Cornucopia?

2015-06-09 10:04

Emigration av intelligens?

Bloggrannen En mensans betraktelser skriver att frågan om att hushållet kanske borde emigrera allt oftare kommer upp runt matbordet. Det handlar om klassisk brain-drain, emigration av intelligens, eftersom Sverige blivit så idiotiskt att det är allt svårare att ha en hjärna och bo kvar i landet.

Så vad är det Sverige riskerar gå miste om i det aktuella fallet? 
"[I]ntäktsmässigt så betalar vi i runda slängar drygt en miljon i skatt på arbete och sociala avgifter. Till det kommer konsumtionsskatter. Kompetensmässigt tillhör vi de mest kvalificerade inom våra fält. I det ena fallet inom ett yrke där det saknas mkt folk. Vi är båda med i Mensa och våra barns kapacitet ser lovande ut, så visst braindrain blir det. Försvarsmakten blir en person kort, men det kvittar nog i det stora hela."
Kanadas flagga.
Bloggrannen har sedan en lång kravlista, som jag gissar landar i att Kanada är det enda alternativet, då det ska vara ett huvudsakligen engelskspråkigt land. Exempelvis liberala vapenlagar hittar man inte i Storbritannien.

Orsakerna till att emigration kan bli aktuellt för denna Mensafamilj är migrationspolitiken, politikerna, postkolonialisterna (dvs kultur- och vänstermaffian), säkerhetsläget med Ryssland och islamismen.

Gå själv över och läs hela inlägget och kravlistan. Siste man släcker ljuset, om det finns någon intelligent nog kvar att hitta knappen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

76 kommentarer:

 1. Analysen haltar ngt. Där finns få landbesarade odjur på Nya Zeeland och det intersektionella flummet i Kanada är i högsta grad utbrett.

  Tjaba

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, inte speciellt intelligent påstående om Nya Zeeland. Det finns mer giftiga arter i Sverige.

   Radera
 2. Vad menas med "en miljon i skatter"???
  Om medianlönen netto är 25 000 kr/månad och medianarbetaren arbetar 40 år, så tjänar denne totalt 40*12*25000 = 12 miljoner kr under sin livstid. Statens böter mot brottet att arbeta uppgår i form av arbetsgivarstraffavgift och lönestraffskatt till mer än nettolönen. Så medianarbetaren betalar bort över 10 miljoner till den politiska adeln utan att ens få se dessa ihoparbetade pengar. Därtill går ytterligare flera miljoner av nettolönen bort till samma politiska adel i form av höga statliga straffböter mot brotten att äta, förflytta sig, använda elektronik, publicera böcker m.m. "En miljon", det vore en önskedröm om 95% av staten avskaffades så att en vanlig arbetare inte behövde betala mer än en miljon till den politiska parasitadeln!

  Om skattetryckiet sänktes med ett par tusen miljarder kr per år, så skulle vi får råd att fördubbla både försvarets och rättsväsendets resurser. Skattestrafftrycket är idag cirka 60% av BNP, varav 2% går till försvar och rättsväsende, resten bara stjäls bort från samhället. Så om vi sänkte skattestrafftrycket från 60% till 6%, t.ex. genom att helt avskaffa all beskattning av arbete, företagande och konsumtion, så skulle försvarets och rättsväsendets andel av BNP kunna fördubblas till 4%, och 2% av BNP ändå bli över som t.ex. socialhjälp till de extremt lilla andel av befolkningen som är i behov av sådan efter att allas nettolöner mer än fördubblats tack vare skatteavskaffandet.

  Om man frågar folk på gatan så verkar de flesta tro att de siffrorna är det som redan gäller idag. Fast kanske snarare att rättsväsendet kostar 10% av BNP och inte bara 1%, och att de betalar 30% i skatt istället för verkliga 60%. Rikets högsta beslutsfattare, väljarna, har i allmänhet ingen kännedom om proportionerna i den politiska adelns stöldmakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte så svårt att tänka sig att han menar årligen, även om han glömt att skriva det?

   Iofs är hela inlägget rätt svårgenomträngligt.

   Sen det där med giftiga djur, hade släktingar som flyttade till AUS direkt från storstadsmiljö - man lär sig leva med det helt enkelt. Man badar i pool istället för i havet och så där. Men visst kan man inte leva utan havsbad t ex så är det ju svårt. Men jag tror att det är lätt att överdriva faran med det.

   Radera
  2. En miljon i det här fallet borde väl vara per år?

   Radera
  3. Ben Dover, du överskattar kapitalists intelligens. Står inte något uttryckligen så kan han inte läsa mellan raderna.

   Radera
  4. Politopaterna har satt i system att ljuga om "en miljard till X" utan att nämna att den miljarden är fördelad över 10 år med början om tre år. Se t.ex. den aktuella "storsatsningen" på försvaret som ska sänka anlaget från 1.1% av BNP till 1.0%. Lurade slavar tror att det går i motsatt riktning. Så det är numera alltid nödvändigt att förklara under vilken tidsperiod böterna ska fördelas. Om du frågar folk på gatan så kommer de flesta att svara att de tror att de har betalat mindre än en miljon cash till den politiska adeln under sin livstid.

   Radera
 3. Det är lite tidigt att tala om brain drain då det (än så länge i alla fall) är väldigt få högutbildade som emigrerar från Sverige jämfört med väldigt många som immigrerar till Sverige. Dock så är det nått jag hör allt mer ifrån mina högutbildade vänner att de börjar snegla på andra länder och jag själv funderar just nu på att göra klart mina universitetsstudier och emigrera innan jag måste hantera konsekvenserna av de dåliga beslut som fattats de senaste 15-20 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar väl ingen roll var folk bor. Det viktiga är att de producerar värdefulla saker, eller hur? Boplatsen är bara den medeltida politiska parasitadelns sätt att försöka muta in sitt slavboskap och plundra ut dem med skatteböter mot arbete och sparande. Det är bara bra om de mest produktiva svenskarna lämnar Sverige. det gör att de som stannar kvar kan köpa deras bättre billigare grejer. Om de stannar kvar så förbjuder politikerna dem att skapa dessa saker, och alla svenskar blir fattigare.

