Cornucopia?

Aktuellt

Gamestop-bubblan förklarad

Aktien för det döende bolaget Gamestop har rusat extremt de senaste dagarna efter en samordnad blåsning på Reddit och orsakat att minst en b...

2015-05-23 11:59

Uppgifter från JM: Två tredjedelar av alla nya lägenheter köps på spekulation

Enligt uppgifter inifrån byggbolaget JM (OMX:JM) är 60 - 70% av alla köp av nybyggda bostadsrätter i Stockholm spekulationsköp. Då priserna sätts långt innan inflytt tecknar sig spekulanter på lägenheterna med tanke att sälja dem dyrare när de är färdiga, ofta utan att själv någonsin bosätta sig i lägenheten.

Två tredjedelar av alla nya lägenheter köps alltså på spekulation av personer som aldrig har för avsikt att bosätta sig i dem.

Detta är interna uppgifter från källor inom JM-koncernen.
Kö till släpp av nya lägenheter hos
Magnussons på Birger Jarlsgatan
tidigare i veckan.
Läsarfoto.

Det hävdas från bostadsbubbleförnekare att det inte existerar några spekulationsköp och alla som köper en bostad gör det för att bo. Men uppgifterna talar alltså direkt emot detta.

Att man får se långa köer när bostäder under uppförande släpps handlar alltså om spekulanter. Man utgår från att priset kommer stiga innan det är dags att flytta in, samtidigt som spekulanten bara riskerar sin handpenning.

Konsekvenserna är allvarliga när väl bostadspriserna vänder ner.

Värst är det dock för bostadsrättsföreningarna, som riskerar att stå med tomma lägenheter, med endast 30 - 40% av lägenheterna sålda. Det finns en påtaglig fara i att 90-talskraschen upprepar sig, där många bostadsrättsföreningar gick i konkurs. Det betyder i praktiken att alla BR-ägare blir av med sina lägenheter och blir sittande med sina skulder. På 90-talet handlade det om skulder i 100 000-kronorsklassen, idag handlar det om mångmiljonskulder.

Spekulanterna själva riskerar förstås att förlora miljonbelopp, då de kan ligga ute med handpenningar på ett antal lägenheter i olika projekt. JM och andra byggbolag försöker begränsa så att en given individ bara kan sätta upp sig på en lägenhet, men kan förstås inte samordna mellan sig eller hindra att man använder familjemedlemmar för att täcka upp fler lägenheter.

Mellan köpdatum och tillträdesdatum kan en lägenhet öka mellan en halv miljon och en miljon kronor i pris, vilket så länge priserna fortsätter uppåt, alltså är "enkla" pengar för spekulanterna.

Fenomenet visar på en tydlig bubbeltendens, där en artificiell efterfrågan driver upp priserna genom spekulation. Det är inte så att dessa spekulanter saknar en bostad (sk "bostadsbrist"), eftersom de aldrig har för avsikt att flytta in i den nybyggda lägenheten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Frågan är hur stor del av alla borätter som är nybyggen och hur stor påverkan det har. Som jämförelse i den hysteriska marknaden här i Sydney så är hälften av alla lägenhetsköp gjorda på spek då de köps av investerare som sen hyr ut dem i andra hand. Med "negative gearing" (ung. förlustavdrag) så är investeringen relativt riskfri.

  SvaraRadera
 2. Hm... Jadu, det är inte så överraskande att det fenomenet finns, men intressant med en storleksuppskattning.
  Det kanske är nästa steg i en mognad av allmän bostadsrättsmarknad - att de brf som är välskötta klarar sig, medan de ekonomiskt urgröpta får köpas in av det allmänna. Förlusten kommer i vart fall beskostas av skattebetalarna. Men det rent geografiska utfallet kan bli intressant.

  SvaraRadera
 3. ja på blocket ligger en hel del nyprod ute för uthyrning. omöblerat, ett år eller längre

  SvaraRadera
 4. Så länge spekulerande förstaköpare lyckas sälja lägenheterna kan det mycket väl vara tecken på stark efterfrågan också. Det pågår en sista urbaniseringsvåg och det behövs helt enkelt bostäder till de som flyttar in i städerna.

  Jag tycker att det syns oerhört tydligt när jag åker på utflykter på landsbygden - alla små och mellanstora orter är under avveckling. Bensinstationer och affärer stänger, nybyggnationen har upphört sedan många år och det är knappt med underhållet av existerande bygnader - många gamla ekonomibyggnader som har presseningar på taken. Kontrasten mot de växande städerna är enorm!

  SvaraRadera
 5. Egentligen bara positivt om man vill öka byggandet, för byggbolagen ser ju då en hög efterfrågan och kan fortsätta byggandet. Risken tar ju spekulanterna, och även vid en krasch är det "nya" utbudet högre än tidigare vilket är precis vad vi vill ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det nu är 268% vinstmarginal på att bygga bostäder i Sthlm skulle vi kunna bygga 3,7 gånger så många lägenheter för samma pengar... vi är långt förbi "stimulera byggandet"-nivån.

