Cornucopia?

2015-06-14 19:33

Miljöpartiet saknar helt verklighetsförankring

"Vi har fortfarande vår första egna budget att se fram emot och göra politik utifrån så jag har tilltro till framtiden" - Alice Bah Kuhnke (mp)
Miljöpartiet är nu mindre än Centerpartiet i Sifos senaste opinionsundersökning, och alliansen är större än socialisterna. Miljöpartiet ursäktar sig med att de ännu inte fått regera på egen budget, och  kommer opinionen vända, när regeringens standardlösning på allt är högre skatt. Snacka om att  Miljöpartiet kommer bli överraskade...

Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
Vad som har hänt är att Miljöpartiet har berättat om vad för politik de avser att föra och lägga i sin riktiga budget. Och då rasar de i opinionen. När politiken sedan blir verklighet med höjda skatter på allt, utan att något blir bättre för annat än socialisternas beftingliga väljare, då kommer det riktiga raset för Miljöpartiet i opinionen.

T ex är ju Miljöpartiet stark bland förvirrade bolånetorskar på Södermalm. När de ser hålen i sina plånböcker, så kommer plakatpolitiken inte längre vara så rolig. Vi vet också att höjda svenska skatter inte löser några problem alls - i så fall skulle det med Sveriges skattetryck inte existera några problem i Sverige alls.

Miljöpartiets enda politiska inriktning är att begränsa människors frihet via förbud, lagar och höjda skatter. Och det är vad man nu visar, inte via plakatpolitiken man tidigare ofarligt kunna slänga sig med, utan nu med hot och löften om faktisk, verklig politik. Snart i en budget i ett land nära dig.

För övrigt beslutade Miljöpartiets kongress att ränteavdraget ska bort. Undrar vad man tycker om det i SoFo...

Jag har ställt mig frågan förut, och ställer den igen: Kommer Miljöpartiet ens vara kvar i riksdagen efter valet 2018? 

Miljöpartiets mål ska inte vara att vara tredje största parti, vilket man nu övergett för att satsa på att nå 10% i riksdagsvalet 2018. Målet ska istället vara att klara 4%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

36 kommentarer:

 1. Även om det måhända är strategiskt dumt av dem, så är det fortfarande bra att MP vill ta bort ränteavdraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att det begår politiskt självmord.

   Radera
  2. Även SoFo gynnas av att bostadsbubblan hejdas.

   Radera
  3. Även SoFo gynnas av att bostadsbubblan hejdas.

   Radera
 2. Eftersom det enda konkreta exemplet på MP-politik som nämns i inlägget är att de vill ta bort ränteavdraget så antar jag att det är vad rubriken åsyftar. Själv tycker jag tvärtom att det är både vaket, modigt och verklighetsförankrat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt slopat ränteavdrag under 4 år (för hushåll) skulle kanske räcka för att finansiera det andra beslutet, att bara likvidera Vattenfall och skrota dess tillgångar istället för att försöka sälja (eller "återvinna") dem.

   Radera
 3. Alla riksdagspartier är extremistsocialistiska. Bara tre av dem klarar av att formulera någon form av någon slags idé-buren politisk vision överhuvudtaget, och den är då desto mer skrämmande! Partierna och deras "block" kan bara formuleras i termer av färger på olika socialister, precis som samma fenomen tidigare bara kunde skiljas åt vid namnet av deras führers (som maoism, leninism, trotskism). Och blandar man alla färger så blir det bara en mörkgrå gegga av det, vilket är det vi har idag och kommer att ha som rikspolitik under årtionden framöver.

  Borgarna öppnade helt identiskt sin regeringsperiod genom att 1) Höja bilskatten och 2) höja kärnkraftsskatten. Alla regeringar börjar sin regeringsperiod på det sättet, vad folk trooor att de röstar på är irrelevant., vi är fast med samma regering som gör samma sak oavsett.

