Cornucopia?

2015-06-27 17:43

FLASH: Grekland - EU:s finansministrar avslår förlängning av skulderna

De grekiska stödprogrammen och förlängningarna av skulderna upphör på måndag rapporterar bland annat Public Service/BBC. Därmed kommer Grekland gå i statsbankrutt den 30:e juni, som var absolut sista dagen för att betala upplupna statsobligationer.

Nu återstår att se om marknaderna var förberedda på detta.

Visserligen har räntorna fallit marginellt de senaste dagarna men börserna har varit svaga efter det första glädjeskuttet på att det verkade lösa sig med de grekiska förhandlingarna. Så marknadssignalerna är inte entydiga. Facit har vi på måndag, och nu har alla spindoktorer hela söndagen på sig att lugna ner marknadens aktörer. Bedömningen bör ändå bli att marknaden kommer vara lite sur på måndag.

Exakt vad avslaget från EU:s finansministrar innebär finns det ingen information om än.

Kan ju bli extra intressant med en eventuellt akut ekonomisk kris och börskrasch mitt under Almedalsveckan, när alla ska prata om hur bra läget är och hur ljust man ser på framtiden. Kan bli dålig stämning på talskrivarredaktionerna.

Tillägg: Via Bloomberg ser vi att man redan börjat försöka lugna ner marknaderna.
"“Not only has the Greek government rejected the last proposals by the institutions, you have to realize that those proposals already took advantage of the maxiumum flexibility,” Dijsselbloem said. As a result, euro area authorities “stand ready to do whatever is necessary to ensure financial stability” of the 19-nation currency region."
Därmed kan man dra slutsatsen att man menar allvar med att inte ge Grekland mer pengar. 

Tillägg 2: Reinfeldt och Borg lånade ut ca 100 miljarder SEK till IMF, som skulle låna ut dessa pengar till PIIGS-länderna. Utlåning belastar inte statsbudgeten, då fordringen är en tillgång. Om t ex 25 miljarder av dessa gått till Grekland och Grekland nu ställer in betalningarna kan i teorin statsbudgeten belastas med 25 miljarder SEK vid en nedskrivning av obligationerna. Då måste dessa 25 miljarder finansieras, t ex genom höjda skatter eller sänkta utgifter. Detta stycke är teoretiskt, och i praktiken behöver inget hända. Avgörande på kort sikt är om Sverige sitter på de obligationer Grekland inte kan betala tillbaka, eller om man annars kan låtsas att fordran är på IMF, som inte skriver ner något alls utan låtsas att alla obligationer har fullt värde, sk mark-to-Hank istället för mark-to-market.

Tillägg 3: En liten tweet kanske?


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

64 kommentarer:

 1. Det enda som då återstår för Tsipras och hans finansminister är ett färskt nyinsatt avsnitt i TV3:s satsning "Lyxfällan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett land kan inte saneras på det sättet.
   Man kan inte sanera en privatekonomi med att sluta jobba.
   Man kan inte sanera ett land med att säga upp folk.

   Hur ska Greker som är arbetslösa kunna betala sina skulder?

   Lösningen är enkel låt dom införa drachmer och staten får betala en del av dom statsanställdas löner med nytryckta drachmer.
   Den grekiska staten får då Euro över att betala av lånen med.


   Radera
  2. @ekvationsteorin, Lösningen är så klart att de använder alla pengarna som de redan har lånat av andra. Ifall de hänsynslöst har konsumerat bort alltihop, så får de helt enkelt anpassa sin netto inkomst till verkligheten. Om 20% av inkomsten varit lånad, så behöver de bara minska sin inkomst med cirka 40% (från 120 till 80) plus ränta för att betala tillbaka. Skattetrycket även i Grekland är över 40% så det är helt enkelt bara att börja använda skattemedlen istället för bara att fortsätta slösa bort dem. Den stora majoriteten av alla greker har ju röstat för att det ska bli så här. Du som är demokrat måste ju därför gilla läget, det demokratiska idealet har återigen förverkligats.

   Ett hushåll som är bankrutt har inte råd att anställa personal. Det gäller även för grekiska staten. Om de sparkar en miljon statsanställda så minskar de inte bara lönebortbetalningarna för ingenting, de frigör dessutom arbetskraft som kan bli produktiv med privat anställning.

   "Drachmer" vore bara ett Alga-spelspapper. Sådana Tintin-sedlar utgör inget välstånd. De skulle tvärtom användas till en enorm omfördelning av välstånd från de sista som sparar och arbetar till staten som hänsynslöst slösar bort samhällets alla tillgångar. Målet måste vara att behålla euron, eller någon annan valuta som staten inte kan inflatera, och betala tillbaka det man är skyldig. En Drachmer skulle betyda att alla som har pengar tvingas betala skulden i form av hyperinflation och priskaos som omöjliggör allt näringsliv och får de fattiga att svälta ihjäl när basmatpriserna fördubblas varje månad. Grekland är problemfritt idag jämfört med vad som händer om de inför en en hyperinflaterad pappers-Drachma och med våld försöker tvinga folk att använda den som om den hade varit pengar.

