Cornucopia?

2015-06-27 11:30

Digitaliseringen: Den digitala mellanhandsekonomin

"Fler och fler produkter och tjänster – och framför allt digitala – konsumerar vi nu genom alltmer komplexa lager på lager av mellanhänder. Vad digitaliseringen har inneburit är nämligen att den dramatiskt pressat ner kostnaden för att vara en mellanhand." - Inuse
Användbarhetsföretaget Inuse har en mycket läsvärd artikel om mellanhandsekonomin, caligopolet. I Internets kommersiella linda pratades det om direktförsäljning till slutkund, men verkligheten är att man istället får allt fler mellanhänder.

Jag får ofta frågor om varför bara Midvintermörker finns som ljudbok på iTunes. Svaret stavas mellanhänder, då Apple inte vill hantera en massa småförlag (med amerikanska mått mätt är alla svenska förlag små). Alltså måste man gå via Amazons företag Audible för att sätta en ljudbok på iTunes. Av utpriset till slutkund, ex moms, får förlaget bara 25% , varav sedan författaren ska få sin procentsats enligt avtal (författarförbundet anger 16.5% i royalty för författaren, dvs 16.5%*0.25=4.125% av utpriset ex moms - för en ljudbok på iTunes till priset 250:- SEK (momssats 25%) får författaren alltså 8:25 SEK, varav staten sedan ska ha ca 50% i skatt - du betalar 250:-, författaren får 4:-).

Kedjan ser i praktiken ut som följer:

Kund - Kreditkortsbolag (VISA, Mastercard) - Bank - iTunes - Audible - ELib - Förlag - Författare

Det är alltså minst sex mellanhänder, som alla ska ha sina procent. En del mer, en del mindre. En del större författare har även en agent mellan förlag och författare, även för inhemsk utgivning, vilket drar upp det till sju mellanhänder. Man kan i fallet ovan även slänge på affliatenätverk, där man länkar och får procent vid köp. Då ser mellanhandskedjan ut som

Kund - Kreditkortsbolag (VISA, Mastercard) - Bank - Affiliate - iTunes - Audible - ELib - Förlag - Författare

Inuse skriver:
"Vad vi ser i dessa fall (som inte är de enda) är framväxten av ett nytt tillstånd för handeln. Inte gamla tiders monopol eller oligopol – utan caligopol, efter latinets caligo: dimma, tjocka. Vem som egentligen utför en tjänst åt oss eller varifrån produkten vi köper kommer, vilket priset egentligen är och hur vi betalar för den – inte sällan är det såsom höljt i dimma."
Man tar upp några exempel, som t ex flygresor, men också annonsmarknaden online. Här kan man kanske finna en bidragande orsak till mediakrisen. Visserligen flyttar reklampengarna till Internet, men frågan blir nu istället om inte mellanhänderna äter upp kakan. Det är inte så att tidningarna har direktförsäljning av annonsplatser till slutkund.

Låt oss ta ett exempel. Kunden vänder sig till en byrå för en reklamkampanj. Förr gick byrån till tidningen och köpte tredjesidan. Nu går byrån istället till ett annonsnätverk för Internet. Som i sin tur köper platser via olika annonsnätverk. Kedjan kan se ut som följer.
Min antagligen första, sista och enda
ljudbok på iTunes. Jag har åtminstone
en. Flera stora svenska författare har inga,
åtminstone inte på svenska.

Kund - Reklambyrå - Annonsnätverk - Annonsnätverk - Google Adwords/Annonspaket - Publicist

I mitt fall kan det vara Google Adwords/Adsense, medan för andra är det ofta paket man köper - något annonsnätverk, som sitter med fina rabatter på ett antal publikationer rätt för målgruppen. Adwords/Adsense är istället ett intelligent paket, som riktar in annonserna efter de enskilda kunderna.

Vi säger att reklamkampanjen är på 100 000:- SEK. Förr kanske priset på tredjesidan i DN. Säg sedan att varje steg ska ha 30%, så får publicisterna bara 100*0.7^4=24 kSEK av detta. 76% försvinner till mellanhänder, mot kanske 30% vid forna tiders annonsering Kund - Byrå - Tidning.

Inuse påtalar att ingen egentligen vet hur annonsmarknaden på Internet fungerar, då den är ett caligopol, där allt är så komplicerat och det är så många mellanhänder att ingen kan få full förståelse för vad som pågår.

Man hittar mellanhänderna överallt i Internetekonomin. Amazon och CDON har butiker-i-butiken, och det är inte alls säkert att man köper en produkt från Amazon eller CDON bara för att man är inne på deras sajt. Det kan lika gärna vara från någon annan, det märker man i princip först när man får kvittot med leveransen.

