Cornucopia?

2015-06-02 08:27

Mehmet Kaplan: Indien ska hjälpa Sverige utveckla våra städer

"Jag är inte bara bostadsminister, jag är också IT-minister, stadsutvecklingsminister och utrikesminister" - inte sagt av Mehmet Kaplan (mp)
Bostadsminister Mehmet Kaplan (mp) har nu lämnat Turkiet och istället semestrat i Indien, där svenska regeringen genom hans försorg nu slutit ett avtal där vi ska ta till oss Indiens kompetens inom bostadsbyggande och stadsplanering för att utveckla det svenska bostadsbyggandet och städerna.

Bostadsminister Kaplan är nu nämligen även stadsutvecklingsminister. Bostadsfrågan är inte speciellt viktig, liksom IT-frågorna och stadsutvecklingsfrågorna, så Kaplan har alla tre posterna.

Mumbai i Indien.
Foto: Kounosu / Wikipedia
Licens: Creative Commons Attribution-
Share Alike 3.0 Unported
Via regeringskansliet rapporterar Kaplan att:
"Det är viktigt för både Sverige och Indien och gör det möjligt för oss att tillsammans bidra till en globalt långsiktigt hållbar utveckling. [...] Med det här samarbetet stärker vi näringslivsutvecklingen, ekonomin, sysselsättningen och den hållbara stadsutvecklingen i de båda länderna."
Sverige har mycket att lära av Indiens innovativa sätt att snabbt ordna billiga bostäder till både gamla och unga. Kombinerat med den kunskap och kompetens som Kaplan byggt upp från sitt departement på lyxhotell i Turkiet, vilket t ex lett till förslag som sk Kaplanslum, så kommer nu bostadsfrågan snabbt lösa sig i Sverige.

Det är glädjande att Kaplan ägnar Sverige uppmärksamhet och inte konstant bor på lyxhotell utomlands. Han är också ett föredöme när det gäller hållbart internationellt CO2-fritt resande också, för som miljöpartist flyger han förstås inte kors och tvärs mellan hotellen, utan går, iklädd fotriktiga ekologiska mockasiner, handgjorda av skinn från självdöda djur, och enda bränslet är en stadig ekologisk frukost.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

34 kommentarer:

 1. Vilket är värst ? Om excellensen Kaplan semestrar i Indien eller är i Sverige och försöker genomdriva sin politik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är otvetydigt den klara vinnaren på Kaplans resande.

   Radera
 2. Hmmmm, Det fanns en knapp på regeringskansliets hemsida där man kunde slå på "ordförklaringen". Men det hjälpte inte.

  SvaraRadera
 3. Indien är ett mycket trevligt land, men det finns ju en sak som inte är så lysande och det är just infrastrukturen.

  När jag jobbade i landet kunde det ta 10 till 90 minuter att ta sig genom staden till jobbet, och bostäder/avlopp/avfallssystem är ju fruktansvärt risiga i regel, särskilt i jämförelse med svensk standard.

  Mycket av detta beror förstås på korruption. Här är en mycket trevlig dokumentär i ämnet: Eltjuvar i Indien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så lysande... Det var nog dagens understatement. Alla större industrier har backupdieselgeneratorer pga brown/blackouts, och hur miljövänliga är dessa... vattenrening är nonexisting, speciellt som ny verksamhet som läkemedelstillverkare släpper ut allt orenat etc. Indien är inte ett föredöme i något när det gäller dessa bitar. Jag har också arbetar däR...

   Radera
  2. Ja, man förstår inte riktigt hur illa det kan vara innan man besöker landet. Om man vill se det positivt så kan man väl se detta som en oerhörd möjlighet (dvs att överföra svenska best practices till Indien).

   Det som är fint är dock att man kan få fantastisk mat och färsk frukt/juice till vrakpris, eller leva dekadent på lyxhotell när man behöver pusta ut. Undvik att dricka vattnet bara...

   Radera
  3. Fint folk har i alla tider bara druckit té och alkoholhaltiga drycker, för att undvika magsjuka. Inte konstigt att svenska armén enbart drack öl förr i tiden, varav alla socknar var ålagda att hålla humlegårdar till totalförsvaret...

   Radera
  4. Det är väl inte omöjligt att infrastrukten var bra där Kaplan var, vilket får antagas vara dom bättre områdena, bra.

