Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2015-06-13 13:37

Digitala sprängkistor behövs inte bara för datalagringsdirektivet

För två veckor sedan skrev Bahnhofs VD Jon Karlung en debattartikel om behovet av digitala sprängkistor när ryssen kommer. Detta för att förstöra datalagringslagens personuppgifter. Men de digitala sprängkistorna behöver vara mer omfattande än så.

Bahnhof har alltid profilerat sig för intregritet och mot övervakningsamhllet, så det är rätt naturligt att det är just mot datalagringsdirektviet Karlung vänder sig.
"Det här gäller särskilt datalagringen. Här finns känsliga personliga uppgifter och medborgarnas privata kommunikation. Datalagringen är på många sätt ett färdigt komplett kartotek över oss alla – vilka grupperingar vi tillhör och vilka vi brukar prata med. Datalagringen innebär en kartläggning som i värsta fall blir ett verktyg för att servera en främmande makt medborgarna på ett silverfat. Hotet kan komma från andra länder eller oönskade inhemska regimer – eller helt enkelt någon okänd faktor som vi just nu inte kan föreställa oss."
Serverhallen Pionen.
Foto: Bahnhof
Karlung föreslår och har tillämpat teknologi för att snabbt radera de enligt datalagringslagen (ej direktivtet, då det inte längre gäller, men de övervakningsivrande svenska regeringarna håller fast vid lagen ändå) lagrade personuppgifterna.

Resonemanget är förstås korrekt, dvs att datalagringens loggar över privatpersoners kommunikation med andra, utgör ett utmärkt personregister för en ockupationsmakt.

Men det är inte den enda databasen. Alla våra myndighetsregister är också sådana databaser. Ockupationsmakten vill direkt ha tillgång till vapenregistret, för att snabbt kunna få tillgång till alla som har vapen och kan vara ett hot mot ockupationsmakten.

Skatteverkets data över inkomster, bankernas transaktionsdata, sjukvårdens journalsystem, partiernas medlemsdatabaser, tidningsredaktionernas e-post osv är alla utmärkta personregister för en ockupationsmakt att ta kontroll över. För att inte tala om svenskarnas e-postlådor. Eller Facebooks serverhallar.

Digitala sprängkistor behöver alltså omfatta långt mer än vem som kommunicerar med vem och när. Bahnhof och Karlung har en viktig poäng här. Det är inte bara hamnen i Slite som behöver sprängtunnlar för snabb demolering.

Faktum är att detta kan vara ett argument för att lagra uppgifter i molnet. I molnet utomlands, därtill krypterat. En svensk exilregering behöver förstöra allt data i Sverige, men ha kvar tillgång till den från utlandet.

Som privatperson kan man åtminstone välja att lägga sin e-post hos utländska leverantörer som Google. Dock har Google serverhallar i Finland, vilket är mer utsatt än Sverige, så det är inte helt självklart. När det gäller Amazons molntjänster kan man åtminstone välja i vilket land man ska lagra sitt data, medan det är osynligt i fallet Google, och antagligen handlar om närmaste geografiska plats, dvs Finland, för svensk del.

En sak är säker - en ockupationsmakt eller icke-demokratisk kommande svensk regim har via all lagrad data ett helt fantastiskt läge. DDR:s Stasi, Sovjetunionens KGB eller Nazitysklands Gestapo skulle snabbt kunna utföra sitt arbete och koncentrera alla som matchar slagningar i lämpliga omskolningsanläggningar. Anläggningar man antingen lämnar inprogrammerad med den rätta läran eller inte alls.

Svenska myndigheter behöver förbereda hur man snabbt ska kunna förstöra sitt data på ett säkert och permanent sätt.

Detta inlägg kan bara publiceras vid en tidpunkt på dygnet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Den viktigaste datan är förmodligen lagrat så säkert som möjligt i geografiskt åtskilda kopior dessutom. Man bör också ha sett till att det skall vara mycket svårt att ta bort datat för att försäkra sig mot missnöjda sysadminnar och liknande. Därtill bör det finnas geografiskt åtskillda fysiska backupper. Gissar att det blir svårt att förstöra datat på kort tid, så någon digital spränkista låter osannolik och är dessutom helt onödig.

  Datat borde redan vara starkt krypterat, så om man vill neka åtkomst räcker det med att se till att fienden inte kommer åt nycklarna.

  SvaraRadera
 2. Som jag har sagt många gånger går det inte att lugga en flintskallig. Ingen främmande makt ockuperar ett område som svälter i brist på tillförsel utifrån och på tok för många fackidioter och är i allmänt kaos. Möjligen finns en anledning att förstöra landet och sånt görs bäst med kärnvapen. Det finns inga som bryr sig om svenskarna utom möjligen dom själva och deras information är inget att ha för någon. Om vissa är med i ett hemligt kannibalförbund så stör det nog ingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte så kategorisk, det finns en del. Ett halvstrategiskt läge mellan Norge och Finland, låsmöjliggeter för Östersjön och för det ännu resursfattigare EU finns det mycket skog, vatten och mark. Kanske är det i detta man skall se orsaken till att landsbygden så ivrigt verkar skola avfolkas/ återvildas. I tomma landsändar finns ingen som protesterar.