  Vidare har MP-härskarna alltid ignorerat sin partistämma sedan de som första parti någonsin åkte ur Riksdagen 1991. Spelar ingen roll vad en partistämma fattar för beslut. Det är inget aktiebolag, det är ett totalitärt statligt parti vars Ledare är totalt befriade från ansvar, oavsett vavd de lurade slavarna på den maktlösa apteater-partistämman röstar för eller mot. Det har ingen rättslig verkan, spektaklet är bara till för att lura partimedlemmarna att deras viljeyttringar skulle betyder nånting för någon. Och för att identifiera icke-lydande medlemmar för bortsortering.

  Till slut så kommer det inte att bedrivas någon politik alls i Sverige förrän nästa valrörelse kommit igång om snart 3 år. Åkesson sjukskrev sig direkt efter valet eftersom alla vet att ingenting kommer att hända, eller ens sägas, i svensk politik under några år därefter. Det är därför Kinberg-Batra gör ingenting alls. Det är därför regeringen vet att de kan bara vänta tills de problem de har idag kanske plötsligt hinner försvinna och glömmas bort under de kommande 3 åren. Det är PR-optimerad svensk politik av idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa valrörelse börjar redan i december 2016 - förutsatt att redovisningen av PISA-undersökningen från våren 2015 kommer då.

   (PISA våren 2012 redovisades december 2013).

   Radera
  2. @Peter Andersson Äh, det vet ju alla redan att PISA-resultaten kommer att fortsätta försämras i takt med att lärarkåren förfaller varje år p.g.a. avgångar och påfyllning från statens obligatoriska certifikatskola med intagningskrav 0.0 på högskoleprovet, och i takt med att en allt mindre andel elever förstår vad deras lärare säger. Avhoppen från grundskolan ökade från 1 av 8 till 1 av 7 förra året. Om inte i år så till nästa år lär siffran vara 1 av 6, utan spår av någon åtgärd som kan bryta denna explosiva utveckling: statens extremt effektivt genomförda plan för avskaffandet av all undervisning av barn i Sverige. Det ansvariga partiet gick till valkampanj med slogan: "Rösta på skolan". De anser alltså att mer av samma som de uträttat är jättebra.

   Radera
 4. Cornu är avslöjad han vill ha kvar ränteavdraget så han kan skrika om bobubblan.
  Tar vi bort ränteavdraget då slutar nog priserna att öka.
  MP är skit för dom kan stoppa bobubblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn bara, man fasar ut ränteavdragen på 30 år och avskaffar reavinstskatten omedelbart. Det uppskattar man på SoFo... och priserna går upp 20' per kvadrat ytterligare.

   Radera
  2. Reavinstskatten kan vara kvar, ränteavdraget är en stöld av dom fattigastes pengar som går till dom allra rikaste.
   Vi behöver inte högre marginalskatter vi måste ta bort dom rikas socialbidrag som är till för att dom inte ska förlora sin överklass.

   Ränteavdraget är olagligt men dom rika kallar det lagligt för dom vill stjäla andras pengar.
   Jag har accepterar alla politiska åsikter från vänster till höger så länge dom inte stjäl av andra.


   http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag
   Tar vi bort avdraget så kan staten dela ut 3000kr till varje medborgare en barnfamilj vinner på att avdraget tas bort, 3 barn då får dom 3000kr *5 mer än vad dom har i ränteavdrag.

   Folket är naiva som tror att dom är gynnade av avdraget det är uppfunnet av dom superrika för att dom ska få pengar som dom fattigaste betalar in till staten.

   Radera
  3. Spelar ingen roll om man slopar eller inte, priserna kommer bara justera sig efter vad folk kan betala. Den underliggande orsaken är att folk är beredda att lägga en väldigt stor andel an sin inkomst på boende. Själva andelen kommer vara lika stor oavsett olika pålagor, skatter mm eftersom dessa omfattar samtliga medborgare.

   Radera
 5. Känns en aning bättre att betrakta spektaklet utifrån men är nog fortfarande i någon sorts chocktillstånd av de senaste årens utveckling.

