Cornucopia?

2015-06-17 20:06

Grekisk parlamentskommitte hävdar att alla landets skulder är olagliga

Konspirationshaverist-, falsklarm-, USA hatar-, foliehatt-, penningsystemhaverist- och Putinkuddbitarsajten Zero Hedge (ZH) uppmärksammade nu på eftermiddag att en parlamentarisk kommitte i Grekland kommit fram till att hela Greklands statsskuld är olaglig. Därmed hävdas det från ZH att landet kan strunta i att betala ett öre, utan att det ska klassas som en betalningsinställelse.

Nu ska man förstås ta allt som står på Zero Hedge med en extremt stor nypa salt, och främst är betald rysk psyops (ZH är ungefär som en kombination av ryska Sputnik och Russia Today, men utan nedkortning - Rysslands röst för de som inte gillar korta artiklar), men det är förstås intressant ändå. Mina egna kritiker brukar hävda att jag bara kopierar mitt innehåll från Zero Hedge, så det är väl bara att göra det då. Om inte annat för att göra det tydligt att de som vanligt har fel, som när man förra året ljög om att det fanns en massa osålda bilar, vilket avvärdades av ett antal källor som faktiskt vet vad de talar om, och dessutom baserade sig på foton från 2009 och inte 2014. Men som sagt, jag är ju bara en kopia vad Zero Hedge skriver.

ZH hävdar att de förutsåg detta för fyra år sedan. Fast det skulle hela tiden naturligtvis hända nästa vecka. Inte efter fyra år. Strunt samma.

Man kan alltid läsa vad kommitten skriver istället för ZH:s tolkning av den samma, som i egenskap av Putinistsajt alltid handlar om att smutskasta USA och EU. 
"People’s dignity is worth more than illegal, illegitimate, odious and unsustainable debtHaving concluded a preliminary investigation, the Committee considers that Greece has been and still is the victim of an attack premeditated and organized by the International Monetary Fund, the European Central Bank, and the European Commission. This violent, illegal, and immoral mission aimed exclusively at shifting private debt onto the public sector.Making this preliminary report available to the Greek authorities and the Greek people, the Committee considers to have fulfilled the first part of its mission as defined in the decision of the President of Parliament of 4 April 2015. The Committee hopes that the report will be a useful tool for those who want to exit the destructive logic of austerity and stand up for what is endangered today: human rights, democracy, peoples’ dignity, and the future of generations to come."
Kort sagt - själva nyheten är att man i Greklands parlament hittar en massa foliehattar, som lika gärna kunde vara svenska miljöpartister. Förvånande att de inte fick med något om chemtrails också.

ZH menar förstås att detta är det samma som att alla skulder bara kan struntas i, men det är mer att likna vid en miljöpartists uttalande om chemtrails.

Huruvida Grekland ställer in betalningarna har inget med ovanstående populistiska trams att göra. Ställer Grekland in betalningarna den 30:e juni är det för att de inte har något att betala med, sedan kan de hävda något annat. Att Zero Hedge uppmärksammar det hela är snarare en anti-kvalitetsstämpel, som visar att det är just ... trams.

Värt att notera är vilka som kommenterar till denna artikel och hur konspirationsnötter och allmänna haverister är de samma som Putinkuddbitarna i andra trådar. För övrigt brukar de marxistiska penningsystemhaveristerna också hävda att deras egna bostadslån och skulder är olagliga (because reasons) och att de inte behöver betala vare sig räntor eller amorteringar på dem. I princip exakt samma som tramset från den parlamentariska kommittén. Skriv något nonsens om att en bostad är en mänsklig rättighet så kan man föra ett resonemang om att ingen BLT egentligen är skyldig någon något alls.

