Cornucopia?

2015-06-09 07:53

Church of S:t Jobs lanserar sin Spotifydödare - ingen marknadsreaktion

Som väntat lanserade Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) sin strömmande videotjänst och Spotifydödadare Apple Music, samt Internetradiokanalen Beats 1 på ett väckelsemöte för kyrkans diversearbetare igår. Någon marknadsreaktion blev det inte, utan aktien fortsatte en kortsiktigt fallande trend.

Apple Music kommer ha samma prenumerationskostnad som Spotify, erbjuda tillgång till all musik från iTunes, professionellt sammansatta spellistor och möjligheten att ladda ner spellistor för offline-lyssnande. Globala Beats 1 och alla andra radiokanaler kommer vara reklamfinansierade och sända live dygnet runt, ledd av BBC:s tidigare ledande DJ Zane Lowe, och blandas med musiknyheter. Kort sagt kommer man sparka Public Service/SR P3:s rumpa och vara ytterligare en spik i DAB:s onödiga kista.

Spotifyappen på iPrylar är minst sagt buggig och instabil, samt har ett gränssnitt som avviker från iOS standard, och det är fullt rimligt att Apple Music kommer erbjuda en betydligt bättre och fullt integrerad användarupplevelse. Apple Music blir t ex rimligtvis fullt integrerad med röststyrningen i Siri och kan därmed röststyras med "spela de bästa låtarna från 80-talet" och liknande. Till skillnad mot Spotify och Pandora kommer Apple Music integreras i hela Apples ekosystem, inklusive Apple TV och framöver även Home Kit, vilket blir en unique selling point.
Dagschart Church of S:t Jobs

Utöver detta lanserade man även iOS 9 och nästa version av OS X, 10.11 El Capitan, som släpps senare i år. El Capitan blir främst en prestandahöjande uppgradering, som snabbar upp en del flaskhalsar. Inget oväntat.

Vad som däremot uteblev var besked kring Apple TV, som inte uppgraderats på ett antal år, men ändå är den ledande boxen för autentiserad Internet-TV. Church of S:t Jobs sägs vara på gång med en ny TV-service, externa appar, och att Apple TV ska bli kärnan för Apples smarta hem-lösning Home Kit. Även en ny fysisk Apple TV är förväntad, men på grund av förhandlingarna kring Apples TV-tjänst har allt skjutits upp. En ledtråd kring när det kommer ny programvara och eventuellt en ny Apple TV är att Apple Music kommer till Apple TV först till hösten.

Marknaden är dock inte överraskad, utan lanseringen var väntad, och aktien fortsatte sin nuvarande trend nedåt. Dock föll aktien bara 0.66%, vilket kan jämföras med att indexet NASDAQ Composite föll 0.92%.

Apple Music och Beats 1 startar den 30:e juni. Apple Music kommer även till Android.

Man måste fråga sig vad Apple Music får för konsekvenser på köpen av musik på iTunes Store, då innehållet ska vara det samma, medan Apple Music erbjuder ett antal smarta funktioner som inte finns på iTunes. Den som inte lyssnar på ny musik kommer förstås finna det billigare att bara köpa enskilda skivor eller låtar på iTunes Store, medan den som gillar att lyssna på nytt, mycket eller köper mer än ca 12 skivor om året tjänar på att byta till Apple Music istället för att köpa musiken. Att Apple nu hoppar på strömmande musik, eller snarare prenumerationstjänster på musik, kan nog ses som spiken i kistan för köpt musik, som kommer bli allt ovanligare framöver. 

När det gäller artisterna så beklagar de sig ibland över att prenumerationstjänster ger dem så lite betalt, men glömmer kanske att för de som redan köpt deras skivor, men nu gått över till att lyssna på en prenuerationstjänst betalar ännu en gång för musik de redan köpt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

22 kommentarer:

 1. Katalogen kommer inte vara densamma enligt uppgift:
  http://www.theverge.com/2015/6/8/8745963/the-beatles-apple-music

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande sura över namnet Apple. Och namnet Apple Music måste vara extremt jobbigt för dem.

