Cornucopia?

2015-06-23 15:20

KPI-deflationen slår till: SSF höjer priset på nyckelbrickor med 30%

Som bekant har vi ju inga prisökningar i Sverige alls, enligt SCB:s officiella siffror. Ändå visar det sig att Stöldskyddsföreningen på tre år höjt priset på stöldskyddsbrickor med knappt 30%, eller 9% om året.

För tre år sedan kostade ett treårsabonnemang på sex stycken stöldskyddsbrickor 720:-. Nu kostar treårsabonnemanget 934:- SEK, en höjning med 29.7% eller drygt 9% prishöjning per år.

Samtidigt har som bekant den officiella KPI-inflationen varit obefintlig, men SSF finner det alltså nödvändigt med 9%-iga prisökningar om året. Detta överstiger mer än väl också löneökningarna, så ökade personalkostnader är knappast en förklaring.
KPI-inflationen sedan 2012.
SSF:s 9% finns inte ens med på skalan.

Det är alltså inte bara det lokala monopolet El Dummio som kraftigt höjer sina priser i det inflationsfria Sverige.

Aktuell KPI-inflation är 0.1% och sedan maj 2012 har KPI-inflationen officiellt satts till -0.3% på tre år eller -0.105% om året. Ändå finner alltså SSF det motiverat med en prishöjning om 9% per år.

Stöldskyddsbrickorna förmodas göra att borttappade nycklar enkelt ska returneras till ägaren mot hittelön, utan att för den delen ha namn, adress och telefonnummer på sig.

Förslagsvis tar man och sätter upp en anonymiserad1. e-postadress upphittaren kan maila för att få hittelön och tillverkar egna brickor med e-postadressen och ordet HITTELÖN! Lär absolut kosta mindre än 934:- SEK på tre år, eller med fortsatta prishöjningar långt över 10 000:- SEK de kommande tio åren. Återkommer med lösning på detta i senare inlägg.

Givet tillräckligt med tid kommer med 9% prisökning per år hela lönen till slut tas upp av kostnaden för stöldsskyddsbrickor, även om man lyckas hålla 2-3% löneökning om året.

Alla insatta vet att KPI är fullständigt skitsnack och fullständigt söndermanipulerat utan koppling till verkligheten, vilket tydligt visar sig i sammansatta tjänster som stöldskyddsbrickor, elnät, sophämtningsavgifter, avloppstömning, sotning etc. Eller för den delen Apple-datorer med 27% högre priser.

1. Själva vitsen med SSF:s tjänst är att det är olämpligt att skriva ut icke-anonyma kontaktuppgifter på husnycklar eller bilnycklar. Med en anonymiserad e-postadress kommer man runt detta. Varför det är olämpligt med icke-anonyma kontaktuppgifter på nycklar lämnas som en övning åt läsaren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Korrigerat för inflationen mha SCBs "prisomräknare" har jag höjt min lön ca 54% på 17 år. Man kanske skulle gjort karriär som nyckelbricka istället.

  SvaraRadera
 2. Affärsbankerna ökar penningmängden med över 300 miljoner kronor per dag så det är inte så konstigt att pengarna i din plånbok tappar sin köpkraft.

  SvaraRadera
 3. Investeringar driver lönerna som i sin tur skapar inflation.

  De reala investeringarna i USA fortsätter att sakta stagnera sedan 70-talet. Idag kommer Capex-siffror (Durable Goods Order) som föll med 1,8% i april(-2,5% å/å).

  Se bif utveckling sedan år 2000.

  http://www.advisorperspectives.com/dshort/charts/indicators/Durable-Goods.html?Capital-Goods-Core.gif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det klart att makthavarna ljuger om inflationen. Alla kurvor pekar fel. Det började år 2000 med naturresursernas fördyring, som i sig ger betydande inflation inom infrastruktur och material- och energikrävande saker. Nedgången under de kommande 15 åren kommer att bli mycket större. Uppfinningar och teknikförbättringar stagnerar. Komplexiteten ökar och det krävs allt mer för att hålla systemet flytande. Lägg till detta fackidioternas intåg, massinvandringen, byråkratins osäkerhet, brottsligheten, pengarnas förlust, flykt till reala tillgångar, ungarnas fördumning och mentala tillstånd, importproblem med mera. Så när botten går ur blir det väldigt snabbt. Elen kommer inte länge ur två hål i väggen och då är det slut.

   Radera
  2. Inflation finns som kompensation men det riskerar att leda till stagflation om inte investeringarna ökar. Globaliseringen är per definition dis-inflatorisk då mer och mer investeringar sker utomlands medan icke konkurrensutsatt verksamhet höjer sina priser i monopolistisk anda.

   Det finns de som bejakar höjda importpriser bara för inflationens skulle. De är antagligen ekonomer.

   Ja Urban, i detta fall håller jag nog med dig rent allmänt sett. Jag tror dock på en fortsatt tudelad ekonomi. En för de framgångsrika med "rätt kompetens och ålder" och en för majoriteten.

   Radera
  3. Ärligt så tycker jag att det skulle vara mycket bättre om Urban drev denna blogg. Karln måste vara överintligent. Kan det bero på vattnet i alkvettern tro.

   Radera
  4. Ärligt så tycker jag att det skulle vara mycket bättre om Urban drev denna blogg. Karln måste vara överintligent. Kan det bero på vattnet i alkvettern tro.

   Radera
 4. Jag har en sån där adressbricka som jag knyckte från en gammal resväska på min nyckelknippa. Då är väl jag duktig så att ärliga personer kan lämna tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du stulit stöldbrickan??

