Cornucopia?

2015-06-17 15:02

Konjunkturinstitutet: 2.15% - 3.00% högre ränta till 2019

Konjunkturinstitutet (KI) har under dagen fått en del uppmärksamhet för sin sedvanligt rösenskimrande positiva konjunkturprognos. Bland annat räknar man med att räntorna stiger mellan 2.15 och 3.00 procentenheter till år 2019. Vilket förstås alla med bostadslån räknat med och klarar av.

Reporäntan förväntas stiga från -0.4% i år, dvs KI förväntar sig ytterligare räntesänkningar, till 1.75% år 2019. Det handlar om en stigning mot 2.15%, och utfallet för bankens skuldslavar blir förstås högre än så. Har man runt 2.00% i rörlig bolåneränta idag kan man se fram emot dubblade räntekostnader till nästa mandatperiod.

För längre räntor tror KI att den 10-åriga statsobligationen ökar från 0.8% 2015 till 3.8% år 2019. Om det avspeglar sig i bolåneräntorna har man en ökning på 3.00%, eller mer än en dubbling mot idag.

Nu har förstås alla med bolån fått beskedet att de klarar av att betala räntorna till banken även  på 5 - 7% i bolåneränta, men alla har knappast räknat med att detta ska inträffa.

Fast å andra sidan får ju aldrig KI rätt i sina prognoser ändå, det är därför de kallas prognoser och hela tiden revideras. Det räcker ju att avvakta vad som händer kortsiktigt med reporäntan för att bedöma om KI hade rätt.

För hushållet med 2 MSEK i bostadslån innebär en ökning av räntan med exempelvis 3.00% mot idag ett påverkat kassaflöde om 3 500:- SEK i månaden med fullt ränteavdrag. Hushållet med den ordinära Stockholmsvillan och 4 MSEK i bostadslån får se fram emot 7 000:- SEK mindre i månaden. Vilket förstås inte kommer ha någon som helst påverkan på bostadspriserna, och hur man badar i pengar och får betalt för att bo.

Oavsett så spår alltså KI att nollräntan och den negativa räntan är tillfällig. Trots allt ska som vanligt den eviga högkonjunkturen infinna sig igen. Som alltid i alla prognoser. Ja, just det. KI tror också att KPI-inflationen är 3.0% år 2019.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. Kommer osökt att tänka på följande graf:
  http://www.mises.se/wp-content/uploads/The-r%C3%A4ntebanan-is-a-lie.png

  SvaraRadera
 2. Varför skall vi helt plötsligt lyssna på konjunkturinstitutet? Det är väl ungefär som det där institutet i Schweiz som gör alla undersökningar på skönhetsprodukter i TV-reklamen. Tycker annars att Ingves antiprognoser brukar vara helt konsekvent pålitliga.

  SvaraRadera
 3. "KI: Inflationsmål kräver löneökningar"
  Nu kryper sanningen fram det är inte pengar som orsakar inflation det är löneökningar.
  http://www.svd.se/ki-loneokning-kravs-for-att-na-inflationsmal/om/naringsliv


  SvaraRadera
 4. Långräntorna pekar ju knappast på det här scenariot om man säger så...

  SvaraRadera