Cornucopia?

2015-05-04 08:20

Venezuelas oljeproduktion 1965 - 2014

Även Venezuela lider under peak oil exports, och upplevde därtill sin nationella peak oil redan 1970.

Sedan peaken i både export och oljeproduktion 1970 har landets oljeproduktion fallit med 28%, trots nyinvesteringsvågen som gav oljeproduktionen en ny (sedvanligt lägre) topp under 90-talets mycket billiga olja.

Landets oljekonsumtion har sedan 1970 ökat med 281%, vilket gör att nettoexporten av olja från Venezuela till 2013 hade fallit med 46% från 1970 års nivåer.
Venezuelas oljeproduktion, -konsumtion och nettoexport under åren 1965 - 2014.
2011 - 2014 har den socialistiska diktaturen i landet rapporterat exakt samma oljeproduktion om 2 689 242 fat olja per dag, vilket förstås är helt omöjligt. När verkligheten och den socialistiska kartan inte stämmer överens gäller som bekant kartan. 

Venezuela är ett av de länder som far mest illa under nuvarande oljepriser och det är minst sagt intressant att se utvecklingen an framöver. Landet behöver desperat kapital för att göra nödvändiga investeringar i sin oljeproduktion, men det handlar främst om att hålla liv i respiratorpatienten. Efter avlidne Chavez lyckade eskapader att skrämma bort utländska investerare så lär knappast investerarna återvända på stört om landet ändrar policy. Speciellt inte vid dagens oljepris, och med färskt minne av socialistiska exprorieringar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Varför är siffrorna för produktionen så stabil de senaste åren? Ser konstlat ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Captain Obvious to the rescue!

   Radera
 2. Venezuelas oljehandel har ingenting att göra med den geologiska teorin om peakoil. De socialistiska mångmiljardärerna i statsledningen ger bort bensin till folk av propagandaskäl. De lurade slavarna tror att oljeresurserna är deras, trots att de inte gjort något alls för att utvinna dem, och låter sig köpas med små kortsiktiga mutor i form av gratis bensin, medan deras politiker stjäl det allra mesta. De lurade slavarna är för dumma i huvet för att fatta, det är därför de lider.

  Angående statistiken så är den så klart förfalskad. Dels i propagandasyfte, men också därför att staten inte har en aning om hur mycket olja som verkligen utvinns och exporteras. Byråkraterna har inte kompetens nog att bedöma en sån sak, och de har ingen anledning att skaffa sig sådan kompetens. De får ju sin lön ändå, så varför anstränga sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket i din beskrivning med lurat folk, korrupta byråkrater och okunnighet, låter som ett land mycket nära dig.

   Radera
  2. Jag tror ni överdriver. I själva verket har man en plan som man följer, med produktionsmål och allt. Så det är helt naturligt att man får samma produktion varje år om man satt det som mål. Snarare så visar det väl på socialismens överlägsenhet när det gäller att planera efter kartan.

   Radera
  3. @Neo Cortex
   Jorå, Herran Gud Jesus Kristus, din politikerpamp, vet bäst och vill dig väl. Det finns en statlig himmelsk "plan" för din frälsning från livet. Dina socialistiska ledare har girigt plundrat sig själva till mångmiljardärer på sina lurade slavars bekostnad, bara för att de är så goda att Gud har belönat dem på det sättet. Amen.

   Radera
  4. Om man bara följer kartan blir planeringen perfekt, varje gång.

   Radera