Cornucopia?

2015-05-28 09:18

Reuters: Ryssland kraftsamlar avidentifierade förband vid ukrainska gränsen

Reuters rapporterar exklusivt att Ryssland kraftsamlar stora förband med personal, stridsvagnar, raketartilleri och bandhaubitsar runt Rostov nära den sydöstra ukrainska gränsen. Fordon och personal har avidentifierats genom att alla förbandstecken tagits bort, likt inför invasionen av Krim - något man inte gör om man inte avser att sätta in förbanden i strid. Soldatmödrar berättar att förbanden fått order om att gå in i Ukraina "frivilligt".

Det pågår inte heller någon utlyst beredskapsövning i området. 

"Russia's army is massing troops and hundreds of pieces of weaponry including mobile rocket launchers, tanks and artillery at a makeshift base near the border with Ukraine, a Reuters reporter saw this week.
Many of the vehicles have number plates and identifying marks removed while many of the servicemen had taken insignia off their fatigues."
Ryska flaggan finns inte på
fordon eller personal i ryska Rostov.
Den ryska människorättsaktivisten Valentina Menikova berättar för Reuters om information från en soldatmoder att soldaterna fått order om omgruppering till Rostov från Orenburg vid Rysslands gräns mot Kazakhstan någon gång efter den 20:e maj. Soldaterna har tvingats skriva på papper om att de agerar frivilligt, men Menikova menar att det är en order.

Naturligtvis omgrupperar inte flera bataljoner, rent av hela brigader, frivilligt från centrala Ryssland till Ukraina, då logistiken detta kräver är en nationell fråga, inklusive järnvägstransporter av pansarfordon och artilleri.

Reuters redogör för ett antal av de av dem dokumenterade omgrupperingarna med bland annat tåg, t ex ett tåg lastat med 16 stycken stridsvagnar av modellen T-72.

Frågan är också hur mycket, om något, av det stridsflyg som deltar i den pågående "beredskapsövningen" omgrupperas mot den ukrainska gränsen. Att alla soldater tvingats skriva på att de deltar "frivilligt" talar dock emot att man kommer sätta in stridsflyg i en formell invasion av Ukraina, även om en nämnd omgrupperad soldat var stationerad i Totskoje, vilket är en flygbas för attackhelikoptrar.

Europeiska politiker kan låtsas som att de stora förbanden Ryssland skickar in i Ukraina är "rebeller" och att utrustningen är köpt på ukrainska ICA, men de kan knappast hävda att stridsflyg och attackhelikoptrar inte kommer från Ryssland. Å andra sidan finns det ju inga gränser för vad man tolererar.

Artikeln hos Reuters hittar ni här.

Tillägg: Ukraine Today anger att även helikoptrar och stridsflyg har frambaserats till nära ukrainska gränsen, eventuellt som en del av den massiva ryska oplanerade beredskapskontrollen av det strategiska stridsflyget och luftförsvaret, som får Arctic Challenge att se ut som en syjunta.

Tillägg 2: Ryssland beslutar nu att "fredstida" dödsfall bland soldater är statshemligheter, och alltså inte får röjas, med risk om fängelsestraff.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

67 kommentarer:

 1. Nej nej, det stämmer inte. Putin gör allt för att lösa krisen i Ukraina på fredlig väg. Det har han sagt och en björn ljuger aldrig. Det är fascisterna i Ukraina som styrkesamlar. De har tagit av sina förbandsbetäckningar för att dölja sina intentioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Fast det är egenligen USA som använder Ukraina för sina egna intressen som till exempel svartmåla Ryssland vars fredliga president inte alls vill ha med detta att göra. Den slutsatsen kan man dra av att USA bombade Serbien 1999 i ett steg mot världsherravälde. Serbien var nämligen ett stort hot mot USAs ställning i världen och sysslade inte alls med etnisk rensning.

   Radera
  2. Inget säger "betald psyops" så tydligt som missad ironi.

   Radera
  3. jspr, det är nog bara du som missat ironi... ;-)

   Radera
  4. Nu var ju faktiskt Serbien och Montenegro ett hot mot USA med allierade, genom att det potentiellt kunde bli en rysk flottbas där i medelhavet. En mardröm/dröm för en strateg.

   Radera
  5. En eventuell flottbas skulle nog inte placeras i Serbien, med eller utan Kosovo.

   Radera
  6. Serbien har en flottbas, även om den visserligen inte är rysk. Basen ligger i Donau och man kan fråga sig varför ett land utan egen kust har en flottbas.

   Radera
  7. Donau räknas ju som internationellt vatten, därför!

   Radera
  8. Åh fan, det visste jag faktiskt inte.

