Cornucopia?

2015-05-11 13:28

Stefan Löfvén och Åsa Romson ljög om bostäderna i partiledardebatten

"Det är trams." - Stefan Löfvén (s) till Annie Lööf (c) i bostadsdebatten under gårdagens partiledardebatt 
Public Service/SVT valde att inte alls ge utrymme för någon försvars- och säkerhetspolitisk debatt i gårdagens partiledardebatt. Däremot debatterades bostadsbristen, där Stefan Löfvén och Åsa Romson oemotsagda framförde ett antal lögner till svenska folket, och det otäcka ordet bostadsblabba, bostadsblubba, bostadsbubbla även användes.
"Ni tog bort [socalistiska subventioner] och då sjönk nybyggnationerna" - Stefan Löfvén (s)
Påbörjade och färdigställda lägenheter
under åtta år socialsim och åtta år allians.
Bland annat hävdade Stefan Löfvén att nybyggnationerna av lägenheter i flerbostadshus minskade när alliansregeringen tog bort subventionerna. Detta är en direkt påvisbar lögn. Under alliansens åtta år påbörjades det och byggdes mer bostäder än under socialisternas föregående åtta år, trots att socialisterna åtnjöt IT-bubblans boomekonomi och trots att alliansen fick dras med den värsta globala recessionen i mannaminne och en global finanskris.

Verkligheten är att det både påbörjats och färdigställts fler lägenheter i flerbostadshus under alliansens åtta år 2007 - 2014 än (s)ocialisternas föregående åtta år 1999 - 2006. Under socialisterna påbörjades det 121 193 lägenheter och färdigställdes 91 663. Under alliansen var siffran 137 607 påbörjade och 132 269 färdigställda.
"Det är en EXTREM bostadsbrist" - Åsa Romson (mp)
Öh, nej, Åsa, det är ingen extrem bostadsbrist. I själva verket har de allra flesta i Sverige en bostad. Det kan möjligen vara en extrem brist på förstahandskontrakt på Strandvägen på Östermalm och i Gamla Stan, men även en bostadsrätt är faktiskt en bostad. Överskott på bortskämt folk är inte brist på bostäder. Exempelvis har bostadspriserna rusat även i avfolkningslän, rent av stigit mest i avfolkningslän, så någon bostadsbrist kan inte förklara den utvecklingen.

Därefter hävdade både Stefan Löfvén och Åsa Romson att svenska ungdomar inte kan få en egen bostad.
"Vi måste ta ansvar för att ungdomarna kommer ut. De blir hemma till de är trettio år." - Stefan Löfvén (s)
Direkt lögn. 

Svenska ungdomar flyttar hemifrån bland de första i hela EU, och bostadsbristen bland ungdomar minskar, och flyttar dessutom allt tidigare. I åldersgruppen 25 - 34 år bor endast 4.3% kvar hos sina föräldrar.
Snittålder när svenska ungdomar
flyttar hemifrån. Det här är inte
bostadsbrist, Åsa Romson.

Visst kan Stefan Löfvén säkert hitta Tore, 26, i Jönåker, som fortfarande bor kvar hos sina föräldrar, men det är en anekdot och inte representativt.

Snittåldern när ungdomar i Sverige flyttar hemifrån är 19.6 år enligt Eurostat. Vad som är beklämmande är att svenska politiker tydligen tror på lögnen om bostadsbrist bland ungdomar.

Är alltid politikers beslutsunderlag så dåligt? Är de så lättpåverkade av den som skriker högst?
"300000 unga vuxna står utan egen bostad [...]   Det är det som det byggs av allra minst på en fri marknad. Det är ju de små hyreslägenheterna." - Åsa Romson (mp)
Storlek på nya lägenheter
Nja, det som byggs allra mest av är små lägenheter. 

År 2014 var 53% av alla nybyggda lägenheter i flerbostadshus ettor eller tvåor, och andelen smålägenheter är snabbt ökande de senaste åren. Åsa Romson har alltså objektivt fel här. Verkligheten kan istället vara att vi förbygger oss på smålägenheter.