   Radera
  2. Du är ett troll eller hur?

   Radera
  3. Nej, Tabby, troll är såna som du som angriper inläggaren och hygienisk undviker att relatera till innehållet i inlägget. Menar du t.ex. att det har något slags egenvärde att den geniale ingenjören INTE producerar någonting p.g.a. den politiske miljonärens Stefan Lövféns plundringshot, jämfört med att samme ingenjör flyttar utomlands där det är lagligt att skapa välstånd åt sina medmänniskor? Det enda som du som dum konsument förstår är ju att antingen finns varan som ingenjören har skapat på butikshyllan. Var ingenjören bor är komplett irrelevant för den nytta som du åtnjuter av dennes produkt. Och detta irrelevanta är det enda som alla politiker och alla journalister fokuserar på. Detta grova fel är förklaringen till varför staten misslyckas så katastrofalt med allting som den försöker sig på, ifall du undrade.

   Radera
  4. Gå och trolla någon annanstans.

   Radera
  5. Det är väl inte alls för tidigt att tala om brain drain. Det räcker att skriva Kamprad, Rausing, Stolpe, Senning, eller bondbruden Greens tandläkare till far och ett otal vackra kvinnor. Det är nog snarare så att de skarpaste har flytt(at) redan för decennier sedan. Nu handlar det väl snarare om de övre medelmåttornas flytt.

   Socialisterna har ändrat Sverige från ett industriellt föregångsland till ett naturresursland.

   Radera
 4. Lite underligt att denna intelligentsia, som ofta kommenterar här och på andra ställen, och gärna framhåller sin globala spetskompetens, misslyckas så kapitalt med att skaffa sig en plattform och göra ett tydligt avtryck i den svenska samhällsdebatten och politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att man kan nått betyder det inte att folk tänker lyssna på dig eller att du är duktig på att få folk att lyssna på dig. Du blandar ihop karisma (både i tal och text) med intelligens eller kunskap.

   Radera
  2. Vad får dig att tro att han/hon ens vill eller gitter det ? Kan väl vara minst lika bra att bara dra, så får de kvarvarande raketforskarna reda ut skiten själva ?

   Radera
  3. Av all de medlemmar av "mensa" jag har träffat genom åren, har ingen framstått som speciellt kompetenta. Det är trots allt oerhört stor skillnad mellan "intelligens" (veta mycket/logiskt tänkande) och "visdom" (att kunna omsätta sin intelligens i praktiken).

   Många av dem har skrytit med hur snabbt de kan lösa rubiks kub, hur bra poäng de får på IQ-test och det mesta annat, men samtidigt är det många som inte ens orkar lyssna på varandra för att de är så socialt inkompetenta.

   Alla av dem är inte sådana, men många är.

   Radera
  4. Bra fråga. Men jag tror att den säger mer om den svenska samhällsdebatten och politiken faktiskt.

   Karl Popper skiljer ju på politik som stegvisa förbättringar och göra dåliga saker mindre dåliga, och utopisk politik som handlar om att nå det bästa. Thomas Sowell skriver tangerande om en tragisk och en utopisk vision.

   De gradvisa förbättringarna betonar verkligheten och återkoppling från den, medan den utopiska visionen betonar värderingarna mer.

   Jag tror att intelligenta människor tenderar att vilja göra dåliga saker lite bättre, givet verklighetens begränsningar, och därför skyggar inför den svenska samhällsdebatten som är tydligt utopiskt inriktad och mer handlar om rätt värderingar än rätt uppfattning av verkligheten.

   Radera
  5. Lite så ja. Även om man kan lösa Rubiks kubik på 0,3 sekunder så kan man fortfarande vara värdelös på att lära andra hur man gör det. Eller på att kommunicera öht. Men vadådå, alla har ju fram- och baksidor, det är ju det som är charmen med att vara människa.

   Radera
  6. Lustigt. Då jag föreläst på deras årsmöte, har jag träffat och pratat med kanske ett femtiotal medlemmar. Ingen av den passade din beskrivning. I själva verket var de socialt kompetenta, trevliga mycket högt utbildade och ofta ledande i sina fält. En del var rent av kända personer. Jag tror att ditt stickprov är en anekdot dock inte representativt. Surt sa räven om rönnbären.

   Radera
  7. En teori kan vara att det är dig personligen som medlemmar i mensa inte klarar av och därmed är otrevlig mot. Du kanske helt enkelt skiljer sig för mycket från dem.

   Radera
  8. En annan möjlig förklaring kan ju bero på att du själv saknar social kompetens och alltså inte kan umgås med andra människor som inte som du?

   Radera
  9. Det finns guider på nätet så att även korkskallar som du och jag kan lösa Rubiks, Ben Dover.

   Lite oroande att fler och fler på allvar funderar på att emigrera. Själv har jag nog ingen större möjlighet att emigrera, i alla fall inte just nu. Men däremot måste jag erkänna att jag tycker det kan vara en bra idé att skicka mina barn utomlands för högre studier i hopp om att de hittar ett bra jobb utomlands. För tyvärr finns det mycket som talar mot Sverige just nu. Ska vi kunna vända skutan så kommer det krävas en del jobb, och en del smärta.
   Det är just oviljan att ta obekväma, smärtsamma beslut som lett oss hit. För att vi ska kunna vända krävs det att hela kulturen med att förflytta och sudda ut ansvar förändras. Kriminella måste ansvara för sina handlingar, politiker, tjänstemän och chefer för sina felbeslut. Att lägga ansvaret på diffusa strukturer och annat håller inte i längden.
   För att kunna vända Sverige rätt igen kommer vi behöva en hel del smarta människor inom näringsliv och inom politiken som kan vända på fördumningen. Det är väl OK och charmigt att vem som helst kan bli lokalpolitiker, men kraven för att bli statsminister måste vara högre än att man ger det till den förste som inte säger nej?
   Jag hoppas och tror dock att vi så sakteliga är på väg åt rätt håll. Det kommer dröja några år tills rätt kurs är lagd, och det finns några hinder på vägen som kan ställa till det. Men tonläget i media har förändrats något den senaste tiden när media börjar inse att den röst de talat med är främmande för folket de vill ska lyssna. Dock tror jag det kommer bli värre innan det blir bättre. Som ett slags sista utbrott av tokvänsterflum innan bubblan brister och pendeln svänger.