   Radera
  9. I något sammanhang, minns ej vilket, så avslöjade sig en spion, när han sa att han var amiral i den schweiziska flottan. Dansk höglandsbonde är inte heller någon bra täckmantel.

   Radera
  10. Donau räknas som internationell vattenväg. Inte detsamma som internationellt vatten. Eller menar du att det skulle vara okej för Serbien att framföra sina örlogsfartyg från Serbien genom andra länder utan att de länderna skulle reagera? Knappast.

   Att Serbien är ett landlåst land med en flotta är ett av flera tecken på att de inte har kommit över sitt storhetsvansinne om att härska över andra människor.

   Radera
  11. Det borde inte vara det så länge de inte beskjuter stränderna eller annan trafik på floden .

   Radera
  12. gbd crvx: Argument som "det borde inte vara det" håller inte. Donau är inte internationellt vatten. Skulle Serbiska örlogsfartyg korsa gränsen in i annat land är det en krigshandling och de blir direkt legitima mål. Punkt.

   Radera
  13. Det är förstås en tolkningsfråga, men som jag kan läsa i länkarna nedan så är en internationell vattenväg inte ett territorialvatten och man kan således inte agera som om det var ett sådant, dvs leka sänka skepp i skala 1:1

   http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/International+Waterways
   http://www.thefreedictionary.com/International+Waterway
   http://www.businessdictionary.com/definition/international-waterway.html

   Radera
  14. "International Waterways: Narrow channels of marginal sea or inland waters through which international shipping has a right of passage." Jag hittar ingenting om örlogsfartyg i texterna. Dessutom står det att international waterways ofta är en del av ett lands territorialvatten. International waterways reglerar alltså framförandet av handelsfartyg, inget annat.

   Radera
 2. Absolut, det måste vara en "false flag" från Ukraina. Man har tagit sig obemärkt över gränsen och låtsas mobilisera trupperna på den ryska sidan så det ser ut som det är Ryssland som är aggresivt.

  SvaraRadera
 3. Klart det är frivilligt. Ryssland skulle aaaldrig blanda sig in i ett annat lands inre angelägenheter.
  http://se.sputniknews.com/politik/20150527/244038.html

  SvaraRadera
 4. Överlever vi det här utan att missilerna börjar flyga blir det vår generations Kubakris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. m a o vi vill inte höra det här (13s klipp): https://www.youtube.com/watch?v=fNFVN0Jz0rE

   Radera
 5. Vad fan är det som händer.

  SvaraRadera
 6. Vad fan är det som händer.

  SvaraRadera
 7. Det är förmodligen ett lajv eller ett rejv. Käcka ryska ungdomar som samlas för hälsosamma utomhusaktiviteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp. Vår tids "dansbaneelände".

   Radera
  2. På min tid hade folk möjligen ett baseballträ i bakluckan på raggarbilen när de åkte till Eringsboda brunn, Garvaren eller Silverdalen.

   Jag måste säga att det har eskalerat rejält när folk känner sig tvungna att ta med sig stridsvagnar till evenemanget. Har ryssarna inte hört talas om ordningsvakter?

   Radera
  3. De är bara på semester. Ryska soldater får använda tjänstefordonen precis som vilken svensk IT-konsult eller säljare som helst. Semesterledigheten utdelas regementesvis för att förenkla administrationen, och den goda kamratskapen i den ryska militären gör att alla åker på semester till samma ställe, utan flickvänner, fruar och annat störande. Män som gillar att göra kul saker tillsammans med andra män, liksom. Vilka är vi att se ner på sånt?

   Radera
  4. Sköna snubbar gör sköna grejer, tillsammans (OBS! No homo)

   Radera
  5. "Gröna gubbar" är ute. Nu är det "sköna snubbar" som gäller.

   Radera
  6. Vad heter Kapten Klänning på ryska?

   Radera
  7. "Platje" är typ klänning på ryska så jag föreslår att kapten klänning befordras till överstes grad.

   Det blir en fin alliteration som på svenska nämligen, "Polkovnik platje". "Kapitan Platje" har inte samma schwung.

   Radera
  8. Eller förlåt. Kapten Klänning blir "Job tvojemadj, suka" på ryska.

   Dubbelkolla det på Twitter om du vågar.

   Radera
  9. Nej, det vågar jag inte nu...

   Radera
 8. För att citera Grotesko: Det ballar ur!!!

  SvaraRadera
 9. Apropå det så kom ju Stellan på vardagsmighty-bloggen ut som försvarsvän och Putinkritiker i ett inlägg häromdagen.

  En del har iaf vettet i behåll.

