Cornucopia?

2015-05-27 18:13

SvD:s nya sajt - dödsryckningar från patienten?

Schibsted/SvD har rullat ut en ny websajt, som förstås hyllas av journalistkåren. Jag anser dock att sajten är en kraftig försämring, och frågan är om det handlar om dödsryckningar från patienten.

Alla läser förstås sajter olika, och en stilren design ser kanske seriös ut, men jag ser bara tomma vita pixlar. Vill jag se tomma vita pixlar kan jag öppna ett nytt, tomt webläsarfönster. Personligen vill jag ha så mycket och snabb information som möjligt på minsta möjliga yta. Det levererar inte SvD.se längre. Upptäcker att jag istället går in på "en tidning" för att få nyhetsuppdateringar efter frånvaro från skärmen.
Unika webläsare hos SVD.se
sedan i höstas. För att förtydliga
trenden börjar inte grafens Y-axel från noll.

SvD:s besökssiffror är i princip linjärt fallande sedan i höstas. Antalet unika webläsare kan sägas ha minskat med ca 25% under perioden. Nu var det förstås valrörelse i höstas, men som motanekdot har mina egna trafiksiffror på unika webläsare1. ökat sedan i höstas, trots att det var en valhöst med tillhörande trafik.

Det blir nu intressant att se om man kan öka antalet unika läsare igen. En variant är att öka antalet sidvisningar i de fall reklamen baserar sig på sidvisningar. Med så mycket utrymme bortslösat, som kunde länkat till ytterligare innehåll, är jag mycket tveksam till om det kommer ske.

Dock säger 25% minskad trafik inget om intäkterna. Man kan lyckats höja annonspriserna motsvarande, vilket jag betvivlar - 25% minskad trafik innebär att man måste lyckas höja priserna med 33% för att kompensera. Vilket inte känns sannolikt. Annonspriserna är i min uppfattning inte tillbaka till de nivåer som gällde innan den akuta finanskrisen 2008, även om de återhämtat sig något.

Man kan tänka sig att SvD stirrat på gamla klassiker som Slate, som redan på 90-talet satsade på mycket vitt och lättläst innehåll. Men Slate är mångfaldigt effektivare på att använda skärmutrymmet till andra länkar, reklam och artiklar. 

Avgörande för den nya, i media hyllade, sajten blir om man ökar reklamexponeringarna. Annars är det fjorton månaders utvecklingsarbete och pengar i sjön. 

Ska man raljera kanske de vita tomrummen reflekterar tomrummet i innehållsrik och intressant journalistik. Synd tycker jag, då SvD varit min favorit bland riks- och storstadsmedia och faktiskt har en del bra innehåll, skarpa ledare och krönikörer. Det är inte det att jag vill besöka "en tidning" efter att de citerat mig och kallat mig "en försvarsbloggare", och inte ens länkat. Men tydligen måste jag. Å andra sidan finns Public Service/SVT och Public Service/SR, vars nyhetssidor tilltalar mig mer än SvD:s nya sajt.

Oavsett, att på mindre än ett år tappat 25% av besöken måste kännas. Någonstans.

1. Unika webläsare kallas unika besökare hos SIS Index, där ni hittar min officiella trafikstatistik. Förra veckans ca 95 000 unika besökare här på bloggen enligt SIS Index är exempelvis mer än vad hela Affärsvärlden lyckas med enligt KIA Index, ca 91 000 unika webläsare, och något mindre än Sundsvalls Tidnings ca 98 000. Skulle jag betala X antal tusen kronor om året för att även hittas hos KIA Index skulle Cornucopia? ligga runt #90 i storleksordningen bland Sveriges största sajter i indexet, sorterat på unika besökare. SvD har förstås fortfarande 14x så många unika besökare som jag hade senaste veckan. Tittar man exempelvis på myndighetsspanaren Creeper är detta den mest besökta sajten i nya medier och det samma på mediaspanaren Mediacreepers topplista.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

45 kommentarer:

 1. Mittmedia/SvD. Schibsted har sett vartåt det barkar och dumpat bladet på någon annan.

  SvaraRadera
 2. Ja, det var väl i höstas man tog bort kommentarsfunktionen från näringslivssidorna? Och VIPS! så gjorde man tidningen lite mer ointressant. Nu verkar man har tagit bort dem helt och hållet - och det finns därför ännu mindre anledning att läsa SvD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller till 100 % med dig. Numera slutläst.

