Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2015-05-25 11:04

Sverigedemokraterna stöder oftast Miljöpartiet i riksdagen

Bloggen Politologerna har tittat på vilka partier som röstar lika i riksdagen. Tvärt emot Sverigedemokraternas retorik om att Miljöpartiet är deras främsta fiende är Miljöpartiet det parti som Sverigedemokraterna oftast röstar lika som i riksdagen.

Återigen ser vi alltså hur Sverigedemokraterna presenterar sig på ett sätt mot sina väljare, men i verkligheten röstar på ett annat sätt. 

Mmm... Miljöparitet...
Vi har tidigare sett hur de utmålar sig om ett försvarsvänligt parti, men i själva verket massivt stöder Ryssland och Putinregimen i EU-parlamentet, samt i otaliga uttalanden från partimedlemmar. Att prata om stärkt försvar, när man samarbetar med och stöder den enda möjliga fienden är förstås motsägelsefullt och bara ett sätt att lura över försvarsvänliga väljare till partiet, som i en blinkning skulle gå med på total avrustning av Sverige om det innebar att de i utbyte fick gehör för sin hjärtefråga invandringen.

Sverigedemokraterna vill som bekant också skärpa svenska djurskyddslagar ännu mer, men lurar antagligen till sig en del väljare inom jordbrukssektorn ändå. Här har man alltså mycket gemensamt med Miljöpartiet och det slutar tydligen inte där.

Oavsett visar Politologerna att Sverigedemokraterna röstar samma som Miljöpartiet i 39% av voteringarna. Med allianspartierna röstar man samma i endast 25 - 29% av fallen, så absolut mest har man gemensamt med Miljöpartiet. Partiet stöder även Socialdemokraterna i 39% av fallen, vilket är logiskt, då Sverigedemokraternas politik är gammal betongsossepolitik från 90-talet och äldre. T ex är ju partiets invandringspolitik en karbonkopia på Ingvar Carlssons sk luciabeslut och resten av politiken kan som folkhemsfundamentalister hämtas från 50- och 60-talets Sossesverige.

Sverigedemokraternas styrka är alltså att säga en sak, men utan att väljarna märker det göra en annan. I sig en klassisk socialdemokratisk strategi.

Frågan blir därmed om vi inte får en socialistisk regering även efter 2018, med fortsatt stöd av Sverigedemokraterna? (S) + (sd) har tillräckligt mycket gemensamt för att de med en återgång till en folkhemsfundamentalistisk betongsossepolitik skulle kunna regera tillsammans. Med eller utan Miljöpartiet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Nu vill jag inte vara den som är den, men är det inte möjligt att S+MP som SD röstar mest på väljer att försöka göra sina förslag lite mer aptitliga för SD som Alliansen gjorde i förra mandatperioden för att få igenom sina?
  Det är ju inte lönt för S+MP att lägga energi på motioner som dom vet att dom inte kan få igenom utan någon som helst förankring i övriga partier... Sen att SD är ett Sosse-parti, det vet väl alla...? Sen lägger väl ändå MP och S sina motioner som "regeringsalternativet" så Sossarna har säkert varit inne och ändrat i MP's motioner och vice versa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs

   a) Socialdemokraterna och Miljöpartiet fjäskar för Sverigedemokraterna och söker deras stöd i riksdagen. Kort sagt - man samarbetar med rasister.

   b) Sverigedemokraterna, som försöker lura till sig gammelmoderata väljare, ljuger. Inte konstigt att 33% av LO:s väljare röstar (sd) numera alltså - de röstar på gamla (s).

   Radera
  2. Jag tror det är en kombination av de bägge... Sen tror jag att SD försöker fiska röster hos samtliga partier med att lova allt till alla (lätt att lova när man inte sitter i regering, svårt att utföra om man hamnar i regering som vi har sett på Löfven)...

   Radera
 2. Återigen fortsätter Cornu att lyda CIA och Washington Korporationen.

  Ärligt talat hur mycket får du för att smäda alla som inte vill ha ett krig som "putinister"? Varför vill du ha det här kriget?

  Inga av oss som är kritiska till NATO/EU/Bryssel/Washington Korporationen har uttryckt avsikten att gå med i någon Warszawa Pakt. Vi vill precis som Schweiz hålla oss utanför de stora konflikterna i världen. Av någon anledning vill ni "borgare" så gärna att man ska ta ställning mellan socialist-muslimen Obama och den konservative Putin.

  NEJ! Vi måste inte ta Obamas sida! Vi kan hålla oss utanför!

