Cornucopia?

2015-06-18 13:14

Bostadsrättspriserna ner i Stockholm och Göteborg

Valueguard rapporterade förra veckan att de kvalitetsjusterade bostadsrättspriserna faktiskt föll i Stockholm och Göteborg. Det är första nedgången på elva månader för Stockholm och på niomånader för Göteborg. Dock kan allt avfärdas som brus än så länge och är inget att hetsa upp sig över.

De kvalitetsjusterade priserna hos Valueguard tar inte likt Mäklarstatistik bara hänsyn till kvadratmeterpriser, utan kvalitetsjusterar för saker som läge, hiss, våningsplan, balkong, månadsavgift, mm. Därmed får man behandlad statistik istället för bara rå information. Samtidigt gör modellen att man inte kan rapportera siffror för mindre orter, då det statistiska urvalet blir för dåligt på grund av för få affärer. Valueguards ihopklumpade statistik för mellanstora svenska städer är också ointressant, då ingen siktar på att flytta till någon av ett tiotal städer någonstans i landet. Däremot säger statistiken mycket om främst Stockholm och Göteborg, medan volatiliteten i siffrorna för Malmö visar att den staden är på gränsen till en acceptabel storlek för modellens beräkningar. Eftersom läge avser avstånd från kommuncentrum avser statistiken Stockholms och Göteborgs kommuner och inte respektive storstadsområde.

Sist priserna föll i Stockholm var för juni 2014, men nu föll de alltså i maj 2014. Det innebär ingen trendvändning, även om bostadsmarknaden hypotetiskt kan toppat. Men jag tror snarare att det handlar om ett brus, möjligtvis ett säsongsmässigt brus och att uppblåsningen av den redan ohållbara bostadsbubblan fortsätter. 

Oavsett vänder inte trenden i bostadsmarknaden som en spik. När jag prickade in nedgången sommaren-hösten 2011 föregicks den vändningen av några månader av stagnerade priser, som sedan började falla på allvar i juni. Den nedgången under 2011 syns knappt längre, på grund av de stora stegringarna i priserna sedan dess.

Vad gäller spikbeteende så såg man det mer 2007 och 2008. Vi har ingen akut finanskris just nu. Än. Återstår att se vad som händer med Grekland och skuldkrisen i närtid. Vifta med händerna kan man göra om bostadspriserna faller ytterligare 1-2 månader på raken, likt 2007 och 2008. Då kan vi ha en vändning, men inte bara på en enda månads nedgång.
Valueguards bostadsrättsprisindex för Göteborgs kommun.

Valueguards bostadsrättsprisindex för Stockholms kommun.
Ingen ko på isen än alltså. Samtidigt är hushållen väldigt negativa enligt Konjunkturinstitutets barometerindikator. Vilket kan vara en förklaring till fallande priser i maj. Det börjar gå upp för hushållen att regeringen består av svamprökande socialister och att hushållens ekonomi därför kommer pungslås under resten av mandatperioden, nu när den sista alliansbudgeten blir överspelad och alliansen stöder socialisterna via decembersveket (aka DÖ).

De pengar som socialisterna tar från medelklassens bolånetorskar och delar ut i bidrag åt socialistiska väljare kommer inte gå till att finansiera bostadslån och bostadsbubblan, vilket kommer sätta press på bubblan. Att staten alltid använder resurser mindre effektivt kommer också bidraga när skatterna höjs.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

12 kommentarer:

 1. Jomenvisst, den där grafen ser vääldigt bubblig ut med den senaste tidens euforiska uppgång.
  Var lite det som fattades...

  SvaraRadera
 2. Skulle vara gött med en log-chart på eländet!  SvaraRadera
 3. Bubblig har den sett ut sen 2006...

  SvaraRadera
 4. Ibland när jag klickar mig in på artiklar på bloggen navigeras jag istället till "dentaworks", nån reklam för tandblekning. Är det meningen eller något som gått fel? Någon annan som upplevt det? Händer inte på någon annan sida så det bör inte vara handhavarfel från min sida.

  Har generellt inget emot reklam, mitt sätt att betala för att läsa bloggen gratis. Men den här typen av redirects känns direkt oseriösa.

  (Skriver det som en kommentar för respons av andra läsare kan hjälpa till ifall det är på min sida felet ligger)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen redirect, reklamen öppnas i ett nytt fönster. Stäng fönstret bara.

   Radera
 5. Samma sak händer mig då och då.

  SvaraRadera
 6. Även jag har pop-up- reklamen och jag hatar det, är det ett medvetet val så föreslår jag att det tas bort om du vill ha kvar läsare. Reklam i all ära men inte denna typen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommer försvinna, men det föreligger avtal etc.

   Radera
 7. Det är nog bara en tillfällig nedgång i priserna. Min ränta gick just ner till 1,12%. Fortsätter det så här får man snart betalt för att bo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk Neo om det vi ser är den 3´e och sista impulsvågen från botten 1950. I USA talar man bland de seriösa cykelanalytikerna om 32 års nedgång i bostadspriserna från toppen 2007. Avslutande våg brukar ha ett paraboliskt utseende eller i vart fall ett tydligt avvikande genom en sista brant uppgång. Som ekonom ser man givetvis de extremt låga räntorna som en signal med ett särskilt budskap. Enligt historieböckerna: Krig, Skuldkris, Inflationschock eller bara "Muddling through"! Saker och ting brukar oftast bli tvärtemot vad majoriteten tror.

   Radera
  2. Tror mer på "den sjunde vågen" som anses särskilt olycksbådande, och finns med i heliga texter från auktoritiva orakel som exempelvis Gyllene Tider (popgruppen).

   Radera
  3. rttck
   Jag tror inte på vidskepelse, jag tror på annat du säger.
   En kris kan alltid lösas med sedelpressen se USA QE eller så ger dom staten pengarna.
   1950 då hade vi guldmyntfot, snart är Merkel borta och då försvinner vår nuvarande guldmyntfot.

   Har MP stoppat ökningen med slopat ränteavdrag ?
   MP är det enda partiet Wilderäng kan rösta på.

   Radera