Cornucopia?

2015-05-15 09:39

Ränteavdraget är en subvention av Stockholm

Ränteavdraget kan betraktas som en subvention av Stockholm, där övriga landet får betala för stockholmarnas skulder. Stockholms län och i princip samtliga Stockholmskommuner toppar listan över störst ränteavdrag per capita.

Av 23 249 MSEK i ränteavdrag för 2013 tillföll 28% boende i Stockholms län, eller 6 570 MSEK, dvs sex och en halv miljard kronor. 

Moderaterna i Stockholm kan ju roa sig med att räkna ut hur många gymnasielärare, förskolelärare och undersköterskor det är. 
Tjugo högsta ränteavdragen per
capita år 2013, per kommun.

Av de tjugo kommunerna med högst ränteavdrag är fjorton kommuner i Stockholmsområdet. Utöver detta hittar man Skånes gräddhyllor Vellinge, Lomma och Båstad, samt Staffanstorp här, och Kungsbacka och Öckerö i Göteborgsområdet.

Lägst ränteavdrag per capita har man i Norrlandskommuner, som Storuman, Dorotea, Sorsele, Arjeplog och även i Dalarna Vansbro.

Medan man i snitt får tillbaka nästan 11 900:- SEK i Danderyds kommun får man bara tillbaka 3 100:- SEK per capita i Storuman. En skillnad på 283%.

Ränteavdraget omfördelar statliga skattepengar från provinserna och in till främst Stor-Stockholm. När (m) i Stockholm vill ta bort det kommunala utjämningsystemet för att anställda 10 000 förskolelärare, så bör man i konsekvensens namn även ta bort ränteavdragets omfördelning av skattepengar från landsbygden och in till storstadsområdena.

Dock påtalar ju vän av ordning att de mesta statliga skattepengar ändå pumpas in  till myndigheter och deras underleverantörer i Stockholmsområdet, så sänkt ränteavdrag tillfaller ändå stockholmarna och inte Dorotea.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

18 kommentarer:

 1. Nästan alla kommunerna har en kust (=havsutsikt) va? Staffanstorp har det inte. Kanske inte Knivsta heller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta bort strandskyddet, som det fungerar i praktiken nu gynnas strandnära boende vid städer framför ren landsbygd.

   Radera
  2. Strandskyddet ska vi vara rädda om. Stränder fylls snabbt upp med villor och sommarstugor. om det tas bort, det bli en privatisering som avsevärt försämrar för vandraren, paddlaren, fritidsfiskaren. Och för växter och djur. Vi kan tycka vi har ett överflöd på stränder, men det blir snabbt trångt, tro mig.

   Radera
  3. Strandskyddet ska vi vara rädda om. Stränder fylls snabbt upp med villor och sommarstugor. om det tas bort, det bli en privatisering som avsevärt försämrar för vandraren, paddlaren, fritidsfiskaren. Och för växter och djur. Vi kan tycka vi har ett överflöd på stränder, men det blir snabbt trångt, tro mig.

   Radera
  4. Strandskyddet är en socialistisk avundsjukekonstruktion. Det finns stränder så det räcker åt alla i hela Sverige.

   Radera
  5. @Fredrik,
   Jo, men var då rädd om strandskyddet där folket bor, förbud kring städer tillåtet på landsbygden.

   För övrigt, är det något som definitivt hindrar tillgängligheten för vandrare och fritidsfolk är det förbuskningen kring sjöar och vattendrag.
   Det kan vi tacka strandskyddet för att det är så.

   Radera
  6. Strandskyddet är ett resultat av slutsatser dragna på selektivt urval. När storstadsbor rör sig på landet handlar det om ytmässigt väldigt små men lätttillgängliga områden. Där är det tätt bebyggt och därav drar man slutsatsen att återstående stränder måste räddas. I själva verket är de flesta strandnära områden i landet svårtillgängliga och outnyttjade. Strandnära, attraktivt byggande skulle här inte bara gynna kommuner och de boende utan också det eventuella rörliga friluftslivet som får tillgång till nya områden.

   Radera
  7. Släpp strandskyddet fritt efter vissa delar av våra älvar. Vänta 3 år och låt det byggas. Bygg vattenkraftstationer med tillhörande reservoarer vid samma område. vi både äter kakan (tillväxt när det byggs) och behåller den (tillväxt när det byggs igen samt får en obebyggd strand igen).

