Cornucopia?

2015-05-12 19:21

Svenska jihadreturer har inte slagits för IS

Bloggrannen Magnus Ernström på  Morgonsur har grävt ner sig rejält i att greppa vad IS är för något. En slutsats av första blogginlägget är att svenska återvändande jihadister inte har slagits för det riktiga IS. Islamiska staten ger nämligen inga som helst möjligheter att återvända, och är ej heller intresserade av att utföra terrordåd i väst.

Ni läser Morgonsurs analys och slutsatser i hans senaste blogginlägg. Ett andra uppföljande inlägg med ytterligare analys och slutsatser är utlovat.
Göteborg - IS främsta rekryteringsbas
i Sverige.

Ska man sammanfatta så är IS ett försök att upprätta det sanna kalifatet, och det handlar om territoriell utbredning, på sikt att ta över hela världen. Samtidigt är man helt beroende av en sann kalif, och om ledaren Abu Bakr al Baghdadi dödas kan eventuellt hela IS och kalifatet upplösas om man inte kan hitta en annan sann kalif.

IS ger inga returbiljetter och Ernström är mycket tveksam till att terrordådsförsöket i USA skulle ha med IS att göra. Det kan handla om aktörer som är inspirerade av IS, men inte IS själva. Terrordåd utanför det egna territoriet är ointressant, det enda som är intressant är erövring av mer territorium. Att då provocera väst är direkt kontraproduktivt.

Ernström:
"Det är mot bakgrund av ovanstående jag anser det osannolikt att IS skulle prioritera att involvera sig aktivt i terrordåd i västvärlden, även om de säkerligen applåderar livligt när de inträffar. Ur deras synvinkel: När de kommer till Europa blir det inte för att göra små nålstick, utan för att gradvis annektera och införliva delar av kontinenten i kalifatet."
Ej heller ges några returbiljetter. Man åker till kalifatet för att stanna där resten av livet och slåss för dess expansion. Pass ska brännas och den som försöker ge sig av får en kula i nacken.
"De gamla hemlandspassen bränns rentav ceremoniellt för att visa att man helt och fullt gett sig till Allah och IS – och bränt alla lojaliteter och broar till sitt gamla liv. Rapporterna om vad man gör med människor som försöker lämna IS för att åka tillbaka till det gamla hemlandet är åtskilliga och är inget för den kräsmagade. IS vill ha dig på plats i Islamiska Staten resten av ditt (korta) liv, och är ingen milis eller kvartersgäng där du kan komma och gå som det passar dig själv.
Det är därför osannolikt att man skulle kunna återvända till Sverige efter att ha anslutit sig till IS. I den mån man gjort det lär man inte vara välkommen tillbaka till IS överhuvudtaget – annat än för att utkvittera det nackskott man har att förvänta sig efter att ha deserterat.
IS ger inga permissioner eller semestrar, så de unga män från Sverige som ibland dyker upp i artiklar och intervjuer där de ”slagits för IS” och ”funderar på att åka tillbaka” har sannolikt missuppfattats av svenska journalister, eller skarvat själva efter att ha slagits i något annan mindre medialt hippt terrorgäng. Därmed inte sagt att den de slagits för är en mindre ondskefull organisation än IS, eller att männen själva är ett mindre problem. Tvärtom är de som åkt till IS – för oss – det minsta problemet, då det i princip bara är att avföra dem ur den svenska befolkningsstatistiken då de med få undantag inte lär komma levande därifrån."
Det finns alltså en avgörande skillnad mellan al-Qaida och IS. Den tidigare har som uttalat mål att angripa väst med terrordåd, medan IS ska upprätta och expandera kalifatet.

Läs hela inlägget titulerat Att första Islamiska Staten hos Magnus Ernström. Obligatorisk läsning för den som vill skaffa sig kunskaper och insikter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

54 kommentarer:

 1. Jihadreturer.. låter som något som skickats tillbaka då det inte uppfyllde förväntninarna.. kanske ligger nåt i det då?

  SvaraRadera
 2. En sak är fullständigt klar: Någon aktör med stora resurser finansierar och regisserar det här "IS".

  De foton och filmer som kommer ut är professionellt regisserade och producerade på ett sätt som vi aldrig sett förut.

  Ta den där filmen där de sades bränna en grabb i en stålbur - minst fyra kameravinklar varav två rörliga, ständiga klipp, IS-aktörer i identiska och perfekta uniformer med förrådsvecken kvar. Tekniskt och produktionsmässigt kunde det lika gärna ha varit "Expedition Robinson".

