Cornucopia?

2015-05-03 13:07

Saudi-Arabiens oljeproduktion 1965 - 2014

Saudi-Arabien förbli världens största producent av olja, men är samtidigt det land där peak oil exports gör sig tydligast påmind. Trots att man ökat sin oljeproduktion har man aldrig exporterat så mycket olja som 1980.

Peak oil exports är problemet att oljeimportberoende länder som Sverige måste köpa olja på den krympande exportmarknaden. De stora oljeexportörerna ökar nämligen sin egen konsumtion, och många minskar samtidigt den egna produktionen.

Så trots en global oljeproduktion på rekordnivåer är allt mindre olja tillgänglig för importländerna. Peak oil exports inträffade redan 2005.

Studerar man Saudi-Arabiens oljeproduktion nedan blir effekten tydlig. Staplarna är produktionen, den ljusa linjen är landets oljekonsumtion och den mörka linjen är nettoexporten. Trots produktionsökningar kommer man inte ens i närheten av exporten från 2005, än mindre från 1980.
Saudi-Arabiens oljeproduktion, konsumtion och nettoexport 1965 - 2014
Istället ökar landets oljekonsumtion snabbare från 2008 och framåt, mycket beroende på att man inte kan ordna mer fossilgasutvinning och måste bygga oljekraftverk för att ordna el, kylning och avsalta dricksvatten åt den växande befolkningen.

Det ser likartat ut för de flesta stora exportländer, undantaget Ryssland vars export istället planat ut istället för att sjunka.

Samtidigt binds allt mer av denna krympande exportmarknad upp i långsiktiga bilaterala avtal, medan marknadsfundamentalistiska länder som Sverige, eller för den delen övriga EU-länder, förlitar sig på att man alltid kan köpa sitt oljebehov på den fria marknaden. Under tiden binder t ex Kina upp långsiktiga avtal med bland annat Ryssland, så den fria exportmarknaden faller ännu snabbare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Som vanligt tar peak:isterna upp fakta som tydligt motbevisar deras galna hypoites om att "oljan tar slut", och maskerar den som om det vore argument för motsatsen. Så länge läsarna inte tänkter, utan abara imiterar känslor som förmedlas, så funkar ju denna typ av bedrägeri. Oljeexporten har minskat därför att allt mer olja kan utvinnas allt billigare på allt fler platser. USA har slutat importera olja därför att de har skapat så enormt stora nya oljeresurser tack vare ny teknologi. En bristvara kännetecknas av HÖG export, eftersom den bara finns på ett fåtal platser men efterfrågas överallt. Peakoil är f.ö. en geologisk teori och har ingenting att göra med världshandeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, USA har inte slutat importera olja. USA förblir världens största importörer av olja.

   2013 importerade USA 9 080 000 fat olja om dagen, samt 779 000 fat raffinerade produkter per dag. Nettoimporten var cirka 6 000 000 fat olja om dagen.

   Radera
  2. På tal om "bedrägerier" - är du alltid lika dåligt påläst om allt du uttalar dig om? Varför ljuger du om siffror som är så enkla att kontrollera?

   Radera
  3. Jag tror Kina har gått om USA som den största importören sedan ett år eller två.

   Radera
  4. Jo, det verkar som om USA's oljeproduktion har kommit ikapp oljeimporten, inte ersatt den. Där har jag varit illa påläst. Men faktum är att USA's oljeproduktion ökar, och det förklarar varför deras import har minskat. Totalt i motsättning mot den geologiska peakoil-teorin. Dessutom ska man veta att USA-staten förbjuder oljeexport från USA, så det hämmar oljebranschen en hel del. De kan inte dra fördel av stigande priser i omvärlden eller av de skalfördelar de skulle få genom att flerdubbla produktionen för en större marknad.

   Radera
  5. Jag har en känsla av att många arabstater är på gång att ersätta deras oljeberoende med kärnkraft. Då kommer man sluta med att använda olja för att producera el utan istället använda den för bränsleproduktion. Marknadskrafter som automatiskt kickar in, det är bara det att det tar lite tid, man bygger inte kärnkraftverk i en handvändning.
   http://www.energinyheter.se/2014/01/f-renade-arabemiraten-i-br-schen-f-r-ny-k-rnkraft

   Radera
  6. @HenrikM
   Araporna skaffar inte kärnkraft, de skaffar kärnvapen. Och jag tycker det är en positiv utveckling eftersom de kommer att använda dem mot sig själva, och som säkerhetsregel saknar förmåga att transportera dem till någon civiliserad del av världen. Iran är en av världens största oljeexportörer, men ändå importerar de bensin. För de har nästan inga raffinaderier. Det finns ingen industri i arabiska länder, arapor förstår inte sånt som "tillverkning". Och de ska bygga kärnkraftsverk med Obamas hjälp, visst, säkert! När Mecca och Jerusalem nukats bort så kanske äntligen det kan bli fred i Mellanöstern?

   Radera
  7. @Kapitalist: "Arapor"? Du försöker väl inte vara rasistisk nu va?