Egentligen har drömmen från IT-bubblan besannats - mellanhänder som tjänar pengar på transaktioner utan att egentligen behöva göra något, medan marginalerna pressas för primärproducenten längst ner i kedjan, som inte kan skicka vidare kostnaderna till någon annan.

Så nej, det ser inte ut som att ni kommer hitta mina ljudböcker på iTunes. Men det går utmärkt att ladda ner dem från andra leverantörer och kapa några mellanhänder så förlag och författare får hyfsat betalt. Gör ni det dessutom via en länk här på bloggen återfinner ni mig även oftast som affiliate, som får några procent som mellanhand...

Läs hela artikeln med titeln Mellanhandisering och caligopol: välkommen till den nya digitala ekonomin hos Inuse.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

46 kommentarer:

 1. Men mellanhänderna gör ju något. Att det blivit billigare att göra detta (behövs bara måttlig kod och rätt positionering i nätverk) är ju bara bra för alla som får fördelar av dessa mellanhandstjänster. Internet gör det ju möjligt för dig att nå vilken individ du vill direkt, men man uppfattar ju strax att det krävs något för att få folks uppmärksamhet, och det är väl mest det som dina mellanhänder ägnar sig åt.

  Mikrobiologin är full av mellanhänder, ibland med mycket omständliga materiella konstruktioner för att åstadkomma en till synes enkel tjänst. Det finns anledning att försöka förstå fördelarna med det som har fungerat i miljarder år och som spontant har konstruerat bl.a. oss själva. Ekonomin är bara en fortsättning på biologin (dagens makroekonomiska teori har dock ingenting med verkligheten att göra, den är en anti-organisk fantasi).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina argument blir bara sämre och sämre. Hur ser äganderätten ut i naturen?

   Radera
  2. Den ser ut som så att parasiten dör samtidigt som den dödar värden som gör det möjligt för parasiten att leva. Ditt hat mot livet och förnekande av verkligheten blir allt bättre och bättre!

   Radera
  3. Om något från naturen så påminner det om en näringskedja. Ser man informationen som det som konsumeras är författaren längs ner i näringskedjan, medan om man ser till pengaflödet är han högst i näringskedjan och kan väl då jämföras med en koala-björn som lever av väldigt så energifattig kost att den ibland ramlar ner från trädet av ren utmattning.

   Radera
  4. Parasiter dödar nästan aldrig sina värdar. Det är ju liksom kontraproduktivt. Du kan visst inget om biologi heller, dr Pangloss.

   Radera
  5. Naturen...
   Ja, litet som bonden och limpan. Den har väl alla hört. Omså bonden jobbar gratis, får noll för sin vete så kostar limpan lika mycket i affären...
   Det roligaste i den vägen var utredningen "Fisk och fusk" som kom fram till att det vore bättre att importera all fisk som konsumeras i Sverige, för att den fångst som yrkesfiskararna landade var inte värd mer än subventionerna.....
   Utredningens slutsats har nu förverkligats.

   Radera
  6. Thomas: då borde mjölk, smör och andra mejeriprodukter vara gratis idag eftersom bonden får mindre betalt per kg än han/hon har i kostnad.

   Thats a fact.

   Radera
  7. TG, det blir så alltför ofta när ekonomer får räkna på arbete och investeringar. De blir inte lönsamma. Fördelningen av kostnader kan styra mycket. Att sedan företagets utveckling stannar är av sekundär betydelse. Ska något ske ändå blir det av "ideologiska skäl" ofta med dunkel argumentation och tveksamt resultat. Typ västlänk eller förbifart Stockholm.

   A. Nilsson, nej mellanhänderna måste och kan fortfarande täcka sina kostnader och vinstmål.

   Radera
  8. kgb35: Läs vad jag skriver. Bonden, dvs producenten, får inte kostnadstäckning för råvaran.
   Och NEJ, mellanhänderna måste ingenting. Om de inte tillför tillräckligt så kan de elimineras.
   Kallas i folkmun för gårdsbutik.

