Cornucopia?

2015-06-24 19:02

Game of Throes

I förra veckan tog senaste säsongen av Game of Thrones slut på HBO Nordic, och igår gästade böckernas författare GRRM Stockholm för att tala inför en skara åhörare bänkade på Livrustkammaren i Science Fiction Bokhandelns regi, respektive kunder som kunde följa en livestream hos SF-bokhandeln i Göteborg och Malmö. Det finns en del slutsatser man kan dra kring både böckerna och TV-serien här.

De flesta åhörarna i Göteborg på
plats hos SF-bokhandeln på Kungsgatan.
George R.R. Martin skulle på SF-kongress på Åland, men hade alltså tillsammans med sitt entourage, som enligt uppgift utgörs av elva personer, ändå möjligheten att tala och läsa högt ur Tyrions första kapitel från kommande boken The Winds of Winter inför betalande åskådare i Stockholm. Övriga intresserade SF-bokhandelnkunder kunde följa det hela på en livesändning.
"When you steal from one author it is plagiarism. When you steal from several it is research." - GRRM
I Göteborg var vi drygt 15 personer som väntade på att GRRM skulle anlända till Livrustkammaren. Betalande åhörare i Stockholm var 120 stycken, plus kanske lika många i en intilliggande lokal för livestreamingen.

Den senaste säsongen av TV-serien har fått en del klagomål för att inget händer, men det finns som sagt en litterär förlaga, vilket gör att en del avsnitt kan vara långsamma. Men visst hände det mycket, speciellt sådant som inte händer i böckerna. 

Man kan nog summera med att man lider av TV-seriefenomenet att man måste rensa upp i rollbesättningen för att kunna ta in de handlingar man skjutit upp än så länge. Sagt och gjort hade man ihjäl massor med personer som fortfarande lever i böckerna. Inte huvudpersoner, men ändå personer som kommer ha en mycket framträdande roll längre fram.

GRRM påtalade att TV-serien avviker allt mer från böckerna och inget i TV-serien framöver, nu när den i princip är ikapp den litterära förlagan ska tas som några spoilers för böckerna.

Samtidigt finner jag kritiken mot senaste säsongen ganska obefogad. Det tog sig rejält mot slutet, med dramatiseringen av händelserna i Hardhome, som nämns i boken. Här flyttade man istället en huvudperson till platsen, utan att det för den delen blev ologiskt, och vi fick TV-seriens kanske bästa actionsekvens någonsin i en scen som tydligen tog ett halvår att spela in. 

Flera huvudpersoner slutade sina handlingar i princip exakt på samma plats som i böckerna. Resan dit kan ha varit något, eller väldigt, annorlunda, men de anlände till destinationen.

Dit räknas Danaerys, Jon Snow, Theon, Arya och Cersei. Allt som händer dessa framöver kommer inte funnits i någon publicerad bok.

Sansas handling har stuckit iväg helt annorlunda än i böckerna, då hon fick substituera en tjänarinna som användes för att låtsas vara Sansa. Fast nu fick det vara Sansa som var Sansa. Jamie skickades i en helt annan riktning för att gestalta delar av vad som hände i Dorne, även om den riktiga anledningen till härskaren av Dornes undfallenhet aldrig framkom. Muntergöken Stannis (årets förälder!) handling passerade och man fick ett möjligt utfall för slaget på isen, som inte är med i sista boken. Fast jag tror på goda grunder på ett annorlunda utfall i skrift.

Handlingen kring The Riverlands, inklusive den efterlängtade Lady Stoneheart har inte visats alls. Inte heller handlingen med the Ironborn är med. Kanske kommer detta i nästa säsong, nu när man rensat ut rejält i rollbesättningen och har råd att ta in nya skådespelare. Att rensa ut är också en ekonomisk fråga, då återkommande skådisar vill ha högre lön för varje säsong. Det är också anledningen till att Danaerys inte längre är naken i varje avsnitt, vilket hon var i första säsongen. Man har helt enkelt inte råd att betala för naken hud längre, utan naken hud får tillägnas statister eller mer lågavlönade skådisar. Med ett undantag i senaste säsongen, som nog åt upp hela nakenbudgeten.

Dessa budgetproblem lider som bekant inte böcker av, vilket kan förklara mycket av skillnaderna.

Bland det intressantaste GRRM sade igår var att alla mysterier kommer förklaras. Dock inte som i en Agatha Christie-roman, utan lösningen på allt finns där för den som läser noga. Vilket kan ses som en rejäl bekräftelse på en av alla fanteorier som finns.

Nämligen Jon Snows ursprung. 
"The Dragon has Three Heads."
Jag kommer nu redogöra för denna fanteori, som finns tydlig för alla som läst böckerna. Jag skulle därmed inte kalla den för en spoiler. SPOILERVARNING ändå.

