Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2015-06-01 12:55

Fastighetskris och bostadskrasch på gång i Norge?

Från läsare i Norge kommer det rapporter om ett möjligt kommande krisläge på den norska fastighetsmarknaden. Hur mycket som kan kopplas till krisen i oljebranschen i spåren av oljepriskraschen är osäkert, men enligt uppgift är många hyresvärdar lätt stressade nu. På sikt kan man riskera en fastighetskrasch och bostadskrasch i vårt västra grannland.

Inledande anekdot handlar om en läsare som sagt upp sin hyresrätt i en större norsk stad, för att flytta tillbaka till Sverige efter ett antal år i Norge. Hyresvärden, en mindre privat dito, hade fått uppsägningar på samtliga sina fyra mindre hyresfastigheter och hade nu "lite panik" då det inte står hyresgäster på kö.

Samtidigt spekulerar norrmännen vilt i stigande bostadspriser och köper bostäder så det står härliga till. Artiklar i dagspressen handlar om lyckade bostadsaffärer, men samtidigt håller alltså hyresmarknaden på att få problem. 

Med oljepriset har också arbetskraftsinvandringen vänt riktning och allt fler lämnar landet, så de norrmän som spekulerar i evigt stigande bostadspriser riskerar bli sittande med Svarte Petter.
Lediga hyresrätter och sökande i Norge via finn.no.
Infälld jämförelse mot hur det ser ut på hitta.se
för Stockholms del.

Det är iaf inte svårt att få ett hyreskontrakt i Norge nu. På norska finn.nu (tänk Blocket) finns det upp till 12x (Bergen) så många lägenheter ute för uthyrning som de som söker hyreskontrakt. I Oslo är det åtta gånger så många lägenheter ute för uthyrning, som sökande. Vad är då normalt på en sådan här tjänst? I kontrast är det ungefär dubbelt så många bostäder tillgängliga för uthyrning via Blocket.se som personer som söker hyreskontrakt i Stockholm. Det är en skillnad mellan Stockholm och Oslo på en faktor om 4x större utbud av hyreskontrakt.
Bostadsprisindex för Oslo.

Samtidigt stiger förstås bostadspriserna vidare. Dippen härom året är som bortblåst tack vare räntesänkningarna.

Avgörande för Norges del kan oljepriset vara. När oljepriset återhämtar sig kan mycket väl arbetskraftsinvandringen ta fart igen, men frågan blir hur stora obalanser man har kvar?

Bostadsrättspriser per m2 för
flerbostadshus i Oslo
I snitt kostar en bostadsrättslägenhet i ett flerbostadshus 52 223:-   NOK (56 745:- SEK) per m2 i Oslo Fylke, mot 49 581:- SEK för Stockholms län. I Oslo kommun kostar en ägarlägenhet i snitt 58 726:- NOK (63 810:- SEK) per m2 mot 63 206:- SEK per m2 i snitt för en bostadsrätt i Stockholms kommun. Då tillkommer föreningens skuldsättning i den stockholmska bostadsrätten, som sammantaget alltså är dyrare än i Oslo. Tyvärr ger inte norska Statistiske sentralbyrån bostadsrättsstatistik per kommun. Bostadsrättspriser i annonser i Norge inkluderar föreningens skuld för lägenheten, och antagligen gör även SSB:s statistik det. Man kan oavsett inte jämföra BR-priser rakt av mellan Sverige och Norge, då vi inte låtsas om skulderna i föreningarna i Sverige.

