Cornucopia?

2015-05-12 08:22

Provinserna ska betala Löfvéns byggande av lägenheter i Stockholm

Regeringen med Stefan Löfvén i spetsen drar ner på ROT-avdraget och ska slussa de pengarna till att subventionera byggande av lägenheter i främst Stockholm. Det innebär att de svenska provinserna ska betala mer skatt, så Stockholm får fler lägenheter. Mitt förslag är att om stockholmskommuner vill bygga mer lägenheter, så kan de höja kommunalskatten istället för att höja skatten för resten av landet. Lokala problem ska ha lokala lösningar.

Löfvén kör med tänk på de stackars barnen-argumentet att ungdomar inte får en bostad förrän de är 30 år (faktiskt citat var "de blir hemma till de är trettio år" vilket enligt alla källor är helt fel), trots att statistiken visar att svenska ungdomar flyttar hemifrån först i hela EU, vid i snitt 19.6 års ålder. Det kan alltså inte föreligga någon bostadsbrist för ungdomar, ungdomskullar som nu dessutom snabbt minskar när 90-talets babyboom blir 25+. De kanske inte får ett förstahandskontrakt på en lägenhet på Strandvägen i Stockholm, men bostad får de uppenbarligen ändå. 
Snittålder när unga flyttar från
föräldrarna i Sverige 2009 - 2013
Källa: Eurostat

Tvärt om kommer antalet ungdomar minska med 150 000 - 200 000 de kommande sju åren, och behovet av ungdomsbostäder och studentbostäder kommer alltså minska rejält. Ändå kör den uppenbarligen normalbegåvade Löfvén med mantrat att vi måste ta ansvar för ungdomarna.

Vi kan för argumentationens skull anta att hypotesen att ungdomar inte får bostäder lokalt i Stockholm stämmer, för i landet som helhet finns det bevisligen inte någon bostadsbrist för ungdomar - i så fall är det alltså till Stockholm Löfvén tänker slussa pengarna. 

Lokala problem i Stockholm är inte någon rikspolitiken ska ägna sig åt, och övriga landet ska definitivt inte få högre skatt för att subventionera byggande i Stockholm.

Därtill kommer subventioner bara leda till ännu högre byggpriser.

Fördelen med bostadsrätternas uppblåsta byggpriser är att det är den som ska bo där som blir blåst, inte skattebetalarna. Den som vill bo får betala själv, antingen via egen skuldsättning eller via hyresvärdens hyra. Men nu ska övriga betala för att lösa lokala lyxproblem. Ska det ske, ska det lösas lokalt - höj kommunalskatten lokalt om det behöver byggas mer - det driver dessutom bort infltytning när folk väljer billigare kommuner.

Socialism kommer som alltid bara leda till felallokeringar. Det finns bevisligen massor med ungdomsbostäder landet runt - annars hade inte ungdomarna flyttat hemifrån vid i snitt 19.6 års ålder. I stora delar av landet finns det knappt ens en bostadsbubbla, utan rimliga priser på bostäder. Övriga landet ska inte behöva betala för Stockholms och universitetsorternas inkompetens och oförmåga att planera. Något som inte kommer förbättras av att man subventionerar byggprojekt som redan är planerade.

Den som vill bo i Stockholm ska själv betala för det, ingen annan!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

46 kommentarer:

 1. HeHe. Det kanske visar sig nu att Stockholmare faktiskt är smartare än lantisar när man får igenom detta. ;)

  SvaraRadera
 2. Som Stockholmare och en del av byggbranshcen kan jag meddela att det spelar ingen roll hur mycket pengar man öser över oss, det byggs redan utav bara helvete. Det finns inte tillräckligt många platschefer, snickare, ingenjörer för att bygga mer. Allt mer skattepengar gör är att höja priserna på arbete (självklart tar man mer betalt om man kan få det). Att sedan sänka löner är mycket svårare, det är ju en av orsakerna till att Riksbanken skyr deflation som pesten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna krönika av Nils-Eric Sandberg är mycket läsvärd i ämnet också:

   http://byggindustrin.se/artikel/kr%C3%B6nika/ska-byggskatt-ge-byggbidrag-21079

   Tänk vilken dröm om denna herre satt som bostadsminister, så kan vi peta in Assar Lindbeck som finansminister när vi ändå är i farten.

   Radera
  2. Håller med, kvaliteten lär bli lidande när ny-exade ingenjörer blir platschef vid 23 års ålder. Finns en enorm brist på tjänstemän inom bygg i Sthlm idag, väldigt märkligt för det är en fantastiskt bransch och villkoren börjar bli helt ok.

   Radera
  3. Och det går inte att rekrytera detta från utlandet? Verkar ju annars rätt lätt att rekrytera byggjobbare från utlandet.

