Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2015-05-03 10:18

Var är bästa platsen för en sommarstuge-BOL?

Så här i förkrigstider har jag från flera håll fått frågan om var bästa platsen för en sommarstuga är, att använda som BOL - bug-out-location, inför det kommande (kärnvapen)kriget. Det är inte helt lätt att svara på, då stora delar av Sverige går bort, då det ligger för nära eller öster om tänkbara kärnvapenmål.

Några platser är ju tämligen uppenbart olämpliga att köpa en sommarstuga på. Dit hör t ex Gotland. 

I övrigt går av samma anledning hela Östkusten bort, liksom Skånes kuster på grund av sin vitala tillgång till Öresund och södra Östersjön. Alla platser inom 30 km från ett kärnvapenmål går också bort, baserat på 1 200 kiloton kraftiga kryssningsrobotar. Större delen av Rysslands kärnvapenarsenal är dock svagare, men ska man vara på den säkra sidan behövs 30 km för att även slippa krossade fönster. Till kärnvapenmål räknas bland annat alla svenska flygplatser, som kan ta medelstora flygplan, alla militära flygbaser, alla garnisonsorter, stridsledningscentralerna i Hästveda och Bålsta, marinbaserna i Karlskrona, Muskö, Berga och Gullmarn och tänkbart ett antal andra strategiska mål, som raffinaderier, större hamnar, och försvarsindustri. Hela Bergslagen Värmland - Uppland går bort på grund av alla befintliga och före detta militära bergrum, samt vindriktningen från Osloområdet. Man ska komma ihåg att även en hel de fd måltavlor kommer bekämpas, för säkerhets skull och att Ryssland oavsett alltid sett Sverige som ett NATO-land - vi kommer inte skonas när kärnvapenrobotarna börjar flyga - frågan är bara hur mycket vi drabbas i första vågen, som mer sannolikt kommer gå mot andra kärnvapenländer, utan snarare får vi den andra, tyngre, vågen av kryssningsrobotar och konventionella bomber. Sverige och svenskarna kan därmed ha någon timmes förvarning från att t ex Storbritannien träffas och eventuellt hinna sätta sig i skydd, även om vissa mål, som FRA på Lovön och de svenska stridsledningscentralerna antagligen är mål redan vid första vågen. Med två first-strike mål i Stockholmsområdet är möjligheterna för stockholmarna att evakuera låga.

Därtill måste man ha koll på mål i våra grannländer Norge och Danmark. Man får förmoda att det radioaktiva nedfallet blåser österut, då västlig vind är normalläget. Naturligtvis kan detta variera kraftigt, men ska alla vindriktningar och avstånd tas hänsyn till finns det förstås ingenstans att söka skydd alls.

Norra Norrland går därför bort, på grund av alla (fd) flygbaser i Nordnorge, där norra Norrland ligger i vindriktningen. Likaså går Jämtland bort, då man ligger i vindriktningen från Tröndelagens kärnvapenmål, som dessutom är hårdgjorda och därmed kommer bekämpas med markbrisader, vilket ger massivt radioaktivt nedfall. Därtill är förstås flygplatsen på Frösön ett kärnvapenmål, då den som fd militär flygbas kan serva strategiskt bombflyg.

Däremot kan jag tänka mig att Härjedalen och Dalarna är bra platser för en BOL-sommarstuga, och kan ju dessutom med fördel kombineras med vintersport. Sälen. Dock är det lite långt och om första vågens förväntade EMP-detonationer i atmosfären över Europa slår ut alla fordon är det lite väl långt att gå, om man inte redan bor i närheten.
Kärnvapenmål runt norra Bohuslän
och Dalsland. Yttre ringar anger gräns
för krossat glas vid 1 200 kt luftbrisad.

I södra Sverige är norra Bohuslän och Dalsland tänkbara platser. Här finns det inga kärnvapenmål och västerut är det öppet hav med Skagerack, vilket ger ett betydande avstånd till närmaste kärnvapenmål mot vindriktningen. Området är avskuret till norr av kärnvapenmål vid Moss flygplats/flygbas och MSB (och flygplatsen) i Karlstad, och mot söder av linjen Preemraff-Gullmarsbasen-fd Volvo flygmotor i Trollhättan och Såtenäs. Sedan finns det en mängd ytterligare kärnvapenmål längre söderut och österut, men de är inte väsentliga här.

En annan fördel med området är det relativt milda klimatet, och tillgången till havet om man söker sig till kusten. Både för fiske och då eventuell nödhjälp kommer komma från väster. Därtill är det relativt enkelt att fly västerut vid en konventionell konflikt. 