   Radera
  3. Du bryr dig inte om Greker varför inte då göra som jag sa Grekiska staten trycker pengar och betalar sina anställda Euro får dom över och kan betala av till långivarna.
   Skulderna betalas av och drachmer används i Grekland parallellt med Euro.

   Grekland borde ha en flytande valuta.
   En fiatvaluta är vad Grekland behöver, dom kan exportera turism när kursen är på rätt nivå.


   Din lösning kan inte fungera börjar dom betala av sina skulder till utlandet så sjunker deras inhemska konsumtion och ännu fler blir arbetslösa.
   Din lösning är trojkans lösning och dom har skapat en ny 30 tals depression i Grekland.

   Radera
  4. Man bör minnas att Grekland är extremt importberoende, allt från livsmedel till råvaror måste importeras. Därtill är den sektor utav Greklands ekonomi som producerar exportvaror extremt liten jämfört med den offentliga sektorn. Grekland behöver helt enkelt en djupgående reform som drastiskt minskar den offentliga sektorn för att överföra resurser till den övriga ekonomin. Därtill behöver Grekland skapa en fungerande SAMT hederlig administration, dvs slut på alla bruna kuvert under bordet ....

   En gissning, ifall regeringen i Athen besluter att införa en ny drachma eller någon form utav kupongvaluta, så kommer trots detta alla ministrar, riksdagsledamöter och topptjänstemän att få sina löner i Euro medan övriga får nöja sig med drachma/kuponger utav tvivelaktigt värde.

   Radera
  5. "Grekland behöver helt enkelt en djupgående reform som drastiskt minskar den offentliga sektorn för att överföra resurser till den övriga ekonomin."
   Det är inte så enkelt gör du så så förlorar folk sina jobb och staten får då betala socialbidrag till dom arbetslösa.
   Det finns ingen privat marknad när växelkursen är för hög.
   Trojkan har drivit ner Grekland i en 30 tals depression.


   Nationalekonomi är inte samma sak som privatekonomi.

   Radera
  6. I likhet med ekvationsteorin, samt å grekernas vägnar, vill jag att Grekland överger euron.

   Med en svagare valuta får grekerna ett incitament att minimera importen och maximera exporten. Därigenom ökar exportnettot och förmodligen även bytesbalansen, vilket är ett plus i Greklands statsräkenskaper.

   Turistindustrin är en stor inkomstkälla för Grekland. Den kommer öka då det blir billigare för de utländska turisterna att konsumera varor och tjänster i Grekland.

   Se på Island med ca 300000 invånare efter deras finanskris 2008. Turistindustrin har blivit deras största inkomstkälla. 2014 kom det 1,2 miljoner turister till Island. Räkna med att varje turist spenderar ca 10 kSEK. Det blir totalt ca 12 GSEK till Island, eller 40 kSEK per capita.

   Radera
  7. Ja, förhoppningsvis åker Grekland ut ur EZ. Inte för att det kommer att hjälpa grekerna, de kommer att få extremt svårt med sitt importberoende (livsmedel, råvaror, energi, maskiner, reservdelar osv) samt svaga industri.

   För övrigt, Island använde sina pensionsfonder samt parkerade bankernas skulder hos centralbanken för att snygga upp efter bankkrisen, så krisen kommer nog att hemsöka Island rejält ännu, om inte annat då dagens i arbetslivet verksamma befolkning börjar gå i pension. Därtill har Island ännu valutarestriktioner på plats, ingen vet vad som händer när/då dessa lyfts, pga att utländska gäldenärer har enorma ( i relation till Islands ekonomi ) belopp fastlåsta på Island pga dessa restriktioner. Klarar Island av att betala framtida pensionärer samt stå pall då utlänningarna börjar lösgöra sig från Islands ekonomi ? Framtiden får utvisa. Island har blivit något av en myt där bara halva sanningen lyfts fram. Ungefär som Argentina i vissa kretsar.

   Radera
  8. gs
   "parkerade bankernas skulder hos centralbanken"
   Än sen en centralbank kan delita skulden om dom vill, att folk inte fattar att en centralbank kan trycka pengar är ofattbart.

   Det är bra om dom minskar importen av varor och börjar producera mer av maten själva.
   När jag åker på semester så vill jag äta på restaurang och maten ska vara närodlad och inte importerad i kyl kontinenter.

   Ett straff kan grekerna få och det är högre priser på importerad lyx en platt teve kan bli dyrare.

   Radera
  9. @ekvationsteorin:

   En centralbank kan inte trycka utländsk valuta och de isländska bankernas skulder var till största delen skulder i valuta till utlandet. För att isländska centralbanken skall kunna reda upp dessa skulder behövs utländsk hårdvaluta som måste tjänas in på traditionellt vis. Det är behovet utav utländsk valuta som gör att islänningarna fortfarande har valutakontroller på plats.