  SvaraRadera
 6. Eller möjligen beror det på att det inte finns så mycket att göra, oberoende av partifärg. Trots glada löften i valrörelsen så kommer verkligheten ifatt när de kommer i beslutandeställning. Och det blir ju inte bättre med tiden. Vi befinner oss i början av nedgången efter 300 års energibubbla. Det är det viktigaste, sen kan man ju försöka dölja det med olika ekonomiska teorier och ev skjuta nedgången framåt till ett senare och snabbare förlopp.

  Spelar liten roll vilken ism man nu föredrar, den mänskliga karaktären är ändå den samma som hos allt annat liv på planeten. Vi är programmerade att förbruka tillgänglig energi på reproduktion tills systemet kraschar. Den politik som bygger på oändliga resurser kommer allt närmare den punkt då även politikerna måste göra ett lappkast. Dock kommer den budbäraren snabbt att bli skjuten....

  SvaraRadera
 7. Ränteavdraget kostar staten 30 miljarder nu om räntan stiger till mer normal nivå då kan avdraget kosta saten över det dubbla.
  och pengarna går bara till dom rika som inte behöver pengarna .
  Hur ska staten få in dom pengarna?
  Mindre försvar, mindre järnvägsreparationer, sämre vägar, sämre sjukvård och en skola utan behöriga lärare.

  Nu kan en rik person få 100000kr i räntebidrag, där hen har köpt en segelbåt som kallas huslån.

  Ta bort ränteavdraget då kan vi minska på dom rikas skatter marginalskatten kan sänkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt driver det inkomsttagarna på marginalen från hus och hem, men det är antagligen positivt för Miljöfascisterna, då kan ju alla asylsökanden flytta in i fina lägenheter, och MigV betalar.....

   Radera
  2. Inkomsttagarna på marginalen (olyckliga händelser undantaget) skall inte ha så stora lån under skattebetalarnas systemrisktäckning.

   Det blir snarare mer trängsel kring de bostäder MigV letar efter.

   Radera
  3. Nej ingen fattig drabbas, det sprids bara ut av dom som vill ha sitt socialbidrag för att bevara sin överklass.
   Ränteavdraget kostar staten ca 30 miljarder.
   Avskaffar vi avdraget så kan pengarna fördelas mellan medborgarna i landet då får varje medborgare ca 3000kr
   3 barn och 2 vuxna då får den fattiga barnfamiljen 5*3000kr 15000kr hur många fattiga barnfamiljer får så mycket i ränteavdrag?

   Jag kan acceptera flat skatt men aldrig skatt som fattiga betalar som bara går till rika.
   Ska vi ha skatter som rika betalar och som bara går till fattiga det är en politisk fråga, jag kräver inga sådana skatter.
   Det enda jag säger är att skatter som fattiga betalar och som bara går till rika måste bort.
   Antingen har folk inte tänkt eller så är dom gynnade det finns ingen som kan vara för avdragsrätten.

   Banker är för avdragsrätten för då ökar priserna och dom kan låna ut mer till BLT.
   Bara dom som är gynnade är för avdraget.
   En person som är rik köper en ny bil, segelbåt, och annan lyx med pengar som kallas huslån personen kan få 100000kr av staten för sin lyxkonsumtion, den ruttna korrumperade personen talar sig sen varm för avdraget och berättar att den fattige kan få ett par tusen om hen köper ett fallfärdigt hus för 300000kr.


   Radera
  4. Men hur tänker du att någon som lånar hör till de "rika"? Är en skuld en tillgång?

   Radera
  5. Många med normalinkomster bor idag i egen villa; bortåt hälften av befolkningen om jag inte misstar mig. Ett ev avskaffande av ränteavdraget kommer även påverka lägenhetsboende med höjd hyra som följd då hyreshusägaren ofta har lån på fastigheten.

   Och sen; att betala mindre skatt är inte lika med att få bidrag som en del tror / uttrycker sig, bara en hardcore socialist tänker så.