Det glaskrossäkra området går ungefär från Hamburgsund - Hällevadsholm (Gerlesborgs konstskola får fönstren krossade) och hela vägen upp till riksgränsen. Främst pratar vi här Tanums kommun och Strömstads kommun, möjligen den nordligaste delen av Munkedals kommun, samt alla kommuner i Dalsland. Vill man komma bort från folk är Dalsland att föredra framför Bohuslän, och priserna i Dalsland är förstås också mer hanterbara.

Det går säkert att hitta fler trygga platser, men jag var här ute efter lite större områden. Beroende på preferens Dalarna - Härjedalen, eller norra Bohuslän - Dalsland. Bohusläns kommunikationer och flyktmöjligheter västerut är ett stort bonus.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Utom Sveriges gränser då? Det vill säga om man tar hänsyn till alla vindriktningar i resonemanget ovan.

  Transporten blir ju ett stort problem förstås. Men bör ju vara hanterbart åtminstone om man inte har familj om man har förberett sig ordentligt.

  Skall man dra det till sin spets kan köpa ett gammalt begagnat flygplan för ungefär samma pris en ny bil och komma ungefär 100 mil per tank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tristan da Cunha ligger bra till. Du får dock köpa ett rejält flygplan att ha i beredskap.

   Radera
  3. Bil är nog att föredra trots allt :-)

   Radera
  4. Eller om man tänker sig båt/flyg ändå så kanske Island är ett bra alternativ. Därifrån kan man fortsätta till Kanada.

   Annars så ligger Australien/Nya Zeeland möjliga destinationer.

   Radera
  5. Glöm inte bort att tristan saknar flygplats. Du måste ha utrustning för luftlandsättning när du passerar över.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Du är säkrast hemma där du bor. Ärligt talat kommer kärnvapnen att ta dig var än du befinner dig, men det skriver jag inte för jag vill inte oroa ditt sköra sinne. Kärnvapen är förresten inte så farliga om man bara borstar av sig det radioaktiva dammet och avlägsnar sig från brinnande material. För alla som vill må dåligt kan jag rekommendera denna oroande seriösa BBC-film, "Threads" från 1984 om hur det är att uppleva ett kärnvapenkrig. (Jag skräms redan av den låga levnadsstandard som rådde i England på 1980:talet.) Men vi kan ju hoppas att våra kommunpolitiker idag är så mycket bättre än clownerna i filmen. Vem ska rädda dig om inte din kommunalpolitiker?
  https://vimeo.com/18781528

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låg levnadsstandard i England på 1980-talet....?
   Det tycker jag inte. Man hade ju råd att strejka....

   Radera
  2. Man fick röka på puben..

   Radera
  3. Threads är en äkta "feelgood" film. När man sett den ryser man och mår bra över att man faktiskt inte bor i UK, och speciellt inte när landet blir bombat av ryssarna.

   Radera
 4. Kärnvapen är främst psykologiska vapen. Om de används igen så kommer det att ske först symboliskt, som ett hot alla är livrädda för, och få sin effekt i form av allmän panik. Inte mot viktiga militära eller ekonomiska mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärnvapen är som kapitalist säger för Sveriges del främst symboliskt. Om landet flippar ur fullständigt och ryssarna hittar på något så är det främst mot Fjollträsk och stora befolkningscentra. Annat ger om Eisenhower sa för lite bang for the buck. Flygplatser, Gotland och det svenska leksaksförsvaret är ointressant.

   Många svenskar avlider av svält och sjukdomar innan nästa skörd av den stora överbefolkningen och den höga andelen fackidioter och det kan ta fler än kärnvapnen. En personlig strategi kan vara att bo eller ha ett tillhåll på minst några dagars gångavstånd från Fjollträsk och beväpna sig rejält för att kunna avliva panikslagna och farliga stockholmare på hundra meter håll.

   Radera
  2. Överlägset bäst är att etablera sig i ett land med mindre överbefolkning och färre galna makthavare. Kärnvapen är ändå en högoddsare jämfört med kollapsen.

   Radera
  3. @Urban Persson
   Men det är ju de allra mest "överbefolkade" platserna på Jorden som skapar det mesta av alla resurser, som i Japan och Hong Kong. Det är befolkning som skapar resurser, resurser skapr sig inte av sig själva, människor måste bearbeta materia för att skapa resurser av dem.

   Radera
  4. Nej, nej, nej, det råkar bara finnas rikligt med materia tillräckligt nära näsan för att de ska bli en reaktion. Så länge kommunikationerna och handeln fungerar fås en utsortering. Japan är till och med mer överbefolkat än Sverige. Här blir nedgången väldigt snabb och dom har inte en chans att göra något.

