Cornucopia?

2015-05-04 18:06

Swedbank inför FI:s amorteringskrav den 1:a augusti

Swedbank inför på egen hand Finansinspektionens skrotade amorteringskrav från den 1:a augusti. Kunder till banken får det beskedet och Swedbanks presstjänst bekräftar.

Claes Warrén på Swedbank bekräftar enligt nedan:
"Vi har länge förespråkat att man ska amortera på sina lån och banken var därför positivt inställd till Finansinspektionens (FI) aviserade amorteringskrav. Även om FI nu valt att dra tillbaka sitt förslag vill vi fortsätta lyfta fram amortering , allt för att säkerställa att våra kunder har och får en sund och hållbar ekonomi. 
Från och med 1 augusti kommer vi att anpassa våra villkor i linje med FI:s tidigare förslag."
Foto: Swedbank
Idag använder man bankföreningens tidigare krav om 1% amortering per år för bostadslånen mellan 85% och 70%. FI:s tidigare förslag var 2% amortering per år ner till 70% och därefter 1% amortering per år ner till åtminstone 50%.

Exakta detaljer är inte utformade för Swedbanks del, men nya Swedbankkunder kommer alltså få dubblade amorteringskrav ner till 70% och därefter 1% amortering.

Man ska komma ihåg att Bankföreningen var remissinstans för Finansinspektionens förslag och man gav stöd till FI:s förslag. Återstår att se om även övriga svenska storbanker följer med och inför dessa amorteringskrav gemensamt.

Det är trots allt inte nödvändigt med myndighetsförordningar eller lagstiftning, om bankerna själva vill ha skärpt amortering. Antagligen vill man undvika lagstiftning och även kunna ducka krav på ökade kapitalbehov för bankerna för att hantera skuldbubblan. Genom amorteringskrav kan man uppnå en dämpad skuldsättning hos hushållen, utan att banken ska belastas med avkastningssänkande kapitalkrav.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

13 kommentarer:

 1. Jag förstår inte hur politiker och de med bestämmanderätt resonerar. Det är inte snällt med amorteringsfrihet eller ränteavdrag nu när allting har skenat iväg de senaste åren. Att sitta med armarna i kors gör att bubblan pumpas upp mer och ju högre man klättrar blir fallet så mycket hårdare.
  Sen att framtida generationer kommer ju få stå helt utanför bomarknaden då det blir omöjligt att få lån.
  Klassamhället ökar med de som köpte hus eller borätt i rätt tid och de som står utanför eller aldrig fick möjligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte riktigt så. Om ingen kan köpa så är kollapsen ett faktum. De med fetaste lånen är istället feta losers. För varje månad som går sitter det nya hushåll med ännu fetare lån.

   Swedbank slår nu ifrån sig hushållen med sämst betalningsförmåga/-vilja.

   Radera
  2. Det har väl ingen betydelse för mindre bemedlade om det är amorteringsfritt eller inte. Från bankens sida handlar det om hur mycket du som kund har kvar när allt är betalt varje månad. Och det blir ingen skillnad för de mindre bemedlade, de blir utkonkurrerade av andra och har inte råd att bo innanför tullarna i alla fall.

   Och att framtida generationer skulle hamna utanför bomarknaden verkar inte heller speciellt troligt om det inte blir en reell bostadsbrist. Än så länge är det dock bara virtuell bostadsbrist.

   Radera
  3. Och när allting kollapsar så kan Swedbank säga:
   Vi försökte åtminstone göra något, så om någon ska ha hjälp, så är det vi..

   Radera
 2. Undrar om det är förhandlingsbart. Om Swedbank kanske låter en bra kund slippa det där med amorterings"tvånget" om det anses finnas, ehm, goda skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det är förhandlingsbart. Allt är förhandlingsbart (Inom lagens gränser då - oftast...)