  Likaså var dekapiteringen av James Foley uppenbar regisserad och producerad fejk.

  De som jobbar under varumärket IS ställer uppenbarligen till ett helvete och skär av många huvuden, det jag säger är att flera av de FILMER och BILDER vi fått se är fejk. Någon betalar för att få detta fejk producerat och man undrar ju lite över vem det kan vara som betalar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen?

   Samtliga filmer jag sett har inte varit fejk. Att det inte ser ut som i Hollywoodfilmer betyder inte att det är fejk - Hollywoods bild av hur det ser ut när någon t ex blir skjuten eller halshuggen är fejk.

   Däremot är de välregisserade.

   Radera
  2. Har dock slutat se på IS filmer sedan i somras, för min mentala hälsas skull.

   Radera
  3. Även om det alltid finns undantag så finns det en enkel regel som gäller i de flesta fall. Är det en Shia-organisation är det Iran som ligger bakom/betalar, för Sunni är det Saudiarabien. IS är Sunni-muslimer.

   Radera
  4. Du missförstår. Det är just det faktum att filmerna faktiskt SER UT som TV-produktioner som gör att de är uppenbar fejk. Kolla James Foley t ex - någon som strax skall få huvudet avskuret ser helt enkelt inte ut som skådisen i den där filmsnutten. Om du sett filmer med "the real thing" och dessutom har lite föreställningsförmåga förstår du. När döden är så alldeles nära inpå finns ett inslag av en alldeles speciell form av "stress" eller "förhöjd närvaroupplevelse" som helt enkelt saknas hos James Foley. Det ser ut som de gör en sketch på "Roliga Timmen".

   Radera
  5. Det behövs inte alls stora resurser att göra film nu för tiden. Några kameror, kanske till och med smartfånar, en PC att redigera med och en person som kan redigera.

   Radera
  6. Kolla på den här filmen hos Fox. Kolla grafiken, kostymerna och koreografin. Det här är producerat av proffs. Det är svårt att säga om det är specialeffekter eller om de faktiskt bränner en snubbe på riktigt, men rent tekniskt är det en produktion på en proffsnivå vi aldrig sett förut. Det är så många klipp att det är svårt att bedöma äktheten.

   Radera
  7. http://video.foxnews.com/v/4030583977001/warning-extremely-graphic-video-isis-burns-hostage-alive/?#sp=show-clips

   Radera
  8. Fast man kan ju droga någon så de är lite soft inför det som komma skall. Annars kan det bli stökigt och det blir dålig film.

   Radera
  9. Fast man kan ju droga någon så de är lite soft inför det som komma skall. Annars kan det bli stökigt och det blir dålig film.

   Radera
  10. Har läst att de skenavrättar tänkta offer flera gånger innan så att de blir mera fogliga när det blir skarpt läge. Ingen aning om det är sant men kan förklara lugnet.

   Radera
  11. Har läst att de skenavrättar tänkta offer flera gånger innan så att de blir mera fogliga när det blir skarpt läge. Ingen aning om det är sant men kan förklara lugnet.

   Radera
  12. Eftersom filmerna syftar till att sprida fruktan skulle de bli mycket "bättre" om offren kände verklig dödsskräck. Det finns ingen som helst anledning att ha fogliga offer. Tvärtom.

   Radera
  13. Det är ju Saddams gamla killar och de behärskade ju konventionella nationalstatskonflikter så det kanse inte är så märkligt att de klarar av att göra en rulle.

   Radera
  14. Äh, jag tror det bara är för att massmedia är så extremt likriktad och totalt okritisk. Det är lika galet inom alla ämnen som förekommer på deras meny, det säger inget om hur det verkligen är det där med IS. När en myt blivit "nyhet" så förblir den samma nyhet i många år helt oavsett sanningshalt och helt utan någon anpassning till vad som händer i världen, så är det med allting du kan läsa om (bostäder, energi, skolan, rysshotet o.s.v.) Samma nyhet ska vevas runt 13 gånger per säsong, precis som andra TV-serier. Inget mediabolag har ju någon personal som kan tillföra något eget innehåll, allt är bara copy/paste från någon s.k. nyhetsbyrå. (Och "finansiering" är inte nyckelordet, det kostar inget att bara ljuga och copy/pasta en gammal myt)

   Radera
  15. Det finns naturligtvis gott om pengar som backar upp dessa legosoldaters missioner. Såg en av de lokala religiösa "milis"-ledarna iklädd en, som det såg ut, extremt dyr modeklocka. Passade inte in i hans stil.