   För övrigt, en centralbank har traditionellt kunnat trycka sedlar till en viss punkt, ifall den trycker upp för mycket sedlar blir det intressant, se t.ex. Weimar och Zimbabwe och i såfall är det alltid sk vanligt folk som drabbas, eliten har alltid sitt på det torra.

   Radera
  10. @ekvationsteorin Konsumtion är <zatt förbruka, förstöra. Det skapar fattigdom, inte rikedom. Efterfrågan i grekisk ekonomi nu är att minska förstörandet=konsumtionen för att istället öka produktionen för att betala av lyxlivet på andras bekostnad som man har ägnat sig åt. Förhoppningsvis har de investerat sina lån väl, annars ligger de ju illa till! Om konsumtion hade varit produktion så hde Grekland inte haft några problem idag, eller hur? Kan det vara så att alla nationalidiotekonomer har fel när de ljuger att förstörelse är detsamma som skapande?

   Radera
  11. Centralbanken kan även trycka digitala pengar.
   Centralbanken kan trycka pengar tills inflationen blir 2 %
   Men det vill inte bankerna för då blir dom utan ränteintäkterna på dom nya riksbankspengarna.
   Krisen får inte lösas för då fattar folket att en riksbank kan trycka pengar och ge pengarna till staten, dom skiter i att ni är arbetslösa.
   Dom har bestämt att pengar bara får tillverkas när BLT köper en bostad.

   Förklara varför vi inte har hyperinflation bankerna trycker upp otroligt med pengar varje år.
   ( nu i krisen är det ett undantag )
   2% inflation och 3% löneökningar och en befolkningsökning på 1% kräver att pengarna ökar med minst 6% varje år.

   M3 ca 2500 miljarder bankerna trycker digitala pengar 6% av 2500 miljarder blir 150 miljarder privatbanker är rena sedelpressen.
   Bankerna lever gott på ränteintäkterna dom får på 150 miljarder.(exemplet är inte relevant nu med noll inflation)

   Om dom inte trycker upp pengarna så skulle ekonomin gå under, en bil som kostar 400000kr med 2% inflation så kostar den mer än vi har i papperspengar om tusen år
   se exponentiell ökning.

   Att det blir hyperinflation av att trycka pengar är påhittat av banker för att dölja att dom är en ren sedelpress.

   Inflation förstör pengarna det enda som kan lösa det problemet är att trycka upp minst lika mycket nya pengar, gör man inte det så kostar en bil om tusen år mer än alla papperspengar som finns.

   Sen 2008 har bankerna tryckt upp miljarder utan inflation vi har noll inflation nu.

   Från chervenka
   "Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) har hushållens lån sedan början av 2008 ökat med 1 100 miljarder kronor, eller med 56 procent.

   Årstakten i utlåningen var i februari 6 procent. Därmed fortsätter en mångårig trend där kredittillväxten fortsätter att vara betydligt högre än ekonomin i stort."
   http://www.svd.se/lugnet-fore-stormen-i-lala-landet-sverige

   Banker är en digital sedelpress den som påstår något annat är bankanställd eller totalt okunnig.
   1100miljarder och noll inflation, var är hyperinflationen?

   Radera
  12. Fiat-ekonomi i sin prydno... (Fiatpengar alltså, inte bilmärket eller Italien)

   Radera
  13. Det blir ingen inflation av att trycka lagom med pengar.
   Från chervenka
   "Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) har hushållens lån sedan början av 2008 ökat med 1 100 miljarder kronor, eller med 56 procent.
   "Årstakten i utlåningen var i februari 6 procent. Därmed fortsätter en mångårig trend där kredittillväxten fortsätter att vara betydligt högre än ekonomin i stort."
   http://www.svd.se/lugnet-fore-stormen-i-lala-landet-sverige"

   Var är hyperinflationen?

   Riksbanken vädjar om löneökningar för att få upp inflationen 1100miljarder har bankerna tryckt upp inflationen är noll.
   " KI: Inflationsmål kräver löneökningar
   Ska riksbankschefen Stefan Ingves nå sitt inflationsmål måste lönerna höjas, enligt Konjunkturinstitutet. "
   http://www.svd.se/ki-loneokning-kravs-for-att-na-inflationsmal

   1100 miljarder och inte ens inflation, sedelpressen i Zimbabwe där var det inflation i lönerna därför fick dom hyperinflation.
   Sverige och EU där är löneökningarna små och därför är inflationen obefintlig.

   Radera
  14. Tror med 30 % sannolikhet att Tsirpas har undanstoppat till att betala IMF-avbetalningen 30 juni för att köpa tid över folkomröstningen. The show must go on !

