Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2015-05-13 20:02

Seabaseds vågkraftverk på plats utanför Ghanas kust

De tre första vågkraftverken från Seabased är nu på plats utanför Ghanas kust. Bolagets VD Mats Leijon säger att parken utanför Ghana rent av kan komma i drift före Fortums pilotprojekt utanför Smögen.

Det handlar om de tre första av de fyrtio kraftverk som ingår i den första delordern. Totalt ska 390 vågkraftverk placeras ut i den första etappen av TC Energys vågkraftpark utanför Ghanas kust och blir därmed världens största skarpa vågkraftanläggning.

Stampen/Bohusläningen:
"Det kan till och med bli så att vågkraftsparken i Ghana börjar leverera el ut på nätet snabbare än vad vågkraftsverken utanför Smögen kommer att göra, säger Mats Leijon."
Aggregat från Seabased lastade på pråm.
Intressant i sammanhanget är hur snabbt en installation och ett drifttagande kan gå. Första beskedet om Ghana-projektet kom i juni och man kanske alltså kan ha en producerande vågkraftpark redan ett år efter kontrakt.

Det är i så fall ett fullgott kvitto på att Seabased är moget att rulla ut sina kraftverk i full skala, när man hanterar hela processen från kontrakt till leverans och installation på ett år. Än så länge handlar det förstås inte om hela ambitionen om en kraftverkspark på 1000 MW, utan de första fyrtio verken ska ge 400 kW och är alltså mindre verk av nordisk storlek. Därefter kommer man använda större kraftverk när de 390 kraftverken ska nå 14 MW ((14000-400)/350=38.5 kW per kraftverk).
"On Thursday a contract for a large wave energy plant in Ghana was signed between TC’s Energy of Ghana and Seabased in Uppsala. The contract comprises 14 MW of generation at an amount exceeding 50 million USD. Seabased will apply to EKN for insurance of the payment risk. The wave power plant is the first step in a facility that when completed is expected to reach 1 000 MW." - från Seabaseds newsroom
De första 390 kraftverken är alltså en order värd 50 miljoner USD, eller drygt 400 MSEK. Med samma prisnivåer för alla 1000 MW planerade i Ghana skulle hela Ghanaordern vara värd 3 571 MUSD, eller cirka 30 miljarder SEK. Men TC Energy har än så länge inte skrivit på kontrakt för mer än 50 MUSD.

Det är förstås långt kvar, men vi har en ny potentiell svensk storindustri som växer så det knakar i hamnen i Lysekil. I så fall väl investerade pengar i Fortums vågkraftpark, där syftet var just att få igång en exportindustri.

Jag har aktier i Seabased sedan 2005. Aktien är inte börsnoterad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Afrikansk beställare alltså, hoppas kontraktet är bra skrivet och att man krävt lite förskott...

  SvaraRadera
 2. Vad hette det där andra bolaget du trodde hårt på, var det inte Black Pearl, fuloljebolaget som ju har gått lite sisådär på sistone, typ? Men visst kanske det går bättre med lite pyramidspel, om man kliver på först. Det gäller att få tillbaka insatsen, minst.

  SvaraRadera
 3. Haha, återkom när beställaren betalt. Blir väl EKN som står för kulorna skulle jag gissa. Sannolikheten för att verken är i drift om fem år skulle jag uppskatta till 5%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, finns det annat användningsområde för delarna kommer de att vara i drift till 100%.

   Radera
 4. Jag misstänker att detta kommer att sluta ungefär så här, därför att människor utvinner kapital när helst det förbättrar deras liv:
  https://www.youtube.com/watch?v=mQgdZTgpczM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ett exempel på human entropi...

   Radera
 5. Tveksam till Seabased.
  Min erfarenhet från solelbranchen är att ju sämre skit man säljer desto intressantare är Afrika som marknad.
  Skulle gärna se en kalkyl över investering, livslängd, underhåll och förväntad intäkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du är "tveksam" till vågkraft så har du inte tänkt efter tillräckligt, det kan ta en hel minut att komma fram till att det är totalt idiotiskt. "Tvärsäkert". Du vet hur man ibland får en liten elektrisk stöt av metallförpackade varor på varubandet i kassan på ICA. Kanske man kan bygga ett kraftverk av det? Eller sätta små vindkraftverk på bilar för att utvinna energi ur fartvinden? Vågkraft är på den intellektuella nivån, alltså den där alla ledande politiker befinner sig, de som bestämmer över det mesta av dina pengar.

   Radera
  2. Hela det icke livskraftiga socialistiska systemet är ett vindkraftverk på en bil. Marknaden behöver ingen välklädd papperspåve som säger vad som fungerar eller inte fungerar. Låt folk investera i den skit de tror på och sen låter marknadskrafterna självsanera bland vad som är ekonomiskt försvarbar och inte.

