Cornucopia?

2015-06-05 13:37

Marknadsräntorna på årshögsta

Trots Riksbankens panikartade räntesänkningar och kvantitativa lättnader är nu flera av marknadsräntorna på årshögsta. Marknaden sviker alltså successivt den svenska skuldbubblan och bostadsbubblan och kräver nu högre räntor för att finansiera vansinnet.

Svenska långa marknadsräntor under 2015.
Bolånekollektivet med rörliga räntor berörs dock inte, men för bundna räntor har det nu blivit dyrare. Kanske har fönstret där det var optimalt att binda räntan nu passerats?

Även svenska statsobligationsräntor ligger nu på årshögsta, antagligen eftersom det gått upp för marknaden vilka totala muppar det är som sitter i regeringen, vilket straffas stenhårt. Högre räntor kommer innebära att socialisterna får allt svårare att finansiera sina underskott och populistiska utspel om vilket särintresse som ska få pengar och vem som ska betala, när omsättning av upplupna obligationer till nya skuldsedlar får högre räntor än man kanske hade hoppats för. De har fortfarande lägre räntor än tidigare obligationer, men frågan är vad man i budgetarbete och planering hade räknat med att binda om skulderna på?

Den tvååriga statsobligationsräntan är dock fortfarande negativ, men t ex 5-årsräntan har stigit från som lägst -0.071% till 0.367%.

Vi kan förvänta oss stigande räntor, både för stat, kommun och framför allt för bolånekollektivet, så länge socialisterna och speciellt miljöpartisterna sitter i regeringen.

Man ska också komma ihåg att krigsrisk och till slut krigsutbrott kommer slå stenhårt mot svenska kronan och med det även mot räntorna. Den som både sitter med tillgångar i svenska kronor och bostadslån kommer råka ekonomiskt riktigt illa ut och dubbelt illa med tanke på att bostadens försäkring inte omfattas av krig, som klassas som force majeur. Men skulderna förblir personliga i Sverige även om panten är en pyrande askhög. Mer om det muntra ämnet om hur man ska skydda sina tillgångar inför krigsutbrottet i ett senare inlägg. En kort sammanfattning är "bort från kronan".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

25 kommentarer:

 1. Är det typ tredje gången du säger att räntetåget lämnar perongen?
  Till slut kanske du får rätt?
  Det innebär isåfall början på slutet. Dvs slutet på Sverige så som vi har lärt känna det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tredje gången? Eftersom du ignorerar osäkra uttalanden som " Kanske har fönstret där det var optimalt att binda räntan nu passerats? så är det väl 30:e gången?

   Radera
  2. Men hallå. Det är väl klart att räntorna kommer gå upp någon gång.

   Radera
  3. Tekniskt sett är sannolikheten att vi sett räntetoppen i Europa >50%. Avgörande blir hur USA-börs och dollar rör sig. Dollarn bör fortsätta att stiga tack vare skuldproblemen i Europa. Således kan förväntas att kapital rör sig mot USA och en stigande börs. Kortsiktigt kan euron dock fortsätta upp mot 1,17-1,35 dollar före "kraschen" ner mot 0,80(om man inte genomför en regelrätt skatte-federation, dvs där Tyskland går "i borgen" för euro-zonens skulder).

   Sannolikheten för den 20% nedgången(från toppen) för OMX ökar just nu. Dollarbotten finns kring 7,90.

   Det sägs att bara 20% av bolånetagarna har rörlig ränta idag. Löptiderna i övrigt?Någon som vet?

   Just nu ligger den amerikanska 10-åringen o 30-åringen precis på ett större motstånd. Brister det kan vi förvänta oss en 50% uppgång(H&S). Jag tror på en mindre rekyl ev. parad med börsnedgång till nivå där en ev. börsbubbla startar(egentligen handlar det om att en ny högre kanal ska etableras).

   Den svenska 10-åringen har nästa motstånd vid 1,4%(nu 0,98). Nästa motstånd är 2,7% och det sista motståndet före en ny långsiktig trenduppgång är på 4%-nivån.

   Ränteuppgången handlar om att ekonomierna beräknas etablera en stabil riktning med inflations-impulser. Vem vill placera i räntor på denna nivå? Kan bli stora förluster för pensions.bolag framöver.


   Radera
  4. Ni som är lite insatta i TA vet att vi måste se Lower High och Higher High för att bedöma trendväxling. Nu kan UST10/30 ha etablerat Lower High och just nu ligger räntan vid det riktigt långa trendmotståndet SAMT har en större H&S(+50%). Då förstår ni vad vi står inför just NU! Genombrott innebär alltså sannolikt Higher High.

   Radera
  5. oops.....ska stå Higher Low och Higher High förstås! "Måste" ska ses som den vanligaste formationen vid vändning.

