Cornucopia?

2015-06-17 13:54

Fortum Distribution byter namn till El Dummio

Så var försäljningen av Fortums svenska lokala prishöjande elnätmonopol färdig. Namnet på det nya bolaget blir El Dummio1.. Men det finns hopp för den som inte vill se sina nätavgifter höjas sextio gånger snabbare än inflationen. Man kan alltid satsa på att gå offgrid, åtminstone om man har sk dra åt helvete-pengar (eng fuck you-money).

Det nya namnet är alltså Ellevio och en ny webplats hittas här för alla kunder som sitter fast i ett prishöjande lokalt monopol.
Dessa områden drabbas
av det underbara Ellevio,
inklusive Stockholm.
Bild: Ellevio

Alternativet är förstås att man helt klipper kabeln och går off grid, så man därmed slipper betala monopolets nätavgifter.

Talentum/Ny Teknik har en artikel med en mycket fin anläggning en medelålders herre har i sin nybyggda villa i Agnesberg utanför Göteborg. 20 kW solceller laddar dels en batteribank om 144 kWh när för mycket ström produceras, plus buffrar under sommarhalvåret upp 15 000 kWh via en elektrolysör, som spjälkar fram vätgas ur solel + vatten och laddar bränsleceller. Dessa 15 000 kWh återförs sedan under vinterhalvåret.

Just elektrolysören är förstås extra intressant som lösning för att kunna gå off-grid, så länge man inte bryr sig om priset.

Enbart batteribanken om 144 kWh bör räcka en vecka av totalt mörker, och 20 kW solceller ger ändå rejält mycket mer än ett normalt hushåll gör av med på hushållsel. Skulle gissa systemet fungerar utmärkt, men vad priset blir för kalaset och hur många månader av elnätsbefrielse som krävs för att det ska betala sig återstår att se. Om allt annat misslyckas finns även en biodieseltankad generator i det exemplariskt utförda och kliniskt rena apparatrummet i källaren. Hemautomation med en säkring per vägguttag gör inte saken sämre...


1. Inget fel på bolagets personal, som är duktiga och hårt arbetande, utan Dummio avspeglar mer de stackars kunderna, som inte har någon valmöjlighet annat än att stillatigande se på hur man höjer elnätpriserna med 6% när inflationen är 0.1%.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

13 kommentarer:

 1. Kan inte drabbade kommuner höja hyran för Ellevio för den mark deras anläggningar tar anspråk på? För den äger de väl knappast?

  Sen kan de ge tillbaka pengarna till kommuninvånarna eller bygga egen infrastruktur. För om det blir sådan chockhöjning som man läser om i tidningarna kommer ju folk flytta från dessa orter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen har elnätbolagen servitut, vilket innebär att man inte kan ta hyra av marken. Ett servitut är i princip ett evigt avsteg från markägarens rättigheter. Aktuell markägare vid inrättandet av servitutet ska dock fått viss ersättning för marken, en gång.

   Radera
 2. Som privatperson tror jag det är dyrt att gå offgrid men det vore intressant att se ett räkneexempel på ett mindre samhälle, säg 100 villor.
  Solceller, biobränslevärme (litet fjärrvärmenät), en mindre batteribank samt en dieselgenerator. Finns inget som säger att man måste vara 100 procent förnyelsebar för att man vill gå off-grid.
  Ur civilförsvarssynpunkt borde det vara perfekt om samhället ser till att inte leva på just-in time leveranser av disel och pellets/flis. Dessutom stora möjligheter att få avsättning för lokalt producerad flis till väsentligt bättre pris än vad som betalas till den som säljer GROT (grenar och toppar).

  SvaraRadera
 3. Det finns en anledning till att man centraliserar elproduktionen, det skulle bli oerhört dyrt och ineffektivt om alla producerade sin egen el. Så länge några få gör det är det ok, men blir det för många så måste det givetvis stoppas / sönderbeskattas för skattepengarna måste indrivas på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men om till exempel ett företag, låt oss kalla det El Dummio, skär in och tar mellanskillnaden mellan den billiga centraliserade elproduktionen och den dyra egenproducerade, ser jag bara fördelar med att göra elen småskaligt (OBS, inte helt eget utan i kollektiv, som en vägförening till exempel).
   Bäst vore förstås en lagom decentraliserad nationell produktion utan monopolföretag.

   Radera
 4. På vintern tror jag ett byalag som går ihop och driver en ångmaskin kopplad till en generator vore det mest optimala och billigaste alternativet. Om tolv personer medverkar skulle eldvaktstiden bara bli 2 timmar per dygn. Kanske inget alternativ för stadsbor, men ute på landsbyggden där vedelding redan är vanligt borde det fungera bra.

  SvaraRadera
 5. Mycket roligt såklart, men man går ju som artikeln visar inte off-grid för att spara pengar. Det vill säga, för att slippa en ganska liten kostnad idag så måste man göra en jätteinvestering.

  SvaraRadera
 6. Antar att det lönar sig att köpa Fortum-aktier istället för att gå off grid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Fortum har ju sålt sin eldistribution, så det är ju lite onödigt. Fortum kommer i stort sett bara syssla med kraftgenerering framöver.

   Radera
 7. Vätgas i hemmet? Sign me up!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får att 150000 kWh motsvarar bara ca 3 ton TNT, så det är nog ingen fara att låta hemmafixande amatörer fixa med den minsta och mest svårinneslutna molekylen som finns i tätbebyggda villaområden. Förmodligen tar den tjocka isoleringen i miljöhuset den största delen av smällen vid en olycka.

   Radera
  2. 15000 ska det förstås vara, förmodligen fel på datamaskinens tangentbord.

   Radera
 8. Var är marknadsekonomin?
  Konkurrens ska finnas för att en marknad ska kunna fungera,
  Elnätet är ett naturligt monopol och det borde ägas av staten.

  SvaraRadera