   Radera
 2. Om kanske 15 år när utvinningen i Nordsjön är försumbar och Ryssland ställer in sina leveranser på liknande sätt som de ibland har slutat exportera spannmål, när de behöver varan bättre själva, finns obetydligt att köpa från Saudi och andra arabländer. Men det blir nog inte en kollaps så enkelt. Överskotten är stora. Fortfarande kan då nog Sverige importera livsmedel och handelsgödsel för en viss export. Kollapsen med en återgång till något som liknar stenåldern med rester som främsta lyx kommer nog efter ytterligare ett 20-tal år. Befolkningen i bland annat Saudi ökar kraftigt och det är bara extrapolera vad som finns kvar att exportera. Lämpligen gör man dom beroende av vapenköp. Med den chansens har ju de styrande idioterna missat.

  https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=population%20saudi

  SvaraRadera
 3. Även om araberna skulle ha olja så är det inte säkert att svenskarna har pengar att köpa den. Industriproduktionen minskar kraftigt och det är ett strukturellt fenomen. Exportindustrin tappar marknadsandelar, får utländskt ägande och handeln i sig kommer nog att minska med sinande naturresurser. De svenska studenterna blir allt mer tomma i huvudet och de som ändå har något får andra intressen än skitiga industrier. Det här är väldigt fina kurvor. Industriproduktion har naturligtvis inget värde i sig. Den bara speglar utvecklingens gång och logik.

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Produktion-och-Investeringar/Industriproduktion-/?from11610=&to11610=&columns11610=,1,2,12,

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Naringsverksamhet/Industriproduktionens-utveckling/Industriproduktionsindex-IPI/11307/11314/30571/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill slå ett slag för ovan resonemangs betydelse för vårt lands framgång. Dom negativa förändringar vi skönjer sker långsamt och uppmärksammas inte av gemene man. Kanske kommer den negativa utvecklingen utvecklas exponentiellt och väl i tailspin blir den svår att vända.

   Få verkar ha några idéer hur man skapar rika samhällen, från grunden. Vi har blivit historielösa och famlar i ideologiska resonemang. Komplexiteten i dagens värld gör det omöjligt för de allra allra flesta att förstå orsak och verkan vilket leder till oändliga suboptimeringar. Vi fullkomligt badar i journalisters, diverse opinionsbildares och tomma kostymers självrättfärdighet! Den tredje statsmakten har dessutom cementerat den breda inriktningen på politiken, där intellektuella suboptimeringar rättfärdigas i vänsterns godhetsdogm.

   Jag tror dock vi är riktigt illa ute. Jag hoppas politikerna lyckas navigera hjälpligt efter backljusen från länder som satsar med en mindre verklighetsfrånvänd världsbild.

   Radera
 4. Som frihandelsfundamentalister har vi ingen hjälp att hämta från USA
  De har t om förbjudit oljeexport från USA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara bilderbergzombies som de före detta inhyseshjonen i Arvfurstens palats, Ewa Björling och Carl Bildt, som tror att TTIP är bra för Sverige.

   Förmodligen anser Stefan Löfven att TTIP är bra för Sverige, ty även han har fått sina hjärnceller upplinjerade på programmeringskursen under Bilderbergmötet.

   Radera
 5. Det är bara sanna dårar som tror på frihandel inom sånt här och det är dom inte i USA.

  SvaraRadera
 6. An bhfuil tú ag lorg ar iasacht gnó, iasacht phearsanta, iasacht bhaile, carr
  iasacht, iasachta do mhic léinn, iasacht comhdhlúthaithe fiach, iasachtaí unsecured, fiontair
  caipitil, etc .. Nó bhí diúltaíodh tú iasacht ag banc nó ag airgeadais
  institiúid ar chúiseanna amháin nó níos mó. Tá tú san áit cheart do
  do réitigh iasacht! Tá mé iasachtóir príobháideach, a thabhairt mé amach iasachtaí a
  cuideachtaí agus daoine aonair ag ráta úis íseal agus ar phraghas réasúnta de
  2%. Ús. Déan teagmháil linn tríd an ríomhphost
  [email protected]

  Iasachtaí SONRAÍ S

  1) Ainm Iomlán: ............................................. ..........
  2) Tír: .............................................. ........... ..
  3) Seoladh: .............................................. ............
  4) Luaigh: .............................................. .............. ..
  5) Gnéas: .............................................. ..................
  6) Stádas Pósta: ............................................. ....
  7) Slí Bheatha: .............................................. ..... ..
  8) Uimhir Fón: ............................................. ...
  9) Faoi láthair seasamh i áit oibre: .....................
  10) ioncam Míosúil: .............................................
  11) Méid Iasacht Dhíth: .....................................
  12) Fad Iasacht: ............................................. ...
  13) Cuspóir na hIasachta: .......................................... ..
  14) Creideamh: .............................................. ........ ..
  15) An ndearna tú iarratas roimhe ....................
  eitilt emirate loancompany.com
  go raibh maith agat,
  Bean Monica

  SvaraRadera
 7. Halo,
  Is é seo a chur in iúl don phobal i gcoitinne go bhfuil an tUasal Angelo Colaneri, tá iasachtóir iasachta príobháideach deis airgeadais dóibh siúd go léir a bhfuil gá acu cúnamh airgeadais oscailt. Soláthraímid tá iasachtaí le ráta úis de 2% do dhaoine aonair, cuideachtaí agus gnólachtaí faoi na téarmaí agus na coinníollacha soiléir agus intuigthe. déan teagmháil linn inniu trí r-phost ag: ([email protected])

  SvaraRadera