Cornucopia?

2015-05-07 18:55

Sedan när började media hänga ut misstänkta med namn och foto?

En VD för ett större  allmänintressant svenskt företag påstås gripits utomlands misstänkt för snatteri, vilket hängs ut med stora rubriker, komplett med foto och namn på VD:n. Sedan när började media hänga ut misstänkta med namn och foto, speciellt för småbrott?

Normalt t ex när någon grips misstänkt för mord, mörkas både namn och foton. Även eftersökta gärningsmän mörkas också utan signalement, t ex "rånaren/våldtäktsmännen var en man". Men nu har vi alltså ett påstått misstänkt snatteri.
En polisbil.

Dessutom är det inte enbart ursprungskällan Aftonbladet som hänger ut den misstänkte VD:n, vilket förstås inte hade förvånat någon. Men även Schibsted/SvD och Bonniers stora seriösa tidning (aka "en tidning") hänger ut VD:n med namn och bild.

Samtidigt vet inte ens Aftonbladet vad som egentligen hänt, utan ägnar sig bara åt spekulationer.

Nej, misstänkta ska inte hängas ut med namn och foton, punkt slut. Och ska de alls hängas ut ens som dömda, så borde media åtminstone sätta en gräns på fängelsestraff om X antal år innan man hänger ut en dömd person.

Det kan förstås finnas ett allmänintresse att konfrontera en makthavare kring kriminalitet, men då ska det handla om en person som har dömts för brottet, inte vid en misstanke som mycket väl kan vara ett missförstånd. Regeln oskyldig till bevisad skyldig (eller uttryckligen erkänner brottet för media) bör gälla även makthavare. Fälls den misstänkte, dra igång drevet då.

"En tidning" och SvD borde skämmas. Eftersom de antagligen inte gör det, får jag skämmas åt dem.

Alternativt så ser vi början på en trendvändning, där svensk media antar samma nivå som t ex brittisk och amerikansk media där misstänkta hängs ut komplett med namn och bild. Men då ska det gälla alla, allt annat är hyckleri.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

24 kommentarer:

 1. Saken är väldigt enkel, det handlar om över- och underordning.

  När den misstänkte är en vit, medelålders man (såsom i det aktuella i fallet Hong Kong) så är det per definition en överordnad person. Kan vi inte alla känna att det är en ganska korrekt observation, visst är vi CIS lite bättre? Alla säger ju att det förhåller sig så vi får väl till slut tro på dem. Vi kan ju också observera att all vill bo hos oss, svarta, muslimer och kvinnor, till och med kommunister.

  En överordnad person utrustas närmast automatiskt med det som är den direkta motsatsen till ett fribrev, vi bär ett omedelbart ansvar för allt tänkbart elände, bevisat eller ej. Saknas någon koppling till någonting överhuvudtaget så går det alltid bra att luta sig mot den arvsynd som vi CIS bär på, den ständigt närvarande vita skulden.

  Frågor? Någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidningarna brukar påstå att det gäller samma för alla, men "näthatarrasistnazistsidor" brukar vara bra på att hitta exempel på när skvallermedia lyckas med att i artiklar intill varandra ha "En person (i tecknad profil) dömd för dubbelmord" samtidigt som "Nisse, 34 från Hökarängen, skostorlek 44, stor bild, intervju med granne osv... MISSTÄNKT för brott av mindre art".

   Radera
 2. Företaget har redan skitit på sig genom . "... beslutat att tills vidare skilja X från sin tjänst som Y...".
  Undrar hur det går när han kommer hem efter att eventuella misstag retts ut. Kommer han stämma kvällspressen för ärekränkning och förtal? Kommer ansvariga chefredaktörer och företagsledningen ligga på sina bara knän och med pannan i asfalten be om ursäkt och betala årslöner i skadestånd. Det vore ett bra avskräckande exempel androm till varnagel att inte skriva om saker bara för att få fler klick på sidan.
  Företaget han är/var VD på kan ju göra det lite jobbigt för vissa. Oj, vi drog in hållplatsen vid A, B, C, D och stängde tunnelbanestationen vid P och T.... tills X och Y ber om ursäkt på sin respektive förstasida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den skyldige till skräck, androm till varnagel.
   Skeppet Sverige är på väg att gå i kvav - i alla avseenden. Hoppas bara att det är grunt nog att bärga skeppet och några svenskar finns kvar att utföra arbetet.

   Radera
  2. Om jag förstått rätt så är det väl redan på gång att hållplatsen vid Fyrverkarbacken på busslinje 1 ska dras in till sommaren? Det här kanske är en hämnd från journalisterna på "en tidning" som nu kommer få 150 meter längre att gå till bussen? Eller så är det ryska ambassaden som har ett finger med i spelet eftersom dom drabbas på liknande sätt..?

