Cornucopia?

2015-05-11 08:22

Skärpta krav på utförare av ROT- och RUT-tjänster

Detta inlägg är reklam.

Sedan 1 april gäller nya regler vid ansökan om avdrag för de populära ROT- och RUT-tjänsterna. Ändringarna ska enligt Skatteverket göra systemet säkrare och mota bort fusk.

Privatpersoner som anlitar ett företag för reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnad (rot) eller hushållsnära tjänster som t ex fönsterputsning, städning och trädgårdshjälp (rut) har rätt till skattereduktion för arbetskostnader upp till 50 000 kr per år och person. Det är utföraren av tjänsten som ansöker om avdraget hos Skatteverket och sedan 1 april i år gäller skärpta regler.

Med de nya reglerna behöver utföraren lämna in fler uppgifter än tidigare och måste dessutom använda Skatteverkets e-tjänst för att begära utbetalning. Bland annat ska det tydligt framgå vilken typ av arbete som utförts samt antal arbetade timmar. Materialkostnader och övriga ersättningar som t ex resekostnader ska särskiljas.

De nya reglerna gäller arbeten som betalas efter den 31 mars 2015. Utbetalning kommer efter de nya lagkraven, enbart ske till utförarens konto och möjligheten till avi slopas.

Enklare hantering med program
Hanteringen av ROT- och RUT kräver en del administration, men med ett bra faktureringsprogram kan du minimera arbetstiden och få dina pengar snabbare. I Fakturering Online från Hogia Small Office ingår fullt stöd för de nya reglerna.

På fakturan får du med alla nödvändiga uppgifter som fastighetsbeteckningar och personnummer, en tydlig specifikation av utfört arbete, antal arbetstimmar och materialkostnader såväl som en fördelning av avdraget mellan ansökande personer.

När kunden betalat sin del av fakturan, skapar du enkelt en xml-fi i programmet med de angivna uppgifterna och laddar upp den via Skatteverkets e-tjänst. Alternativt kan du ta fram underlaget till avdraget via en rapport och mata in uppgifterna manuellt.

Skulle någon av de ansökande personerna helt eller delvis avslag på sin ansökan, får du hjälp av programmet att skapa en tilläggsfaktura och debitera kunden den resterande summan.

Här kan du se en kort film som visar hur du skapar du en faktura med rot- och rutavdrag i Fakturering Online.

Vill du veta mer Fakturering Online eller andra programvaror som förenklar din företagsadministration?

Besök www.hogia.se/smalloffice och testa gratis eller ring 0303-688 00 så berättar vi mer.

Detta inlägg är sponsrat av Hogia Small Office.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

1 kommentar:

 1. Kanske lite konstigt att kommentera ett reklaminlägg och dessutom något OT, men den nya fakturalagen har juridiska och politiska frågetecken med sig.

  Det är värt att notera att justierådet Leif Thorsson faktiskt var skiljaktig (heder åt honom) när det gällde tvånget till elektronisk ingivning till Skattemyndigheten.

  http://www.lagradet.se/yttranden/Forbattringar%20av%20husavdragets%20fakturamodell.pdf

  Krav på elektronisk ingivning ställer till problem för många småföretagare. De som använder Linux som OS kan inte få Bank-ID, och mobilt Bank-ID är inte särskilt tillförlitligt ute i periferin.

  http://www.svd.se/naringsliv/hantverkare-rasar-over-att-redovisa-rot-arbeten-via-elektroniska-blanketter_4451193.svd

  För min del skulle jag välkomna en överklagan och en prövning av kravet i domstol.

  https://viktualiebrodern.wordpress.com/2014/05/28/regeringen-bryter-mot-regeringsformen/

  SvaraRadera