   Radera
  3. Om alla resonerade som "Kapitalist" så skulle vi fortfarande vara kvar på stenåldern. Det är tur att det finns andra, som bidrar till mänsklighetens väl.

   Radera
  4. Att "kapitalist" är emot något innebär en kvalitetsstämpel. Inte den vassaste kniven i lådan, om vi säger så.

   http://cornucopia.cornubot.se/2013/06/ideologier-ar-for-idioter.html

   Radera
  5. @Lillebror
   Att du inte lever på stenålder har du inte statskapitalism, inte kumpankapitalism, inte blandad marknadskapitalism, inte fascism och inte interventionism under täckmantel av kapitalism att tacka; utan ohämmad, laissez-faire fri marknadskapitalism.
   Att du på sista tiden börjat leva i ett samhälle som är på ett fallande plan beror helt på att vi frångått principer om kapitalistisk fri marknad. Något som har gjorts på helt ovetenskapliga grunder.

   Radera
  6. Ok alag, så de antika och medeltida civilisationerna hade marknadskapitalism? Sparta och Aten, Egypten, Sumer, Inkariket, Kina? Tror inte många historiker håller med dig där...

   Radera
  7. @Cornu
   Ideologi betyder bokstavligen "logiska idéer". Att hata logik är att hata verkligheten och sitt eget liv. Jag fattar inte varför du hartar verkligheten, Cornu. Är det för att du vet att du har fel och psykopatiskt taffligt försöker dölja det för dina medmänniskor, istället för att försöka lära dig någonting om hur din tillvaro faktiskt fungerar konkret praktiskt på riktigt, vilket ju undantagslöst är logiskt.

   Radera
  8. @Lillebror
   Tur för dig att det kaotiska somaliska medeltida systemet, alltså statlighet, tillämpas i så stor skala idag. Alltså att psykopatiska obildade oerfarna galningar som Stefan Löfvén med våld tvingar till sig det mest av dina pengar. Somliga är verkligen så svårt förståndshandikappade att de behöver en överförmyndare som bestämmer allting åt dem. Alla borgare och alla socialister och alla SD:are anser sig själva vara totalt inkompetenta och viljelösa och överlåter hela sitt liv till sin överhärskare Gud (whateverthenameisagain) statsministern.

   Varför ska man bry sig om de som anser sig själva vara helt värdelösa och en kugge på ett plåthjul i ett psyksjukt inbillat statsmaskineri? Noll empati ut, noll empati in. De som definierar sig själva som rättslösa slavar borde väl brukas som den anonyma råvara de utgör? Det är väl det som förklarar varför härskarna förstör deras liv, för att det finns ingen anledning att bry sig om någon som inte bryr sig om sig själv.

   Radera
  9. Även jag är tveksam till Afrika som marknad för introduktion av ny teknik.
   Tydligen pågår en USA stödd satsning för mer el till SydAfrika där en mängd Svenska startups såg sin chans. Det var sorgligt att se! Fast kanske duger det till Afrika?

   Radera
  10. @Fredrik

   Det är väl ingen historiker som skulle sätta sig upp mot att det var osund ekonomisk politik som spelade en nyckelroll i utarmning och förfall av det romerska riket(och även i de övriga exemplen). Fram till andra århundradet efter Kristus, hade det romerska imperiet utvecklat en komplex marknadsekonomi där handeln var relativt fri. Skatterna var låga och lagar som styr priserna på livsmedel och andra råvaror hade liten inverkan. Sedan hände något, efter det tredje århundradet ökade inflation av av valutan (dvs präglingen av mynt med minskande halter av guld, silver och brons) . Lagar om prisnivåer resulterade sedan i priser som var betydligt lägre än de fria marknadsjämviktsnivåerna. Artificiellt låga priser ledde till brist på livsmedel, särskilt i städerna, vars invånare var beroende av handeln för att få dem. Trots lagar som förhindrade migration från städerna till landsbygden, blev stadsområden gradvis avfolkade och många romerska medborgare övergav sina specialiserade yrken för att uppehålla jordbruk. Detta, i kombination med allt förtryckande och godtyckligt beskattning, ledde till en allvarlig nettominskning i handeln, teknisk innovation och total rikedom av riket.

   Summa summarum:

   Framgång skapas av relativt fritt utbyte av varor och tjänster. Att du tar upp fallna dynastier är väl ett exempel på när man har frångått marknadsprinciper och vad det i slutändan leder till. http://www.archaeologyuk.org/ba/ba71/news.shtml#item5

   Radera
 6. I runda slängar dubbelt så dyrt som solpaneler alltså. Det är bra för en omogen teknik men inte kommersiellt på riktigt, iallafall inte än. Går kanske att skala upp och massproducera för att få det lönsamt? Varningstecken i min bok för att bolaget ägs och drivs av professorer (dom är säkert ute på djupt vatten med Ghanaprojektet..), men det är ju ett tidigt skede. Hoppas på en ljus framtid för detta utmärkta företag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menade solceller, inte solpaneler, om man skall vara noga :-)

   Radera
  2. Massproduktionen skulle att gå till att ersätta redan existerande vågkraftverk, eftersom underhavsmiljön är så väldigt destruktiv med allt från hård belastning från strömmar till korrosion och biomassa som kletar sig fast på allting. Installation och underhåll är superdyrt eftersom det kräver ubåtar och speciella kranfartyg. Tusentals ton stål och betong bokstavligen kastat i sjön.