  SvaraRadera
 10. Detta bör förresten uppmärksammas: http://www.svd.se/gastinlagg-patrik-oksanen-om-sverige-i-informationskriget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå det, är det nån som har noterat vad som verkar vara en forskare i rusistik vid SU som annonserade ut via Twitter att hon kunde erbjuda möjligheter att finansiera terrordåd mot turkiska och amerikanska mål? Är inte sånt straffbart?

   Radera
  2. I see what you did there.. ;)

   Radera
 11. Två veckor till industrisemestern börjar och halva landet goes off the grid - är det lika illa i hela västeuropa?

  Tre veckor till midsommar - super hela norra europa skallen av sig på samma sätt som oss svenskar på kompledig tid off the grid.

  Två dagar till sossarnas kongress och fyra veckor till Almedalen - är det verkligen klokt att samla så många beslutsfattare på ett och samma begränsade målområde under motsvarigheten till en Kubakris"?

  Känns inte som om beredskapen för allmän svensk/europeisk motmobilisering är särskilt vältajmad om man säger så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en teoretisk händelse som skulle kunna bli bok. Oj, den fanns visst.
   https://www.youtube.com/watch?v=mcXaYIXQlRA

   Radera
  2. Nej, det är bara Sverige (och kanske delar av övriga norden) som stänger ner verksamheten under sommaren. I andra länder tillåts inte människor ta ut semester på ett sätt så att det äventyrar verksamheter. Framförallt inte samhällsviktig sådan som sjukvård etc.

   Radera
  3. Det var väldigt länge sen jag fick ett sådant sug efter att läsa en bok.
   Tack för tipset Nicklas!

   Radera
 12. Nu väntar vi bara på den "intellektuella" vänstern angrepp på bloggen; att skriva om detta kan ju onödigt provocera den fredsälskande ryska nationen och dess ledning. Och när dyker vissa kulturabetare upp och blir upprörda över lögnerana om ryska trupprörelser? Som grädde på moset kan väl FI upprepa sitt alternativ till militärt försvar, det består ju av två delar; 1/att engagera HBTQ-rörelser på lokal, regional och nationell nivå samt att fråga Ryssland varför de är så intresserade av andra länders territorium. Detta angav de när ryska ubåtskränkningar var aktuella, så jag antar att det även gäller Ukraina. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samt aktivera dialogförsvaret med specialutbildade genusförband i fronten.

   Radera
  2. Det vore inte en så dum idé faktiskt, FÖRUTSATT att vi hade ett starkt traditionellt försvar bakom. Tänkt dig vilken Psy-ops vi skulle kunna köra. T.ex. desinformation om att Bofors utvecklat en bög-stråle med 300kms räckvidd och vi är inte rädda att använda den. :-)

   Radera
 13. Kombinationen avidentifiering och vodka gör att de kommer att meja ner varandra, för att de inte ser att de tillhör samma lag. Eller är det som med trädgårdssångaren, som lätt känns igen på att den inte har några särskilda kännetecken?

  SvaraRadera
 14. @cornu: Kanske fixa till en karta så det lättare går att få en överblick. (Som av en händelse så gav den första googlesökningen Rostov NO om Moskva)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativt gör man som ryssarna och kallar det Rostov vid Don eller liknande.

   Radera
  2. Jo, jag fick ju till det till slut, men jag har för mig att Herr Vilderäng inte hade gjort den distinktionen. Hursomhelst, kaarta är alltid bra

   Radera
 15. "En annan tidning"
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article20865634.ab
  Felet som görs är ju att
  "-eftersom du gjorde så, trots att det är helt fel, så måste jag med få göra helt fel fast jag säger att det är rätt eftersom det blev ok att du gjorde fel..." eller nåt.
  Jämrarnas härmapor som inte kan stå för nåt själva. Som att Ryssland "tvingas" att annektera andra länder, bråka och buffla sig. Som att de inte har stake nog att säga "näpp, jag låter bli att bli tvingad till att bråka med mina grannar".
  Dessutom, en rysk björn tränas till att uppträda i cirkusmanegen, det har de visat förr med all tydlighet. Tyvärr är denna cirkus inte så rolig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Vietnamkriget, så fräscht.

   Den ryska bombningskampanjen av Afghanistan kulminerade 1985 så deras flygningar över Östersjön kanske är ett 30-årsjubileum av det? De lyckades ändå lemlästa över en miljon människor.

   Radera
  2. Våga vägra ryska bombplan som flyger kors och tvärs nära våra gränser. När hörde man det senast så intensivt på motsvarande sätt som i artikeln...