   Radera
 3. Bekräfta att statistiken inte är missvisande av den anledningen att de som bor hemma aldrig flyttat hemifrån och därmed drar ner genomsnittet på ålder. Jag vill inte vara raljant eller säga emot osv, men det skulle kunna betyda att om lägenheterna ökar, kommer siffrorna bli sämre, för att sedan bättre igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte säker på att jag hänger, varför drar de som bor hemma ner genomsnittet? Beror inte det på hur gamla de kommer vara när de väl flyttar hemifrån, och hur drar man slutsatser där?

   Radera
 4. Bra poäng. En sådan geografisk dimension är ett resultat av andra subventioner av Stockholm inom bland annat inkomstskatt, mat, boende, resande, brott och nöjen, områden som jag har nämnt tidigare. Och så har förstås massinvandringen av fattiga bidragit till situationen. Det som främst drar åt andra hållet och ger en balans är vad som måste betalas och att många inte vill bo i Stockholm.

  SvaraRadera
 5. ROT jämt fördelat över landet-förutsätter du-är det så?
  Sänkningen av ROT vid årsskiftet har medfört högre kostnader vid ROT fram tills dess-marknaden är smart.
  Så vill Regeringen bygga mer så skall de likt Danell? avisera framtida kostnadsökningar.
  Danellgropar var ett fenomen då byggsubventionerna togs bort för alla nya byggen som inte var påbörjade före ett visst datum. Då grävdes många gropar som påbörjning!

  SvaraRadera
 6. Om patriotismen var fundamentet i svensk politik skulle de flesta av dagens mest akuta problem inte existera. Avsaknaden av patriotism och den istället förhärskande antisvenska kulturmarxismen ger ett samhälle som är försvarslöst mot alla som då hämningslöst försöker sko sig. Om man föraktar och kanske hatar något är det inte långt borta att också utan samvete beröva detta dess egendom och kanske existens. När det gäller den svenska nationen och svenskarna erkänner dagens elit inte ens dess existens eller anser den inte värd att försvara. Det finns då inget naturligt motstånd/gräns för vad de som sitter på makten kan göra för att sko sig och hålla sig kvar vid makten.
  Det Cornu, är fundamentet till DÖ. SD grund hotar den politiskt korrupta elit som hållit Sverige i ett järngrepp i flera årtionden. Rasism är bara en förevändning att retoriskt bekämpa SD. Det är patriotismen som hotar sjuklöverns maktinnehav. En sann patriot är mycket svårare att korrumpera och vänder sig naturligt mot de som orättfärdigt skor sig på svenska folket. Detta är det som Cornu och många med honom inte inser eller vägrar att diskutera eftersom de direkta och indirekta skattediarnas affärside är att suga ut folket även om det på lång sikt innebär nedgång/undergång för både staten och folket. Alla hoppas de att de kan sko sig tillräckligt under sin tid vid köttgrytorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det någon som vet, om det i den svenska historien funnits någon annan period/perioder då en stor rosa elefant klampat omkring i det svenska rummet och eliten inte låtsat om det? (bortsett från krigsperioder)

   Radera
  2. HC Andersen skrev Kejsarens nya kläder under början av 1800-talet. Det har förstås funnits många små elefanter men mig veterligen aldrig tidigare en som hotat existensen av hela vårt folk.

   Radera
  3. Tack RB - känns tryggt att veta!
   Men jag antar, att om man väljer att leva i ett socialistisk enpartistat så får man ta det onda med det goda.

   Radera
  4. Tack själv,
   vet inte riktigt vad du menar - åtminstone har inte jag valt att leva i en socialistisk enpartistat - tvärt om.
   Men att lämna Sverige är en tanke som allt oftare dyker upp. Om jag vore yngre skulle jag säkerligen flyttat. Varje nordiskt land har bättre framtidsutsikter enligt min mening. Många andra också.

   Radera
 7. Man kan ju diskutera vad en fel allokering är. Att socialistiskt upprätthålla ett vägnät i hela landet är ju kostsamt. Alla borde betala sina egna el, väg och telenät. Havsnära städer löser naturligtvis transporter enklast via vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat så borde man knoppa av hela Fjollträsks Län och låta det bli en egen stat - bygg en mur runt eländet så får vi se hur länge de klarar sig utan importerade resurser från det riktiga Sverige.

   Radera
 8. Ser fram emot att alla på landet får börja betala ur egen ficka för vägar och annan infrastruktur. Då kommer jag som stadsbo garanterat få sänkt skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att de ekonomiska flödet i Sverige är från centrum till periferi?
   I så fall är Sverige helt unikt i världshistorien. I alla andra civilisationer
   har välståndet i första hand flödat över de som är närmast den politiska
   makten.

