Cornucopia?

2015-06-27 09:35

Förhöjd hotbild mot Almedalen?

Gårdagens fyra terrordåd från IS följdes idag upp av en avvärjd attack i London enligt den mycket otrovärdiga tabloiden The Sun. Om vi låtsas att The Sun inte fantiserar så borde det föreligga en förhöjd hotbild mot Almedalsveckan, som startar i morgon, om nu IS genomför en koordinerad vända attacker.

The Sun är knappt att betrakta som ens en kvällstidning, utan mer en tabloid, dvs rent hitte på, som får Aftonbladet att framstå som kvalitetsjournalistisk. The Sun skriver dessutom att det var de som stoppade terrordådet genom en av sina wallraffande journalister (seriöst, you just can't make this shit up - dvs man kan inte ens fantisera ihop att en tidning skulle skriva något sådant här):
"The terror group’s plot to explode a pressure cooker bomb — killing soldiers and bystanders on the route — failed after one of its leaders in Syria unwittingly recruited an undercover Sun investigator to carry it out.
Junaid Hussain, who fled to Syria from Britain, trained our man to build the bomb, but we alerted police.
Cops said security had been stepped up. A Scotland Yard spokesman said: “The public are encouraged to attend or take part in events as normal.”"
Kort sagt så skulle The Sun-journalisten spränga en bomb, men gjorde förstås ingenting annat än meddela polisen om detta. Dvs det enda som finns är The Suns ord. Vem är överraskad? Eller ja, The Sun har foton på några påsar med spik och en tryckkokarkastrull, som de köpt i närmaste butik.
Lämpligt folk att ha redo på plats.

Låt oss nu låtsas att The Sun inte bara i sedvanlig ordning hittar på. I så fall pågår en i tiden koordinerad terrorvåg från IS. Med ett okänt antal sk jihadreturer på plats i Sverige och det täta folkmyllret och koncenterationen av makthavare i Almedalen, sitter Sverige på en extremt attraktiv måltavla med start i morgon. Å andra sidan är terrorns mål att skapa fruktan hos vanligt folk - att angripa makthavare kan invagga vanliga människor i trygghet. En attack sker rimligtvis därför mot folksamlingen vid ett partiledartal och inte mot något av de mer slutna lobbyisteventsen, även om koncentrationen av makthavare är högre där.

Man får hoppas att hotbilden gör att man tagit höjd beredskap i Almedalen. Ett terrordåd mot Almedalsveckan går i princip inte att stoppa, annat än att man stoppar Almedalsveckan. Och vi vill ju fortsätta ha ett öppet samhälle och åtminstone låta alla politiker och lobbyister mötas för att dricka rosévin tillsammans en gång om året.

Vad man istället kan göra är att höja beredskapen. Förmågan att reagera vid ett terrordåd.

Ha insatsstyrkor på plats, samt förstärka sjukvård och räddningstjänst, så man reaktivt kan agera kraftfullt om något inträffar. Rent generellt hade det varit mer än lämpligt om t ex Försvarsmakten hade någon form av övning med lämpliga förband på Gotland samtidigt som Almedalsveckan. T ex SOG, militärpolis, säkerhetsbataljonen och fältsjukvårdsenheter från Försvarsmedicinskt Centrum i Göteborg. Samt helikoptrar och flyg i beredskap för att snabbt kunna evakuera skadade.

Sjukhuset i Visby lär inte ha en akut stor nog för att kunna hantera ett terrordåd och Gotlands isolering gör att det krävs flyg för att snabbt kunna förflytta ett överskott av akutpatienter - det är inte så att en ambulans (varav det ska finnas tre på Gotland) med en döende patient kan stå och vänta på färjan. Spontant gissar jag på två traumarum eller två traumaplatser i samma rum1. på akuten i Visby, vilket blir hur många svårt skadade man klarar av att hantera fullgott samtidigt i Visby, typ en svårare bilolycka. Tillkommer akutrum.

Huruvida det pågår en i tiden koordinerad terrorkampanj från IS kommer ge sig de närmaste dagarna. Fyra terrordåd på en dag kan också vara en ren slump. Osannolikt, men likväl möjligt. Om det sedan är korrekt att IS ligger bakom dådet i Frankrike och faktiskt planerade en bomb i London. Tunisien kan motiveras med IS huvudsyfte, dvs expansion av kalifatet till det täcker hela jordklotet, men angrepp i Frankrike och London gör inte att kalifatets territorium växer. Tvärt om provocerar sådana angrepp fram möjliga motreaktioner, vilket kan hindra kalifatets utbredning. Att sedan dådet i Frankrike kan vara inspirerat av IS är en annan sak. Låt oss nu hoppas att ingen känner sig inspirerad i Sverige. Därtill ska i princip ingen som krigar åt IS återvända till Europa, då syftet är att tjäna och dö för kalifatets expansion på plats, och IS tvingar sina jihadister att elda upp sina pass. 