   Radera
 3. Saudi, Iran, Ryssland , Kim Kalsong, Åsa Rotmos, CIA, Europavänstern, pick your badguy...

  SvaraRadera
 4. Saudi, Iran, Ryssland , Kim Kalsong, Åsa Rotmos, CIA, Europavänstern, pick your badguy...

  SvaraRadera
 5. Snyggt att Göteborg fick sig en känga även i det här inlägget...f.ö. intressant text av Morgonsur.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Löser sig nog ändå, känner till minst en snubbe som vill bli kalif istället för kalifen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt att ingen jihadist plockat upp den lågt hängande frukten. Vilken hädelse mot kalifen.
   Innan Sarkozy tog över efter Chirac brukade frstn han framställas som Iznogoud. Här tex. Skrolla ner. http://www.vox-populi.net/article.php3?id_article=435

   Nulli secundus "Försvara Operbaren till siste man"

   Radera
  2. Alltsa det har ar ratt kul. Jag ar sen pa det. Tydligen har Iznogoud plockats upp av vissa arabiska twittrare. Klockrnt namn pa den nye kalifen! tex https://twitter.com/ibishblog/status/591282931978657792

   Nulli secundus "For Wendes i tiden"

   Radera
  3. Abu Alaa Afri (aka Iznogoud)

   Radera
 8. Jag har förstått det som att efter ankomst tll Syrien så får man vänta i nån sorts Jihad väntrum så kommer de varierande grupperna och köper eller hämtar dem till respektive grupp, så man vet inte säkert vart man hamnar.

  Det finns runt 1000 grupper som slåss i Syrien för att få en rudimentär uppfattning om oordningen.

  SvaraRadera
 9. Jag hoppas IS når sitt mål!
  Kalifatet var fredligt både inrikes och utrikes. Ett mångkulturellt samhälle som var tolerant mot alla varianter av islam, kristendom, judendom och t.o.m. satanister. Englands och Frankrikes uppdelning av kalifatet i olika slumpmässigt gränsdragna kolonier för 100 år sedan, efter att kalifatet förlorat första världfskriget, var en katastrof för hela Mellanöstern. Återförening till ett kalifat är den enda hoppfulla visionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du gillar islamisk socialism alltså?

   Radera
  2. @Kapitalist; Om du menar ett nytt imperium i Mellanöstern så stannar det nog inte bara där. Målet med alla s.k imperier är territorium och dominans. Och under denna utbredningsprocess är man antagligen inte så tolerant. Folkets revolution 1917 var väl inte särskilt tolerant :). Människan är som hon är tyvärr.

   USA har länge varit naiva och historielösa(ointresserade). Tecken på ett arrogant och alltmer korrupt imperium på fallrepet. De fattar sällan konsekvenserna av sitt agerande. Iraks diktator fick sin makt av USA. Invasionen av Irak blev precis som de flesta befarade. Sekteristiskt våld utan slut och starten för det nya Kalifatet. Har USA gjort något rätt sedan Marshall-planen? Eisenhower hade helt rätt. Men det vet väl alla hoppas jag.

   Radera
  3. Läste precis DN där Obama erkänner att IS är ett resultat av bl.a deras invasion av Irak.
   Synd att inte krigsförbrytarna Dicken Cheney och medspelaren Rumsfeld sitter med påse över huvudet på Guantanamo! Med sådana "senatorer" förstår man precis varför Rom föll ihop.

   Radera
  4. @rttck
   Araber tillverkar inga föremål, du har inget att oroa dig för från en "muslimsk stormakt". Den enda näringsverksamhet som araber bedriver är vardagliga hushållssysslor: matbutik, restaurang, tvätt, städning, hårklippning. Se dig om vad arabiska invandrare faktiskt driver för företag. Det är samma i Mellanöstern, men där tillkommer så klart jordbruk och råvaruutvinning, men t.o.m. Iran importerar bensin för att de inte har industri nog att raffinera den själva. Kalifatet var relativt starkt militärt bara före industrialiseringen. Ett meditativt sunnitiskt kalifat är den enda realistiska positiva utveckling jag kan föreställa mig för Mellanöstern. Och det lär krävas en hård regim med en hel del silkessnören och etniska utrensningar innan det kan hända, men somliga jobbar som sagt för det.

   Radera
  5. Kapitalist: Var försiktig med att kalla Iran arabiskt

   Radera
  6. Iran tillverkar bilar t ex.