   Radera
 3. Hur raderar man i digitala sprängkistor? Kraftiga magneter? EMP?

  SvaraRadera
 4. Främsta utnyttjaren av det här blir sannolikt ingen ockupationsmakt utan nuvarande regim i ett mer framskridet stadium. Även rasister porrsurfar och datan blir ett oöverträffat hotmedel för att garantera tystnad och underdånighet.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. OT
  Svt har genomfört en opinionsundersökning angående statlig styrning av barnpassande. Följande svarsalternativ fanns:
  ”Det skall vara obligatoriskt att dela lika mellan föräldrarna”,
  ”Det skall vara som idag med två obligatoriska pappamånader”,
  "Ha tre obligatoriska pappamånader”, samt svarsalternativet
  "Tveksam, vet ej"

  Två saker att notera: det mest relevanta svarsalternativet "ingen pappamånad, vårdnadshavarna ska få disponera föräldraledigheten fritt" fanns inte med. Lite läskigt att ställa den frågan kanske, förmodligen vill de inte veta svaret.
  Den andra saken är att trots att undersökningen var tillrättalagd för att få fram ett riktigt fint, välanpassat resultat, så gick det åt skogen. Denna fråga är tydligen så viktig att varken föräldrar eller majoritetens synpunkter ska räknas, enbart de regleringsnarkomana riksdagsledamöterna räknas här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det att leva i en ideokratisk stat. Den totalitära demokratin i aktion...

   Radera
  2. Har fortfarande inte förstått varför det kallas föräldradagar eller pappamånader. Jag är förälder och pappa och har inte sett skymten av någon dag eftersom mamman inte vill dela med sig. Att vända sig till tingsrätten hjälpte föga då de dömer som familjerätten rekommenderar i 9 fall av 10 och familjerätten rekommenderar i princip alltid ensam vårdnad till mamman i de fall där mamman inte vill dela med sig.

   Hur de än kvoterar och bär sig åt så skulle jag fortsatt ha 0 föräldradagar.

   Kan inte politikerna börja i den änden istället för att slå sig för bröstet för sin kvotering. Det är idag i princip omöjligt att som pappa hjälpa sitt barn till att ha en närvarande pappa om inte mamman har någon lust till det.

   Radera
 7. W00t! Teh l33t hax0r skillage!

  SvaraRadera
 8. Jag tycker även potatiskungen är lite läskig när han avviker från ämnet. Mitt favoritalternativ vore ”ingen subventionerad ledighet för barnpassning. Låt alla betala för sina ungar och lös saken med socialbidragspengar och ännu bättre med matpengar. ” Men visst är dom slut i huvudet på televisionen. Med sådana makthavare kan landet inte få en värre fiende.

  SvaraRadera
 9. Enligt gällande EU-direktiv får känsliga personuppgifter ej lagras utanför EU. Därför går de flesta molnleverantörer bort.

  SvaraRadera
 10. Faktum är att detta kan vara ett argument för att lagra uppgifter i molnet. I molnet utomlands, därtill krypterat. En svensk exilregering behöver förstöra allt data i Sverige, men ha kvar tillgång till den från utlandet.

  När ska du komma ut ur skjulet? Uppgifterna ska lagras på blockkedjan det är det den är till för!

  https://www.cryptocoinsnews.com/developer-creates-blockchain-passport-technology-based-bitcoin/

  https://www.youtube.com/watch?v=1iAg6BITPdc

  SvaraRadera
 11. Kan rekommendera Edwin Black's IBM and the Holcaust som har en viss bäring på ämnet om hur det kan gå och när somliga hjälper till och andra sätter sig på tvären.

  SvaraRadera
 12. "En sak är säker - en ockupationsmakt eller icke-demokratisk kommande svensk regim har via all lagrad data ett helt fantastiskt läge."

  För att inte glömma en demokratisk regim. Demokrati är likväl ett hot mot den fria individen. Det ska man inte glömma.

  SvaraRadera
 13. Ni kan raljera bäst ni vill, men den som är fd officer, prickskytt och jägarutbildad i att bygga en IED (gamla skolan) måste rimligen bli arresterad och eliminerad av en ockupationsmakt. Ryssland har i snart 100 år visat att det är så man gör för att minska aggressioner och pacificera folket snabbt. Genomatt ta bort poliser och fd militärer (Polen). Känns ju lite olustigt. Först utbildas man till en resurs, sen lägger Riksdagen ner försvaret och resurser blir en måltavla. Enda fördelen är att det går snabbt att ta sig till fjällen, och att gå över bergen är ganska lätt. Sen kanske man kan ta sig till Canada ? Viktigt att inte lämna familj efter sig, de måste med.

  SvaraRadera