1. Alla traumarum jag har besökt har haft två traumaplatser i samma rum. Det finns logik i det, då personal därmed enkelt och omedelbart kan flyttas mellan patienterna efter behov och prioriteringar. Om man bara har ett traumateam i tjänst kan man  även byta över till en ny patient innan den gamla har flyttats vidare och behöver därmed inte tappa tempo.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

44 kommentarer:

 1. Tidningarna skriver av The Sun, angående hotet mot London, som om det vore en riktig nyhetstidning! Vill man läsa om en alternativ verklighet så rekommenderar jag The Onion http://www.theonion.com/ som åtminstone är underhållande.

  Almedalen är lätt att skydda med bombhundar och vapendetektorer vid inpassagerna till evenemang. Insatsstyrka behövs det inte så mycket av, bara några poliser för att gripa någon som upptäcks vara beväpnad i utkanten av en folkmassa. Det är ju araber man har att göra med så någon James Bond-liknande plan finns inte i hotbilden, bara en hjärntvättad neurotiker med dödslängtan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det finns inte några vapendetektorer eller bombhundar i Almedalen. På sin höjd finns det någon som kollar om du har rätt ackreditering.

   Radera
  2. Till partiledartalen har alla fri tillgång, för övrigt, behövs inte någon ackreditering alls.

   Radera
  3. Ja man behöver ju inte anstränga sig och såna som SÄPO klarar förmodligen inte av att göra det längre. Med en poäng till så tror jag att Sverige leder ligan för antal mördade stats- och utrikesministrar i modern tid. Sifo kan snart börja använda ministermorden som en långsiktig missnöjesbarometer. Jag trodde tårtandet skulle inspirera någon mördare, men det jippot har tynat bort.

   Radera
  4. Om politikernas säkerhetsrådgivare är lika verklighetsfrånvända som deras PR-rådgivare så ligger de illa till.

   Radera
  5. Skojar du Kapitalist!
   Sahlins stab verkar arbeta vidare på teorin att Svenska jihadister egentligen lider av ADHD.

   Radera
  6. Finns väl ingen som helst anledning att skydda någon i Almedalen, bortsett från SD´s representanter.
   Resten har ju så att säga, själva bäddat för allt som ev händer..

   Radera
  7. Är du Kallle7 och dina värderingar och människosyn representativ för SD:s anhängare? Du vill alltså att andra människor ska dö? Anser du att du är en typisk SD-väljare?

   Radera
  8. Kapitalist skrev: "Almedalen är lätt att skydda med bombhundar och vapendetektorer vid inpassagerna till evenemang."

   Jag hörde författaren till "Almedalen har fallit", Erik Lewin, på radio för några veckor sedan och han nämnde att just Almedalsveckan är en mardröm att övervaka och skydda. Han borde ha lite koll, då han har en bakgrund inom SIG och annat underrättelsearbete.

   Radera
  9. Mina värderingar gäller bara för mig som den människa jag blivit på grund av det jag varit med om i livet. Och jag älskar logik..och en liten gnutta ironi. Rent logiskt så har jag helt rätt i mitt förra inlägg.

   De som förstört vårt land genom att bjuda in terrorister och andra våldsverkare har faktiskt själva bäddat för, och förtjänar att bli en del av, precis ALLA jävla terrordåd som dessa kommer att ställa till med här!

   Visst kan det låta grymt, men fråga alla de fullständigt oskyldiga svenska urinvånare som drabbats av det våld som våldsverkarna i ovanstående mening åsamkat dem.

   Och gör inte mig till någon slags genomsnittlig SD representant, jag är nog inte ens en riktig SD anhängare längre. Jag är röstar bara på SD för att det är vårt lands enda lilla chans.

   Annars hade jag nog varit Moderat.

   Radera
  10. Och förresten, jag önskar ingen något ont, personligen är jag helt emot användandet av våld och skulle verkligen inte vilja skada någon, inte ens för att skydda mig själv! Och jag skulle även vapenvägra på grund av min tro.
   Och det är inte ironi..

   Radera
 2. Det finns gott om dårar, som nu kan inspireras och få uppmärksamhet om de skriver IS och gör ett vansinnesdåd.
  Det tragiska är att de får stöd i länder som vi får flyktingar från. Vilket gör oss sårbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om inget händer, håller du käft om invandringen då?