   Radera
  10. Flera relevanta påpekanden av Viktualie, Unknown m.fl. Men jag måste reflektera lite i största allmänhet att jag är imponerad av vänsterns förmåga att byta skepnad och taktik. Tänk det tidiga 80 talets vänster, där mode, reklam, konsumtion och datorer var något fult. Och jämför med idag. Och betänk hur snabbt de kom tillbaks efter östblockets kollaps 1989. Kommunikativt spelar de i en annan liga.

   Radera
  11. @ErikG:

   Rubiks kub är ändå för töntar. Coola killar kör game&watch.

   Radera
  12. @ Ben Dover
   ha ha ha ha

   Ja, absolut. Håller med till 100%
   Jag har nog ett G&W kvar någonstans..

   Radera
  13. -Vad är det som är flerfärgat, 10 cm och finns i mina byxor?
   -Rubiks kuk.

   Radera
  14. Du får nog söka professionell hjälp för den där snarare än att försöka hitta lösninga rpå nätet..

   Radera
  15. Varför är Rubiks kuk i dina byxor? Jag trodde han var hetero?

   Radera
  16. Funderade lite över det hela. En möjlig förklaring till att jag vara träffat otrevliga mensa-medlemmar kan också vara att det bara är de otrevliga medlemmarna som har ett behov av att berätta det för alla.

   Jag kan med andra ord ovetande ha träffat många trevliga medlemmar av Mensa, men att de inte har informerat mig om detta.

   Radera
  17. Funderade lite över det hela. En möjlig förklaring till att jag vara träffat otrevliga mensa-medlemmar kan också vara att det bara är de otrevliga medlemmarna som har ett behov av att berätta det för alla.

   Jag kan med andra ord ovetande ha träffat många trevliga medlemmar av Mensa, men att de inte har informerat mig om detta.

   Radera
  18. Tror du är något på spåren.

   Radera
 5. Sist jag hörde om brain drain var under IT-bubblan, men vill inte minnas att det blev något att tala om i praktiken. Sverige är ett bra land på många sätt och pendeln kommer slå tillbaka med kraft, jag är faktiskt inte så himla orolig så länge vi ha demokrati på valdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta bara på hur media utmanas av bloggar som denna gällande ekonomi och försvar där mycket information förspjälkats och lätt tas upp. Eller Tino Sanadanji om man är intresserad av migration. Jag ser mig som en medelmåtta och har inga problem att följa logiken och röda tråden i det som skrivs här, rätt paketerad är det lätt att få ut ett viktigt budskap.

   Radera
  2. Men med statlighet så har ju inte någon enda individ någon anledning att göra någonting som är bra för sina medmänniskor. Sanningen är trivial att lista ut, men grejen är att med dagens system så förekommer inga incitament att ta hänsyn till verkligheten. De flesta i Sverige idag lever av att med staten som torped med våld stjäla andras pengar. De har ingen anledning att bry sig om hur välstånd skapas, det enda relevanta för dem är ju hur man med våld tar så mycket möjligt från de som har klurat ut hur att skapa välstånd ur verkligheten. "Parasit" är den tekniska termen.

   Radera
 6. Emigration av trolöshet är en nettovinst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt. Veklingar som den här mensaiten har vi inget behov av.

   Radera
 7. Själv väljer jag att tills vidare bo kvar i sverige. Här är lite orsaker.

  - Sverige är världens kanske mest sekulariserade land. Mängden religiösa irrläror som mina barn utsätts för borde vara minimal här, och de religiösa är mestadels trevligt folk som ängnar sig åt socialt arbete som är positivt.

  - Skattetrycket är nere på hyfsat jämförbara nivåer med andra I-länder, och vi får ganska mycket för pengarna då en offentliga förvaltningen är hyfsat effektiv och ganska fri från korruption.

  - Skolan är visserligen på väg utför, men jag har en förhoppning (förnekelse?) om att det som mäts i PISA inte är de förmågor som är viktiga i post-kunskapssamhället. Dessutom hoppas jag själv kunna kompensera för en del av skolans brister.

  - Samhället är generellt välfungerande, med goda kommunikationer, sjukvård, samhällsservice etc.

  - Det mesta vänsterflummandet och de politiska pekpinnarna kan jag skita i så länge jag lyckas fixa gott om pengar, då paternalismen oftast bedrivs via ekonomiska styrmedel.

  - Risken att utsättas för allvarliga brott är rätt liten så länge man inte befinner sig i fel kretsar. Visar någon en kniv och ber om min plånbok eller mobil får de den utan motstånd. Jag kommer inte att riskera livet eller ens att skadas för några tusenlappar. Jag väljer att se det som otur, ungefär som att man råkar trampa på en hundskit. Förhoppningsvis tar polisen dem för eller senare. Polisen är på min sida. Jag behöver inte vapen för att skydda mig.

  - Sverige är hyfsat jämlikt, de flesta har det tillräckligt bra för att det inte ska vara farligt för mig som etablerade medelklassman att röra mig någonstans i landet. Jag behöver inte heller bli betraktad som en vandrande pengapåse, och jag slipper se överdrivet mycket socialt elände. Jag kan välja att lita på folk överlag utan att behöva bli lurad särskilt ofta.