  Sen att SD vill satsa mer på försvaret, ser man ju i deras budget klart och tydligt. Att SD inte vill skänka bort ännu mer av Sveriges nationella självständighet via ett NATO-medlemskap, betyder inte att man är emot försvaret. Hur du kom fram till den slutsatsen kan man ju undra.

  Hur mycket SD röstar med MP, eller S, eller M, eller KD, spelar ingen roll då 7-klövern är alla överens om ödesfrågorna.

  Dårar som Cornu kan fortsätta att se på världen genom ett sugrör, medans vi andra ser på världen med öppna ögon och ser till de stora perspektiven och dess konsekvenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara "Viking" så särskriver du på ett väldigt ryskt sätt, som "Washington Korporationen" och "Warzawa Pakt".

   I övrigt fantastiskt att du kunde få en artikel om att (sd) stöder (mp) i riksdagen till att handla om NATO. Bonuslön från GRU?

   Radera
  2. Hela tredje stycket här handlar om hur dåliga SD skulle vara för att de inte slickar Bryssels bakdel.

   Klart att det handlar om att du vill att SD ska foga sig och lyda Obamas ord.

   I övrigt så har jag märkt att det förvisso finns riktiga "Putin-troll" på nätet. Men deras verkan är kraftigt överdriven av er "borgare". De är en knapp bråkdel av de som är kritiska till NATO. Ändå stämplar du vanliga svenskar som "putinister" för att de inte vill ha det här kriget.

   Radera
  3. Lars har ju alltid fel, det har han själv sagt.
   Detta innebär iofs att han har fel i att han alltid har fel....
   F.ö så vet vi alla att Lars är till salu (inget fel på det...), med tanke på den officiella inkomst han uppgett och det inflytande han har så är chansen stor att han håller på med psyops åt USA.

   Radera
  4. Jag har inte angett någon officiell inkomst. Jag har angett vad medelinkomst och medelskuldsättning blir om man centrerade Hitta.se:s livsstilstjänst på min bostad. Vilket gav ett urval baserat på sju personers inkomst av tjänst och två eller fyra personers skuldsättning.

   Själv har jag noll inkomst av tjänst, men väl inkomst av näringsverksamhet. Om den är med hos Hitta.se är jag inte säker på.

   Radera
  5. Ett löjligt ytligt resonemang att låg inkomst = tjänstbar hos främmande makt.

   Det finns en massa finansgubbar som nolltaxerar stup i kvarten genom kreativa upplägg, de måste ju vara ena riktiga fattiglappar som är beredda att jobba åt Nordkorea för en skedfiskrens då?

   Det brukar vara helt andra saker som ligger till grund för värvningar.

   Radera
  6. Metal Head Viking talar med förnuftets röst. Det är just på grund av det svenska rikets självständighet och alliansfrihet som vi behöver ett starkt försvar i SD:s Sverige. Absolut inget "motsägelsefullt" med det.

   Och ja, det är gammal god och hederlig nationell sossepolitik medan Per Albin ler från sin himmel. Mer av den varan! Mer stofileri!

   Radera
  7. Cornu going nuts...
   När han får svar på tal börjar han med ogrundade anklagelser om att att går Rysslands ärenden när han själv vill ansluta oss till en makt (usa) på andra sidan jordklotet. En makt som verkar ta sina order från Israel och som skrupellöst använder sitt våld världen över.
   En felaktig särskrivning är tillräckligt för att cornu skall komma med grova anklagelser.

   Radera
 3. Förklaringen är enkel. Precis som den förra regeringen så väljer denna regering att främst föreslå saker som de tror att de kan få igenom. Det innebär alltså att regeringen måste ha stöd från SD om det inte är ett förslag som även har en omfattande stöd inom Alliansen.

  SvaraRadera
 4. SD röstade tidigare mest med alliansen, nu röstar dom mer med V+MP. Visar inte det att dom politiska partierna i själva verket är mer besläktade med varandra, än vad dom själva önskar?
  Jag lämnade S utanför eftersom dom är ett stödparti till V+MP.

  SvaraRadera
 5. Ryssland är vår främsta vän genom att de kan leverera olja. Annat är bara babbel från tokiga och farliga moralister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hör hör. Hitler är din bästa vän för han värnar om överbefolkningrns följder. Att säga emot honom är att vara en tokig och farlig moralist.... shit asså, propagandaministeriet sku behövt dig.

   Radera
  2. Propagandaministeriet behöver smart argumentation, inte en rättshaveristisk UFO-gubbe som låter som en trasig skiva oavsett vad ämnet är.

   Radera
  3. Och så när vi ändå är i farten med historiskt betydelsefulla personer, varför inte dra till med den store Karl XII, som slogs för landets ära, tyvärr utan någon större framgång.