   Radera
 2. År 2008 skedde en tyst revolution i och med att Satoshi Nakamoto publicerade sin avhandling "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" som byggde på framgångar inom kryptografi, matematik och datavetenskap.. Innan denna publikation var det Bysantinska generalsproblemet olöst Avsaknaden av lösning på problemet har skapat dessa betrodda tredjeparter för att bearbeta ekonomiska handlingar över nätverk. Även om betrodda tredjepatssystem fungerar tillräckligt bra för de flesta transaktioner så lider de av inneboende svagheter i den förtroende baserade modellen; så som icke-reversibla betalningar för icke-reversibel tjänster.
  I och med att det Bysantinska generalsproblemet löstes så kan vi nu basera transaktioner på kryptografisk bevis i stället för förtroende. Vilket tillåter att två godtyckliga välvilliga parter kan handla direkt med varandra utan behov av en betrodd tredje betrodd part. Vi kommer helt sonika kunna bygga bort alla fetmarkerade i cornus kedja; Kund -Kreditkortsbolag (VISA, Mastercard) - Bank - iTunes - Audible - ELib - Förlag - Författare så att bara författare och kund återstår.

  Exempel på en P2P marknadsplats helt utan mellanhänder: https://youtu.be/7E1U3UcHZLc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen bullshit och total frånvaro av systemanalys. Finns massor med mellanhänder, men du saknar förmåga att se det. För att jag t ex ska kunna betala mina räkningar måste 2-3 mellanhänder till för att förvandla "bitcoin" till något användbart. Dessutom finns det mellanhänder i Bitcoinsystemet, som tar transaktionsavgifter. Trodde du visste det, men det visar bara hur dålig koll du har.

   Radera
  2. Du får hyra ett rum i min enkla boning för de bitcoin du tjänat på bokförsäljning. Vad roligt vi kunde ha?

   Radera
  3. Gillar du inte fia med knuff?

   Radera
  4. Bysantiskt eller inte, så är det fortfarande så att pengar i handen är pengar i handen.
   Resten, bankers skulder till kunder, och även Bit-coin är fortfarande nollor och ettor utom kontroll för den som hanterar dessa. Förvånande att du lämnar förtroende utanför ekvationen.

   Inget annat betyder något om metoden saknar förtroende. Det måste finnas förtroende i alla led.
   Skapandet, överföringar, handel, lagring, värde, betalningsacceptans osv.

   Personligen hade jag vägrat sälja en bil för Bit-coin. Punkt. Slut.

   Radera
  5. @A. Nilsson

   Förvånande att du lämnar förtroende utanför ekvationen.

   Denna bild summerar med mer än 1000 ord vad du skrev.

   Inget annat betyder något om metoden saknar förtroende.

   http://www.bitcoinuptime.com/

   Så på vilket sätt har bitcoin svikit ditt förtroende? Byggdes Rom på en dag?

   Personligen hade jag vägrat sälja en bil för Bit-coin.

   Men du kan tänka dig att sälja bilen för ett bytesmedel som garanterat kommer förlora i värde över tid?

   Radera
 3. Hur ersätter Bitcoin Itunes tjänst eller för den delen förlagets jobb?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ställer för stora krav på alags analysförmåga.

   Radera
  2. Hur ersätter Bitcoin Itunes tjänst[...]
   Uppenbarligen såg du inte länken. P2P marknader ersätter centraliserade tjänster som Itunes eller blocket. Finner cornu värde i att köpa förlagstjänster så är det väl inget som hindrar honom i en kommande decentraliserad framtid. Beroendeställningen förändras dock till förmån för köparen.

   Radera
  3. Jaha, så hur ersätter det "ett klick så har du betalat och laddat ner ljudboken till iTunes på din iPhone"?

   Vad gäller förlagstjänster så kan du inte så mycket om bokproduktion och bokmarknaden tror jag.

   Radera
  4. Vad mina läsare frågar efter när det gäller ljudboken på iTunes är enkelheten. Då finns det garanterat enklare alternativ än att hålla på med bitcointrams.

   Radera
  5. Jaha, så hur ersätter det "ett klick så har du betalat och laddat ner ljudboken till iTunes på din iPhone"?

   Det ersätts när vi kan göra samma sak många gånger billigare.


   Då finns det garanterat enklare alternativ än att hålla på med bitcointrams.
   Tyvärr, för dig, så börjar det, tack vare den fria marknaden, bli väldigt enkelt att hålla på med bitcoins. Och utvecklingen lär hålla i sig med allt riskkapital som skjutits till av de som vill bygga väderkvarnar och inte vindskydd när förändringens vindar blåser.

   Radera
  6. Det är nog väldigt sällsynt att någon kan producera något tillräckligt bra helt själv för att lyckas på en massmarknad. Att ge ut exempelvis en bok ser mer ut som ett projekt där många måste bidra för att det skall gå att sjösätta produkten. Visst är författaren huvudfiguren som tillhandahåller råmaterialet, men vad jag sett från det som visats här på bloggen krävs det speciell kunskap i flera steg för att få till produkten riktigt bra. Och det är klart att dessa specialister måste få en del av kakan.