  - Jag, som gillar skidåkning, tycker att klimatet är rätt bra.

  - Sverige är i allmänhet modernt och förändringsvilligt. Vi har en stark kultur- och musikscen, och samhället bejakar förändring. Sverige är också ett av världens bättre matländer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du har emigrerat sedan några årtionden och det enda du känner till om Sverige är det du läser i kvällspressen? Religiöst våld är snabbt framväxande och judiska barnfamiljer flyr redan från Sverige därför att deras barn terroriseras av religiösa rasister. Sverige har världens allra högsta straffskatter som böter mot brottet att arbeta. Skolundervisning har så gott som helt upphört. Vart sjunde barn (4 i varje skolklass som riksgenomsnitt) hoppar av från grundskolan och högskolorna kämpar med studenter som inte kan använda räkning och skriftspråk utan hoppas på att kunna fortsätta copypasta och fuska sig vidare. Intagningskravet till lärarhögskolan är 0.0 poäng på högskoleprovet, så det kommer att fortsätta bli mycket värre decennierna framöver. Hur bra sjukvården får du reda på när du behöver den och sitter 5 timmar i väntrummet till en akut. Har du inte försökt använda tåg? åker du inte bil i rusningstrafik? Infrastrukturen är extremt svårt eftersatt, de enda två rälsen genom Stockholm byggdes på Bismarcks tid anno 1870. De 0.5% av BNP,. mindre än en hundradel av skattebötestrycket, som går till polisen fokuseras på att terrorisera småhandlare med inspektioner. Över 90% av alla brott som allmänheten anmäler kastas direkt i sopkorgen helt utan någon åtgärd. Och jämlikhet??? Hur jämlik är den kommunpolitiske miljonären med tiggaren som sitter utanför hans delikatessbutik? Eller med de hundratals gatubarnen som redan bor i Stockholm? Snart är de tiotusentals, eftersom ingen som helst åtgärd kommer att vidtas som reaktion mot denna nya massinvandring:
   http://www.svd.se/barnen-som-inte-finns

   Jag hänvisar ofta till lurade slavar här, eftersom det är det fenomenet som förklarar den absurda politiska apteatern, och du är ett praktexemplar!

   Radera
  2. Instämmer i stort sett med pelpet här. Tycker Sverige är ett av de bästa länder som finns. Dessutom vill jag ha igen mina pensionspengar som jag betalat in. Så om jag flyttar någon gång väntar jag tills jag går i pension, och då kanske bor halvårsvis i något trevligt utland med tillräckligt bra infrastruktur och utbud på intressanda nöjen.

   Radera
  3. Sverige är ett underbart land om man lever i ett medelklassområde. Men det är i princip vilket annat land som helst. Du borde kanske bosätta dig i ett område där befolkningen inte har det så bra ställt, och se hur verkligheten ser ut där. Då gissar jag de flesta punkterna på din lista hade sett annorlunda ut.

   Radera
  4. Som svensk boende utomlands tycker jag det är en ganska bra lista. Framförallt ska man inte underskatta vikten av att man i Sverige fortfarande har ganska stort förtroende för varandra.

   Radera
  5. Sverige är det enda land där man kan räkna med att bli förstådd på svenska.

   (Nej, jag sa inte att man alltid blir förstådd, utan att man kan räkna med det, dvs chansen är stor. Och mycket större än i Danmark, Norge eller Finland)

   Radera
  6. @Neo Cortex
   Dina pensionspengar existerar inte. Banken du satt in dem i har redan konsumerat bort dem. Ingen tror sig vara en lurad slav, tills denne själv läser det finstilta i sitt "avtal" med banken. Det du tror är dina besparingar, är faktiskt bankens egendom, och banken äger mindre än 5% av de fordringar som såna som du inbillar dig att du har gentemot banken. Staten har med våld sett till att det ska vara så. Alla politiker i alla partier är helt eniga om att det ska vara så här. Detta är ingenting som du eller andra lurade slavar, tillåts låtsasrösta om. Det där med dina pengar tar pamparna hand om åt dig, vare sig du vill eller inte.

   De flesta lurade slavar väljer aktivt att inte förstå detta uppenbara faktum, och bara låta allting gå åt helvete för demsjälva. Var och en verkar tro sig vara den siste som hoppar av tåget som rusar mot en bro som inte finns. Helt utan mental förmåga att ta till sig att detta har hänt gång på gång på gång igen när staten stulit alla pengar och avskaffat räntan. Miljoner människor har då avlidit av fattigdom och maktlöshet. "Men näää, det kan inte hända mig inte nu!"

   Radera
  7. Det är en ganska festlig men inte särskilt trovärdig position att dela in folk i:

   -Meningsfränder
   -Folk som är för lurade/dumma för att inse sanningen.

   Radera
  8. Kapitalist, du verkar ha läste lite för många eländesanekdoter. Jag läser statistik, inte kvällspressen med dess kanonad av eländesskildringar. Läser man den sörjan sätter det sig nog på hjärnan.

   Visst har vi problem med islamistpackets terror mot judar och andra muslimer, och kulturvänsterns ovilja att se problemet. Poliskåren är också dysfunktionell. Men lyckligtvis är det inga problem som drabbar den svenska medelklassen särskilt hårt. Och det är min medelklasshorisont jag beskriver. Jag är fullt medveten om att alla inte har det så bra som jag.

   Och sen är skolan på väg utför, men vi är fortfarande inte i botten bland OECD-länder. Och jag tror fallet varit en ögonöppnade så förhoppningsvis tar man tag i frågan.

   Tågtrafiken är inte en katastrof. 90% av alla tåg kommer i tid, och säkerheten är exemplarisk med endast en död passagerare på 10 år. Detta trots att järnvägsnätet ligger på maxkapacitet och underhållskostnaderna är väldigt låga internationellt sett. Om ett år öppnar också citybanan varvid kapaciteten genom stockholm ökar kraftigt. Transportsystemet fungerar generellt bra, 90% av transporterna går på vägen. Det finns visserligen trängselproblem i storstäderna, men det är likadant i hela världen.

