Tyskland? Annars hade inte Tyskland fått lov att återförenas. "Dann wird Deutschland gross noch einmal?" som en tysk vän till mig uttryckte det. Sverige är en nation som lider av Alzheimer, men så är det inte i större delen av resten av Europa. Och tricket lyckades ju till att börja med. "Europas sjuke man" kallades Tyskland under hela 90-talet - det är något som passade Frankrike bra. Däremot var det faktiskt en hel del ekonomer som visste att i det långa loppet skulle Tyskland, med sin tydligare industribas, dra ifrån. Sverige och UK kraschade ut ur föregångaren till EMU, ERM, 1992 och vi hade räntor på 500%. Hade politikerna drivit igenom Maastrich-avtalet - där EMU är en del, som vi INTE har undantag från - så hade Sverige befunnit sig i samma sits som Finland idag.

   Fast nog skulle man kunna ha gemensam valuta: vad är guldmyntfoten annat än gemensam valuta? Fast för att undvika social kollaps så måste man i så fall ha starka fysiska handelshinder, som de gamla tyska hertigdömena, med tullar var 30:e mil eller något. Snacka om trögt!

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=rK0De210TBQ

   Radera
  3. "Precis det som sas av experterna redan 1998, dvs en gemensam valuta med gemensam ränta inte funkar inte. "

   Precis därför röstade jag nej. Och den lokala informationen/studiecirkeln om detta drevs av miljöpartiet. Mycket information som tystades av media redan då. Jo, jag röstade med dem. Då. Då. Då. Inte nu!

   Radera
  4. @Lotta;

   Syftet med euron vara att gå ett steg till mot en politisk union. När det gäller Tyskland...och Frankrike får man nog se EU som en fortsättning på Kol-Stålunionen, EEC/EFTA, EG, dvs hålla frogsen och surkålen i schack. Men visst hade Frankrike det som argument(återförenings-risker) men det var Frankrike som främst startade och drev på mot euron(Jacques Delors). Officiellt var Tyskland inte oerhört entusiastiska som jag minns det. Men det tyska näringslivet jublade i hemlighet eftersom man dels skulle slippa konkurrerande devalveringar, man kunde få en lägre relativ-valuta(jmf med D-Mark) och ändå behålla den egna styrräntan(i stort sett). Det blev även lättare att sälja inom zonen inkl färre handelshinder. Tyskland är den verkliga vinnaren. Helt klart...tills allt faller ihop och man måste betala runt 35% av nedskrivna/ obetalbara skulder(BNP-andelen styr).

   Utan en gemensam skuld(inte 19) är EMU definitivt en guldmyntfot grundad på bl.a de s.k stabilitets-kraven. Handelshinder eller inte. Produktivitetsskillnaderna räcker som grund för att Grekland inte platsar anser jag.

   Radera
  5. @rttck: Ja, syftet är en politisk union - UTAN medborgarnas önskan och vilja. Därför medborgare är konservativa tråkmånsar som inte vet sitt eget bästa utan måste ledas i noskedja mot den strålande framtiden.
   Ja, Tyskland är den verklige vinnaren - vilket var själva syftet med EU: att Tyskland INTE skulle bli stort igen. Själv har jag inget problem med det. Finns väl ingen annan som skulle kunna bjuda ryssarna verkligt motstånd (och dra de fördömda polackerna i öronen!) Tänk Merkel med (militära) muskler... Nu är hon den ende som gör något konkret och konstruktivt för Ukraina. Det lilla som hon förmår eftersom Tyskland fortfarande är bundet. Sverige bjuder iaf ryssarna bara på högtravande moralkakor - vilket ju alltid bara är otrevligt och oförskämt. Fast jag tror inte att Frankrike någonsin skulle gå med på ett starkt Tyskland. Men om man slaktar Tyskland genom EMU och låter dem betala och betala...

   Ja, produktivitetsskillnader är EN del som gör eurozonen en icke-optimal valutaunion. Den andra är språkskillnaderna som gör det svårt för folk att flytta från arbetslöshetsregioner till expanderande regioner. Vi kan knappt få folk att flytta över länsgränserna i Sverige - hur skulle en kontorsråtta med hus i Madrid kunna flytta till Hamburg - utan att göra gigantisk förlust - och hamna i en sketen hyrestvåa och jobba som städare? Hade språket varit gemensamt hade kontorsråttan kunnat bli kontorsråtta i Hamburg, men de enda som kan flytta i vår värld är trasproletariatet. (Och givetvis akademiker och överklassen - som alltid har flyttat.)