   Radera
  2. Jag tror att kostnaden per kilometer väg och invånare är lägre i storstäderna än på landsbygden. Det var väl det enda jag skrev?

   Radera
  3. Och du menar väl ändå inte att geografisk närhet till politiker är det som avgör hur stor del av kakan man lyckas roffa åt sig? Isåfall borde jag tjäna mycket mer, jag bor jättenära statsministern...

   Radera
 9. Vill kommunerna ha fler hyresbostäder är det bara att upplåta marken billigt till kommunala fastighetsbolag. Lägg ut bygget på något baltiskt eller polskt byggföretag och låt kommunens skattebetalare pröjsa för väg och vattenanslutning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel tänkt. En kommun vill ha flera rika skattebetalare inte fattiga hyresgäster.

   Radera
 10. Höja kommunalskatten i Stockholms kommuner...???
  Nu är det ju faktiskt så att många stockholmskommuner redan betalar Robin Hood skatt till landsortskommuner samt Göteborg och Malmö. En del av dom bygger då fler ishallar och operahus för att kunna "sätta kommunen på kartan".

  I min hemkommun är kommunal skatteutjämning den största kommunala utgiften. Större än skola och omsorg.

  http://www.scb.se/Statistik/OE/OE0115/2013A01P/Kommunalekonomisk%20utjämning%20för%20kommuner%202013,%20preliminärt%20utfall.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö får drygt 4 miljarder i årlig kommunal utjämningsskatt, men vi behöver mera; mycket mera! Detta eftersom denna - stadens kompensation - bara motsvaras av 30-50% av den galopperade ökande kosnadsutvecklingen i staden. Så vi i Malmö ser fram emot högre kommunalskatter i Stockholm med omnejd.
   The sky is the limit!

   Radera
  2. Kommuner som klarar sig själva med lågt skatteuttag tvingas betala Robin Hood-skatt till de som måste ha högt. Systemet är konstruerat för att motverka skattesänkningar, inte höjningar. Höj den egna skatten och utöka den egna servicen till de egna medborgarna så hamnar ni på den mottagande halvan istället. Vilken del av detta bizarra svenska påhitt är det som du inte förstår? ;-)

   Radera
 11. Tragikomiskt bevis på att politikerna ska ha makt över så lite pengar som möjligt.
  Det vore billigare att flytta några statliga verk ut till landsbygden och ge lite arbetstillfällen där de behövs och så kan Stockholmarna flytta till Åmål, Malå etc för att få jobb. Win-win på alla plan och nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att man utan vidare skulle kunna lägga ner hälften av alla statliga verk med positiva effekter för svenskarna men förstås med dåliga effekter för de politiskt korrupta skattediarna.

   Radera
  2. Ja, ännu bättre och hälften räcker inte. Vilka få statliga verk behöver vi egentligen?

   Radera
  3. Om inavlade stockholmare följer med så är det väl ingen win för den mottagande bygden? Statliga arbetstillfällen - ja tack. Stockholmare - nej tack!

   Radera
 12. Man kan inte höja kommunskatten i Stockholm. Hög skatt ska folk betala i glesbyggden. Helt naturligt. Tänkt dig en kommun i Norrland, typ Ånge som har Sveriges högsta medelålder, de
  unga flyttar därifrån och de gamla stannar kvar. Då ska det så klart kosta att bo där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, det rivs flerbostadshus i flera mindre kommuner för att antalet på orten minskar. Varför då?, tja ett skäl, vilket inte skall förringas, är att arbetsgivarna tydligen behöver flytta till storstäderna.
   Tidigare har vissa regeringar utfärdat skattelättnader mot att man lägger bolagen säten på mindre orter. Har det ökat antalet arbetstillfällen? Nej, men man har hållit bolagsmöten på den lilla orten ett par gånger om året, varit skattepliktiga på den orten och därmed fått skattelättnader.
   Så, varför inte flytta bolagen ut på vischan? Som Cornu poängterat tidigare, dåligt med infrastruktur i form av vägar, järnvägar och IT (vilket är på väg att minska) samt inte minst höga transportkostnader för de bolag som producerar saker att transportera.
   Nej, det behövs helt nya tag för att de bostäder som faktiskt finns skall få nya hyresgäster, på orter där man kan ha kortare resvägar till jobbet, där servicehandeln får möjlighet att expandera och finnas kvar, där människor ges möjlighet att leva ett bra liv.
   Men staten kan inte göra det jobbet, däremot underlätta för företag att stanna kvar på orten, eller kanske flytta ut till landsbygden.
   Fast man ska nog inte tro för mycket på nuvarande regering som låtsas som att inget hänt sedan 60-70-talet.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nja, det rivs inte så mycket längre. Rivningsvågen var mer runt millenieskiftet. 2014 revs det 141 lägenheter på grund av svårighet att hyra ut. Jämför med 4 387 rivna lägenheter år 2000. 2014 var den lägsta rivningsnivån så långt bak statistiken finns.

