Cornucopia?

2015-06-11 14:36

Bokvalet: Inför enhetlig moms för böcker

Förläggarföreningen har dragit igång kampanjen Bokvalet, för en enhetlig moms för både E-böcker och fysiska böcker. Idag är E-böcker belagda med 25% moms, men samma innehåll erhåller bara 6% moms om den är tryckt på döda träd eller är intalad på en skiva av plast. Detta hämmar utvecklingen av E-boksmarknaden i Sverige.

Samtidigt är inte E-böcker billigare att distribuera än fysiska böcker, då det trots allt är IT-system inblandade och IT-system kostar både i utveckling, drift och underhåll. Marknadsledande Elib tar 10% av det sk F-priset (förenklat förlagspriset som återförsäljarna betalar till förlaget) i distributionskostnad för E-böcker, vilket även marknadsledande Förlagssystem gör för fysiska böcker. E-böcker har dock ingen rörlig tryckkostnad per exemplar, och betingar därför ett lägre F-pris.

Detta gör att E-böcker betingar ett högre pris än nödvändigt för slutkund och E-boksmarknaden har svårt att ta fart, trots alla fördelar den har att erbjuda för teknikvänliga kunder.

Jag är en av 250 författare som har skrivit på uppropet, som ni hittar här.

Samtidigt finns det ju två lösningar. Vi vet ju att sittande regerings lösning på allt är att höja skatten, så rimligtvis höjer man därmed bokmomsen till 25%, så den blir samma för både fysiska böcker och E-böcker. Trots allt är ju bildning och nya tankar ett hot mot nuvarande regering, då ingen tänkande eller beläst människa kan stödja regeringens politik (om det inte vore för politisk indoktrinering och propaganda, vilket även litteratur kan motverka). Och bildning och nya tankar är just vad litteratur ger.
Källa: Bokvalet
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Semi-OT: Vore det inte bäst med en gemensam moms-sats på ALLT? Typ 20% typ av vara/tjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det bästa för dig som konsument skulle vara om det var 0% mervärdesskatt.

   Radera
 2. Det borde vara samma moms på allt för att inte gynna särintressen, eller rättare sagt, "straffa alla lika". Om vi dessutom sätter den momssatsen till 25% så kan vi sänka skatten på annat, tex kapital och arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även politiker är människor, och det är väl inte en så avlägsen tanke att momsen avspeglar deras konsumistiska intresse, alternativt deras utvecklingsnivå - döda träd är viktigt och datorer är konstigt, typ.

   Radera
 3. Jag sympatiserar absolut med tanken att digitala böcker borde ha samma momssats som tryckta böcker, men den där grafen som de använder sig av, och som du har med som skärmdump här ovan, känns missvisande eller åtminstone som att den inte har så mycket relevans i sammanhanget. Dels saknas helt uppgifter om hur utsnittet ser ut, det framstår ju som att bokläsningen för 15-24-åringar snart är nere på noll, och det är väl knappast sant? Därtill är ju nedgången stadig sedan 1994, vilket torde göra att det har väldigt lite med momsnivån att göra utan bero på andra faktorer. Om momssatsen vore viktig en viktig faktor borde det väl ha skett en markant förändring i grafen efter år 2002 när den generella bokmomsen sänktes från 25 till 6 procent? Nu syns det visserligen en liten uppgång därikring, men sedan har det fortsatt nedåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är en jättebra poäng. Tittar man till exempel på siffran "Andel av befolkningen 9-79 år som använder olika massmedier en genomsnittlig dag 1979-2014 (%)" så var den följande:

   Bok:
   1995: 44%
   1997: 38%
   1999: 37%
   2001: 38%
   2003: 35%
   2005: 38%
   2007: 38%
   2009: 36%
   2011: 34%
   2013: 34%
   2014: 36%

   Lägre än 1995, men det känns inte som en dramatisk nedgång. Jämför morgontidningar: 71->57%, eller Video/DVD: 16->9%.

   Radera
  2. En annan lustighet är att dagens ungdomar konsumerar mer media när man räknar in Internet idag än förr i tiden (på bekostnad av bland annat TV).

   Och givetvis använder man sig i kampanjen av missvisande statistik (avhuggna axlar). Jämför med originalet: Bokläsning 9-14 år, 15-24 år

   Radera
  3. Fast Video/DVD har ersatts av strömmande eller nedladdad köpfilm. PApperstidning ersatts av läsande på tidningssajterna på nätet.

   Böcker har inte ersatts med digitalt bokläsande, utan minskar helt enkelt.

   Sedan är grafen förstås lobbyism. Politiker är ju inte så smarta och avhuggna axlar fungerar på dem.

   Radera
  4. Men tror du så många politiker läser din blogg?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Tror nedladdad är nyckelordet bland ungdomar, inte köp...

   Radera
 4. Inför enhetlig moms på allt! Fattar inte varför vissa tjänster ska stöttas men inte andra.. Är det verkligen fri marknad?

  https://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/moms/vadarmoms/2512eller6procentsmoms.4.7459477810df5bccdd480005156.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om statens behov att styra sina adepter i en viss riktning. Exempelvis hela den skattesubventionerade hemdatortrenden till höginkomsttagare var till för att använda den Raeganska "trickle down"-effekten för att upplysa folket och göra det berett för framtidens utmaningar. Och jag tror banne mig att det fungerade. En mycket lyckad strategi. Således om staten vill att du skall läsa mer så sänker de skatten på just böcker, annars höjer de den. Och lydig som du är följer du statens intentioner helt utan att veta varför. Och nu börjar jag låta som kapitalist, så jag stoppar här.

   Radera
 5. 25 procent moms på böcker som huvudregel. Sen kan en statlig nämnd belägga kvalitetslitteratur med nollmoms. Fördelen med detta system är att läsarna då förses med incitament att tillgodogöra sig mindre skräp och mer kvalitet.

  SvaraRadera
 6. Skriv inte på.
  Momsen ska vara 25% på alt även på fysiska böcker.
  Inte ett jobb skapas med sänkt moms, köper folk E-böcker när dom blir billigare så gör dom av med sina pengar och då minskar dom sin konsumtion av andra varor.

  Enhetlig moms är bra.

  Sänkt moms kan aldrig skapa nya jobb.

  SvaraRadera
 7. Sänk och höj momsen till, låt säga 21% på allt. Det enkla systemet har förstås också hakar som minskad gränshandel med Norge om maten blir dyrare. Jag ger inte dagens politikerkollektiv något hopp om att göra rätt för Sverige. Förutom SD har inte något parti varken Sveriges eller svenskarnas väl och ve för ögonen, utan är uppslukade av den politiska korruptionen där demokratin omvandlats till ett instrument för personlig vinning. Även vad gäller SD syns vissa orostecken om anpassning till PK-etablissemanget.

  SvaraRadera
 8. Hm, det är väl inte den mest intelligenta kampanjen. Det är väl lätt att införa enhetlig moms för regeringen, höj momsen för tryckta böcker till 25 % av försäljningspriset.
  Då sitter de i förläggarbranschen med status q. för datormedia men åker på en riktig smäll när det gäller tryckta böcker.
  Det finns ju talesätt från folk som lärt sig, Väck inte den björn som sover eller gapa inte efter hela stycket...

  SvaraRadera