   Tack vare vårdvalet så har tillgängligheten till primärvård blivit mycket bättre, de flesta som behöver får träffa en läkare samma dag.

   Skattetrycket låg 2013 på ca 42%, det var flera länder som låg högre. I ett välfärdssamhälle är en nivå kring 30-40% hyfsat rimlig, det finns stora gemensamt ägda tillgångar som tjänar på att förvaltas offentligt. Givetvis går det att pressa ner en bit. Jag tycker det vore rimligt att frysa alla offentliga budgetar i kanske 12 år. En reduktion i nivå med inflationen på ca 2% borde kunna klaras med en kombination av prioriteringar och effektiviseringar utan alltför stora sidoeffekter. Skulle man göra så skulle skattetrycket kunna tas ner mot 35%-nivån.

   Jämlikheten är så pass bra att man inte behöver vara rädd. Det finns knappast några no-go-zoner i sverige. Tiggarna utanför butiken brukar inte råna folk.

   Radera
  9. kapitalist, jag tror du är en kommunist som trollar, en satirkapitalist.

   Radera
  10. Jaha, så du läser statistik! Vad tror du att DDR-"ekonomerna" gjorde innan allting de visste bara plötsligt upphörde att existera en dag? statistik är meningslöst siffersamlande utan en förståelse för vad en ekonomi är för någonting. Hur förstår du att en ekonomi är för någonting?

   Från 2006 till 2012 höjde den borgerliga regeringen skattestrafftrycket mot arbetarna med 20%. 2012 tvingades, under hot om våld mot alla som vägrar lyda statens härskarorder, att betala 400 000 kr per person och år. Hur trodde du annars att statens inavlade livstidspolitiker plundrar bort sina 2000 miljarder om året från sitt lurade slavboskap? Dividera själv offentlig sektors bortbetalningar med antalet anställda människor i detta land. Det blir inte 42%. Och du ljuger att inflationen, som ju staten skapar (det är inte vädret) skulle MINSKA skattetrycket. Inflation och konjunkturcykler skapas av staten genom att pampadeln girigt använder sin sedelpress/avskaffandet av räntan som ett plundringssätt.

   "Kulturvänsterns" främsta företrädare är Moderaterna och Kristdemokraterna. Borgerlig ideologi är per definition kommunism. Se vad de fysiskt i verkligheten har gjort när de har regerat för bevis, och hör vad de faktiskt säger i ämnet.

   Du ljuger för dig själv att skolan och infrastrukturen är så bra så bra. Men alla människor som lever utanför din skatteparasiterande propagandabubbla på Södermalm har vissa problem att hantera, problem som du helt enkelt förnekar. När majoriteten av eleverna i ens barns skolklass inte förstår något europeiskt språk, och läraren själv har språksvårigheter, hur menar du att det inte är ett allvarligt samhällsproblem? Det enda en ansvarsfull förälder kan göra är att flytta utomlands, i mån av förmåga (vilket är svårt eftersom pampadeln med våld stjäl överfaller och stjäl det mesta som alla fattiga slavar producerar).

   Du bara ljuger för dig själv att skola och vård och transportinfrastruktur är så bra. Tack vare Reinfeldts och Löfvéns magiskt oförklarliga genialitet. Ditt idealsamhälle har nu förverkligats. Kul att åtminstone du är nöjd med det! (Än så länge)

   Radera
  11. @Pelpet 11:34
   Sverige är inte den bullerbyidyll som du kanske är van vid, eller som du idealiserar över. När man på ett objektivt sätt skärskådar olika samhällstrender med tillhörande statistik så framträder en mycket mörk bild av den humanistiska stormakten Sverige, med kraftigt ökad social oro.

   Till exempel har United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) gjort en sammanställning över olika brott i världens länder och över tidsperioden 2003-2011. Om man definierar brottsfrekvensen som antalet polisanmälda brott per 100000 invånare, så har Sverige intill 2011 EU:s högsta brottsfrekvens för:
   * Våldtäkt (177 %, 2003-2011)
   * Sexuellt våld (50 %, 2003-2011)
   * Sexuella övergrepp mot barn (106 %, 2005-2011)
   * Misshandel (30 %, 2003-2011)
   * Narkotikarelaterade brott (78 %, 2003-2008).

   För ovanstående dessa brott, som alla har bäring på den sociala oron i samhället då de skapar brottsoffer med djupa sår i själen, är brottsfrekvensförändringen över angiven tidsperiod noterad inom parenteserna.

   Radera
  12. Bra och sansat inlägg från @Pelpet. Känns som en person som har förmåga att se någorlunda nyktert på situationen utan att polarisera för mycket.

   Visst finns det mycket problem och utmaningar i Sverige, men även mycket som faktiskt är riktigt bra och värt att uppskatta. Vi har alla ett ansvar att försöka påverka och driva våra hjärtefrågor och försöka förändra till det bättre. Vissa gör det som Cornu, andra tar den politiska vägen och andra försöker genom att föregå som goda exempel. Alla kan göra något, gäller att inte glömma bort det.

   Har förövrigt själv bott i andra länder och återvänt till Sverige. Gräset är inte grönare på andra sidan även om det är lätt att tro det ibland...

   Radera
  13. @Kapitalist, jag förstår ekonomin och penningsystemet som ett semi-imaginärt instabilt system för att hantera resursfördelningen i samhället. Som jag ser det så fungerar systemet ganska bra, med resultatet att de flesta svenskar har en någolunda hyfsad bostad och kan klä sig och äta sig mätta oavsett om man är fattig eller rik. Systemet fördelar också resurser och investeringar på ett någolunda effektivt sätt (dvs bättre än planekonomi). Våra politiker och riksbank försöker hjälpligt att lappa och laga i systemets brister, genom att dra i olika parametrar. T.ex. så har man försökt, och uppenbarligen framgångsrikt, fått systemet att fungera igenom finanskrisen. Nästa utmaning är att hantera de skulder som byggts upp.

