Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2015-06-21 23:17

Mediakrisen: Schibsted sägs vilja sälja Aftonbladet. Till Bonnier.

Enligt uppgifter i morgondagens Dagens Industri (pappersupplagan - som prenumeranter har tillgång till redan kvällen innan) överväger Schibsted vilja sälja Aftonbladet. Bonnier påstås sitta och räkna på förvärvet, men alla förnekar förstås allt.

Dagens Industri refererar i sin tur till norska Dagens Naeringsliv.

Det handlar i så fall om att slå samman Expressen och Aftonbladet, vilket i praktiken nog kan anses innebära att ungefär hälften av personalen får sparken och att Sverige får nöja sig med en enda dagstidning.

Här hittar man journalisterna framöver.
Foto: Arbetsförmedlingen / Lennart Perlenhem
Ursprungligen sägs Bonnier och Schibsted samtalet om att Bonnier skulle ta över SvD och alltså både ha DN och SvD, medan Schibsted skulle ta Aftonbladet och Expressen. Fallande annonsintäkter för papperstidningarna med 22% under första kvartalet sköt dock de planerna i sank, samtidigt som Aftonbladets upplaga på papper föll med 19%.

Alla förnekar allt, men man för som bekant inte förvärvsdiskussioner via media. Intressant är dock att vi alltså är på väg mot en enda stor dagstidning, Svenska Dagens Nyheter, och en enda kvällstidning Aftonsexpressen, om de ursprungliga planerna hade gällt. Vilket förstås Konkurrensverket gladeligen skulle godkänna i enlighet med praxis att godkänna allt.

Eftersom det här är Internet så hittar man Dagens Naerinslivs egen artikel här, för den som vill läsa, även om artikeln är bakom en betalvägg. Artikeln i Dagens Industri hittar man på sidan åtta. Journalister älskar att skriva om den egna branschen och kan antagligen leva hela veckan på att spekulera i ämnet, samt positionera sig för att inte få sparken om förvärvet går igenom.
"-Vad säger man till en journalist från Aftonbladet eller Expressen?
-En Big Mac & Co, tack!"
Man ska vara medveten om att papperstidningarna och även det sk "gammelmedia" är en döende bransch. Vi hade tekokrisen, varvskrisen och stålkrisen. Det finns de som överlevde det stålbadet och det kommer finnas media som överlever mediakrisen också. Men det handlar om de som kan anpassa sig och bygga nya affärsmodeller. De flesta kommer dock dö, även om man kommer skrika efter skattebetalarnas pengar likt tekoindustrin och varvsindustrin gjorde.

Du kan prova Dagens Industri digitalt för 79:- SEK i en månad. Distribution sker bland annat i särskilda appar, eller via inloggning online. Stöd en journalist idag, i morgon kan det vara för sent!

Tillägg: Bloggrannen Ekonomism påtalar att nu har även Aftonbladet slutat redovisa sin pappersupplaga och därmed redovisar ingen större tidning längre sin upplaga. Hemska tanke att annonsörerna skulle se vad som pågår...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Halvering av skräpet, alltid något!

  SvaraRadera
 2. Va?
  Finns Aftonbladet och Expressen kvar ännu?
  Hualigen.

  SvaraRadera
 3. Enligt uppgift hos Fria Tider tjänar Jan Helin, chefredaktör hos AB, 7 miljoner om året. Låter sjukt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju behålla kompetensen.

   Radera
 4. Problemet med media är att de försöker tillgodose allas behov, och då blir det för mycket utfyllnad för alla. Jag tror att "tjänster" som bubb.la där intressanta nyheter länkas till halva världens utbud kommer att bli vanligare. Kanske till och med med en viss inriktning för att nischa sig till ett visst segment av "kunder". Gammelmedia kommer att dö. Riktiga journalister kommer fortfarande att ha en nisch, men de kommer att jobba på någon slimmad blogg eller liknande i stället för en tidning med gigantiskt byråkratiskt överhäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Media har framförallt försökt tillgodose sina och sina ägares behov och åsikter.

   Radera
  2. Gillar också bubb.la men de länkar ju mest till gammelmedia och om gammelmedia försvinnar har de ju bara bloggare, troll och blondinbella kvar att länka till och det kan ju bli magert ...:).

   Gammelmedia, särskilt den svenska medie-ankdammen, är bedrövlig, men jag är också bekymmrad över alternativen - framför allt hur unga slukas av olika avarter.

   Radera
 5. Gott det här, önskar alla överblivna landsförrädar-"journalister" en skön arbetslös tur hela vägen till FAS3 och därefter en lång fajt med SOC för att få bidraget lite för sent varenda jäkla månad.

  Glöm föralldel inte sätta upp er i bostadskön så ni kan få äran att flytta till ett av er själva skapat jävla mångkulturellt getto när ni tvingas sälja er nuvarande bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir väl bra att Expo kan få ett tillskott om 30-40 väldrillade journalister som får 80% av lönen betald via nåt statligt bidrag i fas 3 eller nåt. Det gillar du va?

   Radera
  2. FAS3? Dessa åsiktskorridorens lokalvårdare kommer naturligtvis att få en egen gräddfil hos AF.