   Radera
  5. Det är tillåtet att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Indien må vara ett av världens fattigaste länder och ha dålig infrastruktur etc, etc. Samtidigt måste man komma ihåg att de har 30-50 miljoner medborgare med utbildning motsvarande svensk universitetsnivå (alltså fler än sveriges totala befolkning flera gånger om), världens kanske bästa matematikutbildning i konkurrens med Kina, läkare och sjukvård av absolut världsklass (för de rika), helt egna atomvapen, elitsoldater i världsklass (gurkha) samt ett eget rymdprogram kapabelt att skicka satelliter till mars (där de gärna får lasta ombord Kaplan på nästa uppskjutning).

   Radera
  6. Peter Andersson gör en viktig poäng här.

   Man kan inflika att en stor del av den grundläggande stadsplaneringen och infrastrukturen härrör från britterna, det var de som lade ut järnvägen mm. Men vädret är väl sämre i Brighton och därför semestrar inte Kaplan där.

   Radera
  7. Ja jag dricker kaffe fast min fru föredrar te och i trädgården finns humle så i liten skala representerar vi "alla tider" och ska nog kunna tillverka en liten mängd alkoholhaltiga drycker till totalförsvaret om kriget kommer. Har också upplevt Indien, dvs mellanlandat några timmar på en flygplats där det fanns många städare på toaletten. Rent och snyggt var det. På overallerna fanns meningen No tips, men de ville alla ha mynt av vilket ursprung som helst när de överlämnade någon meter toapapper. Ja det fanns hållare för toapapper inne på min toalett men givetvis ingen rulle förmodligen gällde det alla toaletter på flygplatsen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Ändå glömde jag Bollywood! Attans! Kolla bara på den här scenen som har allt som den senaste terminatorfilmen och/eller den sista matrixfilmen borde ha haft:

   https://www.youtube.com/watch?v=yysbbPStfWw

   Radera
  9. Appropå humle så tänker jag på sådant där finöl IPA. Jag finner det i det närmast odrickbart, man kan lika gärna tugga humlekottarna direkt. Alltid intressant när trender går till sin extrem i landet lagom.

   Ifrån Rya skog exporterades förr humle och där växer den än, ifall någon vill titta. Borde vara en bra sort. Där är dessutom fint, antagligen är det därför kommunen vill hugga bort den. Det verkar ju vara ett annat signum för göteborgsandan.

   Radera
  10. Inte så lysande... Det var nog dagens understatement. Alla större industrier har backupdieselgeneratorer pga brown/blackouts, och hur miljövänliga är dessa... vattenrening är nonexisting, speciellt som ny verksamhet som läkemedelstillverkare släpper ut allt orenat etc. Indien är inte ett föredöme i något när det gäller dessa bitar. Jag har också arbetar däR...

   Radera
  11. Den huvudsakliga anledningen till att knektar drack köpiöst med öl (vill minnas att gustav Wasas soldater hade 5l om dagen inskrivet i kontraktet) var att all mat var saltad. Det var det enda sättet att konservera mat på som stog till buds förr. Armen var dessutom extra djävligt då man hade systemet att äta förrförra årets skörd (man lät alltså maten ligga i förvar 2 år inan man konsumerade den). Detta för att kunna ha framförhållning om skörden slog fel. Smöret som serverades var alltså 2 år gammal (jo även mejeriprodukter ingick i detta system, inte bara fläsk och spannmål)

   Radera
 4. Kaplan går från klarhet till klarhet. Är han helt untouchabel eller varför slaktar inte media karlen? Vänta nu, vilket parti tillhör han och vilka alibin har han? Och vad röstar din average stockholmsjournalist på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. [IRONI]
   Otroligt osakligt påhopp. Frågan är om det inte är rentav rasistiskt?

   Journalisterna lämnar såklart Mehmet Kaplan ifred eftersom han förstått att Sveriges framtid ligger i att hämta inspiration från de orter dit han valt att förlägga sin semester.

   Och vad skulle det vara för fel på turkiska och indiska hus?
   [/IRONI]

   Radera
  2. Tur att du tillämpade ironi inom bracets. Det hade jag aldrig förstått annars. Jag är annars djupt imponerad av hans kunskaper inom tex närhistoria, speciellt svenska krighistorien.

   Radera
  3. Ett större problem är att det finns kristna i politiken. Vissa av dem är extremister som t o m är negativa till abort. Kaplan är bara en vanlig trevlig islamist som vill införa islam som den överordnad ideologi som alla måste underkasta sig. Vi har alla sett vad det innebär i praktiken med Sharialagar förtryck och exploatering av icke-muslimer, men det är inget att oroa sig för.