   Att säga att skattetrycket har ökat för att man ökat penningmängden håller inte riktigt. Tack vare jobbskatteavdraget har vanligt folk fått mer i plånboken. Däremot har en tillgångsbubbla byggts upp och den relativa förmögenheten minskat för de som inte äger tillgångar, och sverige redan skeva förmögenhetsfördelning har försämrats ytterligare.

   Jag har inte sagt att skolan är bra, den är möjligen okej jämfört med andra OECD-länder generellt sett. Sen finns det såklart bättre och sämre skolor, och skolor där en stor del av elever (och lärare) inte behärskar språket är såklart inte bra.

   Men infrastrukturen är bra. Vi har ett väl underhållet motorvägs- och riksvägsnät och skulle jag sätta mig i bilen kan jag sätta mig och åka från min hemort till Södermalm på några timmar, utan att besväras av köer annat än i Stockholm. Bristerna i vägnätet är egentligen att att brister i underhållet på landsbygden, och att tvärförbindelserna inom landet ibland är dåliga.

   @gruelse - speglar siffrorna verkligen social oro eller är det en minskad tolerans för sexuella brott som ökat anmälningsgraden? Man har ju också ändrat våldtäktsdefinitionen, och det är ett känt problem att polisen tar in kända missbrukare för att få upp statistiken. Annars håller jag med om att narkotikapolitiken är en katastrof, som många människor med narkotikaproblem fått betala priset för.

   Sen ÄR sverige inte bullerbyn, utan ett relativt bra land att leva i. Sverige hamnar i topp på undersökningar som visar var man lever bäst i allmänhet. Ofta tillsammans med Norge, Finland, Schweiz, Kanada och liknande länder. Alla länder har olika styrkor och svagheter, men är ändå bra platser att leva på.

   Radera
 8. Jag skulle tippa att de flesta som "överväger emigration" och försöker peka på sin stora attraktiva kompetens grovt överskattar denna, vilket är varför vi inte kommer se någon enorm emigration.
  De flesta är ganska hemmakära och skulle troligen vantrivas på en plats som inte har den offentliga servicen som vi tar för given.

  Ett ganska roligt och bra exempel på detta är hur man driver upp lönerna för styrelseordföranden samt VD i de stora börsbolagen med motivationen att annars så lämnar de Sverige och att de är så attraktiva.
  Hur många svenska VD för stora internationella företag finns det idag? Nästa fråga är vad det spelar för roll, deras positiva påverkan på företagen är generellt mindre än lönens differens mot tjänstemännen men hur som helst.

  Generellt skulle jag säga att 99,99% av alla hot att flytta är tomma hot sagda i affekt och jag tror snarare att det är stora förändringar på sidan av grundläggande rättigheter som skulle få folk att flytta än skatterna.

  SvaraRadera
 9. För den som är civilingenjör borde Tyskland vara ett bra alternativ.
  Lätt att få jobb. Ingenjörsbrist istället för som i Sverige där civilingenjörer tvingas jobba med annat (IT) än de är utbildade för.
  Höga löner
  Låga skatter
  Mycket ledighet
  Välordnat land med hög samhällsservice

  På minussidan är väl egentligen bara barnomsorgen. Man förutsätter att mammor ska vara hemmafruar när barnen är små. I och för sig toppen för en familj där kvinnan vill vara hemmafru. I annat fall har man problem.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. kanske skett förr;) Atlantis? synd att det gick under

  SvaraRadera
 12. Trams. Vi går igenom listan:

  - [Ett minimum av intersektionellt flum, jag vill kunna se på TV utan att mötas av två socialister i en "debatt" eller att någon ska kunna säga något utan att alla blir kränkta.]
  Vill du inte se extremvänstern debattera är det bara att byta kanal eller låta bli att läsa deras artiklar. För övrigt är det ironiskt att du blir kränkt av att folk blir kränkta. :)

  - [Låg brottslighet (i närområdet, blir troligen en bedömning per county)]
  Sverige är ett av de länderna i världen som har lägst brottslighet, trots generösa lagar kring vad som ska innefattas i begreppet olagligt.

  - [Låg arbetslöshet (med int mått mätt)]
  Beror såklart stort på vad man arbetar med, men det är generellt alltid lättare att få jobb när man har landets språk som modersmål. Sverige har inte heller social oro p.g.a. desperata hemlösa som inte har något att förlora.

  - [Möjlighet till arbete]
  Möjligheter till arbete beror såklart på vad man jobbar med. Generellt sett är Sverige dock ett av de länder som nått längst i utvecklingen mot tjänstemannayrken. Har man en examen av kvalité är det lätt att få jobb.

  - [Liberala vapenlagar (med svenska mått mätt, dvs NRA heaven inget krav)]
  Så länge man inte vill leka rambo med automatvapen så duger jägarexamen och vapenlicens gott.

  - [Starkt skydd för personlig egendom]
  Vet inte riktigt på vilket sätt som Sverige skulle vara dåligt i detta sammanhang.

  - [Skatter i förhållande till vad man får.]
  Här handlar det såklart om ideologisk inställning när det gäller att avgöra hur mycket skatt som är rätt eller fel. Själv är jag för låga skatter, men anser också att Sverige inte är topprankat -trots- våra historiskt sett höga skatter, utan snarare -tack vare- våra höga skatter.

  - [Konservativa värderingar (behöver inte vara republikan, men ni fattar nog)]
  Handlar nog mer om vilka man umgås med/vart i Sverige man bor, snarare än att man behöver flytta utomlands för att hitta likasinnade.

  - [Stabilitet i politiken, dvs inga tvära kast som ger osäkerhet]
  Visst är får man ångest över S+MP+Fi:s härjningar, men på det stora hela är skillnaden mellan högerregeringen och vänsterregeringen inte direkt som natt och dag.

