Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2015-06-05

Journalister (och författare) får fotografera skyddsobjekt

Efter att beslaget av ett minneskort till en kamera nu hävts av Högsta domstolen, är det fritt för journalister (och författare), som avser att publicera i grundlagskyddade medier, att fotografera skyddsobjekt. Någon skillnad på hur hemligt objektet kan tänkas vara görs inte heller, utan det är nu fritt fram att fotografera Försvarsmaktens ledningscentraler om man avser att publicera i grundlagsskyddade media.

Grundlagsskyddade media är tryckt skrift och tryckta böcker, samt åtminstone digitala medier registrerade hos Myndigheten för Radio & TV. För det senare räcker att skriva ut ansvarig utgivare på websidan, samt fylla i en blankett och skicka in till myndigheten.

Den juridiska logiken baserar sig på censurförbudet, som gör att man inte får hindra publicering före faktumet. Ansvarig utgivare ska själv få en chans att välja om man avser att publicera eller ej. Däremot får staten censurera i efterhand, och t ex beslagta alla utgåvor av det som visar skyddsobjekt. Åtminstone är inte detta prövat än.
Aeroseums berghangarer på
Säve flygplats. Inte längre
ett skyddsobjekt.

Vad som inte heller är prövat är om journalisterna gör sig skydliga till spioneri, vilket förutsätter att de jobbar på främmande makts uppdrag eller avser eller försöker sälja uppgifter till främmande makt.

Det är alltså inte möjligt för Russia Today och Sputnik att på Kremls uppdrag åka runt och fotografera svenska ledningscentraler, även om de skaffar svensk ansvarig utgivare och registrerar sig hos Myndigheten för Radio & TV, då det som sagt är spioneri att agera på främmande makts uppdrag. Dock kan det vara svårt att bevisa att journalisten gör detta.

Läget är inte solklart, annat än att journalister (och författare, som avser att publicera i tryckt skrift) får fotografera skyddsobjekt utan risk för påföljd.

Däremot kan själva publiceringen vara föremål för både påföljd och censur. Men det blir alltså möjligt att ur researchsyfte hantera foton på skyddsobjekt för journalister och författare, om avsikten är publicering. Antagligen är det dock förbjudet att distribuera foton till andra än denna grupp,  t ex sälja fotona till främmande makt.

HD:s dom hittar ni som PDF här.

Försvarsmaktens kommentar hittar man här, signerad informationsdirektör Lagersten.
"Att fotografera, mäta eller avbilda skyddsobjekt är alltså tillåtet om avsikten är att publicera information kring detta. För rikets säkerhet vitala installationer, även sådana som omgärdas av det allra högsta behovet av skydd, kan nu alltså röjas och det spridas bilder av, om det faller inom ramen för TF och YGL.
För att uttrycka sig enkelt, detta är utomordentligt problematiskt och allvarligt.
Ibland brukar chefredaktörer mena att bedömningen av sådana frågor åvilar den ansvariga utgivaren och att samhället borde lita på dem att inte känslig information röjs. Jag menar att det inte räcker och att frågan kring sekretessen för staten känsliga objekt nu måste ses över.
En öppen fri press är en förutsättning för svensk demokrati, men det är också rikets försvar för densamma. Avvägningen mellan öppenhet och sekretess prövar myndigheten varje dag. Det är besvärande om vi inte har stöd för det i lagstiftningen."
Nu återstår att journalister och författare hanterar den frihet de just erhållit med ansvar. Och det återstår också att få en prövning av vad publicering av sådana här bilder får för konsekvenser. Vi får väl se om Bonnier/DN:s chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski vill testa att publicera de returnerade bilderna, och se vad rättsväsendet säger då. Det vore förstås intressant att se om Peter Wolodarski får gå direkt i fängelse, utan att passera gå, för att publicera fotona, samt få hela upplagan av DN konfiskerad och destruerad, eller om även publicering av foton på skyddsobjekt blir fri.

Med frihet kommer alltid ansvar. Dessvärre har vi en generellt Putinkramande journalistkår, som motsätter sig att yttrandefrihet och demokrati ibland måste försvaras med vapen i hand, så hur friheten kommer hanteras kan vi bara gissa. Vi vet dock hur Putinregimen kommer hantera svenska journalister på ockuperad svensk mark.

Själv avser jag inte att testa om det även är tillåtet att publicera foton på skyddsobjekt. Det får någon oansvarig med pengar och skickliga advokater prova. 

Hur ska man kunna säkerställa att någon faktiskt avser att publicera? Vem som helst kan hävda att de skriver på en bok, eller ska krav på att faktiskt publicerat böcker och t ex vara medlem i Författarförbundet finnas? Och vad är definitionen på en journalist? Medlem i Journalistförbundet med pressleg?

Man kan också tänka sig att särskilt känsliga skyddsobjekt, som ledningscentraler, får utökade skyddszoner, så att man måste begå intrång för att faktiskt kunna fotografera något av värde. Intrång som blir straffbara, även om man inte får beslagta kamerans innehåll. Kort sagt att tillgängligheten till naturen enligt allemansrätten begränsas över större områden än idag.

19 kommentarer:

 1. Är inte en prövning till för att jämföra aktuellt fall med tidigare domar, förarbeten till lagar, praxis osv osv för att få en väl förankrad prejudicerande dom i fallet?
  Tvivlar starkt på att tryckfrihetsförordningen och skyddslagen kommit till för att äventyra rikets säkerhet eller våra demokratiska värderingar vilket nu riskerar blir fallet så som det hela fallit ut. Då kan vi ju samtidigt avskaffa sekretess och andra löjliga luftslott som är till för att skydda våra intressen mot onda makter.
  Å andra sidan kanske det var det SÄPO kände var på gång när dom påbörjade destrueringen av all spännande läsning rörande våra förtroendevalda...

