Cornucopia?

2015-06-04 07:47

Fortfarande Stockholmsfokus bland sommarpratarna

Igår presenterades sommarpratarna i Public Service/SR:s så kallade program "Sommar". Efter kritik förra året, där endast 19% bodde utanför Stockholm har Public Service i år tagit ett kolonialt grepp och inkluderar sk norrlänningar i programmet, men struntar i resten av Sverige utanför storstadslänen.
Var i Sverige bor sommarpratarna 2015?
Ljusa staplar är befolkningens fördelning
och mörka staplar är sommarpratarnas fördelning.

Av de 52 sommarpratarna boende i Sverige bor i år endast 61% i Stockholm. 

12% av sommarpratarna bor utomlands. 22% har identifierbar utländsk bakgrund (samer är svenskar), i kontrast mot de 21% boende i landet som har utländsk bakgrund enligt SCB.

Av 59 sommarpratare är 30 män och 29 kvinnor (könsorgansdefinitionen, någon analys av om någon är icke-CIS har inte utförts då kön ändå bara är en social konstruktion och egentligen helt ointressant).

Ska man summera är alltså kvoteringen utifrån könsorgan så jämn den kan bli med 30-29 och kvoteringen av utländsk bakgrund är också perfekt. Perfekt fördelning talar för kvotering på könsorgan och etnisk bakgrund istället för kompetens. 

Däremot är den geografiska kvoteringen misslyckad än i år och kan alltså förmodas baseras på kompetens och lämplighet.

Att kvotera in lite norrländska alibin duger inte. I infografiken ovan är det mycket tydligt att man försökt kvotera in personer från Norrland (alla norrländska län är med), men hela elva av Sveriges 21 län saknar helt representation. Bor man alltså inte i storstadslänen eller i Norrland/Dalarna är man helt ointressant, en sk inavlad bondtölp.

Naturligtvis finns det förklaringar till att det ser ut så här. Kulturlivet i södra Sverige är koncentrerat till storstäderna, så kulturpersonligheter och intressanta människor flyttar dit. Flest flyttar till Stockholm.

Därtill sammanstrålar kulturpersonligheterna förstås vid diverse sociala tillställningar i Stockholm, och deras agenter etc hittas förstås också i Stockholm och då blir det så här. Övriga landets radio- och TV-avgift är ett sorts regionalstöd för främst Stockholm.

Fördelningen av sommarpratare är en utmärkt mätare på hur Sverige ser ut och var makt och elit är koncentrerad. Inte ens Malmö och Göteborgsområdet får sin beskärda del, även om det finns med några alibin därifrån, utan allt fokus är på Stockholm. Värt dock att uppmärksamma det jag skrev ovan.

Om en kvotering inte är perfekt, utan "fel", talar det för att man kvoterat på kompetens och lämplighet och innebörden av Stockholmsövervikten är helt enkelt att det inte finns tillräckligt många kompetenta och intressanta personer utanför Stockholm, då dessa sökt sig till ljuset och kultur- och mediaeliten i huvudstaden.

Kan för övrigt avslöja att diverse journalister och andra personer inom media, som inte kollat upp sådant, förutsätter att jag bor i Stockholm, eftersom jag är "någon pseudokändis". Att man kan sitta ute i skogen mellan Kungsbacka och Borås och vara störst i Sverige är helt otänkbart och exempelvis intervjuförfrågningar möts av förvåning när man informerar om verkligheten. "Då får vi ta det på Skype istället" brukar det förvånade svaret bli, när journalisten eller andra trodde att vi kunde träffas över lunch. Efter ett tag brukar PR-byråerna, som bjuder in mig till diverse partymingel, releaser etc, lära sig och skickar inte inbjudningar längre. Det är en tumregel, generellt, att man bara bjuder de som faktiskt kommer, vilket innebär att man på privata mingelfoton alltid ser samma personer i bakgrunden. Och oftast även i förgrunden.

Många läsare har hört av sig och undrat om inte jag ska sommarprata. Det är förstås smickrande att ni inför offentliggörandet igår seriöst trodde att jag kunde vara med, men det kan krävas en verklighetskontroll. 

Jag tillhör inte kultur- och mediaeliten, eftersom jag inte bor i Stockholm, och har alltså inte druckit rosévin i tillräcklig utsträckning med De Som Bestämmer. Jag är medelålders heterosexuell vit man. Jag är alternativ media och konkurrerar alltså med både bidragsberoende pappersmedia och tvångsavgiftfinansierade Public Service. Jag har inte vänsteråsikter. Jag skriver inte böcker om en makedonsk bonde och hans get. Jag gör min plikt och angriper makten och Miljöpartiet mycket hårt eftersom de sitter i regeringen och 75-80% på Public Service röstar på Miljöpartiet.