   Det enda sämre förslaget till energiproduktion är att skicka upp solpaneler till rymden för att beama ner Scotty eller nånting sånt. Japanska rymdstyrelsen investerar i "forskning" om detta, alltså cash till inkompetenta kompisar som inte klarar av att uträtta något verkligt arbete utan bara kan överleva genom att parasitera på andra. "Tiggare" som vi kallar dem i Sverige nu för tiden.

   Radera
  3. Tidigt skede? Bolaget är över 10 år gammalt och har haft aggregat i vattnet lika länge.

   Vågor går dygnet runt, speciellt dyningar. Solen lyser inte dygnet runt, året runt.

   Antar att du trollar.

   Radera
 7. Spännande när vi får data från riktig produktion. Enkla överslagsräkningar gör att jag är mycket skeptisk mot vågkraft, i alla fall med svenska vågor. Jag har haft fel förr och med riktiga oceandyningar så kanske.

  SvaraRadera
 8. Trevligt med att de första vågkraftverken är på plats. Grattis till den förmodade prisstegringen på aktierna. Egendomligt att så negativa kommentarer dominerar. Kan det vara att de personerna har svårt för förändringar av elproduktion bort från fossilt eller är de bara allmänt negativa?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det handlar om "surt sa räven om rönnbären". De kan inte köpa aktier i bolaget, och då är missunnsamhet ett sätt att hantera det.

   Radera
  2. Japp för man vill ju köpa aktier i en idé så dålig att staten måste gå in och stödfinansiera?

   Radera
  3. Fortum och staten kanske är intresserade att investera i sådant som de tror kan bli något.

   Radera
 9. Aktieköp handlar numera bara om att betta på vad politikerna kommer att hitta på härnäst, eftersom såna bolag bara har inkomster i form av statliga cashutbetalningar av andras skattepengar, och inte skapar någonting av värde som någon medmänniska frivilligt väljer att betala för. Det saknar kontakt med sånt som ekonomi och teknologi. Att försöka utvinna elektricitet ur havets vågor är så knäppt det bara kan bli. Vågkraftverket kommer snart att haverera och bli skrot på havets botten.

  SvaraRadera
 10. Även om vattenvågor kanske är lite pålitligare än vindkraft så lider vågkraft av samma problem som vindkraft. Det är inte alltid det går vågor, eller tillräckligt med vågor. Så därför behöver man i alla fall kunna producera full nödvändig effekt med andra medel, vilket förstås ger en extra kostnad för konsumenterna. Det vågkraft har att konkurrera med är alltså det tillgängliga utrymmet för vindkraft i elnätet, kanske något tiotal procent av totalen. Och med tanke på vindkraftens försprång med massproduktion etc verkar det osannolikt att vågkraft skulle hinna ifatt och kunna bli ett lönsamt alternativ. Om det skall bli något med vågkraft behövs ett tekniksprång som i ett slag gör det lönsammare än vind och annat.

  SvaraRadera
 11. Intressant. Kalkyl: 1 Miljon per 38,5 kW eller 26 000 per kW.
  Kan den antas ge 25-45% av effekten så kan den ge ca ca 2000-4000 kWh/år per kW.
  På 10 år kan kapitalkostnaden bli ca 1 SEK per kWh.
  På 20 år halveras den.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 12. Ja. Jag är en av dem som köpt aktier i Seabased. Och visst ni pessimister kanske får rätt och det kanske inte går som jag hoppas. Att tekniken och bolaget rullar på och blir framgångsrikt och blir börsintroducerat.
  Men så här det med investeringar och om man är tidigt ute på nya marknader och idéer. Ibland går det rätt och i bland går det fel.
  Olika delar av placeringar. Mycket i det som kan kallas stabilt och mindre delar i risk/chans. Man kan se det som en lottsedel. Om 1 blir rätt kan 9 st gå fel?

  Om pessimisten skulle få styra i värden skulle vi fortfarande leva kvar på stenåldern.
  Negativ till allt inklusive livet!

  Det är röd dag och ledigt för det flesta. Var glada!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är som du skriver, ibland går det bra och oftast går det dåligt. Men jag skulle nog dra öronen åt mig när Mats L. är inblandad,.
   Bra ideer och bra på att prata men sedan skall det fungera I verkligheten också. Han hade ABB bakom sig med Powerformer men det blev ändå fiasko. Då stack han när han såg vartåt det lutade och andra fick ta hand om det.

   Radera