   Radera
  15. Livs Farfar
   Det kan även bli nya drachmer.
   Då Åker Merkel ut när Grekland får en bättre ekonomi.
   Merkel har skapat ett ny 30 tals depression.
   New deal tog oss ur den krisen Grekerna kan trycka pengar och då försvinner deras kris.
   Dom kan avvanda drachmer och sen betala sina skulder med Euro

   Grekiska staten kan trycka upp lika mycket drachmer som det finns Euro i landet, skulden kan betalas.
   Euron används för att betala av skulderna, kvar är drachmer.

   the great depression precis samma misstag har upprepats.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression

   Radera
 2. Tja, det får nog bli efter programmet om Sverige -http://www.svd.se/lugnet-fore-stormen-i-lala-landet-sverige/av/andreas-cervenka

  SvaraRadera
 3. Håhå, Tsipras höga spel gick fel!
  Och de klokaste grekerna rusade till bankomaten redan i natt... http://flutetankar.blogspot.se/2015/06/uttagsanstormning-i-grekland.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så var han från början inne i spelet med målsättningen att Grekland bör lämna Euron. Men hur når man dit när 80% av väljarna vill behålla Euron, samtidigt som Syriza skall sitta kvar på makten?

   Jag uppskattar folkomröstningar kring viktiga frågor, och Grekerna vill ju både äta kakan och äta kakan så det är rätt att de faktiskt får välja vilket alternativ som gäller, men den här folkomröstningen kom på ett igenomskinligt sätt "för sent". Tsipras har haft ett halvår på sig att utlysa den. Under Syrizas valkampanj var det också otydligt kring denna fråga som Tsipras och Varoufakis visste var i stort sett den enda frågan som måste besvaras. Nu kommer den "veckan efter". Osnyggt, men det är väl politik,

   Radera
 4. Dramat fortsätter som väntat, och populisterna i Grekland vägrar fortfarande ge sig in i någon problemlösning för att reda ut situationen. Fegt nog utlyser man folkomröstning, men vad händer om folket säger nej till dealen?

  Det ser allt mer ut som om Grekland blir det första landet att lämna eurosamarbetet. På tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer nästa söndag i efterhand att få rösta om vad Tsipras borde ha gjort idag. Folk tillåts aldrig någonsin rösta om penningpolitik,alla partier i alla länder bedriver alltid exakt samma penningpolitik, det där står över demokratin, det finns andra som bestämmer över det där med alla pengarna. Tsipras utlyste folkomröstning just därför att han visste att den skulle bli en meningslös propagandashow om hur synd det är om grekerna som inte får bestämma själva att de ska parasitera på andra europeiska folk.

   Radera
 5. Kommentar från en bankir. Ni kan ta detta för fantasier, anekdot eller trolleri. Eller en gammelmedia-"nyhet".

  Redan våren 2012 startade (min första kännedom, låg väl i korten tidigare) vi internt projektet (eller snarare war games): 'Euro-Breakup'. Arbetsnamnet är väl ganska självförklarande för de flesta.

  Om vi bortser helt från innehållet så var ändå inte detta projekt som vilket som helst annat i projektportföljen. Jag minns det så tydligt att engagemanget i detta projekt var förvånansvärt mycket hysch-hysch och väldigt fråga-inte-berätta-inte typ av projekt, need to know basis.

  Det kan ha varit en uppmaning utifrån eller påhitt internt att kicka igång dessa scenario-konsekvens-förberedelser. Det jag med säkerhet kan säga är att vi som spelare aldrig är unika, vad som försiggår hos en sysslar de övriga också med.

  Antar att vi alla nu efter tre år har krigsspelat klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I praktiken har en grexit initerats från den grekiska sidan av förhandlingsbordet iom Tsipras utspel.

   Radera
  2. Nej. Det är inget höna eller ägget resonemang.

   Ett utspel är ett utspel är ett utspel.

   En högspel-bluff som spelades redan 2011. Fool me twice...

   Radera
  3. Om bankerna inte planerat för grexit de senaste åren vore de dumma !

   Radera
 6. Putin då? Hade inte han ett jäkligt bra erbjudande nånstans som nu bör krypa fram ur skuggorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man var lite konspiratorisk så är väl det det som Tsipras har i backfickan, speciellt som han rekommenderar folket att rösta nej. Verkar i så fall som att han går i Putins ledband. I så fall kan de nog heller inte längre vara med i NATO, utan kanske planerar att gå med i OSS. Oavsett kommer det nog att bli rätt rörigt en tid framöver på den geopolitiska arenan.

   Radera
 7. Man ska ej utföra hjärt/ lungräddning på en stendöd individ. Det går ett tag sedan börjar det att stinka. Centralbankerna utför detta nu på ett skelett och talar om för oss att patienten är på bättringsvägen. Det kan finnas lite mera adrenalin att pumpa in i benranglet (QE 4 ).

  SvaraRadera
 8. Folket kommer rösta för att vara kvar... om det spricker tror jag att det blir ett av de starka länderna.