   Radera
 5. Öl på uteserveringar har ökat mycket i pris senaste åren. Hur kan en 50 cl flaska Mariestad kosta 75 kr (förra året).
  Påslag med ca 500% mot bolaget. Utomlands på sköna stället. 20 kr och ca 60% mot butikspriset.

  SvaraRadera
 6. Bojkotta SSF. Anlita istället Falck Välj mellan 1 bricka med 3 års registrering för 179:- eller 5 nyckelbrickor med 1 års registrering för 199:- per år.

  Det både bästa och billigaste sättet är dock att hålla ordning på sina nycklar

  SvaraRadera
 7. Hur var det nu med anekdotisk bevisföring?

  Nåja, även om nu nyckelbrickorna verkar öka i pris så får jag väl nöja mig med att hyran, maten och kläderna ligger på ytterst måttliga ökningar sedan 2011.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på den

   Dessvärre är det gott om folk som "bevisar" än det ena och än det andra med anekdotisk bevisföring, men det är ganska ont om folk som verkligen kan leverera belägg. Att lite käckt kombinera det med andra argumentationsfel gör inte saken bättre:

   "Alla insatta vet att KPI är fullständigt skitsnack och fullständigt söndermanipulerat utan koppling till verkligheten, vilket tydligt visar sig i sammansatta tjänster som stöldskyddsbrickor, elnät, sophämtningsavgifter, avloppstömning, sotning etc. Eller för den delen Apple-datorer med 27% högre priser."

   Kanske skall man tolka det som att alla "insatta" förlitar sig på anekdotisk bevisföring eller?

   Radera
 8. Höjda skatteböter mot brottet att producera välstånd åt sina medmänniskor i Sverige kompenseras statistiskt med lägre importpriser tack vare rationell produktion i den icke-arabiska delen av Asien.

  Medelpriset på allting är så klart en fullständigt meningslös siffra. Eftersom ingen ett exemplar av varje sak som finns, så påverkar den genomsnittsstatistiken inte något enda beslut i hela ekonomin. Sömmerskan bryr sig om trådpriser, bonden om potatispriset. Ingen av dem bryr sig om medelpriset på (en potatis + en tråd)/2. Men det har en gång för alla blivit tradition för idiotmedia att använda sig av den där meninglösa siffran, och folk anstränger sig så gott de kan för att låtsas relatera till denna vulgära abstraktion, den nakne kejsarens tvättmaskin.

  SvaraRadera
 9. Någon borde starta ett oberoende inflationsindex, vilket skulle ge stora chanser till publicering och en kommersiell verksamhet. Den verkliga KPI-inflationen ligger nog någon procent högre. Det går att starta med verkliga och uppskattade tidsserier och väga samman dessa. Jag undrar vad som finns tillgängligt på SCB.

  Något liknande som är mindre kommersiellt intressant är statistik över naturresursernas fördyring. Företagen har mycket historisk information inom kostnader och volymer. Här är maktapparaten värdelös i många länder inkl. Sverige. LKAB har exempelvis haft reala kostnadsökningar årligen på 7 procent och det får man ta reda på själv i årsredovisningarna.

  SvaraRadera
 10. Enligt Big Mac index så kostar en big mac i Sverige 41 kr - och har gjort så de senaste 4 åren. (2012 föll priset pga sänkningen av restaurangmomsen från 48,4 till 41). Enligt min lokale McDonalds kostar dock en big mac 47 kr... Vad betalar ni för en big mac? ("Rå" så att säga: inte big mac & co.)

  Korrelationen mellan priset på big mac 1986-2007 är 0,86. Sedan börjar ju Q.E. och den stora "deflationen", så 2008-2015 är korrelationen endast 0,09 = obefintlig..

  Enligt Big Mac index ökade priset i Sverige från 39 kr (jan 2010) till 48,4 (juli 2010), för att sen falla till 41 kr jan 2012 (med momssänkningen).

  Utvecklingen ser lika illa ut i USA: här är en snubbe som har gjort liknande: http://auminabox.com/why-the-big-macs-rising-prices-are-more-alarming-than-its-fat-content/ (Forbes tror jag var först med denna jämförelse om ni är mer auktoritetskrävande, men den artikeln är från 2013.)

  Det finns en poäng med att fuska med KPI: om man underdriver KPI ser BNP bättre ut.

  Från den här sidan: http://www.economist.com/content/big-mac-index kan man ladda ner hela big mac datasetet (längst ner). Nu är det många som har semester och vad kan vara roligare än att göra korrelationer mellan big mac, kpi, OMX denna regniga dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry! "Korrelationen mellan priset på big mac 1986-2007 är 0,86." =

   "Korrelationen mellan priset på big mac och KPI 1986-2007 är 0,86."

   Radera
  2. Priserna kunde åtminstoe "förr" diffa beroende på om det var franchisetagare eller svenska mcdonalds som drev restaurangen, även om 7 kr låter i överkant.

   Radera
 11. PRO kanske kunde utöka sin matprisundersökning till att även redovisa skillnader över tid?

  http://www.pro.se/Global/PRO%20riksorganisationen/Leva-bo/Prisunders%C3%B6kningar/2014/2014%20PRO%20Prisunders%C3%B6kning.pdf

  Och varför köpa asdyra brickor av skumma företag... när polisen har!?

  Polisen i Luleå säljer nyckelbrickor för 50 kr. Engångskostnad??
  https://polisen.se/Kontakta-oss/Polisstationer/Norrbotten/Lulea/

  SvaraRadera