En eventuell kommande krasch i Norge kommer få spridningseffekter in i Sverige, initialt främst i gränstrakter som norra Bohuslän, Dalsland, Värmland och kanske Dalarna och Jämtland. Men än så länge fortsätter bostadspriserna i Norge rakt uppåt, och skakar helt av sig att det finns gott om hyresrätter tillgängliga. Men så drivs också bubblor av spekulation och inte av brist.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Hm..intressant.
  Undrar hur mycket en återinvandring från Norge av tidigare utvandrade unga svenskar skulle kunna
  1. Synas på arbetslöshetsstatistiken?
  2. Påverkar bostadsmarknaden?
  Kan det kanske bli så att om den norska bostadsmarknaden sjunker och samtidigt att många svenskar flyttar tillbaka att det delar upp den svenska bostadsmarknaden på områden som fortsätter uppåt ett tag till där det blir färre tillgängliga bostäder, och områden dit de inte flyttar och som du påpekar påverkas neråt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart tror du dessa svenska hemvändare flyttar då?
   1.) Till Stockholm och driver på bostadsbubblan?
   2.) Hem till byn de ursprungligen flyttat från, där villorna kostar ungefär som ett Poggenpohl-kök.

   Radera
 2. Det är bara för Norge att titta på facit Sverige. Finansiera bostadsefterfrågan via bostadsbidrag till nynorskar, en liten kostnad jmf med krasch (och som kan löna sig på sikt om man får integration) och man kan slå sig för bröstet internationellt med sin solidaritet. Osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efterfrågan på bostäder kan man ju reglera i det närmaste linjärt om bostäder står tomma, det är min poäng om jag uttryckte mig otydligt.

   Radera
 3. En stor skillnad mellan Oslo och Stockholm är dels marknadshyror med ockerpriser och dels löneläge. Att den rosa huvudstaden har högre priser visar mer vilken absurd bostadsbubbla vi själva har.

  SvaraRadera
 4. Just utflyttning pga oljepriset tror jag inte mycket på då de flesta (förutom tjänstemän i landorganisationen) inom offshore bor i Sverige men taxerar i Norge. Att enorma uppsägningar är i rullning är sant, men bör rent befolkningsmässigt inte ha så stora effekter. Café och butiksbiträden som däremot på grund av kronkursens ras inte längre kan tälja guld med smörkniv har väl desto större anledning att flytta hem, dock är ju inte ungdomsarbetslösheten i Sverige något som kanske lockar.
  Dessa kan väl knappast anses som starka på den norska bostadsmarknaden ens historiskt sett.

  On the flip side: Snart kanske man får råd med en fint hus med sjötomt i Bohuslän när oljemiljonär efter oljemiljonär får på pumpen av banken som vill ha sina utlånade pengar tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora massan som bor kvar i sin bostad ändrar inte prisbilden. Eftersom endast några få procent av det totala antalet bostäder byter ägare under ett år så är det de fåtal individer som faktiskt byter bostad som styr prisbilden.

   Och förstås bankernas vilja att låna ut pengar som i sin tur styrs av hur bankerna betraktar riskerna. Med tanke på att bankerna idag är i det närmaste blinda inför de risker som finns på bostadsmarknaden så finns här en tickande bomb som kan smälla rejält när bostadspriserna börjar falla.

   Radera
 5. " I kontrast är det ungefär dubbelt så många bostäder tillgängliga för uthyrning via Blocket.se som personer som söker hyreskontrakt i Stockholm. "

  hur har du räknat?

  SvaraRadera
 6. Ett par saker talar emot det hela:
  * Inga amorteringsfria lån har hållit priserna nere.
  * Räntan är betydligt högre än hemma i Vansinnistan.
  * Lediga lägenheter har det funnits i alla tider i Oslo.
  * Marknadshyror.
  * Hälften av de lediga lägenheterna tillhör ett visst skummisbolag, Fredensborg. De får inte längre trycka in fler procent soc-fall i lägenheterna de köpte för en spottstyver av Oslo kommun i en mycket smutsig affär.
  Inte ens partysvenskar bo där pga av allt patrask.
  * En jämfört med Sverige reglerad asylinvandring minskar trycket underifrån.
  * Priserna relativt lönerna ligger lågt jämfört med Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Plus att Oslo har mycket lite med olja att göra. Det är bara en flock statligt anställda plus några få IT-bolag som verkar i Hufvudstaden.

   Radera