  SvaraRadera
 9. Om det blir Grexit. Ny valuta och grekiska banker går omkull gäller fortfarande insättningsgarantin i Euro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så fort det blir någon form av "kris", så ändrar staten alla lagar och regler som var avsedda att hantera just exakt sådana kriser. Ingen vet vad som gäller, staten har maximerat kaoset och osäkerheten.

   Radera
  2. @Kapitalist: Precis som ett försäkringsbolag m.a.o!

   Radera
 10. Men det här innebär väl bara att Super-Mario kommer med sin fixar-låda? Jag undrar varför man offrar Grekland nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syriza har visat sin inkompetens och resten av euroländerna verkar vara trötta på bråkstakarna. Synd för grekerna, och en intressant läxa i vad som händer när "missnöjespartier" får styra.

   Radera
  2. Vänsterpartier (och ja, dit räknas MP) som tror på "allt åt alla" (förutom åt de som faktiskt finansierar kalaset, de ska bara förnedras) snarare än "missnöjespartier"

   Radera
 11. Lite lugnande för dig Lars ang tillägg 2 (IMF-utlåningen). IMF har ungefär 200 miljarder kronor utlånat till Grekland. Sveriges "andel" av dessa lär vara rätt liten.

  SvaraRadera
 12. Jag fattar tydligen ingenting!
  Det finns massor med stater utanför USA som har USD som valuta. Bland dem finns till och med Kuba som USA anser sig har stora fordringar på och som USA ekonomiskt bojkottat. Därför har jag väldigt svårt att förstå varför Grekland inte skall kunna gå bankrutt men ändå fortsätta använda Euro som valuta. Det är så klart troligt att de inte får sitta med på bankmötena Frankfurt men vad spelar det för roll för vanliga greker? Så vad är problemet med en default? Jag fattar det kan vara dåligt för politiker och kanske medborgare i övriga Eurolängder. Men för mig framstår det som fullständigt självklart att det det för vanliga greker är bäst om landet omedelbart ställer in betalningarna. Jag menar att de borde ha gjort det för flera år sedan.
  Så snälla: Kan någon förklara för mig vad problemet är?  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är ev spridningseffekter om Grekland ställer in betalningarna och lämnar Euron. Det blir en tuff period men efter ett tag repar sig ekonomin, typ som på Island. Då blir det frestande för Spanien, Portugal, och kanske Italien och Irland att göra samma sak. Dessutom handlar det om prestige för politruckerna och att det blir svårt för t ex Merkel att sälja in detta hos väljarna.

   Radera
  2. 1. Jag fattar att spridningseffekter är ett problem för oss men varför är det ett problem för grekerna? Deras land har ju redan slutat funka.
   2 Varför anses en betalningsinställelse liktydigt med att lämna Euron? Står det in något fördrag att de måste det?

   Radera
  3. Det blir svårt eller omöjligt för ECB att kunna ställa upp med likviditetsstöd till grekiska banker om Grekland lämnar euron. Detta leder då till bankkollaps och misär.

   Dessutom behöver staten låna pengar av någon. Vem kan tänka sig att låna ut pengar till Grekland om de ställer in betalningarna? Ridå.

   Radera
  4. 1. För grekerna är det nog inget större problem så länge det kommer turister till dem. Men det uppstår säkert en viss aversion.
   2. Jag tror inte att landet kan tvingas ut ur Euron, men det är nog där vi hamnar. Det är nog det bästa för alla parter, bortsett då från ev spridning.

   Radera
  5. Man kan ju skjuta på utbetalningar av bidrag, löner och pensioner för att ev skrapa ihop lite pengar. Eller så utbetalas det i form av skuldsedlar som snabbt tappar i värde (typ övergångsvaluta). Men man kan nog fortfarande vara kvar i Euron i det läget, men till sist brister det.

   Radera
  6. Att grekerna inte får låna pengar är egentligen ett problem för bankirerna oc ine för dem själva. tvärt om är det kanske det bästa som kan hända.

   Jag har tänkt hårt nu och detta är min teori:
   När man spelar spel är hot som regel mycket effektivare än verkställandet. ECB-länderna har hotat med allt möjligt om Grekerna inte gör som de blir tillsagda, grekerna har synat och nu kommer det visa sig var bluff. Det blir inte kaos på måndag. Tvärtom kommer allt att flyta på lika uselt som vanligt med skillnaden att det finns lite mer hopp om framtiden.

   Radera
  7. Möjligt. Enligt Lord Carrington som förhandlade vid Balkankriget så har dessa kulturer en helt annan syn på hot och verkställighet. De inser allvaret först när andra parten ger upp.

   Radera
  8. Ett bra exempel på skillnaden mellan hot och verkställighet är Löfvens hot om nyval. Med kännedom om Löfvens fackliga bakgrund där man titt som tätt varslar om strejk som ett sätt att förhandla, var jag rätt säker på att det inte skulle blir nyval. (Detta har inte alls med saken att göra, jag ville bara filosofera om förhandlingsteori.)