Jan Björklund (fp) och Jimmie Åkesson (sd) gick holmgång över invandringen. Åkesson påtalade att hela bostadpolitikdiskussionen helt ignorerar de 500 000 invandrare som tidigare förmodats komma till Sverige fram till 2020 och att boenden till dessa saknas även om regeringen subventionerar 15 000 lägenheter om året. Jan Björklund svarade i sedvanlig ordning att allt är invandrarnas fel (alltid, enligt Åkesson) och började prata om storleken på ungdomskullarna. Dock är ungdomskullarna kraftigt minskande just nu, då babyboomens 90-talister nu slutar vara ungdomar.
Åldersfördelning och antal
ungdomar åldern 19 - 25 år.
Toppen har passerats.

Faktum är att antalet ungdomar i åldern 19 - 25 år, och därmed behovet av bostäder (och högskoleplatser) till dessa, kommer minska med nästan 200 000 personer fram till år 2021. Inte öka som Jan Björklund verkade vilja påstå.

Oavsett är det intressant att man käbblar om 15 000 lägenheter och samtidigt ska ta emot 500 000 invandrare. Dock är det ju som Björklund påpekar inte invandrarnas fel. De gör bara det som är bäst för dem själva. Felet ligger i en dysfunktionell svensk bostadspolitik och de uppenbart dysfunktionella åtta partiledare (ok, sex, ett språkrör och en vikarie) som stod i studion. Men dysfunktionen handlar bland annat om att man inte kan se fakta, som att det inte råder bostadsbrist och att ungdomar inte har svårt att ordna ett eget boende.

Sedan var det en intressant normalbegåvad debatt om ROT-avdragen, där Annie Lööf citerade Magdalena Andersson, varpå Stefan Löfvén vände sig bort och sade "det är trams" med klassisk socialdemokratisk härskarteknik. Som taget ur Göran Perssons buffel-repetoar.
"Som Magdalena Andersson själv sa: Det betyder att målaren i Haparanda får flytta till Stockholm och börja bygga bostäder. Skäms inte Stefan Löfvén när hans finansminister uttrycker sig på det sättet?" - Annie Lööf (c)
Ja, inte löser det bostadsbristen i Stockholm om målaren i Haparanda måste flytta dit för att få jobb. Mer effektiv användning av befintliga bostäder, vilket det finns ett överskott av i landet, är att målaren i Haparanda bor kvar i just Haparanda.

Jonas Sjöstedt, Åsa Romson varnade liksom Kristdemokraternas stand-in för bostadsbubblan, men inga andra vågade ta detta otäcka ord i sin mun.
"[V]i håller på att få en bostadsbubbla. Spricker den då riskerar vi en situation där människor får gå från hus och hem och vara skuldsatta för sina liv. [...] Det här håller inte. Vi har sett det hända i andra länder." - Jonas Sjöstedt (v)
Även Åsa Romson vill se ränteavdragen ryka.
"[Ränteavdragen] blåser på en eventuell bostadsbubbla." - Åsa Romson
Men se det går inte, för då oroade sig Stefan Löfvén för konsumtionen. Man kan inte ta bort ränteavdragen, för då konsumerar inte svenska folket ändliga resurser. Åsa Romson blinkade inte, men tyckte att man var överens om att diskutera frågan.
"[Åsa Romson och Stefan Löfvén] är överens om att vi behöver ta en diskussion [om bostadsbubblan]" - Åsa Romson
"Ni var överens om att ni ska ha en diskussion, och där stannar det" - Jan Björklund
Eller som mantrat för sittande regering är: Vi ska titta på saken. För om man stirrar på något försvinner det. Det fungerade med partiledardebatten på SVT Play (bostadsdebatten är ca mellan tiderna 20 och 35 minuter). Stirrade man på den tillräckligt längre försvann den (tillsammans med en bit av min kortsiktiga mentala hälsa) när fingrarna automatiskt sökte sig till CMD-W och fönstret försvann.

Vad vi har är en bostadsbubbla, vilket bekräftas av politikernas totala brist på sjukdomsinsikt, när de upprepar direkta lögner om bostadsbrist och att ungdomar inte kan få bostäder. Man alibiserar bostadsbubblan istället för att identifiera den, vilket i själva verket bevisar dess existens genom att upprepa direkta felaktigheter för att motivera skyhöga prisnivåer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Jag skäms för hur jag röstade i höstens val. Snälla, ge mig ett omval så jag kan göra rätt för mitt katastrofala misstag.