   Radera
 5. Svart svan
  Idag är det 207 år sedan Sveaborg kapitulerade!
  Varför svart svan?
  Jo, den som gjorde det var en finne.
  Skall följa Janne ( Runebergs) råd att ej nämna namnet.
  Det stämmer liksom inte med min bild av människorna i det landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var väl nationalist och agerade effektivt för att skapa Finland som en självständig nationalstat, som eget furstendöme befriat från Sveriges kolonisation som ett avgörande steg på vägen. Finns ingen anledning att tro att en byråkrat skulle jobba för den diffusa fantomen "landets" bästa. Var och en har sin egen agenda. Ingen "är staten".

   Radera
 6. Man kanske skall ha några rullar med åldersbeständig plast och tillhörande tejp hemma så man snabbt kan fixa fönstren så får man inte så kallt.
  Många villaägare har nog redan 100+ kvadratmeter i krypgrunden men den gör ju viss nytta där med.

  SvaraRadera
 7. Är inte bilar generellt väl skyddade för emp, tänker på Faradays bur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara det som är inuti bilen utan kontakt med något i metall. Chassit på bilen används som jordning av elektronik och elsystem i bilen, och allt sådant slås ut när faradayburen som chassit och karossen utgör tar upp EMP:n. Men om du placerar t ex en dator på ett passagerarstol inne i bilen, så kommer datorn inte att ta skada. Förhoppningsvis. Men det gäller alltså inte bilens elsystem och elektronik.

   Radera
  2. Inte riktigt förstått var gränsen för de skadliga EMPströmmarna går.
   Klarar sig till exempel förhistoriska bilar som min gamla Mercedes? Enda elektroniska är klockan och tändspolen.
   Eller ryker även grövre kablage som tändkablar?

   Radera
  3. @Riga
   EMP orsakas avsiktligen genom att detonera rätt typ av kärnvapen på rätt höjd (nåt i stil med 400 km, där rymdstationen kretsar). Ett sånt kärnvapen ger en EMP via Jordens magnetfält, det drabbade området är inte en cirkel runt detonationen, det är ett oregelbundet område tusen kilometer stort. Ingen lokal mini-variant är fysiskt möjlig. Det är alltså inget som händer vid kärnvapendetonationer nära marken.

   EMP förstör en bils elektronik. För att skydda sig måste man nästan hermetiskt omges av ett metallhölje. Och folie duger inte eftersom det krävs metallmassa för att leda bort en så kraftig impuls. Om din kylskåpsmagnet inte fäster på höljet, så är det nog för tunt. Tin foil hat hjälper inte. Bilplåt räcker väl i princip, tror jag, om man nu har en plåtbil, men EMP-chocken kommer ju även genom fönstren på kupén. Och metallytor kan reflektera och förstärka pulsen på sätt som är svåra att förutsäga. Din dator i bilen kanske råkar ligga i karossens fokuspunkt, givet varifrån pulsen råkar komma.

   Radera
  4. EMP skydd kräver ungefär samma åtgärder som åskskydd. Ordna bra åskskydd och en högfrekvens/pulsjord i form av en jordad plåt som inkommande ledningar passerar genom med sina skydd och det håller sig ekonomiskt rimligt och blir tryggt under oväder.

   Är man rädd för kärnvapenkrig så bygg en riktigt bra jordkällare så kan du ha nytta av den medan du är rädd och den har värde för nästa generation.

   Radera
  5. Kapitalist, du pratar i nattmössan. En kärnvapendetonation nära marken skapar givetvis en elektromagnetisk puls, det är ett av sätten man försöker skilja sådana från konventionella detonationer och tex asteroidnedslag (även om dessa också kan generera EMP men inte lika mycket)

   Har du inte läst Cornus böcker?

   Radera
 8. Det viktigaste är nog att kunna jaga småvilt, rådjur och älg. Eftersom vi i princip har utrotat alla rovdjur söder om dalälven (relativt sett jämfört med tidigare historiska epoker) och älgstammen är den största någonsin tack vare kontrollerad jakt så kommer det att finnas gott om kött den första (atom)vintern för den som kan klara sig själv i skogen medans fjollträskarna svälter ihjäl eller blir kannibaler på varannan framåt nyår. Småfisk kan man också överleva på sommartid, även om sorter som mört och id smakar skit och normalt i bästa fall gives till de lokala katterna som man tillåter att stryka omkring och hålla sommarstugan råttfri.

  SvaraRadera
 9. Du har glömt en plats - det är längst österut i Stockholms skärgård. Där kommer det nog vara relativt lugnt. Dock kan Östersjön på medium sikt ge lite dålig fisk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar i vindriktningen från brisaderna på Lovön, Bålsta, Bromma, Arlanda, Ärna, Berga, Muskö och Nyköpings flygplats?