   Mera allvarligt:
   Jag tror inte detta har med kultur att göra utan att grekerna insett att motpartens hot är tomma. Om ECB vägrar förlänga lånen är det förmodligen ECBs problem och inte Greklands. Det ligger fortfarande något i den gamla roligheten: Om du är skyldig en miljon och inte kan betala så har du ett problem. Om du är skyldig en miljard och inte kan betala är det banken som har problem

   Jag är ganska säker på att det för vanliga greker inte det kommer bli större problem än tidigare under veckan som kom kommer. Förhoppningsvis har jag rätt. I just detta fall kommer vi fort få se om jag har rätt eller fel.

   Radera
  9. Problemet är att moderna banker bara äger ett par procent av allt det som kunderna trooor att de har på bankkonton. När de första par procenten har tagit ut sitt, så är bankens samtliga tillgångar utbetalda, alla pensionssparanden och alla lönekonton är tomma. Har staten skaffat sig penningmonopol med sin egen riksbank, så kan den skapa nya cash ur tomma intet. Om man använder en främmande stats valuta så kan man inte göra så. Grekiska banker kan faktiskt få slut på eurosedlar att betala ut. I Sverige skulle staten genomföra Zimbabwes politik och dränka samhället i miljonerkronorssedlar för att finansiera sina statsmyndigheter bankernas budgetunderskott. Problemet är alltså inte valet av valuta, utan att alla banker är bankrutt och allt inbillat sparande och allt som fanns i betalningsflödet (löner, fakturabetalningar) nu är raderat. Det leder till akuta nödsituationer för många familjer och till konkurs för många företag som varit ovetande om att man inte kan äga pengar på ett bankkonto.

   Radera
 13. Står det ens i Euro-fördraget att ett land som gör bankrutt måste lämna Euron? Om detta inte står (vilket jag starkt betvivlar) gör väl Syriza rätt i att utelämna frågan om Euro-utträde i folkomröstningen om att acceptera trojkans krav?

  SvaraRadera
 14. Är ej expert på Grekland men vill ändå kommentera:
  Grekland har såvitt jag förstår problem med bland annat
  1. Djupgående korruption
  2. Importberoende till stor del av energi, råvaror osv.
  3. Ett väldigt trögt system. Obs! Inte samma sak som att statsaparaten är för stor/liten och enda svaret är att liberalisera det.
  4. Som det verkar nu en position i Eurosamarbetet som gör att de sett till deras ekonomi sitter på en förlorande ände i Eurosystemet.
  5. (Gissning) Ett stor och ekonomiskt tung försvarssektor som i sammanhanget blir betungande för en ansträngd ekonomi. Särskilt om även den är drabbat av korruption.

  Som det verkar kom Grekland med med i Euron på friserade grunder och skulle egentligen sett till kravet ej ha fått gå med i Euron. Under tiden har Grekland ändå haft tid att komma till rätta med de problem de haft tycks det.
  Men ur det följer ändå några frågor, vars svar bör beaktas vid en disskusion om Greklands framtid och möjligheter.
  1. Har korruptionen minskat/ökat/stått still under den tid som Grekland varit med i Euron/EU?
  2. Vad är deras största importberoenden och vad kan ersättas/struktureras om/moderniseras osv?
  3. Hur ser det ut i vardagen för grekerna egentligen? Vilka alternativ,föe inkomst,och omställlning finns det? Det finns ju en del rapporter artiklar om ju rvardagen är, men annars diskuteras Greklands problem och ekonomi på en total, översiktligt nivå. Men hur ser det ut i hela kedjan från en gtek/grekisk familj till nationell nivå egentligen?