   Radera
  4. Berätta lite om dina UFO-upplevelser istället. Hur kom det sig att du hade en femhundring i bakfickan efter att rymdvarelserna stuckit sonder i dina kroppsöppningar?

   Radera
  5. Snick-snack. Herr Hitler leverade kol och koks. Tämligen viktigt i 40-talets Sverige, i synnerhet om alternativet består i ett våldsamt kuppanfall.

   Radera
 6. Alliansregeringen undvek i görligaste mån att lägga förslag som sonderingarna visade att de inte skulle få igenom - dvs i praktiken de förslag som de inte trodde skulle få SD:s stöd. Det är nämligen smärtsamt och pinsamt för en regering att få på tafsen i riksdagen. Därför visar statistiken att SD tycktes rösta med alliansregeringen i en stor del av fallen, utan att detta säger särskilt mycket om hur nära dessa båda parter låg varandra generellt sett. Rimligen gäller precis samma sak med vänsterregeringen.

  Det måste till en antingen väldigt korkad eller också väldigt ohederlig "analytiker" för att få det till något annat. Korkad är du inte, Cornu, så man kan bara sluta sig till att du skiter fullständigt i sakförhållandena och bara är intresserad av att driva dina vinklade agendor – och/eller att kortsiktigt få upp ditt läsarantal utan att bry dig om din långsiktiga trovärdighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att du förstörde en så fin analys (stycke 1) med ett helt onödigt personangrepp i stycke 2.

   Radera
  2. Jag bara anpassar mig till Cornus egen plumpa stil. Den är förmodligen ändamålsenlig om man vill locka till läsning.

   Radera
 7. Nutidens sossar tycker att demokrati bara är populism. Att bry sig om vad det egna folket tycker har de av Arnstad och Aftonbladet fått lära sig är nationalfascism. De är hellre globalfascister, som ger blanka fan i vad som är bra för landets befolkning. Att bry sig om vad som är bra för det egna landets befolkning kallas av dagens socialdemokrater - som Mona Sahlin - populism, istället för demokrati. När döper de om partiet till Socialantidemokraterna?

  SvaraRadera
 8. Både MP och SD verkar vara infekterade av ryska mullvadar.

  SvaraRadera
 9. Tycker att du borde säga "Anders Sundell på bloggen Politologerna" istället för "Bloggen Politologerna" i enlighet med att du själv inte gillar att bli reducerad till "en bloggare", och då Politologerna har ett flertal skribenter. Anders Sundell är en av Sveriges mest lovande up-and-coming statsvetare.

  SvaraRadera
 10. Jag skulle vilja ha en ordentlig genomlysning av hur röstningarna går till i Riksdagen då det sägs att 80 % av alla riksdagsbeslut redan är fattade av EU, och där Riksdagen har till uppgift att implementera EU-besluten i vår nationella lagstiftning. Jag tror då att man finner att Riksdagens EU-positiva partier röstar samstämmigt i hög grad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla riksdagspartier är EU-positiva. Att SD har en orealistisk idé om att "omförhandla" medlemskapet förändrar inte det faktum att de är positiva till EU.

   Radera
  2. Eller ja, VPK är ju lite emot möjligen, även om de aldrig talar högt om det.

   Radera
  3. Det normala förfarandet är att man kommer överens under beredningen i utskotten och genom samtal / förhandlingar partierna emellan. Själva omröstningen är för det mesta en pro forma.

   Radera
 11. Som nämnts så var förhållandet det omvända under förra mandatperioden. Att det blir på det viset är inte förvånande. Normalt är det den sittande regeringen som lägger fram flest förslag. De vill ju driva igenom sin politik. I stort sett alla förslag förbereds i det utskott de tillfaller. Under utskottsarbetet framkommer det tydligt hur omröstningen i kammaren kommer att gå. Är det tydligt att förslaget kommer att röstas ner, kan det utan omsvep dras tillbaka av förslagsställaren. Normalt riksdagsarbete.

  SvaraRadera
 12. Ovan har återigen SD blivit utmålade som rasister och putinister. Säkert möjligt att en mindre klick av väljarna i SD är det, precis som i alla partier.

  SvaraRadera
 13. Data om alla omröstningar finns här:
  http://data.riksdagen.se/voteringlistagrupp/

  Med början 2009/10 har SD röstat på samma sätt som andra partier så här ofta:
  ---
  SD röstar som /antal gånger /andel
  C 1647 40%
  FP 1663 40%
  KD 1665 40%
  MP 678 16%
  M 1670 41%
  S 823 20%
  ---
  i 4118 omröstningar.
  Regeringar som lägger förslag försöker få stöd för förslagen. (Som andra har uttryckt bättre ovan.)

  SvaraRadera