Jag är kort sagt en nobody och aldrig aktuell som sommarpratare. Att jag ens skulle vara påtänkt som sådan har aldrig slagit mig förrän mail och tweets började strömma in inför offentliggörandet igår.

Därtill är det ju en rejäl marknadsföringsgrej att vara med i Sommar, och även om man har med högeralibin som Alice Teodorescu eller "Fredrik Reinfeldt, civilekonom och föreläsare" för att, efter förra årets Sommar-spektakel inför valet, låtsas vara politiskt oberoende, så måste man fortfarande undvika att gynna icke-vänster ekonomiskt. Civilekonomen Reinfeldt behöver inte marknadsföring eller med sin statsrådspension några pengar och Teodorescu är liksom många andra anställd och gynnas inte ekonomiskt av uppmärksamhet. Men en författare kan gynnas ekonomiskt genom att sälja mer böcker, och en bloggare kan få trafik och reklamintäkter, och då väljer man bara särpräglade vänsterförfattare eller icke konkurrerande icke systemkritiserande alternativa medier.

Därtill behöver bra sommarpratare vara både personliga och privata. Eftersom jag aldrig skriver vare sig speciellt personligt och aldrig något privat (även om en del tror det), utan bara är en dryg jävel, så är jag mycket tveksam till hur personlig och privat jag skulle vara i radion. Även om jag skulle acceptera att vara personlig och rent av privat, skulle jag fortfarande antagligen vara dryg. 

Ska jag sitta och vara dryg kan jag lika gärna göra en podcast (som ingen annan än närmast sörjande kommer att lyssna på). Ingen blir glad av att höra en dryg jävel som sommarpratare. Även om vederbörande skulle vara personlig och hänga ut sitt privatliv. Även om jag kunde orsaka en del rubriker om jag hade lust.

Tillägg: Sommarpratare jag minns - Måns Herngren, sommaren 1989. SR:s växel blev tydligen nedringd av uppretade (äldre) lyssnare när han bland annat räknade ut hur många samtidiga ömsesdiga orgasmer som skedde dygnet runt globalt. "Fusionsenergi" kallade han det hela. Herngren fick växeln att koppla om telefonsamtal direkt till honom och jag minns någon slutreplik på från Herngren i stil med "Nej, nu tar jag och spelar lite härlig funk för tanten". Något okonventionellt, och jag tror inte Herngren var välkommen tillbaka.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

38 kommentarer:

 1. 1. Du är uppenbarligen rasist eftersom du hävdar att perfekt fördelning tyder på kvotering. I själva verket är det så att alla är lika bra och att fördelningen blev perfekt pga kompetens.

  2. Igår konstaterade vi ju att stockholmare i högre grad var HBTQ-personer. Att Sthlm då är överrepresenterat beror ju då så klart på kvotering av HBTQ-personer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stig Grybe, förresten? Verkligen?

   Radera
  2. Hu r dök han upp?
   Han var väl den ende skådisen som vågade häckla sossarna!.
   Citerade väl alla verser i internationalen, till exempel...

   Radera
  3. Han står med på listan över de som ska sommarprata i år, helt enkelt.

   Radera
 2. Bra att du håller koll på SVT i denna viktiga fråga.
  Skulle journalister kvoteras in motsvarande väljarnas val så hade 8 av 10 av de 50% som sympatiserar MP fått se sig om efter ny försörjning. Den snedfördelningen är nog mer samhällspåverkande, för vi vet ju hur MP vill lära oss hållbarhet i vissa frågor samtidigt som de har svårt med hållbara lösningar i andra mer avgörande frågor.

  SvaraRadera
 3. Det är inte det att jag inte tror att sättet vi blir behandlade utifrån skrevkonfiguration inte påverkar hur vi är som personer, men det är lätt att hålla med om att utnämnandet av saker såsom varandes sociala konstruktioner tenderar att bli en smula onyanserat.

  Eller som huvudpersonen i "Mörker som gör gott" av briljante Thomas Engström uttrycker det:
  "Om Chomsky skrev att toaletter var en social konstruktion skulle det inte dröja länge innan man fick se studenter sitta och skita ute på gatorna istället. Och ett antal av deras lärare"

  SvaraRadera
 4. Bra att det kvoteras.
  Saknas dock en del kvotering. Hur är det t ex med kristna. 10-20% av befolkningen i Sverige uppger sig vara kristna. Hur är det med Scerigedemokrater 13% av sommarpratarna borde vara Sverigedemokrater (blir förmodligen trist program men vad gör väl det)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man börjar kvotera så kommer man aldrig kunna sluta.
   Det finns oändligt med kategorisering av människor som är möjlig att göra för att gynna sina egna intressen

   Radera
  2. Eller hur. Precis som du säger så är kvotering ett mycket märkligt verktyg för hur ska man väga de olika kategorierna mot varandra?