   Radera
  6. Tekniskt sett litar jag bara på personer med ett verifierbart track record. Så tekniskt sett rttck, Vad har du för track record. Tycker du tar stora ord i din mun utan att leverera speciellt mycket, tills skillnad från mig .

   Radera
  7. rttck

   Har inte majoriteten av bolånetagarna 3-månaders ränta? Jag vill bestämt minnas det.

   Radera
 2. "Man ska också komma ihåg att krigsrisk och till slut krigsutbrott kommer slå stenhårt mot svenska kronan och med det även mot räntorna."

  Krigsutbrott var? Sverige? Världskrig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, det råder ju krig hela tiden, men jag tror att det menas krig mot Sverige, vilket förmodligen är snabbt överstökat. Efter det är väl alla lån antingen avskrivna eller omskrivna till Rubel, vilket väl är ungefär samma sak som avskrivna.

   Radera
  2. Krig var som helst kan innebära katastrof. Tänk dig inbördeskrig i Saudi eller fullt krig i Ukraina med miljoner flyktingar och statsbankrutt

   Radera
  3. Skenande räntor
   Det är katastrofen vi väntar på
   Bostadsbubblan spricker
   Personliga konkurser
   Statligt budgetunderskott
   Besparingar
   Lågkonjunktur

   Radera
 3. Lägga en bunt dollarsedlar i byrålådan eller köpa några kilo guld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker väl med att se till att ha paracetamol i rejäla mängder, en mortel och alkohol hemma?

   Radera
  2. En pistol med ett skott i torde vara skonsammare än en utdragen och plågsam förgiftningsdöd.

   Radera
 4. "Marknaden sviker alltså successivt den svenska skuldbubblan och bostadsbubblan och kräver nu högre räntor för att finansiera vansinnet."

  Det är snarare så att marknaden lägger in Svenska räntor i samma korg som exempelvis de Tyska. Det är ju inte så att den här ränteuppgången är särskilt unik för Sverige direkt...

  Sedan tvivlar jag (tyvärr) starkt på att det har någon som helst betydelse om det är Löfven/Romson istället för Reinfeldt/Borg vid rodret heller. Samma politik, andra ansikten. That´s it.

  SvaraRadera
 5. Oavsett tror jag historiens dom mot politikerna kommer bli hård. Man har haft/har ett guldläge att införa amorteringskrav och/eller fasa ut ränteavdragen nu när räntan har varit rekordlåg. I stället setat med armarna i kors och sett på när dammen fylls på med allt mer vatten och till slut kommer brista

  SvaraRadera
 6. Enda politiskt möjliga lösningen är att göra lån till lön. Det är ju bara formen på en svensk vokal som skiljer de tu åt. Ju högre lån man har, desto högre medborgarlön ska man få från staten. Staten skapar ju pengarna ur tomma luften, så det är detsamma som ökat välstånd. Och det är ju bara socialistiskt solidariskt att pamppacket t.ex. spontant bara betalar bort miljoner av andra människors pengar till rika jävlar, under diverse förevändningar, samtidigt som fattigt ohyra avhyses under snutens batongslag. De fattiga har ju inget av värde för staten att plundra bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten skapar inte pengar ur tomma intet. Bankerna däremot skapar pengar ur tomma intet. Iaf det vi använder som pengar :)

   Radera
 7. OT: Gud har nu blivit Hen - Är KD informerat?

  http://spraktidningen.se/blogg/gud-blir-hen-i-st-johannes-forsamling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud har väl alltid varit ett könlöst neutrum.

   Radera
  2. Nej
   Gud är tre i en
   Fadern, Sonen och Den Helige Ande
   Alltså maskulin majoritet

   Faktum är att om du frågar människor om deras syn på Gud så speglar den deras erfarenhet av sin egen Far

   Exempel: Gud bryr sig i alla fall inte
   - Har upplevt en frånvarande och ointresserad far
   Bäst att inte bli för involverad i religion. Gud vill ju bara fördömmas människor
   - Har haft en sträng och dömande far

   Gud är Kärleken.
   - Har haft en ovanligt bra far

   Kolla skälv i din närhet

   Radera
  3. Jag själv har länge påtalat att det är 50% chans att Jesus föddes ur någon av Josefs kroppsöppningar. Eftersom tjejer och killar är likadana. Klassiskt har man tänkt att det måste varit Maria, men det var på den tiden då man trodde att kvinnor hade större potential att föda barn än män. Går vi riktigt långt tillbaka trodde de flesta rent av att endast kvinnor kunde föda barn överhuvudtaget, så det är inte konstigt att det blivit såhär.

   Radera
 8. Positiva jobbsiffror från USA, räntehöjning på g där?

  SvaraRadera