   Radera
  7. Kapitalist, ja, kallar du Iran arabiskt kanske du skall tillbaka till skolbänken. Ingen svensk bänk dock, den är för faktatunn. Mest utfyllnad som köpemat. Tala istället med din lokale persiske företagare. Hela din argumentation i ämnet faller annars.

   Själv vet jag en sedan medeltiden pursvensk släkt som lär vara ättling till Muhammed. Kan man känna sig tryggare om man går omkring i grön turban?

   Radera
  8. @Kapitalist;
   Allt handlar nog om maktutövning. Det du pratar om är mera hur civilisationer utvecklas på andra plan. Vi vet inte ett dugg om vad som väntar och jag är inte så orolig för islam utan mer orolig över människor som är oroliga över islam och vad de hittar på. Men expansion är expansion och alla rörelser som växer över sin kritiska massa och har en fientlig agenda bör stoppas på något sätt. IS har nog planer som på sikt även gäller islamska områden utanför Mellanöstern. USA´s motto har alltid varit att "införa demokrati och frihet" medan Korsriddarna "införde Kristendomen". Alltid med våld. Alltid för de egna intressena.


   Var inte så nedvärderande över muslimsk näringsverksamhet. Du vet mycket väl att väst` korta överlägsenhet som civilisation inte bör överskattas. Välstånd och materialism till trots finns andra värden som vi förefaller sakna i all "rikedom". Inte minst förutsätter vi att staten ska ta hand om allt och alla samtidigt som vi klagar på alla skatter.

   Fortfarande i stora delar av världen slåss "familjeklaner" om makten. Så har det oftast varit även i Mellanöstern förutom i tider då Kalifatet eller liknande dynastier styrt. Klart att många längtar tillbaka till en tid som FÖRENAR och som inte tillåter, "inte de otrogna", utan mera "utomstående" att bestämma. Huset Saud är bara en av alla klaner i Arabien men som lyckats behålla sitt imperium en tid tack vare oljan och USA.

   Vad är idéen om EU om inte liknande tankar? Men utan religiösa förtecken. Religionen är nog det mest utmärkande för en civilisation.

   Radera
  9. Kapitalist ang den militära styrkan så hade ju faktiskt Irak världens 4 största armé hade de fått med sig övriga sunnitiska stater på tåget hade det ju kunnat bli elände. Muslimerna var ju enda uppe vid Spanien samt Bosnien och central Asien, kalifatets mål är återupprättelse.

   Sett från Europa så sammanfaller detta med den socialistiska halvmånen från Ryssland till Kina över hela mellan östern och Afrika, och då dessa har som mål att störta väst skulle jag vara lite försiktig i att avfärda potentialen i dynamiken.

   Radera
  10. IS gör tydligt anspråk på hela jordklotet givetvis. Det är ju naturligt om man tror sig representera den ende sanne Guden. Vad man sen kan uppnå är ju en annan sak, förmodligen finns det ju inte en enda statsmakt som frivilligt halar flaggan och upptas i kalifatet.

   Radera
  11. @kgb35 Med "arab" menar jag "arabifierad", men det är inte samma sak som muslim. Indonesier och svarta afrikaner är inte alls särskilt arabifierade även om de är muslimer. Roten till det onda är nämligen den arabiska kulturen, islam är bara ett av uttrycken för det. Så araber är allt pack från Marocko i väst till Indus i öst, från Bosnien i norr till Somalia i söder. En region som är kliniskt ren från mänskliga rättigheter och industri. Om du har ett bättre ord för den distinkta regionen så är jag tacksam för förslag.

   @rttck "Vår" civilisation är tusentals år äldre än islam! Den västerländska kulturen var en högkultur innan araberna invaderade och sänkte den till dagens nivå. Bysans, Egypten, Grekland, gamla Karthago och i öster även så klart Persien. Allt detta förstördes av den arabiska kulturen. Bara under de första generationerna under ockupationen fanns det ännu enstaka arkitekter och matematiker kvar från den förra högkulturen, som numera ofta felaktigt framställs som "arabisk högkultur". Listan över muslimska vetenskapsmän de senaste 500 åren är mycket kort.

   Det är enorm skillnad mellan att slutmontera bildelar, med statliga subventioner, bara för att ge en falsk bild av industrialisering, än att ha världsledande företag inom olika teknologiska nischer som tar fram nya material, ny mjukvara, nya produktionsmetoder. Sån industri finns bara i västländer, Östasien och Indien, med udda ryska inslag inom vapen och rymdfart. Utan en industrialiserad omvärld skulle arabernas olja inte ha något värde, de vet inte hur man gör nånting värdefullt av den.

