Cornucopia?

2015-06-01 16:21

Nouriel Roubini: Så länge inget händer, händer inget

En av de sjuttioelva sk Dr Doom, Nouriel Roubini, varnar inte för en kortsiktig risk för en finansiell krasch. Han skriver hos The Guardian att endast om något oväntat inträffar kommer marknaden att krascha.

Roubini konstaterar att penningpolitiken och marknadsstimulanserna fungerar, så till vida att alla investerare flockas till samma övervärderade tillgångar, som börsen och obligationer, och drar upp priserna på dessa. Däremot riskerar detta flockbeteende över tiden (dvs inte nu) orsaka en krasch om något oväntat händer och alla därmed fort vill ur en viss tillgång. 
"But, over time, the longer central banks create liquidity to suppress short-run volatility, the more they will feed price bubbles in equity, bond, and other asset markets. As more investors pile into overvalued, increasingly illiquid assets – such as bonds – the risk of a long-term crash increases."
Roubini listar några tänkbara oväntade händelser, t ex oljepriset stiger, eurozonen visar tillväxt eller den amerikanska centralbanken signalerar om höjda räntor. Genom att kalla dessa hypotetiska händelser för oväntade säger Roubini i praktiken att alla väntar sig evigt lågt oljepris, att euroländerna aldrig kommer visa förbättrad tillväxt och att de amerikanska räntorna ska förbli permanent låga.
Månadschart S&P 500 visar på
den artificiellt stabila uppgången
på börsen sedan kraschen 2011.

I media cirkulerar förstås det hela som en domedagsprofetia, eftersom det är Nouriel Roubini. I praktiken säger han att förr eller senare kraschar marknaden.

Därmed kan vi med säkerhet säga att Roubini återigen kommer ha prickat in nästa stora marknadskrasch genom att säga att marknaden förr eller senare kommer krascha.

Duh!

Nu finns det i princip inget fel med Roubinis resonemang, förstås, men det säger ingenting nytt. Alla vet att marknaderna är helt artificiella numera, vilket t ex syns på de historiskt löjligt stabila uppgångarna på exempelvis börsen.

Ni hittar "domedagsuttalandena" i Roubinis kolumn hos The Guardian.

Beskedet är alltså - så länge inget händer, så händer inget. Svårt att säga emot.

Hur ska man då agera som investerare? Rimligtvis genom att inte lägga alla ägg i samma korg, utan placera en andel i tillgångar som kommer agera som en hedge mot en kommande krasch, t ex guld.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

22 kommentarer:

 1. OT - Tror att detta kan vara något som intresserar dig Cornu:

  http://www.usabloggen.se/2015/06/01/en-solskenshistoria-eliot-higgins-brown-moses-och-hans-innovativa-blogg-bellingcat-for-medborgarjournalister/

  SvaraRadera
 2. Min bror kom precis hem från Polen. Alla där är övertygade om att ett krig snart startar och militärt görs en hel del förberedelser. Skulle kunna vara en helt oväntad händelse om de har rätt. Dras vi inte in i det av nästan alla svenskar helt oväntade kriget går vissa aktier upp efter den första stora nedgången för alla bolag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen för att lugna alla oroliga blev det ingen Hesa Fredrik i 08 idag.

   Eller var det en rysk övning för att se om de kunde hantera styrning av signalen? Eller???

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Hesa Fredrik gick kl 15 där jag bor, precis som vanligt m.a.o.

   Radera
  3. Delar av 08 enligt en tidning och SVD.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Polen kommer offras för kriget mot Ryssland. Det kostar att ligga på topp.

   Radera
  5. Jag bekräftar din observation. Jag har en kollega som redan förberett att skicka sin familj till en släkting i USA. Kollegan är dessutom från en Judisk familj - dock inte utövande - men de förlorade 80% av familjen under WW2. Polen är väl mest troligt beredda att gå in och möta Ryssen redan i centrala Ukraina. Underskatta inte Polen och de kommer inte stå ensamma.

   Radera
  6. Niklas, vilket land går tillsammans med Polen in i Ukraina? Vore intressant att höra dina synpunkter där.

   Radera
  7. Polen ligger mellan Tyskland och Ryska Federationen. Därmed är Polen central för USAs Europeiska utrikespolitik, att förhindra en allians mellan Tyskland och Ryska Federationen. USA plöjer ner stora resurser i Polen och Polens militär och Polen blir alltmer militariserat. Åtminstone om man ska tro George Friedman.

   Alltså, ibland är det svårt att komma ihåg att USA är en mindre ekonomi än Europa och att Europa + Ryssland har enorma naturtillgångar dessutom. För att USA skall fortsätta ha världsherravälde krävs det att USA spelar sina kort rätt.

   Radera
 3. Ungefär som du då. Du säger ju inte att vargen kommer, bara att det finns varg.

  SvaraRadera
 4. Dr Doom, goddag yxskaft
  .
  Makthavarna fortsätter att trycka ut pengar och allt annat är i praktiken otänkbart. Det är bara öppna ögonen. Höjda räntor är moraliserande trams och som hämtat ur Lyckoslanten. Så priserna kommer att fortsätta upp. Förr eller senare uppstår en flykt till reala tillgångar. Pensionärerna blir blåsta och får en arbetslinje. Bakom allt ligger den fallande produktiviteten i naturresursernas utvinning, som bara har pågått i 15 år och med tiden blir oekonomisk och då finns inget välstånd kvar.

  Så länge den stora massan tror på pengarna och utgår från dessa och inte förstår sammanhangen och vad som är möjligt och inte inom fysiken så kommer inte flykten. Fysik är enkelt och psykologi är svårt. Folks huvuden är fulla med kristna fantasier om tro, hopp och kärlek och det är en populistisk stark mental spärr till fysikens värld.