  SvaraRadera
 2. Ordningsmakten får skaffa starka magneter, typ neodymmagneter (finns hos Clas Ohölsson bl a) och av en händelse stoppa SD-kortet i samma ficka....

  Sen, om journalistkåren är putinkramare, samtidigt som SD är putinkramare, måste väl journalistkåren vara SD och inte MP? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla totalitärer kramar Putin, både socialisterna och fascisterna.

   Radera
  2. SD-kort är inte magnetiskt känsliga eftersom de inte lagrar informationen magnetiskt.

   Radera
  3. Ja, SD-korten, särskilt de stöttåliga, tål fantasiska mängder stryk.

   Radera
  4. Niklas. Tror du talar om SD och inte SD-korten. Och då menar jag inte de som blandas om hela tiden, utan de som blandas om hela tiden.

   Förövrigt, om man ser på Åkessons mikrouttryck så är det en blandning av panik och panik, med inslag av aversion och panik. Panikledare:-)

   Radera
 3. Man får väl helt enkelt hägna in hemliga områden, och sätta upp rörelsedetektorer med kameror, ungefär som Area 51 där de håller de där utomjordlingarna fånga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att det inte skulle vara helt populärt bland allmänheten om Försvarsmakten exproprierade fastigheter och mark runt sina anläggningar och därefter uppförde inhägnader i en sådan omfattning att fotografering mot det skyddsvärda objektet omöjliggjordes. Det är sannolikt betydligt enklare och mindre resurskrävande att istället skriva om tryckfrihetsförordningen så att även journalister och författare som fotograferar skyddsobjekt får sitta i fängelse några år.

   Radera
  2. Tror nog att rekorderliga fårstängsel skulle fungera utmärkt. Kanske herr bloggare skulle ställa upp helt utan reklam, typ pro bono.

   Radera
 4. Komplexa system ställer till med komplexa problem, gäller såväl tekniska som juridiska - och en hel del andra - system. Dumt blir det i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Haha, skrattretande. Dags att överbelåna sina tillgångar i Sverige och köpa saker cash i norra Canada....blir det elände här så kan man dra fortare än en löning kring jul.

  SvaraRadera
 6. Skulle det vara OK om jag publicerar en e-bok med foton på svenska "sevärdheter" i Kindle-format på Amazon-bokhandeln? Spelar det någon roll om det är "själv-publicering" eller om det är ett kommersiellt förlag?

  SvaraRadera
 7. Ja det är ett märkligt land vi lever i. Går det lika bra att fota fritt i andra länder? USA eller Ryssland?
  Å andra sidan om det är Ryssen man är rädd för så har de väl redan väldigt bra och detaljerade kartor över våra största städer plus lite andra "sevärdheter" som kan vara intresse för dem.
  Lite mera ordning och reda kanske skulle va nåt. Ta tex detta med en utredning om att elever ska få ha mobiler på lektionen. Kan inte läraren få bestämma detta? Kanske inte tillräckligt avancerat?

  Jo men visst!

  SvaraRadera
 8. Det är ju faktiskt inte bara FM som drabbas av detta..även våran Polismyndighet samt våra Domstolar och vår Riksdag...så en ändring kanske kommer fortare än Löfen kan bryta ett vallöfte.

  SvaraRadera
 9. Det är väl knappast publiceringen som är problemet? Om man inte med laga stöd kan hindra att någon fotograferar objektet så är ju skadan redan skedd. Visst, de begår ett lagbrott när de lämnar över bilderna till sin uppdragsgivare (främmande makt), men det kanske inte får dem att ligga sömnlösa med dåligt samvete.

  - Här får du inte fotografera!
  - Jorå, jag har för avsikt att publicera bilderna i grundlagsskyddad media!
  - Jaså, vardå?
  - Har inte riktigt bestämt mig ännu, men flytta på dig nu och låt mig fota.

  SvaraRadera
 10. Skulle gärna vilja se en genusanalys av det här då 3 av de 5 justitieråden var kvinnor och en av männen var till och med skiljaktig (hade lite andra åsikter)...

  SvaraRadera
 11. Hur stort är der verkliga problemet egentligen? Numera finns det ju satelliter med då hög kameraupplösning att man kan avgöra om en svensk basse har lagt in lös- eller portionssnus. Är det fortfarande motiverat med ett fotoförbud?

  SvaraRadera
 12. Dessutom går det ju att göra lasermätningar med millimeterprecision från satellit. Det är kommersiellt tillgänglig teknik. Det skulle inte vara konstigt om ryssarna snart sitter med väldigt korrekta 3D-modeller över utsidan på samtliga våra skyddsobjekt.

  SvaraRadera
 13. Mitt namn är Mrs.Juliet Quin. Jag bor i Kanada och jag är en lycklig kvinna i dag? och jag sa till mig själv att alla långivare som rädda min familj från vår dåliga situationen, kommer jag hänvisa en person som söker lån till honom, han gav mig lycka till mig och min familj, jag var i behov av ett lån på $ 30,000.00 till börja mitt liv hela som jag är en ensamstående mamma med 3 barn jag träffade denna ärliga och gudfruktiga mannen lån långivare som hjälper mig med ett lån på $ 30,000.00 Kanadensiska dollar, är han en gud som fruktar man, om du är i behov av lån och du kommer att betala tillbaka lånet vänligen

  kontakta honom berätta för honom att är Mrs.Juliet Quin som hänvisar dig till honom. Kontakta Mr Larry Perez via e-post: ([email protected])

  SvaraRadera