   Muslimer är nämligen alltid förtryckta. Vi är därför ålagda att alltid tycka om och tycka synd om alla muslimer. Inte konstigare än att vi alla måste hata USA.

   Radera
 5. Helt OT kan jag skriva att Sverige och Miljöpartiet inkl Mehmet Kaplan gjort en stor förlust i dagarna.

  Vi nås av nyheten att Said Arif avlidit. Han har haft en lång karriär som invandrarentreprenör och lämnat stort avtryck i de organisationer han arbetat i. Han började som en enkel desertör från algeriska armén på 90-talet och steg snabbt i rang efter sin anställning i A-Qaeda. Han drev projekt att bomba såväl Bryssels julmarknad som Eiffeltornet, inte alltid med god utdelning dock. Hans arbete uppmärksammades internationellt i bl a USA och Frankrike. Ett av hans stora projekt på senare år var att försöka förgifta en amerikansk armébas i Spanien med kemiska stridsmedel. Den internationella karriären gick vidare via Tjetjenien till det internationella storföretaget "IS" i Syrien där han nyligen avled i tjänsten. Trots sin internationella karriär och de långa tjänsteresorna övergav han aldrig Sverige som bas och många är de svenska ungdomar som tagit intryck av hans idéer och ledarskap. En inspiratör för många.

  Han sörjs närmast av sin fru som är drivande i Charta 2008 och kommunalpolitiker för Miljöpartiet i en kranskommun till Stockholm. Begravningen kommer att ske i stillhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, stämningsfullt.
   Frågan är om han fick tillräckligt med stöd under tiden i Sverige. Kanske han blev lite bitter över bostadsköer och saknade erbjudanden om toppjobb? Kanske vi hade kunnat undvika hans tragiska död?

   Radera
  2. Man får nog anta att han inte var nöjd med mottagandet. Han hade visst råkat glömma att han hade övervakad frigång från franskt fängelsestraff när han reste till Sverige 2012, och bara på grund av denna obetydliga detalj kränkte svensk gränspolis honom djupt.

   Radera
  3. Har man asylskäl om man desserterar?

   Radera
  4. Han var tillsammans med en miljöpartist. Inte konstigt att han ville spränga västvärlden åt helvete efter det.

   Radera
  5. Det beror på straffet mm skulle jag tro. Inte generellt.

   Radera
 6. Skulle gärna se att Kaplan drog från Indien så fort det bara är möjligt. Nu när indierna äntligen fått tummen ur och insett att det är JAS de behöver och inte något svindyrt übertekniskt franskt monsterplan, så ska vi inte störa förhandlingarna genom att skicka dit subversiva element.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske bara var en mellanlandning i Goa? Indiens eget Christiania. Jag har hört att de har mycket piller, röka och injicerbara vätskor som är populära hos miljöpartister där.

   Radera
  2. Och kvarglömda engelska hipppies från 60-talet, glöm inte dem. Inte särskilt användbara till någonting egentligen, men de finns där i alla fall.

   Radera
 7. Som muslim får man inte supa och knarka, men som miljöpartiskt får man bevilja sig själv dispans från regler som gör livet tråkigt. Källa: Åsa Romsom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knarka får man väl? Det lär ju vara det ungdomarna där borta sysslar med när de har sina kalas.

   Radera
  2. KAT räknas väl inte...

   Radera
 8. Forskning har visat att om det råder osäkerhet i trafiken sker färre olyckor. Det är därför, i nollvisionens namn, vi har de nya övergångsställena som inte är övergångsställen dvs märkta med streck eller härgårman, utan något gupp där folk leds över gatan i tron att det är ett övergångsställe. Som bilist har di alltså rätt att gasa på där. Förmodligen är det indiskmiljöpartiforskning och det han studerar där. Nästa steg är att vi tar de kvarvarande korna i Sverige och ställer ut dem med lämpligt avstånd på motorvägarna. Precis som i föregångslandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige har vi ju agila älgar som står och väntar vid vägkanten för att hoppa ut när de ser ljuset. Så de är betydligt mer lämpade än letargiska kossor för att skapa osäkerhet och hålla bilförarna alerta. Och dessutom, norröver har vi även renar som mer liknar kossor i kynnet och därför passar invånarna i den landsändan bättre. Jag skulle nog säga att vi borde överväga att exportera den här överlägsna lösningen till Indien med omnejd.

   Radera