Avslutningsvis kan man alltid citera Gawkers Jalopniksajt om Zero Hedge och billögnerna. Ett uttalande som passar i princip allt som publiceras på ZH:
"Bottom line: This is paranoid nonsense that has the tiniest bits of reality inside of it, like a giant turd sprinkled with truffles. My advice? Don't swallow it."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

23 kommentarer:

 1. Dominobrickorna börjar falla mot global valutaåterställning.

  SvaraRadera
 2. En stat kan väl alltid ställa in sina betalningar?
  Vad skulle vara skillnaden den här gången om man hävdar att skulden är olaglig?

  SvaraRadera
 3. Stämmer bra det, Tango Smurf'en. Ingen skillnad, bara retoriskt trams.

  SvaraRadera
 4. Om jag inte minns historien helt fel har det väl hänt ett flertal gånger att stater "pausat" sina betalningar. Med skyhög inflation som följd. Fast med euron borde väl Grekland kunna pausa/ställa in sina betalningar utan större problem. Det kommer inte hända något annat än att långivarna får vänta på sina pengar. Det hela börjar likna Dennis 500% ränta för att försvara kronan. Grekland betalar sina skulder för att få låna pengar att betala sina skulder med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "pausat" betyder i endel fall samma sak som "betalninginställelse". Betalningsinställelse innebär ju inte att skulderna försvinner (men här är ju i högsta grad två parter som kan ha olika uppfattning om detta).

   Fallen rör sig alltså om länder som ställt in betalningarna där inte fordringsägarna velat skriva av skulden (även om de vet med sig att de endast kan få betalt i den mån gäldenären betalar "självmant") och ej heller gäldenären ensidigt skrivit av skulden (återigen skulden betalas bara här ifall gäldenären betalar "självmant").

   De enda hårda fakta är ifall obligationen alls har betalts och isf ifall den betalts i tid, resten är bara ord. Har obligationen inte betalts fastän den förfallit till betalning så kan man inte riktigt veta om den alls kommer betalas eller om den bara är "pausad" (dvs kommer betalas så småningom). Sen kan parterna hitta på olika sätt att beskriva denna situationen iofs...

   Radera
 5. Den grekiska staten torde väl äga några av öarna i medelhavet? Grekland kunde sälja ut dem dyrt till rika oljearaber så att de har något att komma å svalka sig hos som klimatflyktingar när oljan sinar å det börjar hetta till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför det?

   Det står inte någon tydlig tillgång redo att tjäna som säkerhet när det gäller statspapper. Istället backas upplåning upp av framtida statlig beskattningskapacitet. När investerare köper statspapper, gör de det med vetsakpen att om deras planer visar sig fel så kommer de inte få någon del av statens stöldgods. Investerare som ignorerat varningsignalerna om greklands ekonomiska hälsa borde få känna av att statspapper inte är en riskfri investering.

   Radera
 6. "ZH hävdar att de förutsåg detta för fyra år sedan. Fast det skulle hela tiden naturligtvis hända nästa vecka. Inte efter fyra år. Strunt samma."

  Påminner om en viss blogg och att bostadsbubblan ska spricka snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså? Att jag påtalar bostadsbubblans existens innebär inte att den kommer spricka just nu.

   Radera
  2. Ju längre tid, som förflyter innan den brister, desto mer framsynt kan du framstå som. Exvis det här sa jag redan för 8 år sen, typ.

   Radera
 7. Jamen vadå? Om en stat ställer in betalningarna (inte orkar/struntar i/eller vad man vill kalla det) så skall man nog inte som fordringsägare förvänta sig att samma stat rycker ut och hjälper till och driva in pengarna som vilken annan skuld som helst.

  En gäldenär som är lagstiftare, domare och indrivare spelar ju per definition efter helt egna regler. Även om de inte är explicit fula och man följer de regler man kommunicerat kan man räkna med att det finns detaljer som gör att man inte kommer åt dem på samma sett som vanliga gäldenärer.

  Som fordringsägare får man nog förlita sig på andra mekanismer som garant för att få tillbaks sina pengar. Det kan t.ex. vara gäldenärens behov av att kunna fortsätta låna (eller rulla obligationerna) som gör att de inte kan strunta i att betala ostraffat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svampmoln över Athen.... aaah, a second sun for the tourists.