   Radera
  3. FAS 3 som soprum-och-trapp städare på Rosengården eller liknande var väl det jag fantiserade om..

   Radera
 6. Och den kvarvarande tidningens (låt oss kalla den Dagens Översikt = DÖ) enda chans på lång sikt är att vända på steken - göra tevebilagan till huvudtidning samt nyheterna/sporten till något slags 8-sidig bilaga som i bästa fall någon nostalgisk samhällskunskapslärare kan använda i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, kul. Jag har inte bläddrat i en TV bilaga på många år, aldrig sett någon annan läsa en heller. Tablå TV har ju samma problem som tidningarna så TV delen säljer nog inget vidare.
   Riktiga nyhetsreportage kanske kan sälja, men till få, och de vill nog inte ha reklam...

   Radera
  2. @ Erik G

   Med "på lång sikt" tänkte jag mest på de c:a 50% av unga svenskar som lämnar skolsystemet utan kunna läsa, skrivna och räkna tillräckligt bra för att ha en chans på arbetsmarknaden. Men du har rätt, de kommer inte att hamna framför teven, de kommer att hamna 50 timmar i veckan framför ännu mer fördummande datorspel.

   Radera
 7. Aftonbladet kan tänkas upphöra som megafon för extremvänstern. Jag påtalade nyligen för Karin Pettersson att hon och Anders Lindberg behöver se sig om efter nya jobb och det verkar kunna gå fortare än jag anade. Väl förtjänt.

  SvaraRadera
 8. Det handlar i så fall om att slå samman Expressen och Aftonbladet, vilket i praktiken nog kan anses innebära att ungefär hälften av personalen får sparken och att Sverige får nöja sig med en enda dagstidning.

  Dagstidning?? DN och SvD möjligtvis men Expressen och Aftonbladet får väl ändå räknas som kvällstidning. Ingen större förlust om vi slipper hälften av dem, känns som de tillhör det förgångna.

  SvaraRadera
 9. Ommöblering på Titanic. Ser ingen annan rimlig, logisk förklaring.

  SvaraRadera
 10. Det är en del av utvecklingen att papperstidningar dör ut. Det intressanta för svensk del är om utdöendet är snabbare i Sverige än i tex Norge och Danmark. Finns det några siffror på detta?
  Det skulle inte förvåna mig om utdöendet i Sverige är betydligt snabbare än i Norge och Danmark, och det beror på hur den svenska journalistkåren samstämmigt befinner sig väldigt långt ifrån de åsikter som folk i gemen har.

  Folk är trötta på svensk media och svenska politiker!

  Samtliga media gullar med politikers idiotiska mastodontprojekt som förbifart Sthlm och Västlänken & biltullar, och på landsbygden ska de ha mer vargar och bekosta sitt bredband själva.
  Samtliga media gullar med bokstavstrogna muslimer och kulturer med herderskultur, och samtidigt flaggar de stort för feminism och HBTQ-vänlighet - snacka om inkonsekvens.
  Samtliga tycker okritisk att vi måste öka Sveriges befolkning för att öka tillväxten (BNP) även om detta innebär minskad livskvalitet, ökad miljöbelsatning och lägre BNP/capita.

  Media har också bidragit till att kraftigt begränsa vad som är politiskt korrekt att säga i svensk debatt. Det är bedrövligt att en stor del av svenska folket ser sig tvingade att rösta på SD eftersom de är helt övergivna av övriga svenska politiker. Uppfriskande att SD nu ökar mest bland invandrare - en härlig spark i baken på etablissemanget.

  Varför ska man läsa gammelmedia när det ändå är en ensidig bild som ges. När det som folk i gemen anser att är rimligt och rätt varken ryms inom det journalisterna skriver eller inom det som ens är politiskt korrekt att skriva om så har media spelat ut sin roll. De ska överges och dö.


  SvaraRadera
 11. Det betyder att det bara kommer att finnas en nyhetskälla för oss som följer Let's Dance-domarnas kamp mot kolesterolen.

  Vem fan tänker på oss?

  Och vem tänker på mångfalden i rapporteringen kring slask och kungahus, risken för desinformation och felaktigheter ökar med bara en slasktratt.

  Dessutom hade jag tänkt banta 57 kg på 6 veckor, det kommer att bli jättesvårt om jag inte har tillgång till minst två trovärdiga program. I brist på information är det risk att jag tar den diet jag kom ihåg att de skrev om, den ursvenska kebabpizzadieten, även kallad 5-2. 5 dagar med extra mycket sås, 2 dagar med normal dos.
  Då åker kilona fort.

  SvaraRadera
 12. Det är lätt att skylla på Internet när det snarare är ett kvalitets och formatproblem. Finns massor av pengar att tjäna och annonsörerna kan inte ens göra av med sina budgetar, och idiotmedia står där som fågelholkar... och hoppas att någon annan skall betala?

  SvaraRadera
 13. Är lite förvånad att den här bloggen inte har nämnt tidningen Fokus någon gång vad jag kan se (i år). Det känns ju som den givna portalen för granskande nyheter av eget arbete. "internet" och Metro lär väl ta över notisnyheterna. Fast ja, jag undrar vart den samlande lokalbevakningen kommer ta vägen.

  SvaraRadera