Cornucopia?

2015-06-30 14:46

Greklandsfrossan tar paus

Den intiala Greklandsfrossan från igår har för tillfället paus, med måttliga nedgångar på börserna.

OMXS30 är i skrivande stund -0.40% och mer relevanta tyska DAX är rent av upp 0.06%.
Dagschart tyska DAX-index
Även husse S&P-500 pekar uppåt då terminen talar för en positiv börsöppning om knappt en timme.

Mer intressant är kanske svenska marknadsräntor. Samtliga marknadsräntor föll under gårdagen enligt Riksbanken, utom 2-åriga bostadsobligationer, vilket kan tolkas som att kapital flyr till säkra Sverige, vilket pressar ner räntorna.

Marknaden kan förstås befinna sig i förnekelse, lita på ett EU-makthavarnas försäkringar om att krisen inte kommer få spridnignseffekter, eller tro att det hela löser sig och att allt bara är ett spel för gallerierna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Verkar naivt om marknaden tror på makthavarna. Det har kommit en hel del lögner den vägen, som att uppgörelsen med Grekland inte skulle innehålla något om pensionerna, eller att tyska skattebetalare inte skulle behöva betala för att EU löst ut bankernas kreditförluster.

  Lite info om avtalet mellan EU och Grekland här: Grekland som lydstat till EU

  SvaraRadera
 2. Inte en journalist som nämnt förra regeringens IMF-lån på ca 100 miljarder kr (@ 0,1 procent utlåningsränta) till krisande länder i Europa. Hur stor del av exponeringen är mot Grekland?
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/imf-lan-ger-sverige-dalig-ranta

  SvaraRadera
 3. Eller att alltihop bara bluddrar ut i fortsatt osäkerhet och överhängande men avvaktande åtgärder. Regelverken kommer att debatteras, och förändras. Politikerna kommer att förhandla, och väljas bort. Alla inblandade pampar tjänar på att detta drar ut så länge som möjligt med största möjliga osäkerhet under hela tiden. Ska grekiska staten förstöra alla invånares kontanter? Eller ska de istället få alla sina skulder efterskänkta? Det som faktiskt kommer att hända är ingenting. Det kommer nog att fortsätta vara så här for ever after.

  SvaraRadera
 4. Mitt zoo av nationalidiotekonomer växer hastigt dessa dagar, eftersom de uttalar sig om rekommendationer och prognoser utifrån deras helt felaktiga teori. Mats Persson är professor i idioti vid SU och skriver i Dagens Industri om hur listig han är:

  "Ett listigt sätt att hantera detta är att låta Grekland göra en statsbankrutt de facto, men inte formellt. Man förlänger då lånen till oändlig löptid, med nollränta."
  http://www.di.se/artiklar/2015/6/29/debatt-statsbankrutt-raderar-ut-hela-ecbs-egna-kapital/

  Svenska politiker, som ju alla helt saknar arbetslivserfarenhet och utbildning (brist på "utbildning" i nationalekonomi är dock en mycket positiv merit) skulle mycket väl låta sig luras av denna skara av nationalidiotekonomiska auktoriteter och faktiskt genomföra deras råd. Med total ödeläggelse av samhället som omedelbar följd. Grekerna ser tvärtom till sitt egenintresse och skulle inte som svenskarna begå harakiri bara för att en lallande dåre föreslår det.

  SvaraRadera
 5. Undrar egentligen hur mycket Grekland har inverkat på börserna de senaste dagarna ?

  Verkligheten visade sitt fula tryne i Kina och börserna har därefter utvecklats mycket intressant i Kina och partiet/centralbanken har vidtagit intressanta åtgärder medan i USA exploderade visst Puerto Ricos ( USAs Grekland ) skuldbomb slutgiltigt med allt vad det innebär för sk munis på USA marknaden. I dessa sammanhang är Grekland enbart ett avrundningsfel ....

  SvaraRadera
 6. Är det ekonomiskt logiskt att det sker spridningseffekter? Grekland är ju ganska litet?
  Min misstanke är att rädslan från EU-håll gäller två saker. Dels, tänk om det går bra för Grekland efter statsbankrutten? Lämna Euron, må bra! Är inte riktigt den slogan som Bryssel vill höra.
  Sen är det nog ingen förtroendeskapare inför nästa statsfinansiella kris i något annat, stort land. Om Grekland visat att vägen är att ingen långivare får tillbaka sina pengar så kan det nog bli extra nervöst då?
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten har gjort penningmängden och räntan till oägd allmänning. Alla parasitiska händer fingrar i din plånbok. När vår import/export-granne med statsvåld plundrar bort allting som dess stats undersåtar äger, så påverkar det efterfrågan för det välståndsprodukter som vi producerar. Dit politiker har mer makt, som i Somalia och Nordkorea, exporterar vi mindre eftersom de inte har någonting alls att ge i utbyte. I de mest oreglerade och därför största ekonomierna i världen, som Tyskland och USA exporterar vi mest, därför att somliga individer där ännu tillåts använda goda idéer för att skapa välstånd åt sina medmänniskor (men den typen av koncept verkar vara på fallande mode numera, målet verkar vara att vi ska bli mer som ett mellanösternland, med permanent arbetslöshet över 50% och med hushållsarbeten som tvätta, städa, laga mat, köra flyttbil som enda näringsverksamhet).

   Radera
 7. Nästan läge för nattvak här. Ska Grekland i sista stund visa fram en långivare som kan betala IMF lånet, Moskva eller Beijing? Eller ska Sipras bli vänsterledaren som inte går på chockdoktrinen, alltså vänsterledare som kommer till makten på programmet att motstå långivarna och sen till slut ändå genomför besparingar och liberaliseringar av ekonomin som te.x. Göran Persson gjorde för att övervinna skuldkrisen? Får då Sipras någonsin ringa i öppningsklockan på NSE?

  SvaraRadera