  Så som det ser ut nu är det troligtvis så att Grekland kommer behöva hjälp ändå för att komma på fötter, men mer lån som bara lån löser givetvis inte problemet.
  Förslagsvis
  1. Är det bättre att Grekland för tillfället lämnar Euron istället och har en egen valuta för att då kommer Euron ha en större effekt/hävstång mot den Grekiska valutan. Men det förutsätter att
  2. Att man tar tag i korruptionen om den är så stor att den skadar Grekland och gör hela samhällssystemet trögt. Korruption bidrar inte till att skapa ett solidaritet medborgare imellan då vissa kommer sko sig på andra och vara lite bättre än andra.
  3. EU stödjer Grekland (dvs betalar för mellanskillnaden) det basbehov som Grekland har av Energi/råvaror etc.
  4. EU villkorar hjälp med långgående reformer i det Grekiska ekonomiska systemet.
  5. Energi och råvarustrukturen och flödena moderniseras och man hjälper att bygga om dem.
  6. Att reformerna inte bara är allmänt svepande utan komplexa, olika för olika regioner och ser olika ut, men också så att de inte drabbar någon social grupp alltför hårt, utan man faktiskt sätter dit folk internt för skattwfiffel, korruption osv, men också att hederligt arbete, företagsamhet osv premieras. Och att ungas möjligheter inte bara rent av kapas bort.
  Varför det? Det är väldigt enkelt att prata om liberalisering av samhället, eller bara mer marknad, eller för den delen stassstyrning.en det gäller även att komma ihåg att i det här fallet så gäller det att undvika alla former av uppmuntrande att det skapas oligarkat, kupong, och hyperinflations eller ännu mer gråzons (informella) ekonomier. Exempel på hur det kan hända har man så det räcker i forna Sovjet. Det lär finnas en enorm informell sektor i Grekland nu, och den blir inte nödvändigtvis mindre av attan släpper marknaden helt fri utan mål och hoppas på det bästa.
  Liksom att det gäller för Grekland att hjälpa dem behålla utbildade medborgare och andra som INTE vill flytta från landet. För att förhindra önödig brain drain tex. Utan så att de kan faktiskt både ta ansvar för sitt land och vara med och bygga vidare på det eller omforma det.
  Allt ovanstående kräver givetvis en politisk vision i EU, och att man visar att det finns en poäng med unionen. Inte bara massa tomt snack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forts
   Nu har allting ändå blivit inte bara politiskt utan även geopolitiskt.
   Observera även att i detta drama är det även viktigt
   1. Likt Cornu och andra påpekar - vem har lånat ut pengar? Dvs dominoeffekten bakåt i kedjan, vart leder den?
   2. Att Grekland är som ett land med stor militärmakt (kan ha fel) också ett tacksamt byte i det Geopolitiska spelet mellan Öst och Väst för destabilisering. Inte minst pitcha Grekland och Turkiet mot varandra i diverse lekar om diverse rör tex.
   3. Ju fler utbildade greker som flyttar från landet och etablerar sig någon annanstans, desto proportionellt skevare blir demografin för Grekland och mindre skatteupplag, och därmed,svårare att även rent praktiskt hantera sina äldre, en även att det medför en risk att de som stannar är de som inte har möjlighet att flytta, med en politisk radikalisering som följd.

   Radera
  2. Att Syriza nu gör allt till en omröstning är å ena sidan inte dåligt, särskilt kom att det i en del EU sammanhang är lite illa ställt med transparens och omröstningar. Men samtidigt är ju - liksom Bo Inge Andersson på SVT skriver, valen högst oklara i sin innebörd. Och där vill jag varna utan att veta hur det ser ut med information i den grekiska vardagen att hur informationen är utformad och vad gemene grek vet och tittar/lyssnar på kan få göra att de inte får komplett och begriplig information. Om alla enbart litar på olika politikers tolkningar och löften så blir det att likna vid att
   1. EU/troijkan/mfl säger en sak
   2. Politiker och de få grekiska medier säger en annan sak - dvs tolkningar osv
   3. Snacket + "populistisla informationskriget" går.
   4. Alla tror något, ingen vet något på riktigt.
   Vilket knappast heller löser problem, utan istället ökar på anti-EU tendenserna.

   Å andra sidan visar det kanske att Syriza inte har något att förlora, men kan också - eftersom det är nu så geopolitiskt när de nya försämrade relationerna mellan Ryssland och Väst är med på ett hörn i allt detta - att det inom EU kan skapas ett motstånd mot att hålla folkomröstningar om denna nu blir en fars. Vilket återigen minskar medborgarnas påverkansmöjlighet. Därför är det av yttersta vikt att det sköts snyggt när man nu gått så långt som till omröstning. Underskatta inte populistiska tendenser i andra länder med ranglig ekonomi, tex Bulgarien.

   Till sist:
   Vem annars skall hjälpa Grekland? De är ju i Europa. Grekland är nog bland de länder som först i Europa drabbats av den komplexa kombinationen av peak cheap oil/globaliseringseffekter/klimatförändring och ingrodd djup systematisk korruption som gör att det inte är kompetens och intresse som styr vem som jobbar vart utan kontakter och nepotism. Och att vända en sådan skuta tar ju ett tag.
   Även om Tsipras nu ärligt försökte göra något så var ju utgångspunkten rätt sådär. Det är,en otacksam uppgift hur man än vänder på det.

   Ursäkta att det blev så långt.

   Radera
  3. Allt du skriver är säkert riktigt men vad jag är intresserad av är följande:

   Står det någonstans att ett Euroland som ställer in betalningarna måste sluta använda Euros som valuta?
   Finns det något annat skäl att et sådant land måste sluta använda Euros?

   Radera
  4. @David: Jag vet inte om det står så någonstans. Hypotetiskt borde det stå något i "EU-konstituationen".

