Cornucopia?

2015-06-09 18:19

IT-bubblan 2.0?

Nedan följer lite p/e-tal för en del börsnoterade IT-bolag. Vi pratar här om IT-bubblan 2.0.

P/e-tal är hämtade från 4-Traders och avser estimat för 2015. Hittas under respektive bolags financials-flik som PER - price/EPS.

Apple 14.2
Veckochart Facebook
Google 24.0

Tencent 38.5
Alibaba 51.0
Facebook 80.5
Yelp 347.0

GroupOn negativt
LinkedIn negativt
Twitter negativt
Zynga negativt

Twitter, LinkedIn och Zynga går alltså med förlust och förväntas även göra det nästa år. GroupOn har estimat på att göra vinst nästa år, och då få p/e 132.

Det går säkert att hitta fler exempel.

Vad som skiljer sig mot den gamla IT-bubblan är att allmänheten ännu inte hoppat på tåget. Detta är sk smarta pengar som är inne och drar upp bolagen till ovanstående värderingar. För att smarta pengar ska kunna ta eventuella vinster måste man bolla över aktierna på allmänheten helt i enlighet med greater fool theory.

Sedan är det i USA man hittar aktierna och någon hysteri i att notera motsvarande företag i Sverige förekommer inte än. Slutsatsen är att vi ännu inte har en riktig IT-bubbla och hysteri.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

12 kommentarer:

 1. Ingen it-bubbla, det är bara en naturlig effekt av obligationsbubblan med nollräntor. Om vi för enkelhets skull försummar tillväxten så gäller att:

  pe = 1/(r+R) där r = riskfri avkstning och R = riskpremie

  Om då riskfria avkastningen närmar sig noll så blir rimliga pe-tal helt enkelt väldigt höga. Antag en riskpremie på 2% så är rimligt pe för bolag utan tillväxt 1/0.02 = 50. Lägg till tillväxtförväntningar så drar det iväg ännu mer.

  Egentligen är problemet detsamma i bostadsbubblan, det är de låga räntorna som skapar en absurd värd. Naturligtvis kommer det inte vara så här för evigt, förr eller senare går det åt skogen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte existera någon riskfri avkastning. Det är ett planekonomiskt propagandabbegrepp för räntan på statens skuldobligationer. Börsnoterade företag bör eftersträva hög risk eftersom det maximerar den riskjusterade avkastningen till diversifierade ägare. Men nu när staten har infört shariaräntan så är ju all denna värdefulla information raderad och rationalitet har gjorts omöjlig. Det går inte längre att avgöra huruvida en investering är lönsam eller inte, man kan bara räkna hur mycket pengar man lyckas ta från andra i vad som har reducerats till ett planekonomiskt nollsummespel och betting på vad vilken politiker hittar på härnäst.

   Radera
  2. Riskfri avkastning är ett ekonomiskt begrepp.
   Jag tänker inte debattera mot någon som hittar på sina egna ekonomiska teorier.

   Radera
 2. Enskilda aktier, kanske framförallt inom IT-sektorn men även inom bank & finans är uppenbart övervärderade.

  Men som Kent mycket riktigt påpekar är den riktiga bubblan skuldbubblan. Det är obligationer som kommer implodera härnäst, knappast börsen, även om det säkert blir en nedgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom lär börsen snarare explodera när obligationsbubblan spricker, som det sista stället man kan placera kapitalet och fortfarande förvänta sig att få åtminstone en del tillbaka...

   Radera
  2. En gammal "sanning" är annars att ett kapitalistiskt system kan liknas vid en hög byggnad. De synliga delarna över jord är aktiemarknaden som blir högre och högre med teknikutvecklingen att kunna bygga allt högre byggnader. Källaren och grunden under jord som står för stabiliteten är obligationsmarknaden vilken sätter priset på pengar och bibehåller likviditet. Och nu det viktigaste i denna liknelse. När grunden rämnar kan man ge sig f-n på att våningsplanen ovanför kommer kraschande mot marken. Jag håller dock helt med om att obligationsmarknaden inte känns riktigt frisk i dagsläget. Men det kanske är annorlunda denna gång?

   Radera
  3. Börsen kommer knappast gå upp när obligationsbubblan brister, räntorna skenar och kreditkranarna stryps åt.

   Radera
 3. Har för mig att Zynga har blött pengar rätt länge; burn rate hos vissa av dessa pentahorns tycks vara rätt rejäl jämfört med förra It-bubblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är värt att notera att Zynga står för en oproportioneligt stor andel av facebooks intäkter... Uppåt 15% läste jag nånstans.

   Radera
  2. Hur kan Zynga gå med förlust?
   Har de expanderat med miljoner % sen deras uppsving med Farmville(?) eller är det jag som inte förstår mig på alla ekonomiska begrepp?!

   Radera
 4. Offtopic: Vet inte om du läst det än men "En tidning" har uppmärksammat hur mycket dyrare nya karolinska är i jämförelse med tyska sjukhus. Ännu ett exempel på hur mycket skattepengar vi slösar i Sverige.

  SvaraRadera
 5. https://www.youtube.com/watch?v=I6IQ_FOCE6I

  SvaraRadera