   Vid en krasch minskar antalet hushåll i storenligt normal bubbelstandard (vem vill bo prestigefyllt när man losar 25-50' per månad på att göra det) och vi sitter med en massa tomma bostäder. Kul för de föreningarna.

   Radera
 6. Hur långt i förväg? Redan innan byggstart? Mer kött på benen vore åtråvärt, detta är ett slags scoop eftersom det som sagt har påståtts inte förekomma. I USA skedde det helt öppet, jag såg t.o.m. ett avsnitt av en slags dokusåpa om folk som köpte och sålde sig själva rika på bostäder när det begav sig.

  Jag är övertygad om att det förekommer massiva spekulationsköp, stigande bostadspriser är ju DEN ENDA faktorn som har bidragit positivt till hushållens förmögenhetsbildning senaste 50 åren, undantaget bara den allra rikaste 1%:en (och många av dem blev rika på större fastighetsaffärer, se kända svenska multimiljonärers bakgrund). Lön, sparande, företagande har ingen statistiskt signifikant effekt på hushållens förmögenhetsbildning, annat än att det kan ge en grundläggande kreditvärdighet som ger möjlighet att hoppa på bostadsbubblan. Och bostadsbubblan är alltså bara en omfördelning, inget verklig värdeskapande. En omfördelning från de utslagna till de rika, från framtiden till nuet.

  SvaraRadera
 7. Man kan iofs nog räkna med att 10-20% av de som tecknar lägenheter i sådana här projekt av olika skäl hinner ångra sig innan tillträdet, av helt legitima skäl. Men det lämnar ju fortfarande 50% som är spekulationsköp.

  Pratade faktiskt igår med en bekant som är insatt i detta, om just detta, och detta har blivit ett större och större "problem" (inte för att JM egentligen bryr sig så länge lägnheten är såld).

  SvaraRadera
 8. Har en vän som specat i minst fyra lägenheter i gbg, en gång två i samma kåk. Är mest förvånad över att det skulle vara ett scoop samt att folk väljer lägenheter istället för likviditeten på börsen.

  SvaraRadera
 9. Köpa, renovera, sälja är ju väldigt vanligt. Jag tvivlar på att själva hantverket representerar mer än en mindre del av värdeökningen. Klockan som tickar upp bubbelpriset i takt med skillnaden mellan bolåneräntan och människors verkliga tidspreferens lurar dessa gör-det-självare att tro att de skapar mycket mer värdefulla saker än vad de faktiskt gör. Byggjobbare som profiterar på statens kapitalpolitik, utan att de fattar det.

  SvaraRadera
 10. Inte något jättescoop utan något som förekommit länge. Min fru jobbar i branschen och redan för 4år sedan så såldes flerbostadshus till 50% av spekulanter. Merparten där var även utländska faktiskt. Så inte bara svenskar som försöker göra sig en hacka på Sthlm bomarknad.
  Pratade med en mäklare häromdagen som säljer en nyproduktion här i Sthlm, han bekräftade att det var minst 50% i det projektet som kommer köpa på spekulation.
  Men man kan nog absolut säga att det har eskalerat det senaste året.

  Samma tendens som när börsen står högt och småspararna som stått utanför en längre tid inte längre kan hålla sig utan slänger sig in på höga nivåer.
  Så är det nog nu inom bomarknaden och många som hört historier om kompisars kompisar som gjort fantastiska vinster ska nu ge sig in och tjäna storkovan "riskfritt".

  SvaraRadera
 11. Bland det värsta jag har sett i Stockholm! Man ska ju ändå inte bo i trapphuset. Det är ju det enda som är lyxigt här! Resten är en halvtaskig 2-a på en bakgata med stora renoveringsbehov! Båda badrum och kök behöver förnyas!
  https://notar.se/bostader/johannes-plan-1-2tr-0203-stockholm

  SvaraRadera
 12. Som person som driver företag i norrland men har behov till och från hyra lägenheter i Stockholm och andra områden som övernattnignslägenheter för våra konsulter så är det ganska ofta som vi hyrt eller blivit erbjudna att hyra lägenheter i nyproduktion där ägaren köpt den ur spekulationsyfte eller investeringssyfte för att hyra ut eller köpt den för deras dotter/son men som inte ännu kan bo in den då de studerar på annan ort eller ännu inte lärt sig gå.

  SvaraRadera
 13. Lägenheterna kommer knappast att stå tomma i Stockholm, skillnaden då mot nu är att större delen av skulden på den tiden låg i föreningarna, nu är det tvärtom, så det blir privatpersonerna som får ta skuldsmällen.

  SvaraRadera