Jon Snow är Danaerys brorson till Danaerys Targaryen, och alltså en av de tre drakhuvudena. Han är alltså inte Eddard Starks oäkta son (men väl systerson), även om han förvisso är en oäkting om inte hans föräldrar gifte sig i hemlighet (Targaryens kan ha flera hustrur).

Hela grunden till handlingen i såväl böckerna som TV-serien är att Targaryenättens siste galne kung Aerys II:s son Rhaegar ska ha "kidnappat" Eddard Starks syster Lyanna, och sedermera våldtagit och dödat henne. Kidnappningen fick hennes trolovade Robert Baratheon att dra igång hela inbördeskriget Robert's Rebellion, i vilket han dödade Rhaegar och sedermera själv utropade sig till kung efter att Aerys mördats av sin egen livvakt Jamie. Eddard ska varit den enda överlevande från stormningen av det torn där Rhaegar ska ha "låst in" Lyanna, där han ska ha hittat henne i ett rum täckt med rosor och hennes blod. Sedermera ska Eddard haft med sig en oäkta son tillbaka till Winterfell, Jon Snow, som han ska varit pappa till med någon okänd mamma.

Så mycket för den officiella beskrivningen av vad som skett. Sedan ska man istället göra som GRRM säger och läsa vad som faktiskt står och pussla ihop själv.
"Promise me, Ned!"
Verkligheten är att Rhaegar och Lyanna blev förälskade, rymde tillsammans och Lyanna blev gravid. Hon dog dock av blödningar efter förlossningen, lagom till att Eddard anlände för att rädda henne. Så visst, på sätt och vis dödades hon av Rhaegar. Jon Snow är alltså barnbarn till kung Aerys II och brorson till Danaerys. Eftersom Robert Baratheon svor att mörda varenda Targaryen som finns fick Eddard lova att aldrig avslöja Jons bakgrund.
"Ashor Ahai reborn. The prince that was promised."
Det finns tre drakar. Det behövs tre ryttare till dessa drakar. Jon är en av dem, då han är en Targaryen.

Dock är vill Jons öde i sista scenen lite annorlunda, dock exakt samma som i boken A Dance With Dragons. Men det framgår rätt tydligt i boken att den röda prästen Melisandre inser att Stannis inte är Ashor Ahai reborn, utan börjar fokusera sin uppmärksamhet på Jon. Framkommer även i TV-serien, men nyckeln där är att hon återvänder till Castle Black. Som man i TV-serien sett tidigare så kan röda präster ha vissa förmågor som kan komma till hands. I böckerna används de vid fler tillfällen, t ex Lady Stoneheart. Att Melisandre återvänder till Castle Black är en direkt bekräftelse av att hon kommer använda dessa förmågor. Annars hade hon inte flyttats tillbaka dit i TV-serien, medan hon i boken redan hade gett upp Stannis och inte följde med på hans fälttåg alls.

Uttalanden från TV-regissörer om att Jons öde verkligen var som i sista avsnittet i TV-serien motsäger inte detta på något vis. Tekniskt sett har de uttalandena rätt, men saker kan och kommer ändras.

Hela den genomarbetade teorin kring Jons ursprung finns förstås att läsa i sammanfattning på Westeros.org.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

41 kommentarer:

 1. *host och harkel* *kanske SPOILER*
  Sansa (TV-Serien) gestaltar Jeyne Pool som gestaltar Arya Stark i boken.

  Sedan finns det andra möjligheter för Jon att "leva" även utan Melisandre (åtmindstone i boken) även om nu hon kanske är det troliga eftersom hon nu vände tillbaka (åtmindstone i tv-serien)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade för mig att Jeyne gestaltar Sansa, men visst, det var väl Arya.

   Finns ingen anledning att Melisandre skulle återvända annars.Det visas ju t o m i serien, klassisk plantering. I övrigt kan ju rent tekniskt Jon vara död, vilket gör att han därmed är löst från sina löften ("and now his watch has ended") när han återuppväcks.

   Radera
 2. Vad jag avundas folk som kan ägna sin tid till SF och dylikt!
  Själv har jag fullt upp med att enervera tidsepoken 1721 till 1815
  Tänkte just så sent som på eftermiddagen utfallet om alla combattantern år 1815 hade premedicinerats med penicillin.
  Hur hade dödsfrekvensen blivit?
  Befolkningsutvecklingen i Europa med dessa överlevande?
  Men PC enbart vid de 100 dagarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @skepparn

   "Tänkte just så sent som på eftermiddagen utfallet om alla combattantern år 1815 hade premedicinerats med penicillin.
   Hur hade dödsfrekvensen blivit?"