   Radera
 15. Jag har länge trott att EU-toppen i sina förhandlingar/positioner använt sig av Grekland som ett "statuerat exempel" för vad som övriga PIIGS-länder kan förvänta sig. Grekland är minst och kostar minst att förlora. Man erkänner uttryckligen att Grekland inte borde fått komma med utan att säga varför de fick komma med. Dvs vad i låg deras misstag.

  Jag har de senaste månaderna fått mina misstankar bekräftade.

  SvaraRadera
 16. Titta, en nationalidiotekonom föreslår det igen! Nu Avanzas chefsekonom. Att grekerna bör makulera de 90,000,000,000 eurosedlar som finns i landet, drygt en tredjedel av ett års BNP. Så, efter att staten har förstört alla grekers pengar så är planen att... ehum, att... Vadå?? Hur hjälper det grekiska statens betalningsförmåga att makulera 1/3 av sin BNP över en natt? Vilken idiot!
  http://www.dn.se/ekonomi/greker-kan-sticka-hal-i-euro-sedlar-och-skapa-egen-valuta/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt ganska kul uttalande utav denne eminente expert, samtidigt som det bevisar att denne expert egentligen inte förstår det minsta beträffande euron.

   Radera
  2. Om det blir bättre genom att förstöra ett av landets främsta tillgångsslag, så är det bara att försöka med mer av samma: Sänk alla fartygen! Folk anar inte hur nationalidiotekonomernas gravt felaktiga antaganden, absurda feltänk, löjliga räknefel, verklighetsförnekelse och undantagslösa misslyckanden förstör vårt samhälle. Greve professor riksdagsledamot B Hamilton gör idag bort sig fullständigt om "samhällsnytta" på en debattsida. Nationalidiotekonomerna förstår inte vad en ekonomi är för någonting, de har bara studerat en felaktig teori utan koppling till ekonomin.

   Radera
 17. Det blir ett land med ny valuta.
  EUR kommer att kunna handlas med.
  Alla statliga omkostnader betalas i nya Drachmer liksom skatterna.
  Grekland devalverar sig ur krisen.
  Solen fortsätter lysa på öarna!

  SvaraRadera
 18. Förklarar det som pågått under de senaste månaderna:

  http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_28/06/2015_551602

  SvaraRadera
 19. Alla har inte överlevnadsinstinkt, utan föredrar att lägga sig som offerlamm på statspamparnas altare. Från den bästa svenskspråkiga nyhetstidningen, Hufvudstadsbladet:
  "Lina Louvi är biträdande professor i modern grekisk historia på Pantionuniversitetet i Aten och har just fått sin lön – den lön som under krisens gång minskat med 35 procent. Hon tillhör de greker som av princip inte tar ut sina pengar ”för då faller bankerna ihop och allt blir ännu värre, ” – men hon medger att hon är väldigt orolig och att hon, trots sin akademiska titel inte kan förstå vad konsekvenserna blir om hon röstar ja eller nej i folkomröstningen.

  Hon försöker att leva som vanligt och inte gripas av hysterin och fylla skåpen med livsmedel."

  http://hbl.fi/nyheter/2015-06-27/760901/analys-grekerna-kanner-sig-forvirrade

  SvaraRadera
 20. Oavsett vad så kanske den grekiska tvålitersmotor äntligen är slut! Vad effekterna av en grexit blir är nästan omöjligt att spekulera i eftersom den ekonomiska forskningens modeller har sällsamt svårt att skilja mellan verklighet och önsketänkande. I varje fall sett från en naturvetares ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära iphone för att ersätta såpopera (felstavad) med tvålitersmotor. Å andra sidan blev det nästan roligare :-)

   Radera
  2. Tack för dagens garv :-)

   (De coola killarna på grekiska grillpartyt klarar nog inte att fultrimma ens en moppe, dock.)

   Radera
 21. Grekland har en massa soldränkta öar. Varför inte sälja några till Tyskland. På det viset får de in stålar.

  Sedan är det enda rimliga att Grekland går ur eurozonen frivilligt eller att de sparkas ut. Eurozonen i sin nuvarande form och vilka länder den omfattar är dysfunktionell. Den är beslutad på politiska grunder, och har inget stöd ekonomisk teori.

  Greklands handelsbalans har på senare år (åtminstone 2013 och 2014) visat negativa siffror. Handelsbalansen och även bytesbalansen måste bli positiv, för att Grekland ska komma på fötter på egen hand. Grekland måste bli konkurrenskraftig. Detta nås enbart, realistiskt sett, genom att det blir dyrare att importera och billigare att exportera. För alla länder utom USA med sin petrodollar, gäller att kreditfinansierad BNP-tillväxt är inte välståndsskapande. Positiv handel- och bytesbalans är det.

  Syftet med eurozonen var att knyta de europeiska folken närmare varandra. Detta syfte är förfelat. Sällan under efterkrigstiden har det varit så mycket ont blod mellan greker och tyskar som nu efter finanskrisen 2008.

  SvaraRadera