   Radera
 8. Det här väcker så många associationer:

  Tsipras gråter ut vid köksbordet i lyxfällan...

  Ouvertyren Rhenguldet till operan Nibelungens ring: betalningen till jättarna har misslyckats och Tsipras måste nu ge ifrån sig härskarringen. Rhendöttrarna sörjer sitt förlorade guld....

  Eller så håller han på att göra slut med Merkel för att gå i säng med Putin istället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller om man skall gå till ursprungsberättelsen så var det väl Gunnar och Högni som gömde guldet och Atla ville få dem att avslöja var de gömt guldet, men de vägrade så Attila fick inte guldet (och Gunnar och Högni dog på kuppen).

   Vem som är vem i storyn får man väl själv bedöma, men det är lite ironiskt att Gunnar och Högni var från tyskland och Attila var från Ungern - det verkar ju vara Tsipras som är ute efter mer pengar från trojkan...

   Radera
 9. Nu har den parlamentariska kommittén framlagt en bedömning. Att ZH publicerade den ändrar väl ingenting. Rapporten är ett faktum och jag förstår inte var de ovanligt många invektiven i ingressen kommer sig av. Ekonominyheterna idag rapporterade om ett uttalande från grekiska centralbanken att Grekland mycket väl kunde lämna euron och EU. Sannolikt kommer de väl att lämna NATO också, punkt 40 i Syrizas 40-punktsprogram. Vi ska komma ihåg att det enda land, som någorlunda återhämtat sig är Island, som saknar eurons strypkoppel. Det känns paradoxalt att det enda parti i Europa, som kämpar för folklig makt, dvs demokrati, har sina rötter i kommunismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " Det känns paradoxalt att det enda parti i Europa, som kämpar för folklig makt, dvs demokrati, har sina rötter i kommunismen."

   Det är väl inte så konstigt. Trots allt är kommunismens rötter just folklig makt (att det sedan alltid spårar ur är en annan sak...)

   Radera
 10. Hehe verkar vara jobbigt när verkligheten inte överensstämmer med ens egen bild :) Nu är det knappast ZeroHedge själva som skriver de flesta artiklar. Mkt publiceras där och samtidigt på många andra ställen. Finns artiklar från alla möjliga håll och personer som för en gångs skull är insatta i vad de skriver. Då blir det inte elitbankirernas mediapropaganda som de flesta fortfarande lever kvar i och det kan vara obehagligt för många tydligen som känner att det blir för jobbigt att ändra sin världsbild. Sanningen går igenom tre faser som bekant och du är i den första :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du verkligen att pajasen är i första fasen? På sin höjd i början Isf :)

   Radera
  2. Tror du verkligen att pajasen är i första fasen? På sin höjd i början Isf :)

   Radera
 11. Verkar som många fortfarande inte fattat ZH sätt att skriva. Det handlar inte om något Putinkramande eller annat skit. Däremot ska man ta deras analyser för vad de är, nämligen utfall från ironiska motvalls-kärringar i alla lägen. Det innebär inte att man i grunden är anti-USA etc för det, bara att de är trötta på världen och hur den styrs a la Tyler Durden. Lite anarki-tänk borde väl inte ligga allt för långt från Cornu´s egna domäner. Eller är det pseudo-anarki?

  ZH är bra på att löpande fånga upp en hel del bra saker i mediabruset. Analyserna tar man inte med en nypa salt utan man läser kritiskt och mellan raderna.

  SvaraRadera
 12. Så, på en skala från ett till tio.
  Hur smart tycker ni det är att låna pengar till politiker?

  SvaraRadera
 13. Cornu är fantastisk! Det är "the mother av alla konspirationsteorier"; att alla som inte håller med Cornu är betald rysk psyops. Putins fickor måste vara oerhört djupa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu borde reflektera över att åsikten "alla som inte håller med mig är en rysk psyop" innebär att man själv platsar bra i foliehattslådan

   Radera