   Radera
  2. Det finns andra problem i samband med migrationen!
   Vilket allt större del av mänskligheten uppmärksammar utan att klassas som omänskliga.

   Radera
  3. Det är rätt, allt är pizzabagarnas fel. Om inte annat ligger de säkert bakom det usla vädret.

   Radera
  4. Pizzabagarna!
   Tusan, jag trodde det var falafelbagarna.
   Tänk så fel man kan ha.

   Radera
  5. Ni har alla fel. Det är kebabteknikernas fel.

   Radera
 3. Terroristerna har lärt sig att de noga planerade, komplicerade attackerna, med många inblandade, sällan blir utförda på grund av att de blir avslöjade. En attack i vilket land som helst, där målet är turister, utfört med världens mest spridda autmatvapen, är ju däremot inte så svårt att planera och utföra. Det räcker att ha en tillräckligt hjärntvättad självmordskandidat och en handledare på plats, så är det klart. Prognosen är rätt dyster, tyvärr. Om effekten är god kommer det att bli fler av dessa. Omöjligt att säga var, dock, deras måltavla är nu så stor att det finns oräkneliga potentiella platser nästa attack kan ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som om vi i Sverige inte har haft någon självmordsbombare. Det som hände på Drottninggatan har inte hänt, liksom.

   Radera
  2. Hotet från Putin upplevs av någon anledning som mycket mycket större.

   Radera
  3. Det finns väl ingen anledning för extrema muslimer att utföra terrorattacker i Sverige? De kontrollerar ju redan hela stadsdelar, fler för varje år som går, och vår regering tystar ned det.

   Hur var det t.ex med omskärningsskandalen i Norrköping där 60 flickor i samma ålder blivit könsstympade - det försvann från nyhetsflödet jävligt snabbt.

   Känner själv två kvinnor som flytt från Södertälje, den ena en vit etnisk svensk kvinna strax över femtio som promenerat på kvällarna i hela sitt liv - efter att allt oftare blivit omringad av unga män som uppmanade henne att "gå hem annars kan det hända något" flyttade hon ut på landsbygden istället. Den andra var yngre, så hon kunde inte gå ut ensam överhuvudtaget utan att bli konfronterad.

   Radera
  4. Jo men nu har det ju faktiskt redan hänt i Stockholm, Köpenhamn, Paris, London, Madrid...

   Man kan ju föreställa sig hur det hade låtit om 300 personer hade anslutit sig till Putin och slagits i Ukraina samtidigt som antalet sympatisörer och potentiella "krigare" hade varit 10-100 ggr fler?

   Vi har ett stort och växande hot inom landets gränser som inte tas på allvar.

   Radera
  5. "Vi har ett stort och växande hot inom landets gränser som inte tas på allvar"

   Nej, det har nog inget med nationsgränser att göra. Med de relativt öppna gränser vi har, bland annat på grund av turistfrämjande, är det inte möjligt att isolera hotet till vissa länder. Det är ingen konst att få in en eller två personer i närheten av målet, även om det är i ett annat land. Terroristen som sprängde sig på Drottninggatan bodde väl i England till exempel?

   Eftersom vi inte kommer att snabbt kunna ändra värderingar hos olika grupper så återstår bara en metod för att kunna göra något åt detta, och det är att attackera N-1-nivån. De vi ser på TV med vapen i händerna nivå N, N-1 är chefen, rekryteraren, hjärntvättaren, handledaren.
   Dessa personer är kända i vissa miljöer, koranskolor i Luton exempelvis, och förmodligen existerar någon kanske i någon källarmoské i Göteborg. Problemet är att de inte kan beläggas med något brott. Det skulle behövas massiv infiltration, massavlyssning och buggning av diverse religiösa utrymmen för att samla ihop material, och idag är det inte så politiskt gångbart att föreslå det.

   Radera
 4. Människan står högst i näringskedjan. Människan vill ha en ordnad tillvaro som bygger på organisering och logik som ska ge en någorlunda förutsägbar bild verkligheten. Rationalitet är önskvärd. Terror bygger på det motsatta för de som drabbas. Men det vi inte förstår vill vi ändå medvetet eller omedvetet konstruera enligt samma principer som ovan. Därför förväntas vi tro att "motståndaren" alltid är organiserad och effektiv. Så kallade konspirationsteorier skapas utifrån vår hjärnas önskan att alltid försöka förstå verkligheten och dess drivkrafter. Detta sagt innebär inte att det inte finns t.ex terrorist-celler som aktiveras från central håll. Problemet är att vi gärna överskattar händelser om hur/varför de utlösts. För övrigt kan det vara bra att inse att ibland överträffar dikten verkligheten.