   Radera
 2. Vi som inte är medlemmar i Church of S:t Jobs kommer fortsätta använda Spotify...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror Apple music kommer till android också senare i år.

   Radera
 3. Precis som redan Newton konstaterade så kommer Apple att falla, förr eller senare. Troligtvis på grund av dess eviga tro på den egna förträffligheten, likt Nokia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Newton.. pfft.. Newton är ju borta och glömd vid det här laget. Dess moderna motsvarighet heter iPad mini och iPhone 6+. :-P

   Radera
  2. Hmm...

   Någon måste ha insett att Newton inte är någon bra symbol för Apple. Rolig länk, kände inte till den plattformen.

   Radera
  3. Fast äpplet i Apples logotyp ÄR äpplet som föll ner på Newton. Se deras första logga.
   Apple har ju haft det knackigt förr. Men då kom Jobs tillbaka och vände skutan. Tyvärr har jag svårt att se att han skulle göra det igen. Men skulle han trots sitt ganska så enorma handikapp göra det så skulle Church of St Jobs bli en riktig religion :-)

   Radera
  4. Alltid lär man sig något :-)

   Radera
  5. Använde Newton under många år och många aspekter av den plattformen slår många av dagens tekniker på fingrarna. En klar förlust att den försvann!

   Radera
 4. Jag hoppas Apple TV dör sotdöden och tar med sig Airplay.

  SvaraRadera
 5. Helt off topic, men vore intressant att se dig kommentera nyheten om att HSBC sparkar 50.000 och ska flytta huvudkontoret (inkl. 8500 arbetsplatser) från London till Hong Kong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blåser allt kallare i city. Det är därför HSBCs chefer skyddar sina penisar.

   http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/11661356/HSBC-to-slash-costs-by-5bn-and-shrink-investment-bank.html

   Nulli secundus "försvara Operabaren till siste man"

   Radera
  2. Det blir med andra ord svårt att hålla uppe de absurda prisnivåerna på fastigheter i Låndön när de kapitalstarka inte finns där längre och säljer av sina bestånd i och med flytt österut.

   Radera
 6. "Professionellt" sammansatta spellistor. Känns som en rätt eterisk "produkt". Vad blir nästa steg? Professionellt sammansatt schema för när under dagen du ska lyssna på dina professionellt utvalda, professionellt sammansatta spellistor...

  SvaraRadera
 7. Jag som är kantor i Church of Jobs kommer både att fortsätta leka med iprylar och fortsätta lyssna på spottan. Men om de integrerar vår kära imusic på ett bättre sätt och det finns bättre musik kommer switchen antagligen.

  SvaraRadera
 8. "Till skillnad mot Spotify och Pandora kommer Apple Music integreras i hela Apples ekosystem, inklusive Apple TV och framöver även Home Kit, vilket blir en unique selling point."

  Märklig argumentation. Det går inte att köra Apple Music över Spotify Connect heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apples ekosystem är inte Airplay. Apple Music kommer finnas native i Apple TV, Apple Watch etc, kommer kunna styras från Home Kit-prylar osv. Du kan inte röststyra Spotify, integrera den med andra appar etc.

   Radera
 9. Helvetes kommentarsfanskap. Är det år 2002 här igen? Måste man verkligen logga in innan man skriver sin kommentar? Men ändå kan man skriva innan. Jättekul, Internet...

  SvaraRadera
 10. Jag avvecklade så sakteliga mitt engagemang i Church of S:t Jobs år 2011 när det började stå klart att de inte längre var intresserade av att göra produkter med möjlighet till användning för professionellt bruk, särskilt medieproduktion, något som alltid varit deras starka sida. Tyvärr håller konkurrensen på att såsa runt och bort ännu mer på en del områden... Men Spotify överger jag inte så länge det lever. De lanserade nyligen en klient för Playstation 3 och Playstation 4, något som passar mig alldeles utmärkt. Och så var det det här med svenskt stål och David mot Goliat.

  SvaraRadera