Cornucopia?

2015-06-29 09:48

Greklandskraschen - DAX -4.31%, Nordnet kraschade

Det var inte bara börserna som kraschade idag. Utan även Nordnet behagade krascha vid börsöppningen. Kanske ett sätt att stoppa en uttagsanstormning, likt i Grekland där man nu infört uttagsbegränsningar?

Nordnet svarar upp vid kris.
Onlinemäklaren Nordnet kraschade alltså för sina kunder vid börsöppning. Skärmdump bifogas.

Det är dock något överdrivet att prata om börskrasch i övrigt, men vi kan nå dit om man definierar en börskrasch som -10% på några dagar.
Dagschart tyska DAX.

Egentligen ska Nordnets kunder vara glada. Tumregeln är nämligen att aldrig handla de första femton minuterna. Och mycket riktigt återhämtade sig börsen, åtminstone i Stockholm och är nu "bara" ner 2.53% i skrivande stund mot ca 3.9% som sämst.

Tyngre är det för tyska DAX, med i skrivande stund -4.20%. Fortfarande var tyska börsen lägre för någon vecka sedan, en nivå som nog kan tolkas som ett stöd, där det kan gå fort nedåt om stödet knäcks. MA50 har brutit MA100 och den uppåtgående trenden i DAX kan sägas vara över. Inget dödskors än dock.

OMXS30 är nu +7.14% sedan årsskiftet. Guldet är +6.4% sedan årsskiftet och reagerar inte nämnvärt idag, än så länge.

Bloomberg rapporterar om uttagsbegränsningar införda i Grekland (eng capital controls). Bankerna kommer vara stängda till efter "folkomröstningen" och till dess får man högst ta ut 60 EUR om dagen, och inga internationella överföringar ut ur landet får göras. 
"The measures, which were announced in the dead of night, limit daily cash withdrawals to 60 euros ($66) and ban payments and transfers abroad. The stock market didn’t open. Banks will be closed at least until July 6, the day after Greeks will vote in a referendum on proposals needed to restore bailout aid."
De greker som tog ut pengar i helgen fattade alltså rätt beslut. Blir även intressant för de turister som inte har kontanter med sig.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Och alla experter inklusive vår Statsminister sa att Grekland inte skulle påverka särskilt mycket.

  Men det har redan hänt skit i Puerto Rico, Japan, Kina, Frankrike, Tyskland och Korea, bara nu på morgonen.

  Gissar att det här är ett sätt för Tsipras att utpressa EU under veckan. Intressant blir det i alla fall. EU behöver några månader till innan de kan börja beslagta svenskars och tyskars pengar för att dela ut mer Euro-knark åt sin grekiska pundare och hjälpa NATO utföra fler subversiva aktioner mot rebellerna i Ukraina.

  SvaraRadera
 2. Skulle inte förvåna mig om allt ändå löser sig i sista stund som det gjorde för ett par år sen. Räcker med ett "förtroendeingivande" uttalande från tex Draghi eller någon annan EU-pamp för att lugna marknaderna och återgå till "business as usual". Är ändå tid för semester snart, och jag tror inte EU politikerna vill förstöra sin semester pga Grekland.

  SvaraRadera
 3. Stora faran är att det är okänd mark man är ute på. Vad sker om länder med skakig egen ekonomi som Frankrike, Italien och Spanien tvingas skriva av sin del i Greklandslånen?
  Vad sker om spararna blir nervösa och börjar plockar ut pengar från banken i dessa länder?

  SvaraRadera
 4. Aldrig handla-och missa 2% uppgång!

  SvaraRadera
 5. Verkar som utländskakort är undantaget begränsningen på 60EUR åtminstone enligt reuters news som kom 315am inatt.

  "Visitors and other holders of credit and cash issued abroad are exempt from the restrictions. Anxious tourists had been spotted queuing at ATMs Sunday, thinking the restrictions, which had been known but not yet specified, would apply to them."

  SvaraRadera
 6. Skulle vara roligt om turister börjar köra en sorts "Argentina"- variant och tar ut kontanter i bankomaterna och idkar byteshandel med lokalbefolkningen.

  Skämt åsido. Det visar sig att det är svajigt. Men stora lån har just Tyskland, Italien och Frankrike till Grekland? Exempelvis den tyska ekonomin borde i sig inte var mest beroende av den Grekiska.

  Någon som vet vart man kan följa utvecklingen av retoriken i Grekland inför omröstningen?

  SvaraRadera
 7. Det hade varit trevligt om "trojkan" kunde offentliggöra vilka krav de ställer på Grekland. Svårt att tro på att de är rimliga annars. Allt man hör just nu är "bla bla bla ... deras fel ... bla bla ... tiden rinner ut ... bla bla ... framtiden blir dålig ... bla bla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade det definitivt. Problemet med det är dels det du påpekar, men sen även risken att det kan visa sig att även blnad experterna är det få som vet vad som kan/behöver göras/inte följer diverse trender eller modeller. Liksom att det är svårt att hålla politik på lagom avstånd från detta.

   Radera
 8. Är det någon som fattar vad som skulle ha blivit VÄRRE om man hade låtit bankerna kånka 2008? I stället för denna never-ending katastrof. (Ja, det hade naturligtvis blivit mycket värre för världens 200 st miljardärer, men förutom det.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Desto tidigare man tar smällen, desto mindre blir den. Men folk gillar inte att se längre än till nästippen.

   Radera
  2. Enda skillnaden som jag tror hade funnits är att bankernas aktieägare och mest förmögna 1% fått större delen av smällen (förutsatt garantin om 100000 euro). Nu har ju den gruppen snarare kunnat berika sig.,.

   Radera
  3. Nej. Men Centralbankerna provar att utrota konjunkturen. Risk är nu så felprisat att det är inte en
   är roligt längre.

   Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=KYpzHZh5byY

   Radera
 9. Detta var en god nyhet för fru Yellen. Nu har hon en bortförklaring att skjuta räntehöjningen framför sig.

  SvaraRadera
 10. Hahaha. gringrekerna gräver grunda gravar....

  SvaraRadera