Cornucopia?

2015-05-17 17:15

Poll of polls: Alliansen får fler röster än vänstern

Den utmärkta meta-opinionssajten Poll of Polls sammanställer de svenska opinionsundersökningarna. Alliansen får nu fler röster än vänstern. Dock inte fler mandat då (kd) åker ur riksdagen.

Man ska dock komma ihåg att opinionsundersökningar kategoriskt övervärderar Miljöpartiets röster och undervärderar Sverigedemokraternas, detta på grund av goda människor vs skämsfaktor/rädsla för trakasserier, som påverkar respektive väljargrupps vilja att svara på opinionsundersökningar.

Poll of polls sammanställer och tar medlet av aktuella opinionsundersökningar. På en höft har t ex Miljöpartiet tappat 20% (ej procentenheter) av sina väljare sedan valet och Sverigedemokraterna har ökat med ca 40% (ej procentenheter). Även Socialdemokraterna har tappat ca 20% av sina väljare, medan de borgerliga partierna generellt går framåt, om än rätt marginellt. Moderaterna har gått fram ca 10%.

Utifrån valresultatet i september och ovanstående höftningar skulle alltså (mp) få 5.51% vid val idag, (sd) få 18.04% och (s) 24.81%, eller mindre än (m) med justerade 25.66%

Poll of polls sammanställning av opinionsundersökningarna räknar dock inte ut utifrån valets faktiskt avstämningspunkt. Poll of polls ger istället följande, där t ex (mp) ser ut att gå framåt jämfört med riksdagsvalet, trots att de backat massivt i opinionsundersökningarna.
"(m) 25.3%
(fp) 5.4%
(c) 6.8%
(kd) 3.8%
(s) 26.2%
(v) 6.9%
(mp) 7.2%
(sd) 15.2%
(fi) 2.2%
Övriga 1.1%"
Värt att notera är att detta är utan att regeringens politik börjat gälla än. Än så länge har bara regeringen gjort uttalanden, och när uttalanden blir till faktisk lagstiftning och faktisk beskattning framöver lär opinionen knappast stärkas.

Poll of polls drivs av Viktor Tullgren, med socialdemokratiska partisympatier och "ett ohälsosamt överintresse för statistik". Med tillstånd från Tullgren återpubliceras två grafer från Poll of polls, uppdaterade idag (även om en siffra anger den 12:e, se dock nere i högra hörnet där den 17:e maj anges) nedan.
Opinionsstödet per den 17:e maj. Källa: Poll of Polls. Återpublicerad med tillstånd.
Mandatfördelning per den 17:e maj.
Källa: Poll of Polls. Återpublicerad med tillstånd.
Det finns ett antal slutsatser att dra här. Dit hör att svenska folket massivt underkänner regeringens politik, vilket inte är underligt, då regeringen endast hade 37.9% av folkets stöd i riksdagsvalet, plus stödpartiet (v):s 5.72%. Frågan är om den inslagna vägen slutligen kommer utplåna socialdemokratin som dominerande faktor i svensk politik och om Miljöpartiet alls finns kvar i riksdagen när mandatperioden är över? Säg 15% till (s) och 3.5% till (mp) i valet 2018? Vänsterpartiet är dock en politisk gås, som allt vatten alltid runnit av genom alla tider och lär klara sig kvar i riksdagen. Så är man också den aktuella politiska lägets stora vinnare - man får vara med och bestämma utan att behöva drabbas i opinionen.

Trenden i opinionen sedan valdagen är åtminstone entydig, och då har politiken inte ens hunnit slå igenom än.

Det finns dock räddningar för Socialdemokraterna. T ex skulle man kunna upplösa regeringen och bilda en ny minoritetsregering, som söker stöd från alliansen för att föra en mittenpolitik istället för en s(v)a(mp)vänsterpolitik, dvs en politik som klassiska socialdemokratiska väljare antagligen vill se.

Om (kd) bara klarar sig kvar i Riksdagen har alliansen fler mandat än vänstern, och skulle vinna på att upplösa DÖ/decembersveket och tvinga fram ett nyval. Då skulle alliansen bilda regering, och kunna söka hoppande stöd för sin politik, som oavsett skulle leda till ett skifte motmitten.

