Cornucopia?

2015-06-14 13:31

Nigerias oljeproduktion 1965 - 2014

OPEC-landet Nigerias oljeproduktion toppade 2005 och är sedan dess lägre, trots försök att få upp oljeproduktionen igen.

Det kan dock anses vara för tidigt att med säkerhet utlysa nationell peak oil för Nigeria år 2005, men den senaste tidens lägre oljepris lär knappast ökat på investeringarna i oljelandet.

Även landets oljeexport peakade 2005. Landet är extremt känsligt för oljepriset och oljeproduktionen och Wikipedia hävdar att 80% av de statliga intäkterna och hela 40% av landets BNP kommer från oljesektorn. Hur det ska gå för detta Afrikas folkrikaste land, och världens sjunde folkrikaste, när oljeproduktionen faller på grund av nationell peak oil lämnas som en övning åt läsaren.
Nigerias oljeproduktion sedan 1965. Konsumtion till och med 2013.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Det löser sig med tro, hopp och kärlek. De gamla grekerna var idioter. Nu är vi experter på fysik också. Vi behöver inte ens kristna dom eftersom vi har demokratin och Hans Rosling.

  SvaraRadera
 2. Och hur har det nu gått med USAs oljeproduktion efter att antalet riggar kraschat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gått ner lite men prognosen är ändå att 2015 blir produktivare än 2014. Mycket av skifferfälten är lönsamma vid $60 och det finns över 3000 borrade brunnar son inte tagits i bruk (frackats) ännu. De 3000 kan snabbt höja produktionen med 1,5 - 2M fat/dag om det behövs. Goldman Sachs bedömmer dessutom att den genomsnittliga break even för skifferolja on några få år kommer att sjunka till $50 tack vare vidarutveckling av materiel och teknik.

   Radera
  2. Stämmer ungefär med det jag har hört. Cornu hade ju en annan ståndpunkt för 3 månader sen, produktionen skulle absolut falla betydligt.

   Radera
  3. USA är nu världsledande enligt Bloomberg?
   http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-10/u-s-ousts-russia-as-world-s-top-oil-gas-producer-in-bp-report

   Radera
 3. Faller med 6-12 månaders eftersläpning? Det är väl därför oljepriset har stigit med 20$ sedan i mars.

  SvaraRadera
 4. Hur går det med Sveriges oljeproduktion? Följer du inte den, har du någon peak för när vår lokala oljeproduktion toppade ut? Eller ännu mer relevant för dig: När peakade oljeproduktion i postnummerområde 11435?

  Kan det vara så att Nigerias oljeproduktion beror i högre grad på inrikespolitiska svårigheter, än på världsmarknadspriset? Eller du kanske inte vill ha någon diskussion, du kanske bara vill följa din giriga korkade författarmarknadsföring om att domedagan är nära nu hela tiden sedan många år. Varför bloggar du, du borde ju vara lätt anställningsbar som "journalist" på t.ex. DN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. lite ad hominem är ju bra argument.

   Radera
  2. Noterar att du inte heller förstår att mina böcker är fiktion och inte handlar om verkligheten.

   Radera
  3. Förstår du själv att din blogg här är fiktion också?

   Radera
 5. Jag efterlyser lite mera analys bakom Nigerias "peak oil", det är sannolikt en lite mera komplex situation än att oljan är slut. Snarare inrikespolitisk oro, investeraroro och andra politiska utmaningar. Analys efterlyses :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är det tvärtom: peak oil ger inrikespolitisk oro? Kan man korrelera antalet medlemmar i boko haram med oljepriset? Och finns det någon lagg åt något håll?

   Radera
  2. Ja, fullt möjligt. Men tänk om de religiösa "motståndsgrupperna" vinner sina anhängare genom nya medier, facebook och smartphones - lite som den arabiska våren fast helt tvärtom till terrorns fördel. Och mobila internets utbredning korrelerar till social oro, som sen med lag korrelerar till minskad oljeproduktion. Eller är det sjunkade priser som ger mindre investeringar som ger mer oro och fortsatt mindre investeringar pga politisk risk i regionen, .Analys krävs och din teori är lika värdefull som alla andras till den kan motbevisas eller bekräftas.

   Radera
  3. Nigerias oljeproduktion sker främst i södra Nigeria där de flesta är kristna det är i norr boko haram har sin makt i söder ör det mer ungdomsgäng som borrar hål i piplines

   Radera
 6. Bolagen som plockar upp oljan, korrumperar landet och drar in kosing hittar man här: Petroleum industry in Nigeria

  SvaraRadera