   Radera
 3. OT, men illustrativt för hur SD-väljarna kommer att bli djupt besvikna över att SD inte alls visade sig vara lösningen på något av deras problem. "Vi avsätter en tredjedel av en tusendel av statsbudgeten till industriutbildning, och en halv tusendel av statsbudgeten till en konjunkturgaranti. Sammanlagt uppgår våra satsningar på svensk industri till en sjuttiondel av ökningstakten i offentliga utgifter, varav det mesta vi stjäl från just industrin! Vi hoppas att våra väljare är idioter som inte fattar siffror och låter sig luras av denna tomma bluff."
  En vanlig löntagare som får ut 20 500 kr/månad i år, upp från 20 000 kr/månad i fjol, lovar sig själv att avsätta 35 öre om dagen på att utbilda sig. Jag känner ingen verklig människa som resonerar så, men alla politiker gör det på alla tidningars debattsidor.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sd-infrastruktur-och-energi-misskots_4537380.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Centern är inte bättre, de lovar en knapp tredjedel av en tusendel av statsbudgeten till "jobbfixarpeng". Är det inte lustigt detta fenomen med politiker som i ska föreslår att göra och ändra precis ingenting alls? Detta har ingenting alls att göra med åsikter eller ideologi. Det är rent matematiskt bara att konstatera att de föreslår ingenting. Varför gör de det? Och t.o.m. skriver debattartiklar och håller presskonferenser om det ingenting som de föreslår.
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/c-vill-infora-jobbfixarpeng_4537910.svd

   Radera
  2. Om ekan är full med folk och vattnet nära att spilla in, sjön är krabb, soppan till pentan slut och årorna flyter iväg för någon idiot trodde någon annan idiot var ansvarig för att se till att bensindunken var fulll så blir man inte poppis om man tar på sig enda flytvästen, ställer sig upp och ropar att man vet vad som skall göras, bara alla gör som man säger...

   Radera
  3. Om ekan är full med folk och vattnet nära att spilla in, sjön är krabb, soppan till pentan slut och årorna flyter iväg för någon idiot trodde någon annan idiot var ansvarig för att se till att bensindunken var fulll så blir man inte poppis om man tar på sig enda flytvästen, ställer sig upp och ropar att man vet vad som skall göras, bara alla gör som man säger...

   Radera
  4. Sd har tyvärr visat sig bli ett parti kapat av sin unga ledning och Israelsympatisörer. Det är nog så att de nyss uteslutna ville göra något för svenskarna och har kanske kvar idealismen. Att Sd går framåt beror antagligen på Alliansens förräderi mot sina väljare och att folk i gemen är börjar inse allvaret med den förda invandringspolitiken. Att Sd inte är ett parti som kommer att slåss för svenskarnas intressen är ju numer klart.

   Radera
  5. @RB
   Folk röstar på SD därför att de indiktrineratsa av dusmkola och dummedia att blint trooo att något parti är det rätta alternativet. De har aldrig tänkt, så de har inte fattat att inget parti är bra, eller ens teoretiskt skulle kunna vara bra. Ett parti är bara ett gäng gangsters som använder statsvåld mot andra för att girigt plundra sig själva rika.

   Radera
 4. Som princip finns det INGET bekymmer i världen som ej är skapat av den s k marknaden = pengarna - som samhällstärande används av de stora finansiella aktörerna.

  Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder - så finns det hopp - som jag ser det.

  ÖVERFLÖD AV PENGAR MEN I FEL HÄNDER :'(

  ”När en regering är beroende av bankirer för pengarna, är det bankirerna och inte ledarna för regeringen som kontrollerar situationen, eftersom den hand som ger är ovanför handen som tar. Pengar har inget fosterland, finansiärer är utan patriotism och utan anständighet. Deras enda syfte är vinst.” – sagt av Napoleon Bonaparte 1815.

  Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

  NU ÄNTLIGEN ! ! !

  Publicerat den 2 april 2015 i Veckans Affärer:

  ”En radikal plan framtagen på uppdrag av Islands statsminister föreslår att landets affärsbanker fråntas rätten att skapa pengar vid lån. Istället ska centralbanken, och ytterst parlamentet, ensamt sköta penningskapandet.”

  - slut citat härifrån.

  Blir Sverige land nummer två ? ! ?

  SvaraRadera