Cornucopia?

2015-06-21 12:57

Greklandssemester? Glöm inte kontanterna!

Detta inlägg är reklam.

Så här inför semestern kan det vara bra att påminna alla som reser till Grekland, inklusive Kreta och Cypern, att ta med sig kontanter nog för hela resan. Aktuellt kan också vara att den pågående uttagsanstormningen (eng bank run) gör att kontaktuttag stoppas. En sk grexit kan innebära att banksystemen, uttagsautomater och även kortbetalningar åtminstone tillfälligt upphör att fungera. 

Därtill kan det vara nödvändigt att ta som reserv med andra kontanter än euro. En grexit kan innebära att man tillfälligt förbjuder användandet av euro, som kanske kommer tvångsinlösas mot Nydrachmer eller vad nu valutan kan tänkas heta. Det förhindrar förstås inte att marknadens aktörer skiter i förbudet, men en valutareserv i t ex schweizerfranc eller dollar kan vara lämplig.

Oavsett har man ju alltid med sig tillräckligt med kontanter när man är på semester, eftersom de svenska bankernas kortsystem av och till lägger ner. Ett mindre problem hemma i Sverige, men på semestern kan det få katastrofala följder.

I övrigt har Hotels.com sommarrea, om du inte bokat ditt semesterboende än, eller vill passa på att boka hotell inför höstens jobbresor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

19 kommentarer:

 1. Bara Grekland? Hur ser det egentligen ut i Spanien och Italien? Hur illa kommer Grexit smitta?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Spanien och Italien smäller inte direkt, men man ska förstås alltid ha med sig kontanter på semester.

   Radera
  2. Försökte att vara förutseende inför USA-semestern och växlade in 30kkr till dollar när den började skena upp mot 9kr. Sen sjönk den ner mot 8kr. Ingen bra affär. :(

   Fast cash is king i många utländer, fortfarande. Är nog mest bara Sverige och norden som har slutat med kontanter.

   Radera
 2. "A must read"

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11687229/Greek-debt-crisis-is-the-Iraq-War-of-finance.html

  (ok he´s i british)

  SvaraRadera
  Svar
  1. apropå inlägget;

   http://www.express.co.uk/news/uk/585794/Greece-economic-crisis-euro-eurozone-tourists-holiday-Foreign-Office

   Radera
  2. rttck
   Du är kritisk till banker men varför säger du inget om att stater ska rädda banker?

   Det ska aldrig en stat göra det är en sak för en riksbank.

   Syftet med att en stat ska betala är att försvaga staten så den nästan utplånas, det är politik inte ekonomi.

   Radera
  3. Jag gillar Ambrose Evans. Särskilt jämförelsen mellan Skandinavien (och då tänker han kanske på Danmark: Alliansen saboterade ju a-kassan så vi har inget skyddsnät längre) och Tyskland: "Syriza /-/ wants to team up with the International Labour Organisation on Scandinavian style flexi-security and labour reforms, a valid alternative to the German-style Hartz IV reforms that have impoverished the bottom fifth of German society."

   Radera
  4. Lotta; Ja, han brukar för det mesta vara läsvärd och jag har personligen på plats sett hur den tyska industrin´s Harz-reform skapat en ny växande underklass via t.ex "minijobs". Socialbidragsgruppen är bra att få ut i arbete men inte när fler och fler arbetslösa tvingas ut i detta. Varför? Jo för att det utvecklas en helt ny arbetsmarknad som permanentar arbetstagare i kortvariga och osäkra jobb och där de blir utnyttjade till mycket låg lön och inga rättigheter(vissa likheter med fas 3). Värst är att de tvingas ta flera s.k minijobs för att klara sig ekonomiskt. Det är bra att få ut långtidsarbetslösa i jobb men inte om man skickar ut även kort-arbetslösa mot denna nya underklass. Reinfeldt&Co har länge sneglat på Hartz!

   Jag vet inte hur det är i Danmark!


   @ekva

   Du får sluta tjata om det där. Du vet mycket väl att radikala reformer aldrig görs av etablissemanget (inkl. nationalekonomernas uttjänta modell-teorier) förrän de inte längre har något val, dvs när det är för sent. Därför måste vi antagligen gå igenom en krasch först. 2008 och GR har inte förändrat något, bara skjutit upp problemen i hopp om att den sedvanliga inflationen ska lösa upp knutarna.

   Radera
  5. Vi överlever inte en krasch det blir kärnvapenkrig eller så förstörs kärnreaktorer då är det slutet för oss.
   Du kan har rätt men vi kan inte göra dom du säger.

   Om ett antal person er går samman så kan man tvinga in en förändring, deras makt hänger bara på att folket inte förstår att dom är lurade.
   Låt dom rika behålla sina pengar.

   Radera
 3. En veckas kontanter är alltid, alltid rätt, både hemma och utomlands.Har man sedan tex ett VISA och ett Mastercard i olika banker så ska det mycket till innan det blir panik när man reser. Det är trots allt ganska ovanligt att betalningssystemen går ner.

  SvaraRadera
 4. Annars kan man ju göra som riksbankschefer och ledande nationalidiotekonomer föreslår och "stämpla" sönder sina eurosedlar. T.ex. genom att elda upp dem som Gudrun gjorde med SEK. Dessa potentater, som alltid har bevisats ha fel angående allting ekonomiskt som de någonsin uttalat sig om, anger ingen beskrivning av hur förstörandet av eurosedlar skulle kunna hjälpa grekerna eller turisten, det är bara ett antagande=slutsats som de trooor på utan resonemang, så vi får helt enkelt blunda och lyda och hoppas på att de för första gången inte har helt fel igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar ju mycket smartare att försöka åtgärda problemet genom att gråta ut i 10000 identiska inlägg på internet.

   Radera
 5. @Cornu, har en bekant som var i Grekland i dagarna. Inte en enda affär eller restaurang accepterade kort, endast kontanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, mkt intressant. Ja, affärerna vill väl ha euro i handen istället för euro på kontot den sekund som man konverterar euro på konton till en ny valuta.

   Radera
  2. Men dom har ju typ aldrig tagit kort i Grekland. Inte i småbutiker iaf.

   Radera
  3. Kort måste vara väldigt negativt för möjligheten att inte betala skatt. Och det är ju inget nytt.

   Radera
 6. "En grexit kan innebära att man tillfälligt förbjuder användandet av euro, som kanske kommer tvångsinlösas mot Nydrachmer eller vad nu valutan kan tänkas heta. "

  Ska dom kolla vad turisterna har i plånboken och beslagta kontanter, det ser jag som omöjligt.
  Kontanter EURO eller Dollar, lär gå att betala med.

  Dom kan även införa drachmer parallellt med EURON, det påverkar inte oss.

  Grekerna kan inte lagligt konfiskera pengar vi har på våra konton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontanter i EUR lär de inte lyckas tvångsinlösa. Cash is King.

   "Kontanter" på konton blir väl inlåsta på obestämd tid.

   Radera
  2. Inte våra konton bara greker som är skrivna i Grekland.

   Dom kan inte ta pengar av turister av två skäl.
   Turismen dör ut.
   Det blir rättsprocesser som grekerna förlorar.

   Radera