  Nästa fråga blir hur priset på alla reala tillgångar blir i förhållande till alla inkomster när de nuvarande pengarna har tappat sitt värde och den är svår. Det blir förstås skillnad på tillgångar och tillgångar. Vissa reala tillgångar blir värdelösa. Andra kanske tiodubblas i värde. Dessutom måste de rika bli rikare och de fattiga utplånas, vilket i sig kan påverka balansen. Efter kollapsen utan pengar i dagens mening blir alla makroekonomiska prognoser väldigt teoretiska och de kan inte heller verifieras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär enligt Peak Prosperities och Chris Martenssons argumentation? Jag tycker den är intressant. Men tänk på att välståndsminskningen inte är globalt. Per capita välstånd stiger supersnabbt för en stor andel av människorna i världen, till exempel i Kina och Indien. Så en alternativ förklaring är att det är en omfördelning av välstånd från USA och Europa till tidigare andra rangens stater. Anledningen skulle kunna vara att expanderande stat och expanderande finansmarknad beskattar de övermogna ekonmierna i väst till döds. Eller att know-how har fått flöda fritt från väst till öst och att de därmed inte har några konkurrensfördelar längre. Eller något annat. Stora delar av jorden har framåtanda och framtidstro? Och det rimmar illa med "dyrare utvinning per naturresursenhet" även om jag för all del imponeras av det argumentet, jag är bara inte säker på att det är sant.

   Radera
  2. Ursäkta jag har varit ute tills nu. Visst har skatter och byråkrati dämpat ekonomin i väst. Fattiga områden som är efter kan enkelt hämta in vissa delar.

   Välståndet sammanlagt för alla individer har ökat betydligt och det har skett med den utvunna volymen naturresurser ökande. Detta hänger ihop. Fortfarande verkar det vara en ökning.

   En allt större del av ekonomin upptas av utvinningen. Än så länge är denna del liten. Kostnaderna per utvunnet ton ökar med cirka 5 procent om året och har gjort detta sedan år 2000. Det åtgår hela tiden mer energi, material och arbete per ton. LKAB har sedan dess haft en årlig real kostnadsökning 7 procent. Järnet är långt viktigare än oljan för människan. Detta kommer högst sannolikt att fortsätta inom allt tills utvinningen blir oekonomisk och då kollapsar de samhällen är beroende av verksamheten och speciellt beroende av handel och import. På 14 år dubblas kostnaderna med 5 procents ökning. Det enda som skulle kunna minska kostnadsökningen betydligt vore om antalet individer minskas betydligt. Men det är förstås teorier. Sverige klappar ihop på nolltid utan tillförseln från utlandet och det är så det kommer till uttryck. Kanske 2050 kommer sista spiken i kistan när elen inte längre fungerar och många blir fackidioter utan någon försörjning.

   Radera
 5. Verkar som att Roubini råkar ha läst Charles Kindleberger. Givetvis utan att nämna det i sin egen krönika. Nästa skede kallar Kindleberger för "revulsion" och innebär att alla "investerare" vid samma tillfälle, efter någon liten händelse får man anta, inser att tillgångarna man sitter på är övervärderade och försöker sälja samtidigt vilket kraschar ekonomin.

  SvaraRadera
 6. "En av de sjuttioelva sk Dr Doom..."

  Tack för ett gott skratt. Äntligen någon mer som reagerar på hur många Dr. Doom det finns. Man undrar varför journalisterna på näringslivssidorna pratar om "en" Dr. Doom och sedan byter ut hans namn varannan gång.

  SvaraRadera
 7. En färja har livbåtar. De är döpta till QE1, QE 2, QE 3, backdoor QE, negativ ränta, manipulation, desinformation mm. Att färjan är på väg ner i djupet är säkert men vilken är nästa livbåt? Fed kan kanske snabbt bygga en eller två till men sedan sjunker skutan. Det finns inga livbåtar kvar till de oförberedda.

  SvaraRadera
 8. Hålet i Titanics skrov var mycket mindre än man har trott enligt nya undersökningar av vraket. Festen ombord fortsatte ändå fastän fartyget var dödsdömt, likaså fortsätter festen idag trots att vårt ekonomiska system är dödsdömt. Likt Titanics färd mot botten färdas vi också samma väg.

  SvaraRadera
 9. En metod skulle kunna vara att dela ut så mycket pengar i brevlådor och på konton att alla rusar till närmsta säljare och sätter sprätt på allt. Folk betalar tillbaka sina lån och bankarna blir värda väldigt lite. En annan metod kan vara att dra in alla subventioner av främst Stockholm så att bankerna tappar sitt värde på ett mer konventionellt sätt. Samtidigt kan alla med mer skulder än tillgångar bli av med skulderna på ett enkelt sätt. Oavsett metod rörs det om i grytan. Det enklaste och bästa är den första metoden och det är den som makthavarna är inne på. Folk tror fortfarande så mycket på sina pengar att någon rusning inte har kommit. Makthavarna kan öka folks tro genom att göra det komplicerat och få dom att tro att det finns en lösning på problemen och då måste fysiken hållas borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns i och för sig andra värden i att dra pluggen på Stockholm och båda metoderna kan införas.

   Radera
  2. * klickar på gilla *

   Radera
  3. Bra Urban, om alla betalar tillbaka sina lån återstår endast omkring 5% av penningmängden, om inte förr, så då blir det kris.

   Radera
  4. En kris eller något betydligt värre kommer säkert och kan inte undvikas. Efteråt kommer folk att bli mer försiktiga med pengar. Reala tillgångar får större betydelse. När samhället kollapsar och bland annat betalningssystemet försvinner och de två egna benen kanske blir det viktigaste kommunikationsmedlet så minskar pengarnas betydelse ytterligare.

   Radera