   Radera
  2. Tycker faktiskt ni är lite orättvisa. Jag läser fortfarande rubrikerna som jag tycker är bra.

   Radera
  3. Jag kopplar det även till att man någon gång förra året införde begränsning i den fria läsningen - efter 30 lästa artiklar per månad så blev man spärrad om man inte började prenumerera. Lätt att gå runt iofs - men av principskäl undviker jag sådana tidningar helt och hållet förutom om någon vars omdöme man har skäl att lite på länkar direkt till någon speciell artikel.

   Tycker dock det är plus nu med de stora bokstäverna som defaultinställning - det är nog många av de äldre pensionärerna i den fasta läsarskaran som slipper ringa till barn och bekanta för att få det ändrat varje gång webbläsaren uppdateras. :-)

   Radera
  4. SVD läser jag på gamla träd!

   Radera
 3. Saknar snabb överblick !
  Kanske det du menade...
  Frustrerande
  Ja, vad kan man nu göra!
  För en gångs skull inte helt snyltare då vi surfar på dotterns abonnemang!

  SvaraRadera
 4. Jag är väl fortfarande i förnekelsefasen och bläddrar daglig omkring i allt det vita tomrummet på nya svd.se i sökandet efter det innehåll med kvalitet som brukade finnas där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! I det stadiet befinner jag mig också. Jag går fortfarande in på sidan, som de senaste åren har varit min klara favorit bland etablerade media, men blir bara irriterad. Skulle tro att jag kommer att gå in allt mer sällan och så småningom inte alls.

   Frågan är bara var jag nu skall läsa mina nyheter - för några nyheter från gammelmedia vill jag ändå konsumera varje dag, som motvikt till alla bloggar och amatörsidor. Dessa är visserligen vanligen både rappare och mer intressanta, men de är ännu mycket mer hårdvinklade åt andra håll än vad SvD m fl är åt sitt håll. Skall man ha någon chans alls att få en balanserad bild måste man numera läsa båda extremerna, då någon mittfåra med ambitioner att vara objektiv inte längre finns att tillgå.

   Radera
  2. @ Börjesson

   www.bubb.la är en portal man kan ha för att varje morgon få en motvikt mot vad som för dagen är PK i stockholmsmedia.

   Radera
  3. Precis, sedan jag började följa bubb.la har jag helt slutat bry mig om andra nyhetssidor. De täcker in ett stort urval av nyheter, artiklar och interessanta bloggposter, inte bara det politiskt korrekta och vänstervinklade som i andra media.

   Radera
  4. Jag har inga som helst problem att få i mig den alternativa, "systemkritiska" vinkling som bland annat bubb.la står för. Såna sidor går det tretton på dussinet. Frågan är var man bäst läser gammelmedia nu när även SvD blivit oläsbar. SVT och DN är för hårdvinklat PK, jag klarar bara inte av det. SvD var uthärdlig. Och det är den kanske fortfarande rent innehållsmässigt, men allmänhetens kommentarer var en mycket viktig del av det som nu är borta, plus att den nya layouten är värdelös om man besöker sidan från dator snarare än läsplatta. (Jag misstänker att den däremot är ganska lämpad för plattläsning.)

   Radera
  5. @ Börjesson

   Tretton på dussinet som är lika bra som bubb.la? Kom igen med lite länkar till oss andra. Har har du ju chansen att påskynda trädmördarmedias frånfälle!

   Radera
 5. Finns en kul tråd på Flashback om detta. Sammanfattningsvis kan man säga att SvD låtit hipsters med svarta glasögon gå helt retard efter deras senaste Silicon Valley-studieresa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockrent -- SvD är numera totalt oläslig på webben. 75% vitt tomrum på en vanlig bildskärm och en massa blaffiga rubriker och bilder på iphone. Och det enda jag läste (brännpunkt, ledare och debatt) är stört omöjliga att hitta.
   Har numer gått över till att börja dagen med dagens samhälle.

   Radera
 6. Sen räknas man väl som unik igen varje gång man rensat kakorna för att kunna fortsätta att läsa (både en tidning och SvD) så det är förmodligen värre än det ser ut.