   Dödsfrekvensen vid administration av PCN beror på den administrerade dosen, samt den individuella farmakodynamiken för PCN. Låt oss anta att alla kombattanter mottog, en för individen, dödlig dos av PCN; då torde utfallet vara sådant att dödsfrekvensen skulle närma sig 100%. Ja, iallfall om vi bortser från en och annan sabeltandad tiger på slagfälten.

   Glöm ej; när landkrabban sjunker som ett yxskaft, nappar abbor'n.

   Radera
  2. Skepparn, din tillit till historieskrivarna förefaller något överdriven. Å ena sidan skriver segrarna historien, å andra sidan tolkas den sedan genom nutidens rosaskimrande glasögon och värdegrund. Resultatet blir naturligtvis något liknande SF. Så du behöver inte avundas, du gör det redan, ägnar dig åt SF, eller åtminstone fiktion.

   Radera
  3. När kom historieskrivarna in i bilden?
   Om du hade sett hur såren såg ut och tekniken vid amputationer, till exempel häpnar i alla fall jag över att så många överlevde på den tiden!
   Men jag hade velat hjälpa fler!
   Hindra mig inte nu när jag tillfälligt kommit på att det känns bra att " öppna sitt hjärta"...

   Radera
  4. Du har, bästa lesbetflata, rätt att skämta!
   Dock har inte ens jag lyckats nå dödlig dos med mina PC utskrivningar!
   Det värsta med soldaternas sår torde ha varit tiden mellan de sårades och när de togos omhand!
   Larrey med sin ambulans volant var ju ett steg i rätt riktning.

   Radera
  5. Fast modern antibiotika är ju ungefär jämnårig med atombomben, så då kan man ju lika gärna fundera över hur det hade sett ut om forna generaler haft taktiska kärnvapen till sitt förfogande.

   Radera
  6. Personligen är jag mer inne på att hjälpa folk!
   En av mina många brister....

   Radera
 3. "When you steal from one author it is plagiarism. When you steal from several it is research." - GRRM

  För bakgrund till citatet, vilket ej har sitt ursprung hos GRRM, se;
  http://quoteinvestigator.com/2010/09/20/plagiarism/

  SvaraRadera
 4. Medveten felskrivning i rubriken?

  SvaraRadera
 5. Och vem är då den tredje drakryttaren - Varys?

  (En kvinna, en man och en enuck vore ju något slags balans...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det måste vara en drake. Nu förekommer det en Aegon Targaryen i böckerna, så påstås vara Danaerys äldre brorson, Rhaegars förstfödde efter Elia Martell, som påståtts mördats av The Mountain That Rides. Varys påstås dock bytt ut barnet mot ett annat, och Aegon kom på så vis undan. Men det finns en profetia om "the mummers dragon", vilket talar för att Aegon kan vara fejk och en diversion ordnad av Varys. Vem den tredje draken är återstår att se.

   Radera
  2. En variant är att Tywins "You're no son of mine" till Tyrion faktiskt är korrekt och att Tyrion råkar vara ett utfall av att Rhaegar förförde Tywins fru Joanna....

   Radera
  3. Bran Stark?
   "It's to late for you to walk again, but I will teach you to fly"
   Typ, fritt ur minnet.

   Radera
  4. Jag tror den förhärskande fan-teorin, som också stämmer (kanske) med vad mästeren skriver, är att Tyrion skulle vara Aerys bastard inte Rhaegars (“Men’s laws give you the right to bear my name and display my colors, since I cannot prove that you are not mine.” ).

   Nulli secundus

   Radera
 6. Tycker nog att Klingoner är en eftersatt grupp som inte accepteras som minoritet i EU. Jag yrkar därför att alla EU-dokument översätts till Klingonska, och eventuellt Skånska som jag anser vara en subklass till Klingonska, och därefter transporteras fram och tillbaka tills bensinen tar slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det skulle Klingonerna såklart inte vilja. Det skulle vara känsloladdat och ologiskt att göra så.

   Radera
  2. Humor och internet är svårt. Mattias, skojar du? :)

   Radera
  3. Klingoner är väl all in on känslor, så länge det är hat, ilska och plikt som är känslorna. Du förväxlar nog de krigiska och hetlevrade klingonerna med de känslolösa och logiska Vulcanerna som Spock tillhör.
   Dessutom anser nog inte klingonerna att de är i minoritet, de tycker nog att förhållandet slavar/klingoner är precis rätt.

   Radera
  4. Yay! Jag var rädd att jag var lite för uppenbar men tydligen så lyckades min trolling #matad

   Om man ska vara petnoga ErikG så är Spock ett dåligt exempel då han bara är halv-Vulcan. Tuvok eller T'Pol hade varit bättre även om de kanske inte är riktigt så kända.