   Vore intressant att se arbetstimmar fördelade på de olika bidragarna i ett bokprojekt fram till att boken finns tillgänglig för konsumtion.

   En annan intressant synvinkel är hur många exemplar en typisk bok måste sälja för att författaren skall få en dräglig inkomst, givet att hen producerar exempelvis en bok per år.

   Optionellt steg i processen är väl sedan översättning och lansering där ytterligare några skall ha del av kakan.

   Radera
  7. Du är inte dum, du, Neo Cortex.

   Ja, en ljudbok kostar runt 100 000:- SEK att producera. Och det ter sig väldigt självklart att man ska hålla sig till det man är bäst på - författaren ska skriva, säljare ska sälja osv. Specialisering kallas det och är kärnan till allt modernt välstånd.

   Radera
  8. @Neo Cortex
   Det är nog väldigt sällsynt att någon kan producera något tillräckligt bra helt själv för att lyckas på en massmarknad.

   Det var inte heller det som jag menade. Delning av arbetsbördan fungerar mest optimalt och självstabiliserar som bäst när marknaden är perfekt och när perfekt konkurrens råder. Bitcoin är ett ambitiöst projekt som handlar om att skapa en så perfekt marknad som möjligt.

   Radera
  9. Ni är söta, bitcoiners.

   Först skulle det vara en anonym ospårbar valuta. Sedan upptäckte de att den inte alls var vare sig anonym eller ospårbar. Då var det meningen ändå. Sedan när "valutan" kraschade med 80% så ska det helt plötsligt handla om att bitcoin är till för kontrakt, och är inte en valuta etc.

   Ja, ni ger ju inte direkt ett påläst seriöst intryck.

   Radera
  10. Först skulle det vara en anonym ospårbar valuta.

   Nej "först" skrev Satoshi Nakamoto detta:
   10. Privacy
   The traditional banking model achieves a level of privacy by limiting access to information to the
   parties involved and the trusted third party. The necessity to announce all transactions publicly
   precludes this method, but privacy can still be maintained by breaking the flow of information in
   another place: by keeping public keys anonymous. The public can see that someone is sending
   an amount to someone else, but without information linking the transaction to anyone. This is
   similar to the level of information released by stock exchanges, where the time and size of
   individual trades, the "tape", is made public, but without telling who the parties were.
   As an additional firewall, a new key pair should be used for each transaction to keep them
   from being linked to a common owner. Some linking is still unavoidable with multi-input
   transactions, which necessarily reveal that their inputs were owned by the same owner. The risk
   is that if the owner of a key is revealed, linking could reveal other transactions that belonged to
   the same owner.

   Alltså pseudo anonymitet!

   Sedan när "valutan" kraschade med 80% så ska det helt plötsligt handla om att bitcoin är till för kontrakt, och är inte en valuta etc.

   Bitcoin är många olika saker för många olika människor. Valutadelen är bara den första applikationen.

   Radera
  11. Gällande "Privacy" så har det förbättrats avsevärt med HD plånböcker och Coinjoin. Vem vet; 100% matematisk anonymitet är kanske inte en omöjlighet i framtiden för de som vill ha det.

   Radera
  12. För några år sedan snackade jag med lite TV-folk om hur teknikmöjligheterna håller på att decenetralisera produktionen.

   Deras kommentar var att det inte funkar, blir för låg kvalitet, inget kommer förändras etc. Generationen som i större och större mån släpper det centraliserade är nu redan här och snart vuxna. Med detta menar jag inte att de inte kollar på game om thrones, AAA-serierna har ersatt filmen, Youtube (etc) har ersatt TVn. Snart är film inom räckhåll för vanliga dödliga också.

   Ja, det är jättedyrt och omständligt att vara egen författare. Idag, inte imorgon.

   Givet såklart att inte mänskligheten defaultar och börjar om plötsligt etc.

   Radera
 4. Jag kommer att tänka på JMGs bloggpost i höstas http://thearchdruidreport.blogspot.se/2014/10/dark-age-america-involuntary-simplicity.html?m=1

  SvaraRadera
 5. En dum fråga, men skulle en författare inte kunna sälja sina ljudböcker direkt till kund om hen hade en schysst hemsida eller exempelvis en blogg? Det gäller väl de flesta primärproducenter egentligen. Visst, lite jobb, men vafan...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att det går om han betalar dem som producerat ljudboken. Förmodligen tjänar han inget mer på det än att länka till de som redan säljer den. Dessutom är det inte författarens kärnverksamhet att hålla på med försäljning.