  SvaraRadera
 7. Ser ut som att SvD råkat ut för någon slags identitetskris och blir mer och mer lik en blog, fast utan kommentarsfunktion. Det handlar förmodligen om en Маскировка, en liten maskerad, för att förvilla fienden, bloggosfären. Alternativt att enligt gnuflocksteremet bli en i flocken för att bloggosfären skall bli vänligare inställd till en like.

  SvaraRadera
 8. Ganska usel sida numera. Helt klart har annonsytorna ökat. Man har även ökat fontstorlekarna av någon anledning? Mindre arbeta för dom som ska skriva text?

  SvaraRadera
 9. Eller så har folk tröttnat på pseudoliberal smörja?

  SvaraRadera
 10. Eller så har folk tröttnat på pseudoliberal smörja?

  SvaraRadera
 11. Jag tycker den nya designen är bra, särskilt när man surfar med mobilen. Man kan snabbt ögna igenom flera artiklar utan en massa klickande med tillhörande laddtider, reklamen dessutom inte i vägen som tidigare.

  Lite som min favoritblogg innan den tyvärr bytte till en design gjord för att maximera antalet klick...

  SvaraRadera
 12. Laddar nu som tidigare hem
  Svd och DN PDF-tidningar och läser dem
  till frukost. Har svårt för flippriga hemsidor...

  SvaraRadera
 13. Jag läser sällan, men alltid, gammelmedias sajter med adblock på. Journalisterna på dessa tidningar, skriver ju, med ett fåtal undantag, på sådan sopig osammanhängande svenska att det knappt är värt att besöka dem numera.

  Här är senaste exemplet från SvD i dag:

  http://www.svd.se/skolor-misslyckas-med-att-behalla-elever/om/sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Artikeln vars syfte är att belysa den sopiga svenska skolan, där alltför många elever redan är, alternativt förvandlas, till sopor, är skriven på sopig svenska.

   Radera
  2. Ha ha ha, texten är obegriplig!
   De stackars eleverna som den verkar handla om kan ju alltid bli journalister, ifall de inte duger som horor på gatan.

   Radera
  3. SVD har följande resumé för denna halvanalfabetiska skribent:

   "Utöver journalistiken så har jag en civilekonomutbildning i bagaget. Jag har arbetat på Sydsvenska Dagbladets ekonomiredaktion, på Dagens Industri och inledde min tid på Svenska Dagbladet på tidningens näringslivsredaktion där jag också varit nyhetschef."

   Skrämmande!

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Det är sorgligt att så många personer på Sveriges största dagstidningar inte kan åstadkomma bättre alster än ovan länkade artikel. Herregud, de är ju relativt högt betalda, just för ändamålet att skriva artiklar och repotage. Själv, så orkade jag inte ens räkna antalet meningsbyggnadsfel och syftningsfel i artikeln, vilken dessutom var skriven på ett tafatt sätt, med upprepningar, grammatiska fel mm.

   Radera
  6. Jag tvivlar på att Cornucopia har studerat svenska språket på högskolenivå, något som jag om jag vore tidningsredaktör skulle ha som grundkrav för jobbsökanden. Men ändå är Cornu en språkligt utmärkt skribent. Mycket bättre än genomsnittsjournalisten. Och varför blir man journalist om man inte bryr sig alls om sitt enda verktyg, språket? Är det kanske för att man är betald att papegoja samma gamla propagandavisa? Är det därför de dummaste av alla idioter anlitas som "journalister" av skattefinansierade statligt likriktade centralmedia? De enda som kan vara sämre på svenska språket än journalister, är grundskolans lärare i svenska språket.

   (Hade förresten inte SVD till för några månader sedan en populär och kvickformulerad skribent för sina affärssidor? Verkar ha sökt sig någon annanstans. Föga förvånande när lönepress och sämre kvalitet är skattebidragsfinansierade Schibstedts hela affärsstrategi. Det är säkert lönsamt, aktietipp: köp!