  SvaraRadera
 2. Narrativ är kraftigare än fakta. Nu är narrativet bostadsbrist och det finns gott om anekdoter som bekräftar detta och stärker folk i sin övertygelse. Folk kommer ihåg det de tycker låter logiskt, kontraintuitiva fakta har enormt svårt att få fäste.

  SvaraRadera
 3. Hon vet ju inte ens hur man uttalar "Auschwitz". Kunnig?

  Lyssna själva: https://www.youtube.com/watch?v=NQH4xPyIXSs&ab_channel=HerrPiggelin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel tråd.
   Annars försökte hon säga "Ut häxa!" med sina samlade Tysk- och Engelskkunskaper.

   Radera
 4. Minns den tid då det var tabu på denna blogg att peka på invandringen som en av ingredienserna i bostadsfrågan.
  Nu är det fler som är medvetna om detta.
  Är även glad över att du inser att det är skillnad på invandring och invandrare.
  Skulden skall läggas där den hör hemma-hos våra politiker!

  SvaraRadera
 5. Kommer det inte bli så att rödgröna kommer ta åt sig äran för alla bostäder som kommer byggas framöver (som till stor del är tack vare alliansen, enligt artikeln)?

  SvaraRadera
 6. Statsministern tangerade åtminstone säkerhetspolitik en aning när han klargjorde att Sverige ska exportera vapen till ickedemokratier som inte är diktaturer. Det måste nu vara uppenbart för alla att ingen politiker har för avsikt att göra någonting överhuvudtaget, bara sitta av åren med miljonårslön. SD:s debattartikel nyligen om industripolitik berör mindre än en tusendel av statsbudgeten, så även SD ägnar sig åt illusionspolitik helt utan några avsikter att förändra någonting.

  200 gatubarn i Stockholm, enligt de båda poliser som arbetar med den saken. Var sjunde elev avbryter grundskolan utan betyg, upp från var åttonde i fjol. Politikerna är verkligen skickliga som lyckas gå så snabbt mot målet att förvandla Sverige till ett mellanösternland!
  http://www.svd.se/kultur/barnen-som-inte-finns_4550132.svd

  SvaraRadera
 7. Cornu är inne på sitt vanliga raljerande och en märkligt definition av bostadsbrist där det inte råder brist så länge det faktisk går att få tag på ett boende. Situationen i Stockholm är rätt ansträngd vid det här laget och att raljera över att det inte går att få ett billigt förstahandskontrakt på Strandvägen är mest tramsigt när verkligheten är att en miljonprogramstvåa i Rinkeby börjar närma sig tio års kötid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stockholm är inte Sverige. Lös era kommunala problem inom kommunen och låt oss andra vara ifred.

   Radera
  2. Kötid GurraG? Du kan väl köpa en andel i en BRF? Problem löst och ingen bostadsbrist alltså.

   "märkligt definition av bostadsbrist där det inte råder brist så länge det faktisk går att få tag på ett boende."
   Haha va?! Hur skulle du definiera bostadsbrist då?

   Radera
  3. Skrev en lång kommentar men den försvann när jag skulle publicera. Håller med dig GurraG och sammanfattar mitt inlägg här:
   I Göteborg ser det per dagens datum ut så här vid sökning på Boplats Göteborg:
   62 är antalet lediga lägenheter vid sökning i HELA Göteborgs kommun.
   28 är antalet lediga lägenheter med månadshyra under 6000 kr.
   370 sökande är det just nu till en 2:a med 4500/mån i Biskopsgården (där folk skjuts ihjäl)
   650 000 kr kostar billigaste lägenheten som finns ute till försäljning på hemnet i nämnda Biskopsgården .

   Radera
  4. Sent svar pga upptagen. Men jag vet inte om du är ironisk Mattias? Det är inte alla som kan eller vill köpa bostadsrätt.

   Min definition är att när människor lägger så mycket tid på att hitta boende att det går ut över deras livskvalitet, när människor väljer att inte flytta dit pga inte kan vara säker på att få ett boende, när företag startar egna bostadsköer för att undvika föregående, när det knappt går att få tag i ett förstahandskontrakt alls, nånstans i kommunen, som nyinflyttad. Då vill jag nog påstå att det råder bostadsbrist. Efterfrågan är såpass mycket större än utbudet att de vanliga vägarna till att få ett boende inte längre fungerar.