   Radera
  6. Makteliten har sina mål och de har för bråttom när det gäller skillnader i kultur t.ex. Det tar tid att skapa en europeisk medborgare som även klarar dåliga tider, med eller utan en politisk union. Jag hävdar likt du att rörligheten på den gemensamma arbetsmarknaden måste pågå under lång tid och omfatta alla ekonomiska grupper för att vi ska uppnå en stabil och tolerant gemensam europeisk identitet. Vi pratar om flera generationer dvs några 100 år. Språket är en mycket stor akilleshäl som sätter käppar i hjulet även för en fullt utbyggd politisk union. Men drömma är väl bra........inte minst ur karriärsynpunkt.

   Grekland kommer "alltid" ha bytesbalansunderskott(för liten exportsektor) innebärande att de måste låna kapital eller att utlänningar investerar i landet(=kapitalbalans-överskott). Detta är en självklar matematisk grundsats(dvs att handelsunderskotten måste finansieras utomlands). Alternativet är en krympande ekonomi.

   Skulle grekerna i högre grad börja spara sina inkomster som i Sverige så kan man förvisso minska kapitalöverskottet men det sker då på bekostnad av konsumtion och/eller investeringar vilket också kan minska bytesbalansunderskottet. Men det sker isf antagligen genom minskad BNP och högre arbetslöshet. Det finns inga genvägar. Grekland har en ekonomisk infrastruktur som inte fungerar bra i en valutagemenskap. Trojkan och alla andra har givetvis rätt i att Greklands största problem är oligarkin, korruptionen och därmed skattesystemet. Lyckas man slå sönder detta och reformera så finns det hopp att Grekland kan uppnå en god levnadsstandard utan att ständigt devalvera den egna valutan(som förr)likt t.ex Turkiet. Man kan likna Grekland lite som en sydamerikansk feodalstat som Argentina där den lilla eliten driver priser och skuldsättning tills nästa avgrund som de förberett sig för med egna dollar-köp.

   Men att få Grekland att lyckas med denna utmaning att totalt reformera sitt samhälle lär ta mycket lång tid tror jag. Och Grekland behöver omställningskapital och stöd under tiden liksom skuldavskrivningar. Man behöver också investera och inte privatisera bort landets värdefulla tillgångar till slump-priser som IMF tvingat dem till. Det politiska priset för euro-konstruktionen måste bli att vi(EMU-medlemmarna) medbetalar kostnaden istället att Grekland själva ska bära det tyngsta lasset. Bankernas värdering av sina lån till de perifera staterna var uppenbart felaktig(Grekland=Tyskland) och därför måste de betala. Men då Trojkan räddade bankerna fullt ut så måste folket betala istället. Men det sker nu istället i det dolda genom att låtsas att Grekland kan betala sina skulder(och utan ränta). En nedskrivning av greklånen är i princip samma sak som att lånen inte betalas tillbaka. Kapitalet kan inte återanvändas, dvs det går förlorat genom att avkastningen är noll. Inflation skulle förvärra situationen än mera för långivaren.

   Å andra sidan är det på kortare sikt inte återbetalning som är viktigt utan istället nya lån för att komma ur depressionen. Men jag anser att reformkraven från långivarna inte kommer att ge så snabba resultat som man tror(facit efter 5 år!). Istället är det risk att det fortsätter att gå åt motsatt håll om man tar i för hårt igen. Särskilt om Europa fortsätter att halta ekonomiskt.

   Radera
  7. VIKTIGT: Lotta,

   Glömde att konstatera att Tyskland som vinnare i euro-projektet utgörs av dess näringsliv, inte genomsnitts-tysken. Tyskarna i gemen har fått det relativt sämre. Men det gäller fransmän också.

   Radera
 10. Grekland förväntas, jämte fyra andra NATO-länder, nå 2% av BNP i försvarsutgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dom har ju köpt en massa odugliga ubåtar etc.

   Radera
  2. Däremot har grekerna 170 ganska nya Leoparder, som Sverige skulle behöva. Bidrag till Grekland och starkare svenskt försvar i en smäll.

   Radera
 11. http://www.telegraph.co.uk/comment/getting-it-right/11171179/Telegraph-latest-cartoon-gallery.html?frame=3349240

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Ja och flera andra medlemmar kommer att stå i kö.....vad det lider.

   Radera