  SvaraRadera
 5. På vårt sjukhus har vi 3 platser på trauma. Tillkommer sk. akutrum. Dock vid många skadade, kan satellitsjukhusen användas. Inom GBG är inte långa avstånd.
  Problemet är att snabbt få in folk. Det brukar lösa sig. I GBG har vi en bättre erfarenhet av stora olyckor än tex STHLM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Problemet för Gotland är att det inte finns några satellitsjukhus och avståndet är enormt.

   Tre traumaplatser på Sahlgrenska, bara? Ett eller flera traumarum? Samtidigt kan som påtalat akutrum användas, även om allvarligare falls överlevnad kommer påverkas negativt.

   Man fick väl in personal fort vid Backabranden, men det var många år sedan nu. Några större skadeutfall sedan dess?

   Radera
  2. Skottskadorna tränas det på dagligen.

   Radera
 6. Ryssland har ju nyligen övat på att inta Gotland och det borde ju vara ren bonus ifall de lyckas kidnappa några toppolitiker på köpet? Ryssland är väl rätt bra på att hantera konkurrerande terrorister så man kanske isf inte behöver oroa sig för IS isf?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, och så anklagar ni OSS som inte är rysshatare och NATOquislingar för att vara betalda "psyops" :D Hahaha! Alltså, vad har du för IP-address?
   /m2

   Radera
  2. Jag tror inte Ryssarna skulle bemöda sig med att kidnappa några av våra politiker, möjligen kidnappa några av våra mest kända nyhetsankare för att de skulle kunna förmedla informationen om att vi nyss bytt regering..

   Radera
 7. Terror på Elm.... Valley?

  SvaraRadera
 8. Ojoj, mycket att fundera på här. Som vän av Gotland upplever jag hela Almedalsveckan som ett enda ihållande terrordåd. Hela Visby blir terroriserat av politikdjur en hel vecka i sträck. Dag som natt...

  Det är värt att notera att ryssarna invaderar Visby i Sep-Okt varje år. Ibland kan det ligga tre invasionsfartyg på redden och skeppa in invasionsstyrkorna i mindre båtar. Ryssarna verkar dock ha problem med både demografi och rekrytering eftersom hären består av civilklädda i åldrarna 50-80 som framför allt terroriserar restaurangpersonal. Lyckligtvis brukar de ge upp invasionsförsöken runt 18 på kvällen, och återvänder till moderskeppen för avtransport.

  SvaraRadera
 9. Varför skulle de angripa sina egna allierade? Korkad artikel.
  /m2

  SvaraRadera
 10. Har varit i många traumarum som bara har en plats.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringen står ju på IS sida så de sitter garanterat säkert. Men det där onda partiet som hädar mot Värdegrundsguden och dess enfödde Hen, Genusfrälsaren, bör nog vara på sin vakt.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasistisk goja raderad.

   Du har påstått att du inte röstar på (sd). Varför använder du (sd):s och Avpixlats formuleringar?

   Ett tips: Posta inte kommentarer på bloggar när du rört flaskan.

   Radera
  2. Vad är då din definition av rasism? Så att vi kan undvika raderingar enligt rasismdefinitionen.

   "Du har påstått att du inte röstar på (sd)."
   Något sådant har jag inte påstått. Vad har du fått det ifrån?

   "Varför använder du (sd):s och Avpixlats formuleringar?"
   Det måste vara av en slump. Jag är en tänkande människa och har en egen uppfattning, och därmed fullt benägen till egentillverkad formuleringskonst.

   "Posta inte kommentarer på bloggar när du rört flaskan"
   I den mån du påstår att jag är alkoholpåverkad, så har du fel. Hur är det själv?

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raderad på grund av brott mot kommentarsreglerna, orsak: folkhemsfundamentalistisk vokabulär.

   "Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik."

   Ord som DÖ-skallar och massinvandring är folkhemsfundamentalistisk vokabulär och används bara av lågintelligenta (sd)-väljare, som inte förstår innebörden av att få sina inlägg raderade.

   Radera
 14. På tal om vilket så är definitionen av idioti att prova något igen och förvänta sig ett annat resultat än förra gången.

  Och nej, hets mot folkgrupp och anonyma rasistkommentarer från (sd)-väljaren gruelse raderar jag mer än gärna. Iväg till Avpixlat med dig, de vill säkert läsa vad du har att säga.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkhemsfundamentalistisk vokabulär raderad. Vi påminner om definitionen av en idiot. En person som upprepar något och tror att den kommer uppnå ett annat resultat än förra gången.

   Radera