   Radera
  2. Hurro din bonnlapp, det blaser ta mig fan alltid fran oster i Sthlm ytterskargard. Mojligtvis fran norr. Moja tror jag skulle bli toppen. Malaren en katastrof. Forstar dock att ostra Orust ar idealt.   Radera
 10. Apropå kannibalism:

  Får ett rättrogen muslim äta människokött om nöden kräver?
  Får hen i så fall äta av otrogna som ätit fläskkött?
  Eller är det bara vegetarianer som är i farozonen?

  SvaraRadera
 11. Ja, och hur är det med blodstänk från otrogna när man skär halsen av dem?
  Vad säger de svenska koranskolorna?

  SvaraRadera
 12. Bygger nytt hus en knapp kilometer från en nedlagd flygflottilj. Kan verkligen en luftbrisad förstöra asfalten på startbanan? Borde det inte vara bättre med konventionella bomber?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asfalt kan man elda. Nu brukar iofs landningsbanor vara byggda av betong, som inte mjuknar i solen( eller värmepulsen från ett taktiskt vapen). Jag rekommenderar tegelfasad, alt lättbetong men då i form av passivhus för att få tillräcklig tjocklek. Akta dig för blåbetong , neutronpulsen skapar massor av inducerad aktivitet i radondöttrarna, det blir både kusiner och sysslingar. Tegel är tåligare än ombyggd, modifierad enstegstätad fasad, frigoliten både brinner bra och skyddar dåligt mot gamma- och röntgenstrålning. Det har också dålig resiliens mot kortvariga övertryck i form av tryckvågor pga låg tröghet. En liten fördel är att strömlinjeformen är marginelt bättre tack vare avsaknad av överskjutande tak.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. Hmmm... För den som, av någon outgrundlig anledning, vill hålla sig till östra delarna av landet norr om Stockholm, har du några tips då, eller är det bara Dalarna som gäller i så fall? Jag har för mig att det var något med Gävle du skrev om någonstans - ur militär synvinkel.

  Det finns andra hänsyn att ta också, det kan ju hända att N-bomben inte kommer och det bara blir en (långsam samhälls-) kollaps och då måste man ta andra hänsyn. https://svealanding.wordpress.com/2014/09/30/nagonstans-att-odla/

  SvaraRadera
 14. Du räknar med att för många punkter i Sverige ska anfallas. NATOs svar lär väl i mångt och mycket slå mot fiendens militära förmåga, inte minst de strategiska och taktiska kärnvapnen och förmågan att leverera dem. Det lär finnas betydligt mer prioriterade mål än nedlagda flygplatser i Norrland.

  SvaraRadera
 15. Efter att ha bott nära Forsmark i 25 år under somrarna, så är man inte så rädd för ev. småskaliga kärnvapenanfall. Efter 40 års ålder behöver man ju inte ens äta jodtabletter. Jag skulle nog ta mig dit, för där går det att leva off-grid. Men med vatten, handpumpad. Och jordkällare. Annars får man väl åka till Sälen...

  SvaraRadera
 16. Jag instämmer i att Sverige är för högt prioriterat som kärnvapenmål. Vi har ju inget försvar att tala om. Jag tror inte att psyko-Putte skulle slösa bort bomber på svenska flygplatser i förebyggande syfte. Det kan han lika gärna vänta med att göra till dess att Natoplanen börjar baseras där. Alternativt kommer man ganska långt med några konventionella kryssningsmissiler rakt ner i betongen på landningsbanorna. Det finns många platser i Natoländerna som jag tror är högre prioriterade för kärnvapeninsatser än de svenska målen. Ryssarna har inte heller obegränsat med stridsspetsar i förhållande till övriga kärnvapenmakter.

  Frågan är vad Cornu anser att vi ska göra inför detta scenario. Min slutsats är att rösta på MP för att lägga ned försvaret och därmed få bort de målen. Därefter läggs samtliga flygplatser ner och används till odling istället så att landningsbanorna försvinner och inte ens teoretiskt kan återtas för basering av Natoflyg.

  SvaraRadera
 17. Ditt Vakern eller Staybehinds Äppelbo var nog hyggligt välinformerade platser för BOL. Också väster därom mot Ekshäradshållet och söderut mot Hagfors/Lesjöfors.

  Lite på gränsen för landbaserade missiler, svårt att kontrollera på marken och knappast något av värde som lockar för rövare.

  Som en tumregel kan man nog följa vargen. Där det finns ett vargrevir, där finns ett litet människointresse och liten människoförmåga.

  Så vargrevir utanför missilräckvidden. Där ligger BOL.

  SvaraRadera
 18. Var hittar man kartor over strategiska mal i hela sverige?

  SvaraRadera