   Radera
 14. Inte bara det, de stjäl ämnen från Corpu:
  http://www.svd.se/mps-flygande-cirkus/i/senaste/om/ledare (om MP:s flygmotion)
  http://www.svd.se/snart-fler-kvinnor-an-man-som-chefer/i/senaste/om/ledare (om att kvinnor är överrepresenterade som chefer i näringslivet)

  Även fast jag inte håller med Corpu i allt, så är det otroligt skönt att läsa en blogg där man från början vet tämligen väl hur personen tänker, då kan man hålla sig rimligt kritisk till de artiklar som skrivs. Tack Corpu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVD får över 50 000 000 kr om året i kontanta bidrag från staten. Ägarna tar nästan allt av detta, men de anlitar några unga studenter som de känner personligen på heltid för att googla och skriva nånting på halvsvenska. Och hjälpligt översätta texter som de hittat i engelskspråkiga tidningar. Journalister kommer inte upp till bloggarens nivå eftersom journalisten saknar kunskap och intresse om sitt av redaktören slumpmässigt tilldelade ämnesområde : "Öhm, du där, vahetteru, du ska skriva om hästsport, schack och medicin, och du där ska skriva om elmarknaden, hovet och hedersmord. Och Du där ska skriva om invandring, budgetunderskott och språkdelen på högskoleprovet..."

   Radera
 15. De verkar ha plockat bort möjligheten att kommentera. Dumt.
  Personligen slutade jag besöka Computer Swedens sajt när IDG tog bort kommentarerna - det var ju kommentarerna som var det läsvärda (eller åtminstone underhållande). Samma gäller i mångt och mycket denna blogg.

  SvaraRadera
 16. En fördel är i alla fall att de har gömt undan den redaktionella opinionsbiten. Man måste expandera menyn för att hitta en länk till det, och det gör jag ju själv aldrig på en ny webbplats. Och det är smart därför att deras hyllande av den 8:åriga borgerliga regeringen, då de vägrade regera, och deras avståndstagande från densamma nu när de vägrar vara i opposition, inte precis ökade deras läsbarhet. Clant Arvidsson t.ex., vilken clown! "Avskaffa försvaret först, starta världskrig mot Ryssland sen!" Superstrategen har talat.

  SvaraRadera
 17. SvD's nya look suger tokmycket.. den är slö, och har man adblock igång är halva skärmen vit.. *suck*

  SvaraRadera
  Svar
  1. svd.se#div(id*=AdWrapper)
   svd.se#div.Container--ad

   Radera
  2. Fortfarande extremt stora vita fält överallt, heck första sidan BÖRJAR med 12cm vit vägg innan första Bild med tillhörande rubrik under.. lol..

   Radera
 18. Fortsätter att rensa fisk på X-pressen,Aftonblaskan,DN och SvD när jag lånar nån blaska från grannen.........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att du skriver ut den här bloggen för fiskrensning om grannen inte har tidningar?

   Radera
 19. På morgonen tar jag en Metro som.jag sparar för framtida skoputs, porslinspackning m.m.
  Läser ytterst sällan något ur tidningen.

  SvaraRadera
 20. Zoomar man ut den till ungefär 50% så får man ju en hyfsad överblick...men det är också bara typ en tredjedel av skärmen som används.

  SvaraRadera
 21. Var tvungen att prova den sedan några år av mig övergivna hemsidan. Tyckte det såg vettigt ut på min telefon och hittade faktiskt något intressant, om än underligt skrivet och med konstiga bilder, märkligt formatterat etc.:

  http://www.svd.se/wahlroos-10-samsta-ekonomiska-teorier/

  SvaraRadera
 22. Kommande steg i dödsrykningarna är nog att först slå upp en pay wall på hemsidan för att försöka öka intäkterna och sedan plocka bort KIA och en del andra saker för att minska kostnaderna. Vid det laget är man frånsprungen av alla mer agila nyhetssiter som bloggar eller som t.ex. LindMarkmedia här i Kalmar. Själv har jag slutat läsa Barometern och Ölandsbladet till förmån för 24Kalmar.se efter att Barran och ÖB hamnade bakom pay wall. Siffrorna är vikande i KIA och de lär nog tas bort därifrån när siffrorna är pinsamt låga eller när kostnaderna måste minskas.

  SvaraRadera
 23. Har just surfat runt på SvD. Det gör jag inte gärna igen. Vad svårläst det har blivit.

  SvaraRadera
 24. Kors. Kommer att tänka på fiaskot Windows 8.

  Nåja, ledarskribenterna ger sig kanske av någon annanstans medan tid är, och det var bara dem jag läste.

  SvaraRadera
 25. En katastrof. Går inte att läsa längre. Bara vita pixlar. Inga kommentarer. Nej, nya media som Fria Tider, Avpixlat, Exponerat eller Flashback är allt mer intressant i jämförelse!

  SvaraRadera