   Det var någon som skrev en novell om fenomenet där alla människor klassificerades utefter kategorier. När man exempelvis skulle kvotera till en styrelse så var 1 homosexuell och religiös turkisk kvinna var värd 11 svenska medelålders män, eller 7 svenska medelålders kvinnor. Skulle man ha en laglig styrelse på 10 personer gällde det alltså att försöka hitta en så "förtrykt" person som möjligt för att slippa fylla -hela- styrelsen med inkvoterade personer som inte visste något alls om organsiationen/företaget.

   Radera
 5. Om du är lika nervös / blyg som du är i TV så är det ingen risk att du skulle vara för dryg i radio :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommarpratet är väl inte direktsändning, så det borde inte vara något större problem även om man är blyg.

   Radera
  2. Eller är det det? Har för mig att ambitionen var det från början, men de jag hört verkar för perfekta för att vara live.

   Radera
 6. Varför denna sågning av podcasts?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ingen sågning av podcasts. Det var självinsikt i att jag inte skulle dra speciellt många till en podcast. Det skulle inte vara värt tiden.

   Radera
  2. Säg inte det. Jag har aldrig lyssnat på en podcast i mitt liv men "Sommarpodden" skulle jag absolut försöka mig på. Vass retorik och vass musik med en ny okonventionell sanningssägare per dag i en hel månad - ja tack. :)

   Radera
 7. Vissa saker gör sig bäst i text?

  Först gjorde du mig upprörd över rubriken. Grattis till det, inte ofta du lyckas provocera mig! :) Men tjatet om 08:or blir lite tröttsamt.

  Sen gillar jag din personliga och privata utsvävning i kursiv text! Vilken hett, en sån glöd! Som en äkta kulturskribent far du ut och svingar till höger (men mest vänster så klart).Fortsätt så, så kommer du få frågan om Sommar nästa år (igen!? för du fick väl frågan men tackade nej?).

  SvaraRadera
 8. En pod kan du väl ändå unna oss?

  SvaraRadera
 9. Själv tyckte jag verksamhetsområdena var det anmärkningsvärda, jag var ytterst nära att göra en liten undersökning i frågan igår men sen kom annat emellan. De är stor slagsida mot media- och nöjesbranschen, en pliktskyldig professor (kvinna så slår man två flugor i en smäll) i hardcore teknisk vetenskap (även om det är på ett mjukt område - material). En nobelpristagare var väl trevligt, och så en miljöprofessor för att blidka alla vänstermiljöhipsters i mediabranschen.

  Att du så medvetet använder härskartekniker och ställer kön/etnicitet etc som motsats till kompetens är lite tramsigt, dels för att det inte är sant såklart, men också för att man då undrar vad "kompetens" har att göra med sommarprat. Och isåfall vilken som borde premieras.

  Summa summarum, du anser dig ha sommarpratskompetens, ser dig som en del av media- och nöjesbranschen (eftersom du inte kommenterar verksamhetsområdena), men är sur för att du inte är Stockholmare. Right?

  SvaraRadera
 10. Jag lyssnar inte på det. Programmet kan vara ungefär lika världsunikt som tvångsavgifterna. De dumma svenskarena lyssnar gärna på sina makthavare. Att det kommer från Stockholm är naturligt eftersom där skiten är koncentrerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man vill förstå världen bör man inte använda för mycket droger, sällan läsa romaner och inte lyssna på den här typen av program. Cornu vill förstås gärna vara med och komma ut till den stora massan eftersom bloggens statistik skulle förbättras. Man kan också nå ut till massorna med romaner och med fantasier sätta fart på deras huvuden.

   Radera
 11. Man kanske borde ha en idoltävling där folket får rösta vilka som ska bli sommarpratare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt är farligt. Det kan bli mer populärt än riksdagsvalet.

   Radera
  2. Eh, dom hade ju precis en sån tävling? Vi får väl se om Herman Geijer blir en ny Engelbrekt som Urban tror.

   Radera
  3. Jag visste förstås inte vem Geijer och var tvungen att googla på det. Det är ju en ofarligt tok.

   För flera hundra år sedan började det med kyrkan. Landet var i krig. Prästerna var en förlängd arm åt kungen. Idag har Sveriges Radio övertagit rollen som förste manipulatör. På liknande sätt som man tvingades att besöka kyrkan och lyssna på prästen så måste man betala för dyngan med en licens, som inte har någon ekonomisk betydelse, utan är främst till för att de hjärntvättade ska förstå vad som är viktigt och man bör lyssna på.