   Radera
  6. Fredde:
   Självklart kommer ett avskaffat ränteavdrag inte att påverka avdraget för räntekostnader för företag. Ett sådant beslut skulle omedelbart döda ALL investering i landet.

   Däremot kan man fundera över varför en juridisk person ska få dra av ALLA räntekostnader och ALLA kostnader för renovering/tillbyggnad medan en vanlig person inte ska få göra motsvarande avdrag. Varför skall jag gynnas om jag startar en enskild firma som hyr ut bostadsrätten/villan till mig själv...

   Radera
  7. Fredde, Skattelättnader som är riktade mot enskilda grupper skiljer sig inte från andra bidrag. Bara en socialist tror och försvarar att just hans egna bidrag är nåt annat än bidrag.

   Radera
 8. "Kommer Miljöpartiet ens vara kvar i riksdagen efter valet 2018?"

  Det är en viktig fråga, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP blir nog kvar med tanke på hur väljarkåren är sammansatt. Men R&F kommer med stor sannolikhet anses förbrukade efter 4 år av pinsamma misslyckanden.

   Radera
 9. Tycker Cornu borde credda såväl MP som V mer efter deras mer och mer tydliga ställningstaganden för att ta bort ränteavdraget.

  Visst finns mycket annan skit i dessa partier, men det kan ju vara på sin plats att uppmuntra bra och rätt politik och i fallet med ränteavdraget är det bara dessa två partier som är rätt ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant
   MP är för medborgarlön nästan som cornus förslag.
   MP kan få bort överpriserna på bostäder då får cornu spader och går till attack på MP.
   Bloggen lever på BLT.

   Radera
 10. Fler och fler inser att de faktiskt är samhällsfarliga. Visst, jag vill också lägga ned kärnkraft, men kanske inte på 3 år så att lander hamnar i kris. Säg - 25 år. En reaktor var 4e år typ.....tänk långsiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om 15-20 år kan kraftverken byggas om till kallfusionsreaktorer från Lockheed Martin som Cornu skrev om för ett par månader sedan. Tills dess tycker jag vi kan hålla igång dom på kanske världens jordbävningssäkraste mark.

   Radera
  2. Lockheed håller inte på med kallfusion, de håller på med riktig fusion dock baserad på lite andra idéer om hur man bäst går tillväga jämfört med ITER.

   Radera
 11. Det sjuka är ju att dom också höjer skatterna på alternativen som t.ex E85 och solpaneler. Solpaneler är i alla fall ett alternativ i mp's värld.

  SvaraRadera
 12. Miljöpartiet har varit bra på att lyfta miljöfrågor. Frågan är om de i maktställning kan svara upp mot detta. De ser med glädje på när kärnkraftverken läggs ner på grund av höga effektskatter.
  Som miljöpartist och troende på klimatalarmen så hade detta varit en anledning till reaktion men de koncentrerar sig på Tysk energipolitik där de tror sig kunna påverka nedläggningen av kolkraften.

  Klimatfrågan är dock väldigt uppblåst, max 0,5 grader kan kopplas till CO2 som ger oss välstånd som raskt sprids till en dubblad världsbefolkning. Fö är isen på Grönland extremt osmält i år!

  SvaraRadera
 13. Kan ju kanske vara värt att påtala att mp inte kommer att stödja DAB utredningens förslag. Där har ju Cornu med all rätt varit ute och skrikit en del. Så helt verklighetsfrånvända är de ju inte...

  SvaraRadera
 14. Det är knappast så att vänsterblocket i verkligheten nu har sämre chanser än högerblocket att vinna. Regerande partier får alltid sämre siffror än när det är val. Verklighetens vänsterpartier är nu knappt mindre än valfläskshögern, valfläsksvänstern soppar mattan med valfläskshögern när det väl blir val, med dagens läge.

  SvaraRadera
 15. "Vi har fortfarande vår första egna budget att se fram emot..."

  Tja, lite nyhetens behag. En lite oväntad känsla att se fram emot.
  Ungefär som första gången man blir smittad med gonorré.

  SvaraRadera