   Radera
  5. Vulcans är dessutom inte alls känslolösa, utan tvärtom. De har så starka känslor att deras disciplin och kontroll över känslorna måste vara så hård som den är, annars skulle de tappa kontrollen helt.

   Radera
  6. Ja du var på gränsen, men nu har du visat att du var nördigast av oss alla. Bra jobbat! :)

   Radera
  7. Den stora frågan är väl var Klingonerna kommer in sammanhanget över huvud taget.

   Radera
 7. Tyrion i böckerna är ju helt uppslukad av drakar, han har läst alla böcker i ämnet. Har för mig att i S01E01 tjatar han om böcker med drakar som finns i gamla biblioteket i Winterfell. Mina pengar går Tyrion. Den andra snubben är en "mummers farce"

  SvaraRadera
 8. Fasiken Cornu.... det dyker upp lättklädda damer i reklamen på din sida..... Manligt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklamen baseras på dina surfvanor..

   Radera
  2. Kommunaltjänstemannen var snabbare än jag där. What he said.

   Radera
  3. Jag brukar här på sidan oftast få reklam för att träffa ryska och asiatiska damer. Vad säger det om mina surfvanor?

   Det lustiga är att det, av de sidor jag brukar besöka, i princip bara är här jag ser den reklamen. (Vanligaste reklamen annars är för Legoland och för militärrelaterade publikationer.) Är det då min surfvana att besöka den här sidan som ligger till grund för reklamen? Är jag utsatt för någon form av underrättelseoperation?

   Radera
  4. Jag får också de ryska damerna, och då särskilt i samband med "antiryska" artiklar, vilket jag tycker är lite underhållande faktiskt. Men jag misstänker att det har med min FB status som "singel" att göra. Vart jag än surfar så finns det alltid något företag som vill para ihop mig med en hona från asien, ryssland eller från närområdet.
   Men man ska inte klaga, ryskorna i reklamen är ju rätt fina att titta på.
   (Japp, där var vi lite logementsaktiga igen, Istok)

   Radera
  5. Kollade snabbt igenom mina "surfvanor". Blocket, politiska bloggar, nyheter. google, diverse sportsajter för att hitta tempobågar - har googlat en del på russia - ukraine sista veckorna. Reklamen tror nog att jag egentligen är sugen på en duckface med ett sunkig linne.

   Radera
  6. Da fukk!? Jag får reklam för bibelstudier på spanska samt för Ford Focus. :-(

   Radera
  7. Ni kanske delar vägguttag med någon annan familjemedlem?

   Spamavsändare är som hagelgevär, inte prickeskyttediton...

   Radera
  8. Åtminstone jag delar inte internetuppkoppling med någon annan. Min slutsats är att det är just i egenskap av besökare här på Cornu som jag blir måltavla för reklam för diverse datingvilliga ryska och asiatiska damer. Det betyder ju inte att Peter Andersson har fel om hagelgevärsliknelsen. Som Cornu-läsare kan man ju vara profilerad som lämplig målgrupp. Även om man bortser från hypotesen om annonserna som täckmantel för trålande underrättelseorgan. Marknadsföringsalgoritmerna har kanske kategoriserat läsarna som i hög utsträckning bestående av medelålders kärlekstörstande män med ekonomiska förutsättningar att importera sin kärlek från öst.

   Radera
 9. Howland Reed överlevde också striden vid the tower of joy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du iofs rätt i. Då kanske vi kan få svaret bokstavligen tids nog.

   Radera
 10. "Med ett undantag i senaste säsongen, som nog åt upp hela nakenbudgeten."

  Det var inte Lena Headey:s kropp vi såg.

  http://www.ew.com/article/2015/06/18/game-thrones-lena-headey-nude-double-van-cleave

  Lena har nog inget emot nakenscener men denna var speciell. Har för mig att jag läste i en annan intervju att hon sa att hon inte skulle klara av att skådespela samtidigt som hon var naken inför så många personer så hon genomförde "the walk" fullt påklädd och skådespelade med ansiktet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *smacks face*

   Naturligtvis en body double. Mycket välgjort, jag missade det.

   Radera
  2. "hon sa att hon inte skulle klara av att skådespela samtidigt som hon var naken inför så många personer "
   Det var faktiskt det första som slog mig när jag såg scenen: Shit vad grymt att kunna skådespela spritt språngande naken med så mycket folk runt sig. Synd att hon inte fixade det (nä jag hade aldrig ställt upp på det), men scenen var bra gjord ändå, precis så som jag föreställde mig den från boken.

   Radera
 11. Handlar det här om Scumdogs of the universe? Och i så fall, kommer Techno Destructo att dyka upp igen?

  SvaraRadera