   Radera
 8. Det mesta verkar ha gått Romsons väg i den där debatten. Jämförelsen mellan de drunknade flyktingarna i Medelhavet och Auschwitz är ju speciell och blottlägger ett visst tänkande.

  Hennes utalanden får mig ibland att tänka på Titanic och Hindenburg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, om du ska tänka som Åsa Romson så måste du försöka associera två helt olika slags fenomen med varandra, typ: "Mikrokondruler är som japansk grammatik."

   Radera
 9. Hela debatten kan nog sammanfattas med: varför skall man bry sig om statistik och fakta när man som politiker kan gå på magkänsla?

  SvaraRadera
 10. Ännu värre var nog ändå Romsons likställande av den systematiska utrotningen av judar och andra grupper i Nazityskland och ockuperade områden. Detta är inte första gången hamnar snett i denna fråga utan jag ser ett mönster; bostadsminister Kaplan (mp) har ju deltagit i Ship to Gaza. Detta är en aktion organiserad eller stödd av ex Free Gaza Movement, Perdana Foundation och Free American Press. Om man studerar dessa organisationers mål och åsikter, hittar man antisemitism och utplånade av judar och staten Israel. En annan regeringsledamot, Fridolin blev ju gripen för att deltagit i en olaglig demonstration under ett besök i Israel. Fridolin ställde sig då på International Solidarity Movements sida, en organisation som stöder utplånandet av Israel och den palestinska intifadan. Noterbart är att Fridolin reste på ett stipendium betalat av skattebetalarna. Det finns många exempel på antisemitisk hållning i miljöpartiet, till sist vill jag påminna om Kaplans inbjudan av Yvonne Ridley till riksdagen 2011. Denna är en känd antisemit och är bl. a medlem i Respect Party (sic!) vilka Ridley hyllar som "sionistfritt" och kom det in några judar i det partiet skulle de "jagas och bli utsparkade". Perdana Foundation, som alltså stödjer Ship to Gaza, skrev tidigare på sin hemsida "Förintelsen misslyckades som slutgiltig lösning" eftersom judarna överlevde och blev " en ännu större källa till problem för världen". Ser vi ett otäckt mönster i mp-toppen?

  SvaraRadera
 11. Kanske det inte bara gäller toppen i mp, som jag skrev ovan. Här ett exempel från gräsrotsnivå:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19267753.ab
  Och bojkott av idrottsmän och grönsaker från Israel föreslås även:
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/mp-vill-bojkotta-all-israelisk-idrott/
  Läsvärt är även beskrivningen av mps samt vänsterns möten med Israels ambassadör. Ja, för mps del blev det inget möte, de ställde in.
  http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/10/10/Israels-ambassador-Vi-tog-kriget-mot-terrorn-i-ert-stalle/
  Konflikten i Israel/Palestina är mångfacceterad och är absolut inte endast svart/vit. Israel förtjänar kritik i vissa avseenden, men att se det hela så enögt som mp och tyvärr regeringen som helhet, är tragiskt. Israel är den enda demokratin i regionen och jämfört med Hamas och Fatah är skillnaden otroligt stor vad gäller mycket och till Israels fördel.

  SvaraRadera
 12. Om båtflyktingarna inte fick stanna i Europa så skulle människor inte längre riskera livet för att komma till Europa.
  Samtidigt som det strömmar in 10-tusentals människor till Sverige som gjort sig av med sina identitetshandlingar så åker invandrarverket omkring i världen och väljer ut människor som får komma hit som kvotflyktningar. Systemet är så sjukt att jag måste nyp mig.

  SvaraRadera
 13. I Göteborg ser det per dagens datum ut så här vid sökning på Boplats Göteborg:
  62 är antalet lediga lägenheter vid sökning i HELA Göteborgs kommun.
  28 är antalet lediga lägenheter med månadshyra under 6000 kr.
  370 sökande är det just nu till en 2:a med 4500/mån i Biskopsgården (där folk skjuts ihjäl)
  650 000 kr kostar billigaste lägenheten som finns ute till försäljning på hemnet i nämnda Biskopsgården .

  Jag kallar faktiskt detta bostadsbrist!

  SvaraRadera