   Radera
  3. "En tidning" har sparkat så många, så det finns inget behov av en egen busshållplats längre.

   Radera
 3. Så länge som den misstänkte förbrytaren är vithyad och av manligt kön, går det finfint för tidningarna att hänga ut honom.

  SvaraRadera
 4. Han har gjort flera grova misstag:

  - föddes med vit hudfärg
  - föddes med snopp
  - har gjort ordentlig karriär i samhället
  - är över femtio år gammal

  Då ska han naturligtvis hängas ut. Att det är en skitsak spelar ingen roll.

  Mördare och våldtäktsmän hängs inte ut ens efter dom, om de är rasifierade.

  Samtidgt förnekar blaskorna att de behandlar folk olika.

  Därför läser jag inte papperstidningar längre, sedan flera år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde ytterligare ett fel han begått: han är heterosexuell (mig veterligen, då jag haft lite med mannen att göra tidigare). Det är ytterligare en försvårande omständighet som ska läggas till din punktlista ovan.

   Radera
 5. Kan det rentutav vara så enkelt att killens före detta sambos morfar hade en tillfällig bekant som i dagis i Sölvedborg var flyktigt bekant med en herr Åkesson ?
  Inte helt omöjligt, mitt herrskap!

  SvaraRadera
 6. Ur ett intersektionellt perspektiv är VD:n inte vatten värd, så det är knappast anmärkningsvärt att han hängs ut. Det torde även vara vida känt att media domineras av kulturvänstern. Du ska dock ha en stor eloge för att du synar hyckleriet!

  SvaraRadera
 7. I de flesta andra länder anses det naturligt att presentera den person artikeln handlar om med namn, ibland till och med adress. Att John Johnson, age 32, 3 Avenue, greps i sin bostad igår kväll misstänkt för våldtäkt är ju ett faktum, inget annat, och innebär inte att vederbörande utpekas som skyldig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "och innebär inte att vederbörande utpekas som skyldig." Tyvärr så funkar det inte riktigt så i verkligheten. Där kommer istället hans namn och bild (vare sig hans dömdes eller ej) för alltid vara förknippad med våldtäkt.

   Radera
 8. Nåja, inget trendbrott, modern historia är full av exempel, geijer, Sahlin, Göran Persson, garthon mf har blivit uthängda och sedan frikända.

  SvaraRadera
 9. Marjasin blev väl inte heller fälld? Bildt, Palme, Sträng,

  SvaraRadera
 10. Från minnet, kan vara fel i något fall geijer (koppleri), Sahlin (förskingring), Göran Persson (lagar om byggherreansvar), Garthon (rattfylla), marjasin (bokföringsbrott, trolöshet) , Bildt (aktiebolagslagen), Palme (spioneri), Sträng (bokföring, skattebrott), skandiadirektörerna (ekonomisk brottslighet), MF mf

  SvaraRadera
 11. Allmänintresset är väl i detta fallet att SL vd kör hård kampanj för att man inte ska planka, åka gratis, men sedan avslöjas med samma beteende.

  SvaraRadera
 12. Verkar vara en ny trend - Sett detta:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article20746426.ab

  SvaraRadera
 13. Svensk gammelmedias dödsryckningar kommer inte att bli som ett vackert insomnande på ett äldreboende ifall någon trodde det - snarare blir det väl som Berlins sista totala mobilisering och "all in" mottack under Tredje Rikets sista dagar våren 1945.

  De intellektuella koncentrationslägerstaketen är redan resta runt alla medelålders män samt de 13% som inte röstade PK senast det utgick påbud från den moraliska överfuhrerhetens tryckpressar i Stockholm.

  SvaraRadera
 14. Ha ha,ha.."svenskarna" som våldtog kvinnan på Finlandsfärjan....Lånar blaskorna av mina grannar,Aftonblaskan o X-pressen att rensa fisken på..

  SvaraRadera
 15. Dömd av media, men han slapp åtminstone det värsta straffet, att bli uthängd som rasist..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog etter värre än Christers punktlista ovan, fast allra värst är att stämma in på alla punkter i Christers punktlista OCH vara rasist ... dvs. tycka att migrationspolitiken är mindre lyckad. DÅ kan det nära nog vara kört i fortsättningen! Häpp!

   Radera
  2. Den förmodade rasismen var kanske antytt underförstådd - det var ju därborta i ett litet asiatisk land han begick brottet...

   Radera
 16. Till svd:s försvar ska man väl dock nämna att internet delvis punkterat "skyddet" genom att vi enkelt kan kolla upp saker på nätet. Och då, ibland, kan det synas meningslöst tt inte "hänga ut" folk med namn och bild. Och såklart drabbar detta mest kändisar och maktfolk.

  SvaraRadera