Cornucopia?

2015-05-07 12:15

Vinnare och förlorare av statliga jobb - länen

En stor del av den statliga subventionen av olika regioner ligger i de 237 300 statliga jobben år 2013. Här följer en sammanställning av hur de statliga jobbens fördelning blivit under den tidigare alliansregeringen, fördelat på vinnare och förlorare bland länen. I ett senare inlägg kan vi istället titta på kommunerna.

Till statliga jobb räknas förutom uppenbara jobb som polis, militärer och myndigheter även våra högskolor och "universitet", undantaget stiftelserna Chalmers och Jönköpings högskola. Jag gissar att alliansregeringens förkärlek för att skapa "universitet" från tidigare gymnasier (sedermera högskolor) runt om i landet kan ha ökat antalet statligt anställda på många håll.

Vinnare och förlorare på statliga jobb
under åren 2006 - 2013.
SCB:s statistik sträcker sig fram till 2013, så sista året under regimen Göran Persson 2006 jämförs här med 2013. Utvecklingen för 2014 är alltså inte med. Antal statligt anställda avser både heltider och deltider.

Den stora vinnaren är Jämtlands län, med en ökning av antalet statligt anställda på 17.3%, följt av Skåne med +13.8%, Örebro med +9.2% och Gotland med +8.5%. Själva Stockholms län ökade "bara" med 4.1%, vilket dock är mer än rikets +3.6%. Subventionen av Stockholm ökade alltså.

Samma data, sorterat på andel
av befolkningen.
Förlorare var Södermanlands län med -12.3%, Dalarna med -9.6%, Värmland med -8.4%, Jönköping -8.0%, Västernorrland -6.0% och Halland -5.9%.

I riket är 2.5% statligt anställda.

Flest statligt anställda, som andel av befolkningen, finns i Uppsala län med 4.7%, följt av Norrbottens 3.5% och Västerbottens 3.4%. Stockholms län intar sedan fjärdeplatsen med 3.3% statligt anställda och kan anses likvärdigt subventionerat som de mest subventionerade delarna av Norrland.

Minst statliga skattepengdiare hittar man i Hallands län, där endast 1.3% av befolkningen är statligt anställda.

En möjlig slutsats är att det främst södra Sveriges landsortslän som går miste om statliga skattepengdiare, medan universitetslän, Stockholm och Norrland håvar in pengarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Skattepengdiarna poliserna! Skattepengdiarna militärerna! USCH!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappt 9% av skattepengdiarna är poliser, och lite drygt det är militärer. Det är knappast de som slukar de stora pengarna, speciellt som bägge yrkena har dåliga löner. Åtminstone 80% hittas på övriga myndigheter, som mycket väl förtjänar tituleringen skattepengdiare.

   Radera
  2. I din text använder du det epitetet för alla statsanställda.

   Radera
  3. Jo, den vanligaste yrkesgruppen inom staten är utredare/inspektörer/handläggare. Sen kommer faktiskt poliser som nummer två och högskolepersonal som nummer tre...

   Att krympa antalet utredare/inspektörer/handläggare är inte så lätt eftersom vi lyckas skapa nya regler och lagar som måste administreras varje år. Här hittar du ju till exempel all den personal som finns på länsstyrelsen.

   En uppenbar vinst finns i att förenkla och ta bort till exempel bidrag och sänka skatten istället.

   Radera
  4. Så de statsanställda som inte är poliser eller militärer är skattepengdiare. Själv respekterar jag åklagare och domare också. Känns som att kriminalvården också genomför ett rätt viktigt arbete. Vidare kräver ju faktiskt till och med en nattväktarstat någon slags skatteverk, men visst, det är väl jag som tänker som en kommunist

   Radera
 2. Grovt räknat kan man säga att ungefär 10% av befolkningen också arbetar (eller är anställda) av kommunen.
  Så ungefär en av åtta är anställda av stat eller kommun. Till det tillkommer Landsting och kommunala bolag och alla i det "flyktingindustriella komplexet" som är "privat" men ändå diar skattepengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, privata skolor, privata vårdbolag etc. Coruns lösning på utbildningsproblemet är att tala om för lärarna att de är parasiter.

   Radera
  2. Lärare är kommunala, inte statliga.

   Radera
 3. Ja. Det framgår tydligt av "Nicklas" kommentar. Men du menar alltså på allvar att det som gör någon till "skattepengdiare" är huruvida man är anställd av staten eller kommunen (landstinget? Offentligt finansierade privata företag?). Vad man faktiskt gör är irrelevant. Poliser, militärer, åklagare, domare, kriminalvårdare, ja, en samling parasiter, medan någon utredare som ska försöka hbtq-anpassa kommunens alla toaletter äro guds gåva från det offentliga.

  SvaraRadera