  - [Skola-utbildning]
  Fritt skolval innebär att du kan placera dina barn vart du vill och friskolor innebär att du rent av kan starta en egen skola med grannarna. För övrigt kan du hålla disciplin på ungarna och skola dem hemma också.

  - [Helst inte ultrareligiöst (vill inte spela charad i kyrkan varje söndag för att slippa bli utstött)]
  Sverige!
  - [Inte en storstad i form av New York (som jag iofs gillar)]
  Sverige!
  - [Gärna lite lantligt, egen mark ett plus men inget krav]
  Sverige!
  - [Ok väder, dvs inte i orkan/monsun/storm/tornadoområden]
  Sverige! (som för övrigt spås bli någorlunda förskonat från klimatförändringarna)
  - [Ej på en förkastningsspricka (jordbävning/vulkan)]
  Sverige! (som ligger på en av världens absolut stabilaste berggrunder.)
  - [Inte en öken]
  Sverige! (som för övrigt spås bli någorlunda förskonat från klimatförändringarna)
  - [Svenskbygd/utlandssvenskar]
  Sverige! (För övrigt: Vafalls? Tänker du inte integrera dig i ditt nya hemland? Typiskt invandrare!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där listan är ganska fjantig och har ett par motsägelser. Vill ha ett konservativt men inte religiöst samhälle? Vad menar han egentligen med konservatism om han inte gillar religion och tydligen är ok att bosätta sig i en republik? Är det måhända ett LIBERALT land han vill bosätta sig i, med LIBERALA värderingar? (Och då menar jag alltså det svenska ordet liberal, inte det amerikanska)

   Radera
  2. Ser ut som en lista skapad i efterhand efter någon plats i amerikanska svenskbygder.

   Jag tycker de som vill emigrera ska göra det. Inte prata om det. Om man pratar om det (på Internet) låter det mer som politisk propaganda än en verklig avsikt.

   Radera
 13. Rätt vimsig artikel. Att fly landet p g a vänsterdebattörer verkar överdrivet.

  Finns det en skillnad på intelligent och smart?
  Den gode mensanens jobbarkompisar lär nog efter denna artikel veta vem författaren är.

  SvaraRadera
 14. Man kan prova sina vingar ett tag utan att ta några definitiva beslut, många ungdomar bor och arbetar periodvis i utländer för att sedan återvända. Betydligt bökigare med familj men inte helt ogörligt. Finland skulle jag själv vilja prova att bo i något år, synd bara att man pratar finska där. Den store grannen i öster behövde man heller inte oroa sig för. Ryssen skulle få det mycket kärvt strax innanför gränsen.

  En sak ni glömt att beakta är att det i utlandet bor så gott som bara utlänningar, tror inte det riktigt passar dom flesta av er.

  Vänligen.

  SvaraRadera
 15. Har för mig att det är ungefär lika många Svenskar som emigrerar som immigrerar. Att dra slutsatser av vad en mensan gör och börja tala om brain-drain är statistiskt lite väl förhastat, men kan likväl vara intressant som kuriosa.

  Förmodligen ligger även mensaner på en klockkurva vad gäller önskan att flytta utomlands, liksom alla andra icke-mensaner.

  I det här mensanfallet verkar det vara mer av ett personlighetsproblem att inte kunna hantera hur vissa saker i den svenska verkligheten ser ut, vilket många andra kan utan att för den skull känna sig tvingade att flytta utomlands.

  Däremot är det säkert grönare på andra platser, speciellt om man tar med selection bias och placeboeffekten som lär stå för ca 30% av förbättringen. Likaså bör man beakta noceboeffekten om man tycker att något är dåligt.

  SvaraRadera
 16. Kalifatet verkar ju perfekt:

  - Inget intersektionellt flum, nej.

  -Låg brottslighet? Tja, handavhuggningar skrämmer väl.

  - Låg arbetslöshet? Missionering, frontsoldat eller återuppbyggnad - det finns grejer att göra!

  -Möjligheter till arbete. Check. Mensanen var ju reservofficer, verkar finnas behov av sådana.

  -Liberala vapenlagar, check som fan.

  - SKydd för personlig egendom. Får väl godkänt här i alla fall, zakat och allmosor är ju ett påbud men å andra sidan slipper man ju räntorna.

  -Skatter i förhållande till vad man får. Har jag inte riktigt koll på men de där oljekällorna levererar väl en del till statskassan.

  - Konservativa värderingar? Check och dubbelcheck!

  - Stabilitet i politiken: Japp, val är förbjudna och all politik baseras på en rättstradition från 600-talet. Kan knappast bli mer stabilt än så.

  - Skola-utbildning. Jajjemensan, så länge dina barn vill lära sig koranen utantill så finns det hundratals moskéer som har undervisning i detta.

  - Helst inte ultrareligiöst. Nej, som Mulla Mohamed Omar sa så är ju talibanstyre en slags medelväg. Man ska följa koranen och inte gå till excess.
  - Inte en storstad - kalifatet är stort, så det går att välja på.
  - Gärna lantligt - tja, om ni erövrar Kaukasus t ex så finns det trevliga berg att bo i och så där.
  -OK väder - solsken varje dag!

  (...)

  -Svenskbygd? Ja, det lär finnas ett gäng Örebroare t ex, men jag vet inte om de bor samlat i nån svenskby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså du gör verkligen halva den här bloggen :D

   Radera
 17. Lite intressant i form av själva diskussionen. Flera bekanta och vår familj tillika har senaste året, två åren diskuterat och smått börjat undersöka, planera en flytt från Sverige. Efter Reinfeldts tal om öppna hjärtan blev det mer än bara diskussioner. Tror inte det är helt orimligt att fler utanför bekantskapskretsen för de hör tankarna, diskussionerna. Gemensamma nämnaren tycks vara att vi alla har barn som går i skolan f.n.

