Cornucopia?

2015-06-10 12:29

Mindre än 2% berörs av SBAB:s "lånetak"

Enligt Finansinspektionens statistik berörs mindre än 2% av bolånekollektivet av SBAB:s "skärpning" av sina låneregler.

Enligt en tidning avser SBAB:s lånekvot bruttoinkomst, dvs inkomst före skatt, och ska ligga på 650% av bruttolönen. Normalt mäter man skuldkvot på hushållets skulder genom disponibla inkomst. Jag har sökt SBAB:s presstjänst för ett förtydligande, men de har inte svarat på ett antal timmar. Tydligen mycket att göra där. Då det här inte är gammelmedia, så publicerar vi ändå, då timmar är gammalt. Tillägg: SBAB:s presstjänst har nu svarat och det är bruttolön som avses och man säger att "det kan röra sig om ett par procent" som omfattas. Man bekräftar alltså att detta har mycket liten påverkan.

Genom att använda SBAB-lånekvot blir siffror förstås osäkra, eftersom olika hushåll har olika beskattning, till skillnad mot disponibel inkomst, som är huggen i sten för ett givet hushåll.

Hushållens SBAB-kvoter
2011 - 2013. Omräknat från
Finansinspektionens skuldkvoter.
Tar vi höginkomsthushållet med två tjänstemän i övre 30-årsåldern, eller 40-årsåldern i Stockholm så ligger deras bruttolöner på sig 43 000 i månaden var, vilket ger en disponibel inkomst på 30 000:- SEK var i månaden. Bruttolönen är i detta fall 43% högre.

Finansinspektionen gav förra året ut en rapport om den svenska bolånemarknaden, där det visar sig att mindre än 2% av alla lån har högre SBAB-kvot än 650%. Närmare bestämt har 2% en SBAB-kvot på 629% eller högre, eller 901% eller högre skuldkvot.

Siffrorna gäller nya lån, dvs bostadskarriärister som byter bank eller byter bostad, och speglar hela marknaden eftersom inte bara förstagångsköpare omfattas.
SBAB:s pågående kampanj.
Läsarfoto.

Likt jag påtalade igår är SBAB:s utspel ett slag i luften, och handlar om PR-arbete för att hindra politikerna från att införa regler som begränsar denna statliga banks möjligheter att tjäna pengar, och därmed drabba personalens bonusmöjligheter. Detta ligger också i linje med de pressmeddelanden som banken släpper, t ex att sex av tio kunder minsann tänker amortera ner till 0%, dvs hårdare än amorteringskraven (som därmed enligt SBAB inte behövs).

Samtidigt kör SBAB en reklamkampanj på Stockholms gator om hur högt bostadspriserna stigit i reklamtavlornas område. 18% där, 10% där osv. Man eldar alltså på bostadsbubblan, som har alla möjligheter att dra upp personalens bonus. Det är ju personalens förtjänst att bostadspriserna stiger, så det är klart de ska ha bonus för det...

Det är förstås lustigt att statliga banken SBAB ägnar sig åt lobbyism mot ägaren statens politik. Det är också ett solklart tecken på en bostadsbubbla när man desperat försöker hindra skärpande åtgärder, samtidigt som man kör en reklamkampanj som haussar bostadspriserna, medan man till media påstår att man skärper kraven.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Hur går det ihop, 30 000 kr/månad gånger två blir ju 720 000 kr/år. 5 gånger det blir bara 3½ miljoner i möjlig lånesumma enligt SBAB':s lägsta kriterium (eller 5 miljoner med den högsta faktorn 7). Det räcker ju inte till någon vettig bostad i Stockholm. Ska de räntelöst spara 10 000 kr/månad under några år till mellanskillnaden?

  Nationalidiotekonomer skriver debattartikel igen. De förstår inte att bobubblan orsakas av att staten infört shariaräntan. Trots att de saknar annat analysverktyg än att korrelera planekonomernas korrumperade datamängder med varandra, så har de inte fattat att det inte finns någon korrelation mellan bostadspriser och bostadsbyggande. De fattar heller inte att förklaringen till detta är de planekonomiska förbuden mot att människor bygger hem åt sig själva eller åt varandra, de låtsas som om deras antaganden om oreglerad marknad vore sanna, trots att det är uppenbart för alla att 1) De är inte sanna eftersom det råder planekonomisk diktat istället, grundantagandet är ogiltigt, och 2) De är inte sanna enligt all uppmätt erfarenhet, de prognostiserade resultaten har konsekvent uteblivit. Vilka patetiska pajaser dessa felutbildade clowner är!
  http://www.svd.se/nybyggda-hus-bor-slippa-amorteringskrav/om/debatten-om-amorteringskravet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är hysterisk. Föreslår att du tänker före du skriver. Inte konstigt att du inte har ett jobb, utan hänger här 24/7.

   Siffran blir 2*43*12*6.5=6:708 MSEK. Detta för 85% av bostaden, då bolånetaket tillkommer. Bostaden kan alltså kosta 7:891 MSEK.

   Radera
  2. Om du byter ur 43 till 30 (disponibel inkomst istället för arbetsgivarens lönebetalning) så har du rätt enligt ditt eget inlägg. Och du hänger ju här mycket mer än vad jag gör av och till. Har du inga inga fasta arbetstider själv? Jag trodde du hade betande bidragsfår att mata med foder som importerats från Ryssland.

   Radera
  3. Du kanske inte ska tro så mycket. Jag erhåller inga EU-stöd för jordbruk.

   Mitt yrke är författare och bloggare, och det är vad jag jobbar med, 60 - 80 timmar i veckan. Vad är din ursäkt att hänga här?

   Radera
  4. Och sedan när matar man får med importerat foder? På sommarhalvåret skördar de sitt eget foder, och på vintern äter de torkat lokalt gräs, sk "hö".

   Radera
 2. Ordet Hysteri har så underbar ursprunglig betydelse...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju inget som säger att inte även det ursprungliga ordet stämmer på kapitalist, som mkt väl kan vara en kvinna.

   Radera
  2. Undvik att läsa denna blog eller författarens böcker. För då anklagar han dig hänsynslöst förnedrande för att vara arbetslös.

   Radera
  3. Som sagt, du hänger här 24/7. Visste inte att du även läser böcker på arbetstid. Men där ser man.

   Radera
  4. Arbetslösa är också människor.   Haha, skoja.

   Radera
 3. Fortsätt gärna granskandet av denna hycklande "institution".

  SvaraRadera