Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2015-05-10 17:32

Tydlig ändamålsglidning i datalagringlagen

"Den som offrar frihet för säkerhet, förtjänar ingetdera och kommer förlora bägge" - Benjamin Franklin
Piratpartiet och datalagringsdirektivets övriga kritiker varnade från första stund för ändamålsglidning. Den ändamålsglidningen har nu bekräftats, då en tidning rapporterar att Skatteverket använder denna tänkta anti-terrorlag för att jaga skattebetalare, trots att EU:s datalagringsdirektiv skrotats då det bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Skatteverket begär numera ut tusentals uppgifter om främst telefonsamtal och användande av mobiltelefon för privatpersoner, för att fastställa om de kanske eventuellt begår skattebrott. Detta trots att datalagringsdirektivet bara ska omfatta brott med minst två års fängelse, och var tänkt att förhindra terrorbrott.

Istället har alltså direktivet blivit till ett allmänt hjälpmedel för myndigheter att med mobiltelefoner spåra svenska folkets rörelser och privata telefonsamtal.
Foto: Skatteverket

EU har fått skrota sitt direktiv, då det bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som bland annat innebär frihet från insyn i privat korrenspondens. Men eftersom Sverige som alltid ska vara bäst i klassen har man behållit direktivet som lag i Sverige.

Totalt begär svenska myndigheter ut 10 000 uppgifter i månaden, dvs en övervakning som saknar historiskt motstycke i Sverige. Av dessa ska ca 10%, eller 1 000 uppgifter per månad, vara Skatteverket. Stötvis har Skatteverket begärt ut uppgifter om 5 000 personer åt gången, utan skälig misstanke om brott, bara för att hitta vilka som kan tänkas misstänkas för skattebrott.

Ej heller ska de som övervakats blivit underrättade om detta, vilket man skulle bli i enlighet med direktivet.

Några signaler från regeringen, inklusive det tidigare övervakningskritiska Miljöpartiet, om att riva upp datalagringslagarna finns förstås inte. Makten framför allt. Oavsett regering, så ser man alltså ett självändamål i massövervakning av ej brottsmisstänkta medborgare. Även den som har rent mjöl i påsen får alltså uppgifter inbegärda från Skatteverket, inklusive till vem, när och varifrån man ringt privata telefonsamtal. Uppgifter om hur Skatteverkets personal sedan hantera dessa mycket känsliga personuppgifter finns förstås inte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Svar
  1. Helt rätt Cornu! Krossa presspacket. Dessa årtionden dör gammelmedia ut, och du som bloggare bidrar till detta medan det händer. Alla, oavsett åsikter, har anledning att tacka dig för det.

   Radera
  2. Helgad vare skattesmitaren

   Radera
 2. För jävligt, men inte förvånande. Samma har redan skett i stor omfattning i USA; anti-terrorlagar har använts för att sätta dit gatulangare och för att övervaka grupper som t ex motsätter sig giftbesprutning av vägdiken.

  SvaraRadera
 3. Den som är oskyldig har inget att frukta, eller hur?

  Hihi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som har någonting av värde att plundra, har något att frukta för sina härskares spionage och våldsmakt.

   Radera
 4. Hur är det med kontantkort till mobilen nuförtiden, går det att ladda ett sånt med just kontanter,
  eller måste man ha någon annan att ladda det med sitt Visakort för att vara "ospårbar"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara en mobil med kontant kort, och det går att köpa dessa på t.ex. Ica för kontanter, så ja, det går.

   Radera
  2. Ser ut som att man måste uppge personnummer när man skaffar ett kontantkort, så det är nog rätt spårbart. Men man kan ju alltid anlita en målvakt.

   Radera
  3. Skicka 500 i ett kuvert till mig, så laddar jag ditt kontantkort med 300..

   Radera
  4. Javisst! Det är hur lätt som helst att helt kringå alla svenska statens övervakningsansträningar för att kränka alla oskyldiga svenskars privatliv. Självklart gör a alla terrorister och vanebrottslignar just detta, och påcerkas inte på något sätt alls av hela det amilitära spionage mot ditt privatliv. Fredrik Federley införde sitt älskade geFRApo redan från början uteslutande med syftet att Skatteverket ska kunna skövla bort ännu mer av allting av värde i samhället.

   "Rösta på Centern! Du vet var du har oss, och vi vet allt om dig."

   Radera
 5. Jo detta är väl föga förvånande egentligen. Men bra att det kommer upp. Det verkar vara mer skurkaktigt att lura staten på pengar än att råna hederligt folk på öppen gatan. Å andra sidan, de som har riktigt mycket pengar i fickan kommer väl undan då de kan anlita riktigt duktiga skatteplanerare och på så vis smita undan helt lagligt.

  Bra blogg detta!

