Cornucopia?

2015-06-17 16:55

Konjunkturinstitutet: Högkonjunktur hela mandatperioden

Konjunkturinstitutet utlovar i dagens långtidsprognos att Sverige ska ligga i en högkonjunktur under hela mandatperioden. Bland annat innebär det att Sveriges ekonomi ska explodera uppåt under resten av året, då första kvartalet var lågkonjunktur, åtminstone enligt den gamla definitionen. Faktum är att tillväxten resten av året ska vara högkonjunktur för att uppfylla årets prognos.

I Sverige brukar begreppet lågkonjunktur avse en tillväxt mellan 0% och 2.0% om året, medan recession förstås är år med negativ tillväxt. Högkonjunktur är då tillväxt från 2.0% och uppåt.

Konjunkturinstitutets BNP-tillväxtprognos
för åren fram till och med 2019.
För i år spår KI 2.6% i tillväxt. Vilket är rätt starkt med tanke på 0.4% under första kvartalet. Förenklat ska alltså resten av årets tre kvartal bidra med 2.2 procentenheter eller 0.73 procentenheter per kvartal. I helårstakt motsvarar det 0.73*4=2.92%, eller en stabil högkonjunktur.

Bara så ni vet och känner det i märgen. Sverige är i högkonjunktur nu! Livet leker!

Fast konjunkturbarometern ligger blott på 101.3 och är ner jämfört med maj. Till och med ner jämfört med första kvartalet i år, som bara levererade 0.4 procentenheters tillväxt enligt SCB. Kanske är det H2 som ska leverera superkonjunkturen nu när socialisternas vårbudget klubbats, fast den förväntas relativt höja arbetslösheten med 0.3 procentenheter på grund av straffskatterna på arbete enligt TT.

Nästa år ska bli ännu starkare än årets tre sista kvartal med 3.0% i tillväxt, eller 0.75 procentenheter per kvartal.

Högkonjunkturen ska nu bita sig fast och den eviga tillväxten ska inte ens gå under 2.0% förrän nästa mandatperiod, dvs år 2019. 

Oh, happy day! Oh, happy da-aays!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

  1. Du skulle kunna posta min text om den annalkande kollapsen som ett korrektiv till den här rosenröda optimismen. Men du har inte svarat på mina två senaste mail. Jag kanske skickar dig texten i alla fall...

    SvaraRadera
  2. Ja, skall vi leva upp till de där visionerna så får vi låna fett med mycket mer pengar. Passerar vi 10% skuldökningstakt innan årsskiftet?

    SvaraRadera
  3. Det finns en "extern" press på regeringen att väsentligt öka investeringar i infrastruktur med lånande pengar. Måhända ligger det en inofficiell skrivbordsbudget färdig att sjösättas vi lämpligt tillfälle. Kan ev. ge en extra puff för att nå Dille Dilléns prognoser och därmed bnp-målen. Kommer man att vänta tills nästa recession?

    SvaraRadera