   @Los puddas Visst är Irans infanteri mycket starkt som försvar mot markinvasion, men utan offensiv förmåga mot något av deras militärt starkare grannländer (Saudi, Turkiet, Pakistan). Deras flygvapen är ett museum och svagare än t.ex. Kuwaits, och någon flotta har de inte, bara någon hembyggd jagare och sovjetiska ubåtar som inte kan gömma sig i den kristallklara Persiska Viken samt tusen små motorbåtar. De kan inte ens hota trafiken genom Hormuzsundet eftersom de i en krigssituation saknar möjlighet att ta reda på var det finns några fartyg att om möjligt angripa.

   Radera
  12. Jaha, så du menade inte araber när du skrev araber.

   Du är ett geni*.

   *(med "geni" avses alltså "total idiot").

   Radera
  13. Nej naturligtvis menar jag inte att tex Jordanien plötsligt ställer om till global jihadism utan det hela ska ju ses ifrån ett arabiska våren perspektiv där staterna faller och de fraktioner som slåss kommer att beväpnas av dem som vill bekämpa väst vilket Moskva historiskt sett har gjort. Nu beväpnas ju andar sidor med jag belyste bara Jihadisterna.

   Kapitalist jag pratar om Irak som var ett Nationalsocialistiskt-kulturindustriellt komplex som var mycket tungt beväpnade av Moskva och utgjorde ett reellt hot mot sina grannländer. Samma strukturer slåss idag i form av IS varvid dess förmåga att få nått gjort inte kan förvåna någon.
   Det enda som hindrar dem att få nåt mer gjort är tillgången på vapen och lugn och ro att bygga upp förmågan till projicering.
   Om då tex ett globalt militärindustriellt komplex med en anti västlig agenda går in och sponsrar eländet så finns det ju möjlighet att rita om kartorna i MENA. Fallet Syrien torde vara en fingervisning om detta eller varför inte kalla kriget (1).

   Radera
  14. @Kapitalist;
   När du skriver om civilisationernas ålder så framför du självsäkert idéen om att väst alltid kommer att ligga före. Varför skulle det inte vara möjligt med ombytta roller om 500 år?

   Apropå din kommentar: "Vår" civilisation är tusentals år äldre än den islamska!"

   Väst (Europa, Nord-Amerika,Latin-Amerika) utvecklades kring år 700 A.D

   Islamska civilisationen: (Arabiska halvön) utvecklades från 600 A.D, dvs före väst.

   Kina(Sinic/Konfusiansk): senast 1500 B.C

   Japan(ursprunget från Kina): 100 A.D

   Indien(Hindu): senast 1500 B.C

   Ryssland(Bysant/Ortodoxa); efter 350 A.D

   Ovanstående civilisationer finns alltså idag och det känns inte angeläget att ta med de utdöda, t.ex Rom, Mesopotamien, Egyptien, Kreta, Andiska osv). Men eftersom Mesopotamien(Irak) anses vara den första civilisationen så kan man spekulera i att kultur utvecklades i dessa "islamska" områden långt före t.ex det "europeiska" Romar-riket(700 B.C).   Radera
 10. I Sverige är som bekant utrikespolitik alltid främst inrikespolitik. Även socialt så på individnivå, det smäller t.ex mycket högre att ha marathondebuterat i New York än Stockholm trots att det är samma prestation i övrigt - och gud vet hur många svenska kvinnor som åker till London för att weekendshoppa trots att de skulle kunna beställa samma prylar på nätet.

  Att små islamska wannabees åker utomlands och jihadiserar och sedan återvänder för att skryta om det känns således nästan som ett slags gradvis påbörjad assimilering till den svenska kulturen. Undermedvetet har de börjat fatta hur det funkar här i landet. Det lär ju dessutom vara hög raggningsfaktor på sådana reseberättelser i förvirrade hederskulturella och post-hederskulturella kretsar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har ju sagts att IS är otänkbart utan västeuropas förorter. Läste att dom har fler medlemmar från Belgien än Indonesien, som är världens största muslimska land.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Morgonsur har fel. Se t ex IS kommuniké september 2014.