  SvaraRadera
 6. Normal finns 183 dagars reglerna för vart man ska vara enligt de flesta DTA enligt OECD vart man ska anses vara skriven rent skattemässigt och betala skatt enligt dess landets lagar. Svenska skattemyndigheter har dock än väldigt annorlunda tolkning med vad som räknas att man har spenderat 183 dagar i Sverige eller inte. Där man räknar in avbrott i vistelsen i tiden man varit i Sverige som man har varit i Sverige fast men inte har varit i Sverige. Tolkningsrätten för skattemyndigheterna kan vara något de kan använda för svenskar som tar utlandstjänster för sin svenska arbetsgivare men behöver åka tillbaka till HQ i sverige regelbundet http://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.2/2637.html att de fortfarande kan behöva skatte i sverige vilket går lite mot utlandspacket ibland då de bygger delvis på man betalar skatt enligt stationerslandet.

  SvaraRadera
 7. Jag saknar väl fantasi här... men hur kan spårade telefonsamtal hjälpa skatteverket avgöra om någon har skattefuskat???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man säger sig befinna sig och bedriva sin verksamhet i huvudsak i utlandet och skattar där, men hela tiden befinner sig i Sverige (vilket syns i loggarna) så är det något slags fusk.

   Radera
  2. Eller om man jobbar i en stad och "bor" i en annan, och gör avdrag för 20 mil om dagen.
   Men man kan ju ta ut ett abonnemang eller flera och låta någon annan använda det, måste ju vara svårt att bevisa utan ett erkännande.

   Radera
 8. Historien har gett piratideologin rätt i många stycken. Och som Hax säger: politikerna hjälper dig inte i kampen mot Storebror, för de är Storebror. Vilket illustreras tydligt av Miljöpartiet.

  SvaraRadera
 9. Hur bra håller det beviset?

  När jag lämnar Sverige så används min svenska telefon ofta av NN som är skriven i Sverige, och utomlands använder jag ju en utländsk telefon.

  Fast med skatteverket så är det ju förvisso omvänd bevisbörda....

  SvaraRadera
  Svar
  1. med Skatteverket är det som så att det är DU som måste bevisa att du INTE har skapat allt det välstånd som Skatteverket godtyckligt hittar på att du har skapat, och därför vill plundra och förstöra. Hur bevisar du t.ex. att du inte på en semesterkryssning vann en miljon på en trisslott? Aha! Därför ska Skatteverket ha en och en halv miljon av dig som skatt på det.
   "Alla ska göra rätt för sig (utom vi)"

   Radera
  2. Varför skriver du mig det på näsan? Inte förstått vad som menas med "omvänd bevisbörda"?

   Radera
 10. Detta är mycket skrämmande. Tyvärr förstår inte människor allvaret utan rycker bara på axlarna. Så vi kan inte räkna med att politikerna kommer skärpa till sig. Vad gör vi under tiden? Själv använder jag Firefox som browser tillsammans med plugin: 1. HTTPS Everywhere från EFF.org, ser till att alltid välja krypterad överföring om det finns tillgängligt 2. Ghostery, som ser till att spärra dolda scripts som sparar information om surfvanor etc.

  Nästa steg för mig kommer vara att börja använda krypterad proxy. Nån som har tips på en med bra hastighet till ett rimligt pris?

  Något annat jag missat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.relakks.com/

   Använt den i många år nu, går även att "tanka film" i 10/10 utan problem om man nu vill det.
   Inbillar mig att den kan försvåra för ev förföljare, största problemet är nog att jag glömmer ansluta dit...

   Ett gott tecken är att det är väldigt svårt att få kontakt med någon support eller liknande då de inte svarar i första taget, vilket då borde drabba ev förföljare också.

   Men jag är inte "anonym" egentligen, bara lite mer skyddad.
   Egentligen så borde jag tex inte vara ansluten till den när jag köper saker på nätet och använder min riktiga mail, men det glömmer jag allt som oftast osv, osv.

   Så mycket att tänka på, bättre att inte ge någon en anledning att försöka spåra upp en

   Radera
  2. Men det är klart, det räcker ju att man kommenterar kritiskt mot invandringspolitiken så riskerar man förföljelse..

   Radera
  3. Kör ighost från Alltele och får ut 100/70 från min 100/100.

   Radera
  4. Att köra krypterat i så stor utsträckning som möjligt hjälper till viss del men du har ändå svårt att dölja vem du är från de som äger de sidor du besöker, eller från servrar din traffik passerar, p.g.a. ditt "browser fingerprint".

   Testa själv på: https://panopticlick.eff.org/

   Radera
  5. Kryptering funkar ganska bra på nätet och fler och enklare lösningar verkar vara på väg. Bland annat ska google jobba på något för att förenkla och automatisera end-to-end kryptering av email med PGP, även för webmail. Om tillräckligt många börjar använda detta och andra krypteringstjänster bör det försvåra avsevärt för FRA och deras utländska motsvarigheter.

   Men mobiltelefoner är fortfarande ett problem. För SMS/IP-meddelande använder jag Textsecure och har fått de flesta av mina vänner att använda detsamma. Men meta-data av telefonsamtal och positionering är svårt att komma undan. Tips?

