Cornucopia?

2015-05-07 15:06

Oljepriset på väg upp

Oljepriset har återhämtat sig och närmar sig nu 70 USD. Vi har under vintern haft ett antal indikatorer på att priset skulle vända upp, som t ex att Marion Radetzki pratat om 10-20 USD för oljan och att Claes Hemberg sagt att man ska sälja oljeaktier.
Brent och WTI.

Dessa sedan tidigare etablerade och kända kontraindikatorer har alltså återigen visat sig fungera väl som köpsignaler.

Brent närmar sig 70 USD och nordamerikanska WTI kryper mot 60 USD. Detta kan jämföras med de ca 45 USD som priserna bottnade runt när kontraindikatorerna kröp fram ur kulisserna.

Dagschart COS
Vi pratar alltså här om uppgångar på nästan 50% sedan botten. Därtill kan teknikern konstatera att vi också fick en dubbelbotten i oljepriset, vilket sägs vara en mycket god indikator på ett golv. Aktier i kvalitetsoljebolagen har följt med oljepriset upp.

Exempelvis har fuloljebolaget Canadian Oil Sands (TSX:COS) stigit med ca 100% från botten i månadsskiftet januari - februari, medan Claes Hemberg varnade för att köpa oljeaktier.

Nu kommer inte oljepriset återhämta sig för evigt. Som vanligt på en utbudspressad marknad kommer det komma nya krascher, vilket är helt väntat. Än så länge har dock återhämtningen i oljepriset gått något snabbare än EIA:s prognos från i vintras. Att gissa framtiden är svårt, och extra svårt när man är ideologiskt förblindad och tror på evig tillväxt i en ändlig värld.

Till skillnad mot Claes Hemberg ges vare sig köp- eller säljrekommendationer här. Om du inte är begåvad nog att veta hur du ska och bör göra, utan måste förlita dig på vad någon säger eller skriver på Internet, så ska du inte handla med aktier. Då finns bankkonton.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Meh. Dead cat bounce. Det kommer vända ner igen innan en starkare återhämtning påbörjas. Om man tittar på hur marknaden är positionerad Lång/Kort så är det en enorm övervikt för Lång och den typen av obalanser brukar alltid straffa sig när, som nu, fundamentan inte ändrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt. Det återstår att se. Kraschar exempelvis börsen kraschar oljan.

   Radera
  2. Finns många flygande döda katter på marknaderna idag.

   Radera
  3. Ja, WTI har sin topp idag på fib38,dvs 62,5 usd. Precis som jag förutspådde(60-65). MEN dollarn har inte gjort sitt nedåt. Börsen i Sverige har hälften kvar av sin nedgång på ca 17-20%(USA 14%) från toppen. Långräntan fortsätter ned men inte i samma takt tror jag. När det globala (stat)skulds-dramat tar fart i höst drar dollarn iväg till ATH under 2016-17 innan vi får ett nytt 1987(interventioner från USA´s hemliga fond inom Treasury). Börsen drar även den iväg så snart räntorna får en ny skjuts nedåt. Men det kan ev. bli fråga om en ny bottennivå. Vi får se vartefter eftersom allt hänger på skulderna och vart kapitalet tar vägen när statsskuldskriserna tar fart på allvar.

   WTI har ett långsiktigt motstånd vi 60-nivån som kommer från 2001(10 usd/b, samt 2008 vid 34 usd/b). Bryts detta på månadsbasis står dörren öppen för högre oljepris. Men dollarn är den största bromsklossen vid 67-75 dollar. Högre blir det inte anser jag. Så ropa inte hej än. Bryter vi igen 36 dollar på veckobasis ligger dörren öppen mot 10-20 dollar.

   Radera
  4. opps. Det blev lite fel. 2:a raden ska det stå "Långräntan fortsätter upp....)

   och

   På 4-5´e raden står det att börsen drar iväg om räntan faller igen(kan den mycket väl göra). Här menar jag egentligen att räntan stiger pga flera tänkbara orsaker, t.ex att kapitalet lämnar statsobligationer och går till börsen etc. Börsen kan mao stiga samtidigt med räntan. Och detta utan att ekonomin egentligen har med saken att göra.

   Radera
  5. 2015 och fortfarande inga edit optioner pa kommentarer. Reddit FTW.

   Radera
 2. Död flygande katt.

  https://www.youtube.com/watch?v=rypyjJCtGBE

  SvaraRadera
 3. En miljöpartistisk fåntratt sa nyligen att man skall höja skatten när bensinpriset är lågt. Jag tror verkligheten kommer ikapp miljöfascisterna fortare än de anar.

  Sommar blir sannerligen ingen rolig historia för landets bilister om skatten höjs. 16-17 kronor är inte osannolikt och en svår nöt för ärkenöten Löfven att knäcka.

  Har man tagit miljöfascister i båten får man ro dem iland också. Stefan Lövfen kan glädjas åt att detta skall ske medelst roddbåt och inte motorbåt. Om nu det är en tröst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom man har giftig bottenfärg får man nöja sig med att ha båten på land. Dessutom är det fuldiesel i Pentan så du kan inte starta den. Å andra sidan är nog Harpsundsekan väl infettad av tidigare statsministrats anlete och svett så den ruttnar inte i.första taget.

   Radera
  2. Eftersom man har giftig bottenfärg får man nöja sig med att ha båten på land. Dessutom är det fuldiesel i Pentan så du kan inte starta den. Å andra sidan är nog Harpsundsekan väl infettad av tidigare statsministrats anlete och svett så den ruttnar inte i.första taget.

   Radera
  3. Det dyker upp en del riktiga idioter här, märker jag. Du anser att det är viktigare att du kan köra fossilbränslebil billigt än att oljan sinar och klimatet havererar?

   Radera
  4. "Du anser att det är viktigare att du kan köra fossilbränslebil billigt än att oljan sinar och klimatet havererar? "

   Och det kan du leda i bevis? Annars är mitt svar JA

   "Det dyker upp en del riktiga idioter här, märker jag"

   Precis i det ögonblicket du publicerade din kommentar dök det upp en idiot. Så där har du helt rätt.

   Radera
  5. Kuckeliku, har du inte fått ligga och tar ut din energi här? Du brukar skriva dumma saker nämligen på ett sätt som tyder på stor frustration över tingens sätt.

   Radera
  6. Det är inte för inte de kallas de gröna khmererna.

   Radera
 4. Putski kommer att ha en strålande 9 Maj med 15 år på tronen högre olje priser samt en svensk statsminister som eget bevåg tycks det ha utlyst fritt fram både i Sverige och Finland.

  1 docka 2 docka Löven! WTF!

  SvaraRadera