   Radera
  3. Bekvämt nog undviker man att kalla Vietnam kriget en geopolitisk köttkvarn vilket är en mer korrekt beskrivning av historieförloppet.
   Det var ett krig mellan Ryssland/Kina/USA och bör ses i post WW2 kontext för att överhuvudtaget kunna bilda sig en avlägsen bild av hur det såg ut.

   Radera
  4. Just vissa flygplanstyper verkar påverka känslorna och medföra " dåliga associationer och väcker obehag"

   http://www.vansterpartiet.se/vansterpartiet-kraver-garantier-for-att-b-52-plan-inte-bar-karnvapen

   Antar att dom inte är så hemma på ryska flyplan? Eller kärnvapen, eller mer specifikt ryska kärnvapen?
   Blogginnehavaren kan ju göra en kurs om ryska flygplan likt den han tidigare gjort med annan militär hårdvara?

   Radera
  5. Vänsterpartiet måste seriöst vara sinnessjuka. Varför i h-e skulle en B-52:a som deltar i en övning genom att fälla minor bära kärnvapen?

   Radera
 16. Snart får vi kanske de mest tydliga bevisen för hur effektiv Sveriges och NATO's säkerhetspolitik är! Sen kan vi bedöma kommentatorernas tankeförmåga genom att jämföra deras genomförda förslag med utfallet. Evolutionen har både variation och selektion.

  Amerikanska soldater har i förnedrade nederlag flytt från fler platser på jordklotet än någon annan krigsmakt. De kommer att fly huvudstupa från Ukraina också, återigen besegrade och förnedrade. Men varje besegrad och flydd feg "marine" poserar hemma som en egen Putin. Bufflig och muskulös och med tillgång till alla toys som Sony tillverkat. Men likväl förödmjukat besegrad av oindustrialiserade analfabeter och professionellt komplett misslyckad.

  Så när USA kapitulerar villkorslöst i Ukrajna, som de redan gjorde i Georgien, vilket hopp har vi för att de kommer att vilja OCH kunna stödja oss utan att vi är medlem i NATO? Är Sverige mer värt för USA än vad Georgien och Ukrajna är? Blir Stefan Löfvéns nylle äntligen vacker när han hängs i en lyktstolpe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De "mest tydliga" eller de "tydligaste" bevisen?

   Jag vet inte hur mycket "Ukrajna" är värt för USA, men de flesta läsare av den här bloggen inser nog att Sverige behöver stärka sitt försvar, och eventuellt gå med i NATO.

   Men istället för att komma med tröttsamma insinuationer och raljerande hela tiden kan du väl ta bladet ur munnen och med rak kommunikation säga vad du tycker.

   Radera
  2. @Unknown.
   Ja att vi behöver stärka försvaret kraftigt är nog många läsare av denna blogg överens om. Men sedan går det nog isär. Jag är helt emot att gå med i Nato utan anser att det mest gynnsamma för Sverige och Finland är ett gemensamt starkt försvar och en ärligt alliansfri politik. Det är också min uppfattning att det är Ryssland som upplever sig pressat och hotat av USA och inte tvärt om. USA arbetar oförtrutet vidare mot vad jag tror är världherravälde på riktigt. Tyvärr har ju svenska staten gett vika för USA-imperialismen. Skönt att kunna använda gamla kommunistdängor...

   Radera
  3. Rent cyniskt så är ju svaret ja och då kulturella, militära och ekonomiska tenderar att vara just cyniska så är ju de facto så att Sverige har världens 17 största ekonomi.

   Radera
 17. Det verkar som om SR har plockat upp nyheten också: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6176135

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu verkar DN tagit tag i nyheten, med analys:
   http://www.dn.se/nyheter/varlden/ukrainainvasion-troligare-i-augusti/

   http://www.dn.se/nyheter/varlden/bilderna-som-sags-avsloja-rysk-trupp-i-ukraina/

   Radera
 18. Hur funkar det juridiska ens i teorin enligt den officiella versionen?! Känns väldigt märkligt. Får alltså - officiellt - ryska soldater agera i främmande land om de gör det privat/frivilligt?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore en relevant fråga i en rättsstat.
   Frågan du bör ställa dig : Är Ryssland en rättsstat?

   Radera
  2. Nej, det är Ryssland knappast, men man vill ge sken av detta. Så man bör ha en officiell version som funkar i teorin. Antar jag.

   Radera
 19. Trollen/psyopsen verkar väldigt lugna. Har Cornu blockat alla eller är det radiotystnad inför förestående storanfall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, akta, ryssen kommer.....

   Radera
 20. Ingen fara. Ryska björnen sover. I alla fall enligt ETC-redaktionen i Stockholm...
  http://www.etc.se/kultur-noje/max-gustafson-om-den-ryska-bjornen

  SvaraRadera