  SvaraRadera
 18. Att lösa rubiks kub på något slags rekordtid handlar mycket om att få andra och/eller tredje lagret "gratis". När man löser det första lagret korrekt så kommer ibland det andra lagret att trilla in rätt det också av slumpen. När man löser det andra lagret kommer ibland det tredje lagret att trilla in rätt direkt av slumpen. Det är lite grann som att spela poker och få skitkort på hand, men man går med på rutin och sedan kommer givarna och i tredje steget har man plötsligt en stege eller en kåk utan egen förtjänst annat än att man spelat vidare.

  SvaraRadera
 19. Tror många med kompetens är trötta på att arbeta för alla de som inte arbetar. Sådan är trots allt verkligheten. Ju fler människor det blir i Sverige som inte arbetar desto mer får de som arbetar idag bidra.

  SvaraRadera
 20. Kanske blir det en "brain drain" av Sverige, fast man har ju hört det förut. Det finns en hel del som utvandrar i unga år för att sedan flytta tillbaka när det är dags att bilda familj (barnomsorg och föräldraförsäkring är ju något som är rätt förmånligt i Sverige). Det brukar vara mycket prat och lite handling i diskussionerna.

  Utvandring av svenska medborgare ligger mellan 20-27000 om året ungefär, sedan år 2000.

  Som sagts, är man högutbildad och vettig människa så är Tyskland det alternativ som ligger närmast till hands.

  SvaraRadera
 21. Verkar som mens-hanen planerar åka till Kanada.
  Off topic fundering 1: hur mycket är ett Mensamedlemskap egentligen värt? Att döma av DNs tvåminuters mensatest inte så mycket...
  Off topic fundering 2: Hur många arbetslösa häckar egentligen på det hör forumet? (Att döma av längden på vissa av tiraderna. )

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske bara har riktigt tråkiga arbeten och dålig arbetsmoral?

   Radera
 22. Alla som är intelligenta, inser att man måste åtgärda problem, inte fly undan dem. Annars finns ju en betydande risk, att samma situation uppstår även på nästa ställe. Ingen av de nämnda orsakerna till önskan att migrera, finns det garanti att man slipper undan i Kanada eller annorstädes.

  SvaraRadera
 23. Men emigration av Mensa-medlemmar är ju helt irrelevant. De ska vara de mest intelligenta 2% och den lilla gruppen gör verkligen varken till eller från för Sveriges befolkning. De som spelar roll är de vanliga, skötsamma och strävsamma människorna som t.ex. de svenska ungdomar som jobbar i Norge.

  Man behöver inte heller vara speciellt intelligent för att se vart Sverige är på väg. Till skillnad från "pelpet" så tänker jag inte vänta tills jag blir personligen drabbad av vad världens mest enfaldiga regering tar sig för.
  Mina skäl för att emigrera är:
  1. Åldersdiskriminering. Jag har jobbat utomlands i många år och diskrimineringen och totalt olagliga frågor som "tänker du skaffa barn" (som en av mina kvinnliga bekanta fick på en anställningsintervju) är otroligt vanligt förekommande i Sverige. Jag tror inte att jag kommer kunna ha ett jobb till pensionen i Sverige.
  2. Pension. Jag tror inte att jag kommer kunna få en vettig pension i Sverige oavsett hur hårt jag jobbar eftersom jag är en helt vanlig person med en helt vanlig lön.

  Jag har tidigare jobbat i Schweiz (rekommenderas varmt men jag var för underbegåvad för att kunna snappa upp språket) och sneglar på Kanada. Kanada vill ju också ha immigranter. Se http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/express/express-entry.asp
  Nu lutar det dock åt USA vilket kommer bli intressant om det blir av. Kalifornien är regnigt men varmt idag och det blir oftast soligt på eftermiddagen.

  Vi skötsamma svenskar är också generellt omtyckta utomlands. En skön kontrast emot Sverige där svenska vita, heterosexuella män som äter kött oftast utmålas väldigt negativt.

  SvaraRadera
 24. Som den där Mensa-medlemmen skriver, så har identitetsvänstern tagit ett fast grepp om Europa. Då måste man fråga sig hur det skedde. Identitetsvänstern, var, och är, otroligt liten, men förhärskande inom media och kultur, och ges otroligt stort utrymme i media. Mediahusens ägare verkar vilja ha vänsterliberala multikulti-förespråkare anställda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur framgångsrikt det hade varit med "gammelmedia" som hade sparkat samtliga och nyanställt folk som faktiskt skrev nyheter istället för åsikter.

   Radera
 25. Jag försttår inte det här med vänster/kulturknuttar som tagit över. Jag ser att det är miljömuppar som tagit över. När försvaret ska återta Gotland efter varit en demilitariserad zon så stoppas man av att man kräver miljötillstånd. Då känns socialism/kommunism som småproblem. Miljömupparna har ju tagit över i princip alla samhällsfunktioner. Allt från lärare till journalister. När till och Corpu som verkar vara en tämligen begåvad människa även han drabbas av diverse miljödelirium såsom vurmande för Peak-oil och ekologisk odling, då kan man verkligen bli riktigt bekymrad.

  SvaraRadera
 26. Jag skulle gärna vilja bo utomlands, i alla fall två år. Vädret suger här men jag gillar skidåkning också. Jag känner många som flyttat utomlands. En del som bott utomlands i 10-20 år t.o.m. Alla har flyttat hem till Sverige. När de blir gamla drar Sverige och även sjukvården här. Även tjejer som gift sig med en amerikan eller fransman har kommit hem som par med barn. Tre tjejer som bor utomlands fortfarande, men går ju inte heller och flytta hem om man har barn i utlandet om inte mannen är med på det. Alla andra har kommit hem. Och det är folk med bra jobb, ett par är ekonomiskt oberoende. Två av tjejerna som bor utomlands har dessutom köpt sommarstuga i Sverige. Så saknaden är stor annars hade man inte gjort det.

  SvaraRadera