Cornucopia?

2015-05-13 15:33

Vinnare i Hitta-tävlingen

Dags att offentliggöra vinnarna i Hitta-tävlingen. Av olika skäl bör man ta Hittas livsstilinformation med en nypa salt, vilket också visar sig i tävlingsresultaten.

De flesta har hittat extremvärden genom att använda en form av randvillkor. Om man söker sig mot gränser, t ex mot vatten eller grönområden, är det lättare att hitta extremvärden, då urvalet krymper, hela vägen ner till 2-7 stycken enligt tidigare inlägg.

Vinnarna mailar mig sina kontaktuppgifter och om de vill ha Midvintermörker eller Midsommargryning som pris. Maila ett kodord, som efter du mailat postar i en kommentar till detta inlägg för att bekräfta att det är du som är signaturen.

Kullavik, Kungsbacka
Vinnare snittinkomst

Vinnare är signatur Dunkelbrink för 170 223:- SEK på en plats på Djursholm. Det fanns fler nomineringar från Djursholm, t ex 114 920:- SEK. Själv hittade jag en ca 95 000:- SEK på Solsidan i Nacka och drygt 80 000:- SEK på Särö Västerskog i Kungsbacka.

Vinnare högsta snittskuldsättning

Högst snittskuldsättning blev exakt 12 844 587:- SEK på ett antal platser. Antagligen en artefakt av hur Hitta.se räknat ut skulderna, nämligen utifrån ränteavdraget.

Först ut var signatur Tim, som prickade in detta på gräddhyllan Höllviken på Falsterbonäset. Andra platser med denna skuldsättning är t ex Ljunghusen på Falsterbonäset (minst två olika platser), Lidingö, Drottningholm, Djursholm och Kullavik i Kungsbacka (den plats jag hade lagt ut som ledtråd på ett foto).

Klassiskt exempel av sk lånta fjädrar. Det kostar att ligga på topp. Å andra sidan kan det för höginkomsttagare med företag vara god skatteplanering att ta enorma lån, och ta ut fonderade reserver i företaget för amortering över ett antal år istället för att ta ut allt på en gång med marginalbeskattning. Att betala 1.5% ränta på uppskjuten beskattning kan vara värt det istället för att värnskatta bort 60%.

Vinnare lägsta snittinkomst

Länge var det randen på diverse studentområden som slogs om denna titel, men till slut prickade läsaren gramsebumbi in 5:- SEK i snittmånadslön ute i den sydvästra småländska obygden.

Vinnare lägsta snittskuldsättning

För skuldkvot finns det tydligen en artefakt om 41:- SEK.

Vinnare här var Axel Svensson som prickade in detta i ett randområde vid norska gränsen i Bullarebygden, med två minuters marginal mot Skåne Survival, som hittade detta vid ett skånskt slott och perfekt BOL för zombieapokalypsen. Kanske prepperns egen bostad, vad vet jag?

Vinnare högsta skuldkvot

Skåne Survival prickade in 54.4 på en plats i Ljunghusen, där inkomsten låg på knappt 10 000:- SEK i månaden mot en skuld på över 6 MSEK. Återigen fick vår skånske prepper se sig besegrad, denna gång av Magnus Ekroth (som ett tag ledde skuldsättningen med en plats på Lidingö) som prickade in en skuldkvot på 60.5 på en skånsk bondgård. Magnus åkte på stryk av Pompe, som hittade en snittskuld på 2 823 454 och en månadslön på 2 699:- SEK, för en skuldkvot på 87. Själv hittade jag en på ca 43 i skuldkvot i Billdal söder om Göteborg. Pompe vinner alltså både Midvintermörker och Midsommargryning som pocket.

Tack till alla som ställde upp i tävlingen. Framöver går vi över till allvarligare saker med välbeställda läsare på landsbygden som konstaterat att deras grannar nu kan se vad de har för lån och/eller inkomster på grund av Hitta.se:s klena urval och tillhörande histogram.

För att vara en meningsfull tjänst om ett bostadsområdes demografi, och inte främst ett verktyg för att spionera på sina grannar i villaområden eller på landsbygden, måste Hitta.se expandera sitt urval till minst 100 personer med värde för varje beräkning. Extrema avvikelser när man flyttar sig tiotals meter längs en väg ger inte någon rättvis bild av ett bostadsområde.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

11 kommentarer:

 1. Var är Tim länk med 12 844 587:-?
  Jag försökte hitta men länkarna kanske har ändras sedan igår?

  SvaraRadera
 2. En halvö som kommer ha allt större problem med den stigande havsnivå toppar alltså listan över skuldsättning. Och i sann socialistisk ska vi väl så småningom allihop vara med och rädda dessa borgarröstande kapitalistiska stackare.
  https://www.youtube.com/watch?v=KtCFt_0hMyc

  SvaraRadera
 3. Kodord: Lystring - ställ!

  SvaraRadera
 4. Intressant övning.

  Men hur vet man om skuldkvoten är reell, eller bygger på en mycket effektiv skatteplanering?

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet man inte. Dessutom kan det ju vara en ytterlighet ibland snittinkomsterna som har skulderna osv.

   Radera
 5. Kodord: Model X

  Randvärden brukar kunna ge extremvärden, särskilt där det är låg population.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara när värderna (felaktigt) har skattats enligt en normalfördelning som skolboken sa att man skulle. Här handlar det inte om några sådana sannolikhetsuppskattningar, utan bara om ren rak redovisning av registrerad data. Stickprovet har ingen sannolikhetsfördelningskurva överhuvudtaget.

   Så vida du inte har någon intressant annan vinkel! Det välkomnar jag i så fall nyfiket gärna.

   Radera
  2. Jag var ute efter att få så lite underlag som möjligt i beräkningen och alltså få så få personer som möjligt i snittvärdet. Randvärdena gjorde att även ifall Hitta.se ökade ytan så skulle stor del av ytan hamna utanför Sveriges gränser. Lägg därtill ett område med låg population så ökar det chansen till få personer med i snittberäkningen. Välj sedan något område som är extremt på sitt sätt, äldre fiskarsamhälle, fjäll, hästgårdsnäste eller rikemansnäste och det går att få fram extrema värden för låg belåning, låg inkomst, stora skulder eller höga inkomster.

   Radera
 6. En vän och hans fru borgar för ett lån på ca en miljon för sin son. Kreditupplysning visar skuldsättning på på en miljon vardera för för föräldrarna. Jag antar att sonens kreditupplysning också visar en skuld på en miljon. Kanske Hittas skuldredovisning i detta fall visar skuld på tre miljoner istället för en miljon.

  SvaraRadera