   Radera
  4. krmc, Ja, det där är fantastiskt. Så snart ett större bolag blivit uppköpt av sin ursprunglige ägare så ska de nya ägarna flytta huvudkontoren långt bort från produktionen och in till Stureplan.
   Man undrar ju hur de ekonomiska kalkylerna ser ut för att motivera sånt?

   Eller är det bara broilerekonomerna som vill ha nära till after work med sina gamla polare från Handelshögskolan?

   Radera
  5. Cornu, du har rätt. Men ett tag revs en hel del på landsbygden.
   Mina föräldrar flyttade till Flen 89. Då fanns det många butiker i en liten galleria, flera matbutiker, vårdcentral, läkarmottagning m.m. I höstas flyttade de till Katrineholm eftersom de de senaste 15 åren åkt först till Eskilstuna och sedan Katrineholm för att handla eller besöka sjukvården. I Flen finns Ica, Willys, en bank, Coop men inte mycket mer. Dessutom rev Flens bostäder många hyreshus då underlaget sjönk. Hus som var knökafyllda på 50-70-talet. Trist är det.
   Och Flen är ändå bara en timme bort med tåg.
   Så visst, det rivs nog inte så mycket nu men har gjorts.
   Även om antalet 2014 var minsta på länge så har man inte byggt upp i samma takt på dessa orter, av olika skäl.
   Nå, trist är det med en så dålig glesbygdspolitik

   Radera
  6. Nå, SÅ jobbig utveckling rent befolkningsmässigt har de väl inte haft i just Flen ändå? Bor ju betydligt fler där nu än på 50-talet, men inte fler än på 70-talet, då peakade det och har fallit 8% sen toppen. Det är nog snarare bilen som har dödat tätorten i Flen :)

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Flen#Befolkningsutveckling

   Radera
  7. Stefan, hehe. Flen var bara ett exempel på dålig politik.
   Jag var själv inte där vare sig på 50-talet (före min tid) eller 70-talet (bodde hemma i tonåren i Jakobsberg). Däremot flertalet gånger sedan de flyttade ner fram tills i höstas då de flyttade igen. Det har dalat ganska mycket är nog mitt intryck. Inte bara bilens fel, knapp ens tågen stannar ;-)

   Radera
  8. 8% är ju den faktiska nedgången, om butiker osv lägger ner så är det ju Flen-bornas fel som väljer att handla någon annanstans. :)

   Jag är uppväxt i Nordanstig, vilket är en rätt deppig kommun (även fast TKU är därifrån), men jag är inte säker på att den kommunens fall är politikens fel. Snarare uppgången som var artificiell när massa tyckte det var bra att pendla med bilen till jobbet och bo "på landet".

   Hade det inte varit så smidigt att ta bilen hade landsbygden nog varit betydligt mer levande.

   Radera
 13. "Mitt förslag är att om stockholmskommuner vill bygga mer lägenheter, så kan de höja kommunalskatten istället för att höja skatten för resten av landet. Lokala problem ska ha lokala lösningar."

  Vilken legitimitet ger en gps-position till att får råna en annan människa? Har min grannen rätt att komma över till mig och råna mig för att jag kan se hans rosenbuskar och eventuellt glädjas åt dem? På något sätt så är det legitimt när en centralplanerare rånar folk x antal meter från dennes näsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt!
   Robin hood skatten skall avskaffas!

   Min kommun måste betala 1,6 miljarder/år till andra kommuner som slarvar med ekonomin och bygger hockeylador för pengarna.

   Radera
  2. Problemet är att kommunerna ansvarar för åldringsvård och socialtjänst. Då alla unga flyttar stannar kostnaderna kvar. Utan utjämning så går, t ex Åsele i konkurs. Alla åldringar måste då flytta någonstans, t ex till sina släktingar i Stockholm.

   Den enda lösningen skulle vara att staten tar över kostnaden för vård, skola och omsorg.

   Radera
 14. Såhär har det alltid varit. Huvudstaden drar nytta av kolonierna. Från kolonierna har man sedan gamla Romariket hämtat råvaror, guld (pengar), utbildat folk som tjänstemän, arbetare, soldater och slavar..... Inget nytt under solen. Jag undrar mest hur man kan låte (S) och (mp) hållas med sina dumheter. Kan det inte få ett slut snart ?

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Som alltid, intressanta artiklar MEN, stavningen måste vara korrekt om du ska kunna konkurrera med tidningarna.
  Ordet "infltytning" ska troligtvis vara inflyttning.

  SvaraRadera