  SvaraRadera
 12. Detär inte så konstigt. I väst har de små liven tid att gnälla över att de är krängta , yadayada , istället för att ta tag i sina liv. Och så blir de lätta offer. De flesta i Indonesien är fullt upptagna med att överleva. Revolutionärer kommer alltid från en välmående medelklass... Se på svenska vänstern. Speciellt Afapacket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt, de enda som är dumma nog att åka och slåss för IS är dekadenta puckon från väst som inte begriper bättre.
   I Arabisk folkmun kallas de ju Daesh vars namn har en föga imponerande innebörd vilket antyder den generella arabens syn på organisationen.

   http://rationalwiki.org/wiki/Daesh

   Radera
 13. Det är intressant att ta reda på vem/vilka som grundade is.

  SvaraRadera
 14. Det gäller således att slå undan rekryteringsbasen för IS-krigare uppfödda i Sverige. Dvs. stoppa massinvandringen* från främst den sunnimuslimska arabvärlden.

  *) Enligt http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/search?page=search&docid=5512c51e9&query=report refugee 2014 europe#hit28
  "The report reveals other disparities, as when a country's population size is taken into account, for example. Relative to the size of its population, Sweden is the country with the largest number of asylum seekers (24.4 asylum seekers per 1,000 inhabitants on average, during the last five years), followed by Malta, Luxembourg, Switzerland and Montenegro."

  Malta låg på ca 17, och både Schweiz och Luxemburg på ca 12 i ovan uppställning, vilket jag inte längre kan hitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt intressant hur vi resonerar i Sverige. Vi gör det från ett humanistiskt och etiskt perspektiv, där vi respekterar och humaniserar fienden med allehanda humanistiska teorier.

   I själva verket får vi nog ställa in oss på samma nivå som fienden. Och det är det som är så svårt, att argumentera med idioter då man måste sänka till deras nivå där de överglänser med ren erfarenhet, vilket ger idioterna ett ganska rejält övertag.

   Tyvärr befarar jag att det hela kommer att sluta med ett blodbad där bara den ena sidan kan vinna.

   Således är det dags att sluta dalta med returer, sluta dalta med terrorister, och sätta hårt mot hårt. Det finns inget att vinna på att vara snäll här. Bättre att stämma i bäcken innan problemet når sin spets.

   Radera
 15. För att vara lite tråkig så tror jag att det egentligen är ganska svårt att säga vad som är IS och inte. IS började ju som AQI, men fler grupper anslöt. Gissningsvis så har de grupperna behållits relativt intakta, men de är svurna till Bagdadi och IS. Vidare har vi IS-allierade sunniklaner i Irak etc. Där misstänker jag att soldaternas lojalitet främst är mot klanen som i sin tur svurit trohet eller upprättat en allians med IS. Men vad vet jag...

  Nu tror jag knappast att dådet i USA var på direkt order av IS, men de har blivit inspirerade av IS och IS uppmanar till terrordåd mot väst. Jag delar inte uppfattningen att IS inte vill genomföra terrordåd i väst, däremot menar jag att de har viktigare saker för sig. Att de skulle vilja undvika att provocera väst motbevisas av diverse mord på västerländska medborgare samt uppmaningar och hot om terrordåd. Jag tror att de tänker att de ändå får väst på sig i och med Irak och kurderna, så de kan lika gärna köra på och då försöka få rekrytering istället.

  SvaraRadera
 16. För att vara lite tråkig så tror jag att det egentligen är ganska svårt att säga vad som är IS och inte. IS började ju som AQI, men fler grupper anslöt. Gissningsvis så har de grupperna behållits relativt intakta, men de är svurna till Bagdadi och IS. Vidare har vi IS-allierade sunniklaner i Irak etc. Där misstänker jag att soldaternas lojalitet främst är mot klanen som i sin tur svurit trohet eller upprättat en allians med IS. Men vad vet jag...

  Nu tror jag knappast att dådet i USA var på direkt order av IS, men de har blivit inspirerade av IS och IS uppmanar till terrordåd mot väst. Jag delar inte uppfattningen att IS inte vill genomföra terrordåd i väst, däremot menar jag att de har viktigare saker för sig. Att de skulle vilja undvika att provocera väst motbevisas av diverse mord på västerländska medborgare samt uppmaningar och hot om terrordåd. Jag tror att de tänker att de ändå får väst på sig i och med Irak och kurderna, så de kan lika gärna köra på och då försöka få rekrytering istället.

  SvaraRadera
 17. Lite senkommet är det förstås. Hemvändande Isis kan även vara aktiva krigare som positionerar sig för att vid väl valt tillfälle fortsätta kriget i europa. De kan ju även vara här för att rekrytera folk. Välutbildade europeer är tydligen nyttiga för deras statsbyggande och idioterna duger som kanonmat.

  SvaraRadera