   Radera
  6. Kryptering hjälper inte ett dugg mot datalagringen. Det som lagras är inte innehållet, utan vem och när det kommuniceras. Avsändare och mottagare av e-post framgår även om innehållet är krypterat.

   Radera
  7. Jag ser att vissa föreslår svenska VPN-proxies. Naturligtvis ska man aldrig använda en VPN-provider som är baserad i samma land som man själv bor i. Det är betydligt krångligare för svenska myndigheter att börja bråka med eller titta på paketstorlek/paket-tidpunkter för en t ex Argentinsk VPN-provider än en som ligger nästgårds.

   Hide.me ger bra nedhastighet och är baserad på behörigt avstånd från svenska staten. Det finns fler men jag har bara testat denna hittills.

   Radera
  8. När man kommunicerar med länder utanför Sverige har FRA rätt att lyssna av ens trafik. Därför är det (eventuellt) bättre att ha en svensk VPN-leverantör.

   Jag rekommenderar OVPN.se, de är väldigt lyhörda gentemot sina kunder med bra service och bra säkerhetstänk.

   Radera
  9. Jörgen, det argumentet håller bara för de som enbart surfar på/kommunicerar med servrar i Sverige. Dessutom ser FRA bara krypterad jibbrish om de buggar din trafik mot VPN-providern. Att du har trafik dit lagras redan pga datalagringsdirektivet, så den enda ytterligare information som FRA kan se är trafikvolymen, själva trafiken är som sagt oläsbar (tills någon uppfinner en kvantdator).

   Radera
 11. Man undrar hur många oskyldiga det är som åker fast genom detta spionerande? Ett enkelt sätt att minimera riskerna att bli övervakad är antagligen att vara noga med att betala alla skatter, och helst i tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent-mjöl-i-påsen-argumentet var det ja? Det har vi aldrig sett innan! *facepalm*
   Det Cornu säger är inte att oskyldiga "åker fast" utan att lagen används, skrämmande flitigt, till något den inte var tänkt till när den infördes (ändamålsglidning).

   Radera
  2. Tja, hela skatteområdet är fullsmockat med "rent mjöl i påsen"-situationer. Jag vet inget annat område som är lika fyllt av kontrollmekanismer som "skatt". Skattemyndigheterna skickar folk att kontrollera användningen av företagsbilar på stormarknadernas parkeringar på helgerna för att få in förmånsbeskattning när någon hämtar IKEA-möbler med rörmokarbilen.

   Radera
 12. Sverige, den sista sovjetstaten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige - den 51:a USSA delstaten...

   Radera
  2. Ha ha, ja så är det ju med. Pest och kolera, varför välja?

   Radera
 13. Europakonventionen är sedan 1995 svensk lag! Så att införa en lag som strider mot Europakonventionen torde vara brottsligt??,?
  Men vem skall man man åtala när brottslingarna sitter i Riksdagen?
  Det är mer i Europakonventionen som vi har som svensklag, men ingen bryr sig i,...
  Som tjänstemannaansvar. Det står där ganska klart... Men vem bryr sig...
  Hmm... Är Sverige en bananrepublik? På allvar?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte än. Men ned de röda fascisterna i regering och deras svansviftande allierade så är vi nog snart där. En korrupt fascistisk diktatur. Nä fascismen kommer inte med SD utan med bår köra grön röda röra

   Radera
  2. Att kalla Sverige för en bananrepublik är en förolämpning mot alla bananer...

   JO bär huvudansvaret gällande granskning av nystadgade lagar, dok i och med ämbetsmannaansvarets avskaffande har JO omorganiserats till Hovets narrar.

   Frågan är hur länge denna praktik har pågått; jag är minst sagt tveksam till att detta kryphål inte använts sedan tidigare (kanske till och med innan lagstiftningen, vilken oftast bara är formalisering av befintlig praxis), som vore bästa bevis på att samtliga (då och nu regerande) partier är med i samma fascistiska säng.

   Radera
 14. Tyvärr kommer det antagligen bli avsevärt värre innan det blir bättre.
  Opinonen kommer reagera först när (inte om) det första fallet uppdagas där någon politiker begärt ut information som sedan används för att utpressa en obekväm kritiker.
  Risken är dock att det dröjer, för när alla är medvetna om de styrande politikernas tillgång till våra liv så räcker det att politikerna hintar om deras makt för att tysta de allra flesta. "Kul att du använder Yahoo istället för Google" lär bli det nya "Kul att din dotter slutar skolan tidigt på onsdagar".

  För även ifall du aldrig har laddat ner någon barnpornografi, så är ens politiska framtid ändå förstörd ifall man hamnar i rättegång för det. Är personen riktigt besvärlig så har vi också i Sverige en rättspraxis där lättmanipulerade skärmdumpar duger fullgott som avgörande bevis i politiska rättegångar.

  Kunskap är som sagt makt, och idag har de styrande politikerna kunskap om precis hela ditt liv.

  SvaraRadera