   Radera
  4. Det är alltså ingen statlig verksamhet och licensen ingår inte i skattetrycket. Genom att hålla den utför ska folk fås att tro att det är deras radio och inte statens. Kyrkan under centralmaktens och därmed landets uppkomst hade en liknande funktion. Folks behov av avancerade myter kombinerades med krigspropaganda och makthavarnas krav. Idag domineras Sveriges Radio av sjuka tankar om koldioxid och hållbarhet, ungefär som prästerna predikade att man kan komma till himlen. Och folk var och är fortfarande så dumma att de tror det. Bland finns ett tvågradersmål. Snälla, kan ingen utplåna Stockholm med kärnvapen.

   Radera
  5. Kan du inte spara byggnaderna?
   Vad har de gjort dig för ont?

   Radera
  6. Urban, prova att tvätta munnen med tvål. Det hjälper, jag lovar.

   Radera
 12. "höra en dryg jävel som sommarpratare. Även om vederbörande skulle vara personlig och hänga ut sitt privatliv. Även om jag kunde orsaka en del rubriker om jag hade lust." Har du ett så intressant privatliv att det skulle skapa rubriker? Häktets lakan, gummibjörnar och trapetser verkar inte vara alls vara din stil.

  SvaraRadera
 13. Det enda rätta hade såklart varit att sommarpratarna bestod av Assar Lindbeck, Kim Hartman, Roberto Vacchi, Nils-Eric Sandberg, dessa får köra 2-4 ggr var (Kim Hartman kanske 5 om han känner att han har ett par extra minnesvärda snookerhistorier att berätta). Sen fyller vi ut resten med slumpvalda vanliga människor i landet, som karlavagnsfantast vet jag att det är där de riktiga guldkornen finns.

  SvaraRadera
 14. Herngren, ja. Minns när han var programledare i jullovs-TV. Inringande barn fick svara på frågor och "önska en video". Tyvärr hade han aldrig just det de önskade, utan det blev istället svartvitt med refrängen "haderian, hadera". Kanske fel sorts skämt för en ung publik, men detta var "före Robinson" innan all TV-underhållning baserades helt på mobbning.
  Sista dagen ringer en klipsk ung tjej som har läst på. Hon svara på frågorna och pratar glatt med Måns. Får önska en video. "Kan man få höra 'Flottarkärlek' med Snoddas?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt ett halvår efter herr bandyspelaren gjorde sitt episka framträdande hos herr Hyland vann Joseph Barthel från Luxemburg 1500 meter i Helsingfors OS.
   Flydda tider, som man säger...

   Radera
 15. Fullständigt ointressant lista. Möjligen skulle zlatan få mig att lyssna. Jag saknar också någon som media normalt sparkar på (vore inte det en generös gest): Typ :Yngve malmsten, Björn Ranelid, Jimmy Åkesson. Jag hittar ingen sådan, men det kanske beror på att jag inte har koll?

  SvaraRadera
 16. Fullständigt ointressant lista. Möjligen skulle zlatan få mig att lyssna. Jag saknar också någon som media normalt sparkar på (vore inte det en generös gest): Typ :Yngve malmsten, Björn Ranelid, Jimmy Åkesson. Jag hittar ingen sådan, men det kanske beror på att jag inte har koll?

  SvaraRadera
 17. https://www.youtube.com/watch?v=td4aWzZTrUA

  SvaraRadera
 18. Sommarpratare jag minns: Polismördaren Annika som ännu en gång tilläts gråta ut och berätta att det egentligen är hon som är offret.

  SvaraRadera
 19. Jag tror att du skulle bli en utmärkt sommarpratare. Tyvärr var du inte den utvalde den här gången. Så keep up the good work. Din tid kommer, är jag övertygad om. Om du fanns som aktie skulle jag köpa.

  SvaraRadera
 20. Hörru din "dryga jävel". Skulle definitivt lyssna på din podd om det blev ett sådant projekt i framtiden ;) Har tyvärr dragit ned på bloggbesöken kraftigt sedan den nya layouten. Om man ska läsa ikapp till ex sida 5 så tar det tre sidladdningar att komma dit, skulle man sedan drista sig till att vilja läsa en hel artikel där och sedan backar tillbaka så hamnar man på startsidan och får börja om. Man skulle kunna tro att du skulle ha bättre förståelse för vardagen för folk på en svajig mobiluppkoppling ute i skogen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Morr!

   Föreslår att du börjar läsa bloggen via en RSS-läsare, så kan du ladda ner allt i lugn och ro och sedan läsa offline där ute i skogen. Feed-ikonen finns längst upp till höger och innehåller hela inläggen.

   Mvh

   Radera