   Radera
  8. Är det något som definitivt skulle kosta samhället sjukt mycket pengar på sikt är det att ta bort strandskyddet. Då skulle vi snabbt ha ännu mer fullsmockat med fuskbyggda fastigheter på fel ställen utsatta för höststormar och vattenflöden som är "ingen kunnat förutse" fast de är helt naturliga.

   Radera
  9. "Strandnära, attraktivt byggande skulle här inte bara gynna kommuner och de boende utan också det eventuella rörliga friluftslivet som får tillgång till nya områden."

   100m ifrån är alltså inte strandnära? Helst ska vattnet nå en av husets fasader vid högt vattenstånd va?

   Radera
 2. 28% på 2.2 miljoner innevånare är ju ganska mycket över medel. Hur mycket realisationsvinstskatt har betalats in av samma grupp de senaste åren?

  SvaraRadera
 3. Stockholmare betalar mer kronor i skatt. Rättvist?

  SvaraRadera
 4. Det är märkligt att försöka måla ut Stockholms län som en sorts skattesubventionerad region.

  Vi kan dra det här ett varv till.

  Det är ju också så att stockholmarna betalar mer statlig inkomstskatt och statlig kapitalskatt. Det väger mer än väl upp överrepresentationen i form av ränteavdrag.

  Av totalt 44,8 miljarder kronor i statlig inkomstskatt, betalar stockholmarna 20,2 miljarder. Totalt alltså 45%.
  Av totalt 54,2 miljarder kronor i statlig kapitalskatt, betalar stockholmarna 20,5 miljarder. Totalt alltså 38%.

  Så även om stockholmarna är "överrepresenterade" i form av mottagare av ränteavdrag (28%) så är detta mer än väl kompenserat i överrepresentation av statliga inkomstskatter -- både i absoluta och relativa tal!

  SvaraRadera
 5. "Av 23 249 MSEK i ränteavdrag för 2013 tillföll 28% boende i Stockholms län, eller 6 570 MSEK, dvs sex och en halv miljard kronor. "
  "År 1993 utgjorde andelen 26 procent för att
  år 2000 ha ökat till 28 procent. Även länets BRP (bruttoregionprodukt)
  per invånare (345 000 kronor) och BRP per sysselsatt (608 000 kronor)
  samt disponibla inkomst per invånare (137 000 kronor) var landets högsta
  år 2000 liksom den var resten av tidsperioden. "

  Du får nog jobba lite till innan du kan övertyga mig om att det är en omotiverad regional fördelning.
  Nice try!

  SvaraRadera
 6. Gnälligt skitsnack "cornu". Och kan du ta bort den j...a bläddra mellan bloggposterna genom svepa inte riktigt vertikalt på i-phone unktionaliteten

  SvaraRadera
 7. Staffanstorp är ingen gräddhylla, det är en vägbula!

  SvaraRadera
 8. Ränteavdraget är uppfunnet av dom allra rikaste för att stjäla dom allra fattigastes pengar.
  Att stölden är laglig är en skandal.
  En fattig barnfamilj som bor i en hyresrätt får inte en krona, dom betalar bara in skatt som går till dom rika som har stora lån.
  Att ta från fattiga och ge till dom rika är kriminellt.

  Ta bort ränteavdraget helt det skadar ingen fattig, fördela pengarna staten får på alla medborgare, 30 miljarder ger ca 3000kr per medborgare.
  Dom flesta vinner på en reform, två barn då får familjen 4*3000kr av staten det är mer än vad många får i avdrag.

  Förlorarna är dom som har lån på många miljoner men dom har råd att betala sina lån själva.
  Dom som har lån på mer än 5 miljoner är rika och kan betala sina lån själva.
  Dom rikas socialbidrag måste tas bort.
  Dom som är superrika och har har lån på många miljoner kan få 100000kr av staten per år, pengarna kommer från dom fattiga, dom tar just dina pengar, du som läser detta är med och betalar in skatt till deras avdrag.

  Sluta kräv ökad marginalskatt och skattepålagor på dom rika ta bort deras avdrag så blir alt mer rättvist.

  SvaraRadera