Cornucopia?

2015-06-26 15:16

Fritidshuspriserna går som villorna

Fritidshuspriserna utvecklas på samma sätt som villapriserna, och har procentuellt rent av stigit något mer än permanenta småhus. Det finns förstås, liksom för villor, en stor variation över landet.

Medelprisindex för villor och
småhus. Första kvartalet 2005 är
satt till 100 för bägge.
Enligt uppgift kan det vara svårt att sälja fritidshus och det finns också uppgifter om att tyska och andra utländska köpare tröttnat, men det avspeglas inte i SCB:s lagfartsstatistik till och med registrerade lagfarter för första kvartalet. Inte heller har volymerna på antal sålda fritidshus minskat, så det är inte en survivorship bias, där säljbara fritidshus håller uppe prisnivån medan osäljbara objekt inte kommer med i statistiken.

Det kan naturligtvis skett en omsvängning sedan dess, då de affärer som resulterar i lagfarter under första kvartalet antagligen skrivits på i höstas. Det finns t ex indikationer på fallande priser för begagnade fritidsbåtar, vilket kan vara relaterat om nu snaran dras åt kring belåning för semesterbruk.

Samtidigt ska man vara mer än väl medveten om att fritidshus i speciellt storstadsregionerna allt mer köps och används som permanentbostäder i takt med att bostadspriserna rusar och tillgången till billiga bostäder minskar. 

Prisvariationerna inom landet är mycket stora. Medelpriset för ett fritidshus i Stor-Stockholm var hela 2 911:- kSEK under första kvartalet i år mot fortfarande otroliga 1 057:- kSEK i övre Norrland.

Intressant är att närheten till kontinenten gör att fritidshuspriserna i Stor-Malmö faktiskt är högre än i Stor-Göteborg.
Fritidshuspriser 1998K1 - 2015K1 i landets olika regioner. Visst överlapp, t ex Stor-Malmö inkluderas i Sydsverige
och Stor-Göteborg ingår i Västsverige.
Vad säger ni själva? Vad har ni för anekdoter om vad som hänt under våren? Börjar fritidshus vika? Det är rimligt att fritidshus, som är "onödiga" är en ledande indikator och borde vända ner före permanentbostäder. Dock innebär benägenheten att allt fler faktiskt bor permanent i fritidshusen påverka detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Vad jag vet är inte SCB:s priser kvalitetsjusterade. Min uppfattning är att standarden på fritidshus stadigt ökar från att på 80-talet varit utedass som standard till att nu ibland innehålla helkaklade badrum med fina badkar.

  Därmed är det rimligt att snittpriserna ökar även om hus som inte standardhöjs minskar i pris.

  SvaraRadera
 2. Allt som oftast annonseras fd sommarstugor, numer lite mer isolerade och pensionärskuvösen expanderad till vardagsrum, som villor med åretruntboende. Man glömmer skriva att på vintern är det bra att ha en egen traktor med plogblad parkerad på parkeringen...

  SvaraRadera
 3. Säljer man sitt fritidsboende?
  Ja, folk skiljer sig, det stämmer ju...
  Själv har jag alltid under årens lopp sagt när man spontant har förhört sig om ett eventuellt köp: det får du faktiskt tala med mitt sterbhus om...

  SvaraRadera
 4. Har ägt mitt lantställe på Ingarö sedan 2005 och då var de flesta grannar bosatta i stadsmiljö eller utomlands och inte på Ingarö. Till grannön Nämndö flyger helikoptrarna tätt över oss för där bor tex Lundinbröderna ofta sommartid. Nu är det en klar majoritet i närområdet som bor permanent och på fredagar efter lunch går bilköerna långsamt. Ja busstrafiken har ökats enligt ryktet. Priserna har också givetvis gått upp på hela Ingarö sedan 2005.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Sveriges förste aviatör kom ju från Ingarö..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja aviatören bodde i samhället Brunn. Hans startfältet finns kvar men används för lek fotboll och hunddressyr idag. Där finns också den enda livsmedelsaffären och bensinstationen. Fast med bil eller buss är det nära till något större Gustavsberg som är huvudorten på Värmdö.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. Exakt var går gränsen mellan fritidshus och villa egentligen? Tittar man på bovision så är det inte alltid uppenbart vad som är fritidshus eller villa - det verkar bero på vilket segment säljaren väljer att säla den. Ta dessa till exempel: villa i blekinge och fritidshus i blekinge, fritidshuset är större än villan och verkar ha de mesta bekvämligheter man förväntar sig i en villa.

  Skillnaden verkar snarare vara antingen frågan om en villa som säljaren inte bor i permanent (använder som fritidshus) eller en villa i ett område där ingen vill bo permanent.

  SvaraRadera