   Radera
  2. Om författaren inte läser in sina böcker själv, så blir det i alla fall kostnader för att anställa någon som gör det. Jag är lite förvånad att den kostnaden inte står med i Cornus kedja ovan, men den kanske ingår i "Förlaget". Jag ser på adlibris hemsida att "midvintermörker" är 18 timmar och 46 minuter son ljudbok. Vad kan timpenningen (+LKP) vara för inläsaren? Till det kommer säkert förberedelsetid (läsning av boken, funderingar på lämpligt tonfall för vissa avsnitt??), omtagningar och klippning vid felläsning (kräver ytterligare en person) med mera.

   Radera
  3. Det kostar ca 80 000:- till 100 000:- SEK att spela in en ljudbok. Inte bara ska inläsaren först läsa hela boken minst en gång (timpenning). Sedan är det tre personer med vid inläsning - producent, inläsare och korrekturlyssnare, som hela tiden kontrollerar att inläsaren inte läser fel.

   Bara 18*3 timmar a säg 600:- SEK i timmen, plus 18 timmar studiokostnad a 1000:- SEK i timmen så landar man på drygt 50 000:- SEK. Sedan kommer mastring, skapa filer, trycka på skiva (det skippar vi numera).

   Radera
 6. Det är bara se hur företag som t.ex. Klarna har utvecklat sig. Nu tycker jag å andra sidan att tjänsten de erbjuder kan vara viktig för småföretagare som inte har ekonomiska resurser att inte få in pengar för sina varor. Men när de hanterar fakturorna för varenda företag i hela Sverige som sysslar med näthandel har något gått fel.

  SvaraRadera
 7. Lite jävulens advokat men algo har ju en poäng bakom fånigheter. Du älskar bitcoin, du har bara inte sett det ännu. Internetvisionen såsom den presenterats existerade inte före bitcoin - inte ens möjligheten.

  Nu gör den det och nu kommer vi förr eller senare se den där visionen av decentraliserad digital värld. Om det blir p2p (via "folket") eller tex IBM med ether eller dylikt som kommer igång återstår att se, när det händer är också en öppen fråga. Lite lättare att gissa sig till att det kommer gå fort när det sker.

  De där dumheterna om att det blir mellanhänder SEK->USD->BTC är helt irrelevant. Vid analys är det som att säga att USD är bedrövligt eftersom du måste växla dem till BTC innan du kan köpa något. Det gäller det ledande systemet oberoende av vilket det är. Ska du argumentera för att status quo och dess starka nätverk är en avgörande karaktäristik för systemen som analyseras får du plötsligt acceptera att bitcoin är den enda intressanta tillämpningen av blockchain. Vilket du ju inte vill sedan tidigare.

  Internets decentralisering handlar ju förövrigt inte om "pengar", utan snarare kontrakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste lite fler av dina svar (angående enkelheten i att klicka hem något på iTunes etc). Det är icke-problem. Jag kan bara råda dig att dyka in lite i vad som håller på att hända när du har tid över. Är 99% säker på att du kommer gilla det du ser.

   Radera
  2. Jag har förutspått att vi redan år 2020 kommer se en insiktsfull artikel om Bitcoin från cornu. Han har redan beskrivit Bitcoin-liknande system för lagring av- och betalningar med guld i positiva ordalag så steget är inte så långt.

   Radera
  3. Nej, finns inget bitcoinliknande alls med att ha fysiskt, revisorscertifierat guld i ett atombombssäkert bankvalv.

   Radera
  4. Med Bitcoin-liknande system menade jag BitGold.

   Radera
  5. Ah, du menar de har tre bokstäver gemensamt. Wow. Din analytiska begåvning är fenomenal.

   Radera
  6. Tycker tonen och argumenten i debatten ovan är trist. Den uppmuntrar inte till återbesök eller intressanta debatter på bloggen.

   Min tanke är just nu att fiattiden för Europa och väst närmar sig en kritisk punkt och då vill man inte ha pengar i molnet.

   Radera
  7. Vad är likheten mellan pappers-guld och Bit-Guld?

   Svar Bägge är lika värdelösa och lurar köparen att tro på en framtida faktisk leverans av faktiskt fysiskt guld.

   Tomtar och troll, feer och sagoväsen har större sannolikhet att visa sig vara realiteter.

   Radera
  8. @kgb35
   Min tanke är just nu att fiattiden för Europa och väst närmar sig en kritisk punkt och då vill man inte ha pengar i molnet.

   Varför inte? Bitcoin kommer gynnas av en välförtjänt förtroendekris bland fiatvalutor.

   Radera