För en sak är säker - svenska folket stöder inte regeringens politik - varken i valet eller i opinionen.

Ni hittar Poll of Polls här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

11 kommentarer:

 1. S kommer nog fortsätta krympa till ett litet extremistiskt skitparti. Måtte M gå samma väg. De har verkligen inte gjort sig förtjänta av att fortsätta ha 25 procent. Förhoppningsvis trillar också några av de små idiotpartierna ur riksdagen. Och förhoppningsvis får vi ett extraval ganska snart. Sverige är redan svårt skadeskjutet av våra gravt inkompetenta och vettlösa politiker och att behöva vänta 3,5 år på nästa val är outhärdligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver under på varenda ord i din kommentar.

   Radera
 2. För en sak är säker - svenska folket stöder inte regeringens politik - varken i valet eller i opinionen.

  Nja, skall man vara petig så är det ju den förra regeringens budget de regerar på just nu, så tycker det känns säkrast att invänta de egenproducerade galenskaperna fullt ut innan jag drar slutsatsen rakt av.

  På tal om något helt annat:

  http://www.hockeysverige.se/2015/05/17/video-har-ar-putin-med-i-ett-hockeyslagsmal/

  SvaraRadera
 3. KD, FP och förhoppningsvis även MP kommer göra en förtroendemässig konkurs nästa val beroende på när det inträffar.

  Kvar blir S+V med cirka 35%, M+C med cirka 25% och SD med cirka 25% och en hel del av rösterna försvinner under spärren. Statsministern avgår (M+C hotar med att röstar mot med stöd av SD) och DÖ-eran är slut.

  SvaraRadera
 4. Cum grano salis. Det kan vara roligt att göra sådana meta-analyser men hur valida är de? Opinionsundersökningar görs idag antingen genom en panel eller mer klassiskt OSU. Hur materialet bearbetas är en affärshemlighet om man undantar SCB:s undersökning. Således lägger man ihop äpplen och päron. Valu 2014 underskattade SD men hur representativ var urvalet? Fanns det överhuvud taget någon reporter i de delar där SD gick starkt fram? Jag betvivlar starkt. Men så skapar man myten om att SD-väljare skäms över att de är SD:are och svarar inte sant för att rädda sin egen heder. Det har gått hem så desinformatörerna kan glädja sig. Har någon noterat att SD och även i viss mån V och FI ligger bättre till i panelundersökningar. Problemet med opinionsundersökningar i Sverige är att ett facit föreligger bara i september vart 4:de år. De flesta opinionsundersökningar jämförs bara med föregående och då har i allmänhet inget hänt. Någon mer retrospektiv kommentar, vilken är mer intressant görs nästa aldrig.

  SvaraRadera
 5. Vem bryr sig?
  Kolla det som betyder något när det gäller opinionsmätning: www.status.st

  SvaraRadera
 6. Åsas utlåtande om döden på Medelhavet gör att jag misstror politiker i allmänhet och MP i synnerhet.
  Vet de inte vem som är del i denna tragedi-och kan förhindra den?

  SvaraRadera
 7. Det är den liberala avpolitiseringen som Carl Schmitt förutsåg.

  Politisk enhet och tillhörighet är inte längre viktig när alla ska betraktas som individer. Och utan politisk tillhörighet kan man inte längre definiera ett parti, en grupp eller ens en nation.

  SvaraRadera
 8. Enligt senaste sifo så har bara S 0.4 p/e kvar ner till Juholt-nivån och all time low.

  SvaraRadera
 9. Ett tecken i tiden, så gott som något, på det intellektuella, kunskapsmässiga o kulturella förfallet i Sverige, är att du Cornu uppenbarligen kände dig tvingad att poängtera skillnaden mellan procent o procentenhet.... ;-)

  SvaraRadera
 10. Om SD blir största parti nästa val och Om i så fall Björn Söder väljs till riksdagens talman och Om Björn Söder med politisk fingerfärdighet föreslår Åkesson till statsminister och Om riksdagen inte hinner/orkar formera en 51-procentig front mot Åkesson - ja då är Sverige in skamfull/skämtsam sits. Ingen av alla dessa 'Om' år tagna ur luften och alla dessa 'om' föjer reglerna i Regeringsformen.

  Skammen faller på den riksdag som antog RF74.

  SvaraRadera